За вкуса на миналото

• 184 187
  • 2 223
  •   1
Отговори
# 255
Хахах, аз пък помня един урок от някакъв учебник. Текстът беше за това, колко зле живеят хората в Америка. Как шепа капиталисти ги тормозят и благоденстват за тяхна сметка, а горкият пролетариат тъне в нищета Laughing Даже имаше снимка, в далечината се виждат небостъргачите, а на една пейка спи окъсан бездомник. И отдолу заглави от сорта на-ето така живеят хората в Ню Йорк.
Бях толкова впечатлена, че веднага показах урока на майка ми, да види как живея горките американци. Тя само погледна, отсече: " Глупости!"и хвърли учебника на масата. И съвсем ме хвърли в раздвоение Laughing
Имахме двама възрастни чичовци в Америка. Икономически емигранти, още отпреди Втората световна война, така че не представляваха особена заплаха за комунистическата власт. Разрешаваха ни кореспонденцията и пращане на пратки и пари. Също можеха и да идват след пенсионирането си. И все носеха разни хубави неща, даваха ни долари и пазарувахме от корекомите. Аз твърдо реших, че чичовците ми са гадни капиталисти, които тормозят бедните и ги гледах на кръв Simple Smile Страшно се изненадах, когато баби ми обясни, че цял живот били работници в някаква фабрика. Брей, работници, пък не спят на пейките, имат си хубави къщи, че и носят тоблерони Joy

# 256
  • София
Твоя разказ ми прозвуча като този клип.

https://youtu.be/t6qF5NU-ehU

# 257
Ми то и сега в учебника по география за 6 клас се прокрадват едни странни мисли за тежкия живот на черните в Южна Африка....

# 258
  • Пловдив
Ми то и сега в учебника по география за 6 клас се прокрадват едни странни мисли за тежкия живот на черните в Южна Африка....
Още не съм стигнала до 6-ти клас, ама тия сериозно ли???? 21 век, има интернет, всяко дете цъка в него.

# 259
  • Русе
  Ами не е толкоз лъскаво в Южна Африка. ММ беше за около месец в Кейптаун миналата година. Режим на тока, всеки се загражда да не го отнесат въпросните от коренните. Електромерите качени нависоко, също като някои квартали из София. Там са се редували да глозгат Холандци и англичани, ама сега като останаха на самооправление ,не са вързали.

Последна редакция: вт, 14 фев 2017, 08:36 от A m b e r

# 260
  • Пловдив
Като при нас - електромерите на стълбовете, режим на тока, ко повече....

# 261
  • София
Срамота е да го кажа, но за мен във вида, в който е направена в училище, историята е един от най-излишните и дори вредни предмети, защото са силно поддаващи се на манипулация на интерпретацията на някакви събития. Единственият начин да се мине през нея безпроблемно е децата просто да зазубрят за момента и след като мине контролното или изпитването, бързичко да забравят.

# 262
  • Русе
  Историята, която учеха в шести клас  им беше толкова непонятна , че все едно я учеха на китайски. Така и не разра , що е то БКП и РП. Не схвана осоено и разликите между либерална и партия на консерваторите. Като за капак те се роят неконтролируемо.

# 263
Хахах, аз пък помня един урок от някакъв учебник. Текстът беше за това, колко зле живеят хората в Америка.
Някъде края на 70-те, началото на 80-те се срещнахме с дете на моята възраст, родено и живяло в САЩ. Това, което ми е запечатано е - имаме няколко ключалки на вратата и решетки на прозорците.

Относно храната, нямам спомен да ми е липсвало нещо. На опашка съм се редила за маслини, олио /бутилирано/, хляб в петък. Никога не съм чакала за банани /и до днес ги недолюбвам/, а и винаги се намираше "Връзка" за по някой килограм цитроси. Вярно, че нямаше разнообразие, но ясно си спомням алкохола в по големите хранителни магазини, нямаше ментета или поне не са били толкова явни.
Понякога се чудя, какво ми дава днешното разнообразие, като голяма част от това, което се предлага, в голяма степен е с ниско качество. Високото качество е и на висока цена. В едно съм сигурна, днес хората консумират значително по голямо количество храна и то не защото има разнообразие, а защото днешната храна не засища.

# 264
Да, "връзка" беше основно понятие.

# 265
  • дядовата ръкавичка

А нима няма гладуващи в Южна Африка?

От соца си спомням с носталгия сладоледа с аромат на сметана, топлия хляб от селския магазин и пържолите, нищо общо с днешните.

# 266
  • Пловдив
Понякога се чудя, какво ми дава днешното разнообразие, като голяма част от това, което се предлага, в голяма степен е с ниско качество. Високото качество е и на висока цена. В едно съм сигурна, днес хората консумират значително по голямо количество храна и то не защото има разнообразие, а защото днешната храна не засища.
На мен пък ми е много готино при днешното разнообразие и изобщо не се чудя какво ми дава. Wink

----

В ЮАР (ако тази държава се има предвид под "Южна Африка", а не "негърската" част на континента изобщо) не са цъфнали и вързали наистина, но предполагам(?), че написаното в учебника е насочено повече към липса на права и възможности за участие в управлението на негрите там. Което май отдавна вече не е така. Ако ставаше дума за чисто икономически показатели, в Африка има примери на доста по-бедни държави.

# 267
  • постоянно
Липсват ми магазините в които имаше по едно от вид- един боб, една леща , един ориз.

Сега като тръгна да пазарувам и се започва с едни басмати , лющен , не лющен, кафяв, кръгъл .......

Веднага се започва едно мисловно селектиране по коефициент на здравословност , цена , произход.......

Затова се "мотая " за едното пазаруване по 2 часа.

Преди " Дайте ми един пакет боб моля " и готово !

Peace

# 268
Бре, каква тема имало, сега я откривам.
Магнум, голяма носталгия те тресе напоследък  Simple Smile (надявам се да не се засегнеш, на шега го казвам).

Ами и аз се усещам, че все по-често казвам неща от сорта:"А пък едно време..."  и следва нещо супер позитивно в абсолютен контраст със сегашното.  hahaha

# 269
Да ,странно е. А ми се случват толкова интересни неща в настоящето . newsm78

Общи условия

Активация на акаунт