За вкуса на миналото

  • 184 280
  • 2 223
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 477
а какво пречи и сега майките и бабите да сътворяват чудеса в кухнята?

Топлата витрина в големите магазини.  Mr. Green
Преди сякаш имаше съревнование между колежките коя ще направи по-хубав сладкиш, торта. Разменяха се рецепти, носеха се почерпки. И аз заварих това положение. Сега съм сама на работното си място, е и с ММ, но с него не си разменяме рецепти.  Laughing
Тези топли витрини са безбожно скъпи... 8 сармички-3 лева ! Ко , не! Grinning

# 61
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
И мързелът пречи нерядко.

На толкова много плач и вайкания по "доматите на баба" съм се наслушал, та се питам защо поне половината от усилието за жалейката не се вложи в малко копане и садене? Ама били изчезнали "семената на баба"... А кой трябвало да ви ги пази, поддържа и развива тия семена? Народната Банка, може би? Абсолютно лично решение е  дали да поддържаш сортове и градина, или само да плачеш за "едното време", докато цял уикенд се припръдва пред телевизора.

# 62
  • Мнения: 13 354
Струва ми се че след 20-30 години, нито една жена няма да може да прави "кошнички" и "целувки ", просто тази способност ще е загубена Grinning
Това изобщо не е вярно - готварството и сладкарството (включително описани, снимани и популяризирани в интернет) са хоби на доста жени, и то на много по-високо ниво от това в миналото.

А предлаганото от топлите витрини е с качеството на столова храна. Т.е. съвсем не е решение за хората с по-високи изисквания и съвсем не се ползва от всички.

# 63
  • Мнения: 731
За един единствен вкус от детството се присещам от време на време. Имаше сини кутийки с щъркели отгоре - казваше се десерт "Пролет". И много "Златна есен" ядяхме, но сега има същата.

Нямах си баби и дядовци на село. На една бригада в "Билкокооп" пакетирахме сушени гъби за Италия. Слагахме ги в кашони, маркирахме ги и директно се товареха на камиона. Да, ама италианците не искат пръскани гъби, а нашите си ги пръскаха. За да отговорим на изискванията, с канче сипвахме от една кофа червейчета във всеки кашон преди да го затворим.

# 64
  • Мнения: X
Също и че може да си купиш 100 вида рула и домашни сладки от магазина, без да губиш 2-3 часа в кухнята . Верно вкуса може и да не е същият, но все по-малко жени правяттази жертва .
Струва ми се че след 20-30 години, нито една жена няма да може да прави "кошнички" и "целувки ", просто тази способност ще е загубена Grinning
Не е само до вкуса. Когато аз приготвя нещо, зная какво е съдържанието му и поне най-гадните боклуци са избегнати. А защо жертва? Има жени, за които готвенето е удоволствие.

# 65
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Има жени, за които готвенето е удоволствие...

И не само жени!

# 66
  • Мнения: 13 354
Така е. Поправям се. Понеже в миналото това занимание беше женски прерогатив, затуй се изразих така.

# 67
  • ВАРНА
  • Мнения: 5 065
 Куркума е прав.Почти всяко семейство си имаше парцел за "самозадоволяване" от предприятието и три от четорите сезона събото и неделя мааше с мотиките и лопатите.

# 68
  • София
  • Мнения: 62 595
работното време си е все същото, жените не работеха на 4 часа, а пак си бяха на пълни смени по заводите.

Да, наистина големи вопли по доматите на баба. Ама, баба е свършила цялата работа, отчасти мама и татко, а дИтетУ само е папало. Айде де, който иска доматите на баба, да запретне ръкави и да направи разсад, да го къта на парното да порасне, после да изкОпа градината, да разсади разсада... Иначе работата става като в приказката за циганина, дето казал на селянина, че на селянина работата е лесна - ори, мели, яж. А на циганина била ужасно трудна - проси го, носи го, мели го, меси го, печи го, чакай го, пък чак тогаз яж.

# 69
  • Мнения: X
Анди, смените бяха по 8 часа, а не като сега да висиш в офиса 9-10, че и повече. А освен това, масово хората си тръгваха по-рано от работа и се скатаваха кой както успее.

