За вкуса на миналото

  • 184 284
  • 2 223
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 13 354
Домашната кулинария, като цяло, днес е на много по-високо ниво и много по-разнообразна, отколкото преди.
Вярно е и все пак е малко като статистиката "аз ям свинско, ти ядеш зеле, средно ядем свинско със зеле".

Както всичко друго в българското общество, подложено в описваното минало на уравниловка и дефицит, сега се наблюдава разслоение и стратификация и в това отношение.
Т.е. някои готвят домашна кухня на високо ниво, други муат кебапчета от топлите витрини и сирене с палмово масло. Донякъде е въпрос и на социален статус, донякъде на други неща.

# 76
  • Мнения: 47 352
В предприятието на баща ми част от заплатата се изплащаше под формата на купони към един кулинарен магазин с пилета на грил. Винаги имаше опашки, не само от такива хора с купони. И тогава си имаше хора, които взимаха готова храна. Просто нямаше голямо разнообразие, затова бяха прниудени да готвят Simple Smile

# 77
  • Мнения: 4 841
Скрит текст:
Като дете бях злояда и почти за нищо не се сещам, което да ми е било вкусно hahaha
Особено пък домашните сладки  Sick освен течния шоколад и палачинки, всичко друго ми беше и още е противно.
А, и за селския хляб се сещам, че го обичах, но миналата година ходих до Пирот и там имаше същия. Хубав беше, безспорно, но нищо особено, без да се имам за голям готвач, правя по-хубав...

Обаче тогава майките и бабите сътворяваха чудеса в кухнята.Правеха се много сладки,соленки,торти...
Около мен и сега е така. И не само майките и бабите, а и мъжете. Колкото и да са заети все успява някой от двамата да отдели 15-30 мин.
За сладки и подобни - винаги бяха еднообразни, днес се правят наистина чудеса, надникни в тортената тема.

Да, и аз съм с такива наблюдения. Домашната кулинария, като цяло, днес е на много по-високо ниво и много по-разнообразна, отколкото преди.

То пак всичко зависи от разнообразието на предлаганите продукти.
Тогава се правеха буквално десетина: палачинки, бухти, кекс, "праскови", курабийки, масленки, "негърче", "монахинята", фунийки с бял крем, плодова пита, сладкиш с плодове от компот. Тортите бяха също еднакви - домашен блат, напоен с компот, крем нишесте, отгоре - настърган шоколад или настъргани орехи.
Рулата и парфетата с желатин се появиха доста по-късно. Също меденките, ореховките и т.н.
Като направеше някой нещо ново и нестандартно, баба ми ги записваше в тефтерите като "Сладкиш на Пенка", в зависимост къде го е видяла. Съответно следващата го записваше като "Сладкиш на Иванка", и върви му хвани дирята как се казва  Joy

# 78
  • Мнения: 8 427
Скрит текст:
а какво пречи и сега майките и бабите да сътворяват чудеса в кухнята?

Топлата витрина в големите магазини.  Mr. Green
Преди сякаш имаше съревнование между колежките коя ще направи по-хубав сладкиш, торта. Разменяха се рецепти, носеха се почерпки. И аз заварих това положение. Сега съм сама на работното си място, е и с ММ, но с него не си разменяме рецепти.  Laughing
[/quote
]
Тези топли витрини са безбожно скъпи... 8 сармички-3 лева ! Ко , не! Grinning
Не знам, не ползвам.

И е заблуда, че продукцията на бабите от село е био.  Peace Някои така пръскат и торят, че си нямате представа какво е.  ooooh!
За вкуса от миналото се сещам само за сливенските милинки, обожавам ги, но още не съм се престрашила да си направя. Иначе в Сливен в една фурна ги правят като едно време и като се прибера се изхранвам само с милинки.  Mr. Green

# 79
  • Сф
  • Мнения: 11 894
работното време си е все същото, жените не работеха на 4 часа, а пак си бяха на пълни смени по заводите.

Да, наистина големи вопли по доматите на баба. Ама, баба е свършила цялата работа, отчасти мама и татко, а дИтетУ само е папало. Айде де, който иска доматите на баба, да запретне ръкави и да направи разсад, да го къта на парното да порасне, после да изкОпа градината, да разсади разсада... Иначе работата става като в приказката за циганина, дето казал на селянина, че на селянина работата е лесна - ори, мели, яж. А на циганина била ужасно трудна - проси го, носи го, мели го, меси го, печи го, чакай го, пък чак тогаз яж.
Оф ,че глупости.В селата не останаха хора, а покрай доматите на балкона  Stop..се сещам и за прасе в общото мазе. ..
А работно време, натовареност, отпуски, майчинство ,пенсиониране дори, съвсем различно е сега.И е по - натоварено за жената отпреди.
Темата е с друга насоченост така или иначе, влизаш само да ни кажеш, че настоящето е блестящо ли?

