За какво си мислите постоянно напоследък?

• 1 385 064
  • 25 039
  •   1
Отговори
# 24 750
  • Mediterraneo
Аз много си харесвам смените на сегашната работа. 10-18, 11-19 са първите смени или 17-1 вторите. Ами винаги за всичко имам време. Ако съм от 10, в 8 отивам на лекар/ в банката/ до пощата, ако пък съм от 17, ехеее- домакинство, плаж, басейн, че и да поспивам сиеста имам време. Нощна като нощна не бих работила, ако имам избор. Докъм 2-3 през нощта съм работила в последните десетина години, ядва се.

# 24 751
С големи деца, или без деца, зависи от мотивацията ( $$), и аз бих работила до 1. Но, докато растат- не!
...що закуски, що вечери, що малки проблеми за решаване се изпускат така...а, децата растат бързо- това време е незаменимо!

# 24 752
Е има и работа с гъвкаво работно време. Започваш, прекъсваш и свършваш както на теб ти е удобно, стига да си направил 8 часа. Имаш и допълнително дни отпуск, които да ползваш, когато имаш нужда, без предварително да предупреждаваш. И въпреки това пак няма достатъчно свободно време. Всеки ден си плътно на работа. Можеш да отидеш на лекар, но после отработваш.
Но най-доброто работно време е на учителите, имат си ваканциите, има дни със 7 часа плътно, но те са веднъж седмично, имат дни, когато са в училище от 7.30 до 10 ч. Имат си зимните, летните ваканции, неучебни дни и т.н.

Последна редакция: пт, 14 фев 2025, 22:49 от Tina*

# 24 753
Но най-доброто работно време е на учителите, имат си ваканциите, има дни със 7 часа плътно, но те са веднъж седмично, имат дни, когато са в училище от 7.30 до 10 ч. Имат си зимните, летните ваканции, неучебни дни и т.н.

Веднъж седмично ли? Грешна информация.

# 24 754

Веднъж седмично ли? Грешна информация.
Хайде сега да не започваме спора, веднъж, два, три, четири пъти все е по-малко от 5 дни с по 7 часа.
Най-лесният пример - учител в занималня, започва в 12 ч. и по-късно и свършва в 18 ч. Между 9 часа, когато започват офисните планктони и 12 часа има цели 3 часа.
Така, че препоръчвам на чудещата се дали да започне работа на смени, да помисли да стане учител.
Допълвам, за да не пиша през пост, работата на начален учител е още по-приятна. Сутрин от 8.20 до към 13 ч.
И да имат работа след училище, никой не иска от тях да стоят в училището плътно 8 часа. Винаги може да свършат и лична работа през деня.
Нека не обръщаме темата в спор. Всеки има право на мнение.

Последна редакция: сб, 15 фев 2025, 00:44 от Tina*

# 24 755
Работата на учителя не приключва след края на седмия час, но спорът е излишен. Всеки, който се блазни от привилегиите им, може винаги да се преквалифицира и да застане на тяхното място.

# 24 756
Не е редно да сравняваме учител в занималня с действащ учител, който се налага да запълва дупки всякакви.
Плюс това, след работния ден е все още ангажиран с куп неща.
Но отстрани се говори лесно.

# 24 757
Дори три часа преподаване са тежки и изтощаващи, къде сравнявате някаква обработка на данни, с дисциплината на 30 маймуни/не ги обиждам, които трябва да излязат и с нови знания след това
Отделно контролни, самоподготовка и прочее.

Но на психологическата част исках да наблегна, работиш пред крайно изискващи 20+ чифта очи, не пред камера или колега. Няма място и за 5 минути отпускане.

# 24 758
  • София
Абсолютно. Само който в бил в тази ситуация, знае. А да не започваме темата с родителите, които си мислят, че си длъжен да им озаптяваш зверчето/ детето.  За моя радост имам много малко преподавателски опит в България и ми се изправи косата от някои майки и изказванията им.

# 24 759
На учителите изобщо не им е лесно.
И не знам как, винаги им се гледа свободното време, ваканциите и бонусите. Но, типично за българина.
За мен, щом има недостиг на кадри в дадена сфера, означава, че не е толкова лесна, приятна и лека работата.
То затова в мед. колеж, жени над 40- 50 години, записали за мед, сестри, щото видиш ли оправили заплатите.
Ама после действителността, в която попадат , хич не е лека.

# 24 760
Криза за учители има навсякъде, не само в Бг. И не само, заради пари, а и заради непрекъснато увеличаваща се бумащина, малоумни директиви, дето трябва да спазват, и не на последно място- некадърни родители, пращащи отрочетата си на училище като на поправителна институция.

# 24 761
Не е редно да сравняваме учител в занималня с действащ учител, който се налага да запълва дупки всякакви.
Моя мъж е преподавател в занималня. Отива в 10 на работа, прибира се в 18ч. Вечеря и започва да подготвя уроците за другия ден, попълва Школо и други неща. Търси материали, разпечатва, прави макети на неща. Замества редовни учители при нужда. Откакто работи в училище съвсем няма време за нищо! Супер ангажиран е и вечер е изтощен от работата с децата. Не се оплаквам, но виждам че е много по- различно от работата, на която ходеше от 8 до 17.

# 24 762
Учителят в занималня е действащ учител! Попълва дупки - замества колеги, които са болни. Работното му време е от 11 до 18 часа. Също подготвя уроци,за да може да обясни материята, търси материали за часове по Занимания по интереси. Учителят на занималня е учител втора смяна. А ако времето е лошо и няма как да се използва часа по спорт, трябва да запълни часа с други дейности като тихи игри в класната стая, четене на книги.

# 24 763
  • София /Абсурдистан
Бивша учителка съм. Идея си нямате колко много бумащина има и колко много уж дребни неща за вършене, които ти изяждат времето. И това, че си тръгват децата на обяд, съвсем не означава, че и учителите си тръгват.

# 24 764
Arwen88, PeacockLove, писах по спомени от времето когато аз бях действащ учител в България и докато децата ми бяха ученици. Отдавна нямам наблюдение върху образователната система в България. Някога беше така, както писах по-горе.
Но кой каквото ще да пише, това е професия, свързана с много стрес и ангажираности всякакви. Отделно бумащината, която от година на година става май повече. Яд ме е, когато я подценяват и с лека ръка я вписват в графа "лесна работа".

Общи условия

Активация на акаунт