# 70
  • Мнения: 2 643
Сега много четем , почти всеки се зачита в етикета на дадена стока , производителя пък вече почти нищо не скрива , преди наистина не се е пишело нищо .майка ми и баща ми едва ли са ровели в Гугъл тогава да прочетат, както е натриев глутамат.
и като прочетеш няколко Е-та и ооооп храната сега била по-вредна.
И всички търсят био-био картофи 1кг. 4лв, като искат био ами да отидат до някое селце , мила баба на 1 лв ще им ги продаде.цялата работа с това био и с глупостите по телевизията , когато обясняват да се ядат повече такива храни е , че тъпчем нечии гуша , тук в БГ за мен био е само дума.при Гала бяха давали как изследват био маруля и обикновена от пазара , в биото имаше много повече нитрати.
Аз не се оплаквам , все още имам село и взимам доста неща от там.но си и купувам , ето картофите след като покълнат и си променят структурата , стоят ми гадни и си купувам , хем имам с чували.

# 71
  • София
  • Мнения: 62 595
а защо виси по 10 часа, щом плащат за 8? Нали всички много знаят, много разбират, а изведнъж станаха жертви. Виж сега, не е срамно човек да си каже $не ми се занимава, не искам, не мога, по-блесно ми е да купя...$, вместо да обяснява как работното време било по 10 часа. Като гледам, само най-притеснените и запити хора се съгласяват да работят по много, а тези, които са със самочувствие и добри професии хич не са готови да висят по десет часа, освен ако не им се заплатят извънредните часове. Нека да си ги говорим нещата направо, вместо да се правим на ощипани госпожици!

Да, бе, милите баби само чакат гражданка-софиянка да отиде и да им купи биокартофита по левче! Познай колко са био! Както се казва на инглийски - но шит!

# 72
  • Мнения: X
Анди, има и мили баби и дядовци, които продават домашни плодове и зеленчуци на смешни цени. Сред тях има и мошеници, но се намират и истински находки. Въпрос, на търсене, познанства и късмет.

# 73
  • Мнения: 47 352
Като дете бях злояда и почти за нищо не се сещам, което да ми е било вкусно hahaha
Особено пък домашните сладки  Sick освен течния шоколад и палачинки, всичко друго ми беше и още е противно.
А, и за селския хляб се сещам, че го обичах, но миналата година ходих до Пирот и там имаше същия. Хубав беше, безспорно, но нищо особено, без да се имам за голям готвач, правя по-хубав...

Обаче тогава майките и бабите сътворяваха чудеса в кухнята.Правеха се много сладки,соленки,торти...
Около мен и сега е така. И не само майките и бабите, а и мъжете. Колкото и да са заети все успява някой от двамата да отдели 15-30 мин.
За сладки и подобни - винаги бяха еднообразни, днес се правят наистина чудеса, надникни в тортената тема.

Скрит текст:
И едно време хората си бяха заети. Майка ми работеше в съседен град като детска учителка, защото в нашия трябваха много здрави връзки, а ние нямахме... ставаше в 4-5 ч. за първа смяна, когато беше втора се прибираше в 8-9 ч. Пътуването й гълташе сутрините или следобедите преди/след смените.

Последна редакция: сб, 11 фев 2017, 13:26 от Не се сърди, човече

# 74
  • София
  • Мнения: 34 911
Скрит текст:
Като дете бях злояда и почти за нищо не се сещам, което да ми е било вкусно hahaha
Особено пък домашните сладки  Sick освен течния шоколад и палачинки, всичко друго ми беше и още е противно.
А, и за селския хляб се сещам, че го обичах, но миналата година ходих до Пирот и там имаше същия. Хубав беше, безспорно, но нищо особено, без да се имам за голям готвач, правя по-хубав...

Обаче тогава майките и бабите сътворяваха чудеса в кухнята.Правеха се много сладки,соленки,торти...
Около мен и сега е така. И не само майките и бабите, а и мъжете. Колкото и да са заети все успява някой от двамата да отдели 15-30 мин.
За сладки и подобни - винаги бяха еднообразни, днес се правят наистина чудеса, надникни в тортената тема.

Да, и аз съм с такива наблюдения. Домашната кулинария, като цяло, днес е на много по-високо ниво и много по-разнообразна, отколкото преди.

Общи условия

Активация на акаунт