# 80
  • Мнения: X
И е заблуда, че продукцията на бабите от село е био.  Peace Някои така пръскат и торят, че си нямате представа какво е.  ooooh!
Точно така, някои. Ето защо трябва малко търсене, малко познанства и малко късмет, за да намериш такива, които не го правят. И тогава имаш страхотна храна,

# 81
  • София
  • Мнения: 62 595
сега като погледна рецепти, събирани от баба ми и майка ми, все още пише $мая за две стотинки$. Убийме, но нямам никакъв спомен как изглежда като количество тази мая за две стотинки, а с удоволствие се включвах в правенето.

Изглежда съвсем различно, защото е на наш гръб, а не на гърбовете на майките и бабите ни. На свой гръб винаги нещата изглеждат по-трудни. А според мен на тях битово им е било много по-трудно, защото автоматичната пералня беше лукс, да не говорим за миялни и т.н. Който е кОпал на село всяка събота и е скубал пернати за правене на буркани, много добре знае за какво говоря. Доматите са най-лесната част от работата.

# 82
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Не бих казал, че съвременият градски човек "няма време" в сравнение с някогашния селски. Такова твърдение показва незнание за методите и обема работа в натуралното стопанство. Труд от зори до мрак, ежедневно, цял живот. Живот, в който те считат, пък и изглеждаш като баба на 40.

Днес приоритетите и начинът на живот са други. Съвременната жена (и мъж) има в пъти повече "свободно" време от бабите и прабабите си, особено ако са били от село. Просто в него се занимава с неща, за които те не са се и досещали, че съществуват.

Епилира се, боядисва се, фризира се, къпе се два пъти дневно, ходи на маникюр, на пазар, пие кафе, с дни си избира палто, манто, шапо или фишу; води отрочето си на английски, плуване и солфеж, чака на автомивката, ходи на спа, на ски, на преходи и излети, ходи в Прага, Белград или поне на Халкидики или Рибарица, чете, ходи на кино, концерти и кръчми, на масажи и солариуми, на тайбо и каланетика, зяпа в телевизора, ровичка в нета, дращи по форумите, кара АТВ, образова се  и какво ли не още. Една десета от това време стига да се изгледа дребна градина.

Не казвам, че изброеното е лошо, Боже опази! Не ща веднага всички да се хващат да копат и садят, но просто да спрат да опяват, че няма начин. Начин винаги има, въпросът е дали наистина искаш.

# 83
  • Мнения: 477


[/quote]
Да, и аз съм с такива наблюдения. Домашната кулинария, като цяло, днес е на много по-високо ниво и много по-разнообразна, отколкото преди.
[/quote]
Че с какви продукти разполагаха едно време, че кулинарията да е на ниво ? Днес само като застанеш пред щанда с подправки, може да ти се завие свят , дане говоря за другите уйдурми - зехтини, оцет балсамико, френска горчица, немска бира, сос болонезе, целогодишни зелени подправки и т.н.

# 84
  • Мнения: X
Не помня вкуса на зеленчуците, салама и други хранителни продукти, защото бях дете и конкретно тези храни не са ме вълнували особено. Но си спомням добре вкуса на продуктите, които обича всяко дете- шоколади, торти, бонбони, сладоледи, разни сокчета.
Струва ти се супер вкусно да ядеш шоколад "Кума Лиса",( може и да бъркам марката, но нещо подобно беше), докато не опиташ Тоблерон. И тогава разбираш боклук е соц шоколада. Тортите бяха ужасни. Няколко вида уж различни отгоре, но отвътре с един и същи вкус. Блат и някакъв блудкав крем посредата.
Мислех, че какаовия сладолед е най-вкусното нещо в света, докато за пръв път не опитах сладоледите Делта. Помня и колко обичаш в жегата, да се спра пред будката с цветните колби с наливни сокчета и да си избера- ментовка, виолетка, вишна и т.н. Колко добре ми идваха в жегата...Миналата година, както си вървях към Морската градина в Бургас, видях едно павилиионче с надпис:"Старата лимонада". И о, чудо, същите колбички от детството ми, с разноцветната лимонада. Веднага си взех едно. И да, май същия вкус беше, но за малко да изплюя още първата глътка насред улицата. Толкова гадно, абсолютен оцветен, газиран боклук. Ами марципаните, които купувахме масово в училищните будки...иди купи сега на дете такъв марципан, няма да го погледне. А на нас ни бяха вкусни.
За дрехите да не говорим. Майка ми никога не купуваше от магазин, все си шиеше. Казваше, аз тези басми, никога няма да облека. Тя е от малък черноморски град и всяко лято гледахме как се обличат туристите- германки, полякини, унгарки,да не говорим ако дойдеше някой от Западна Европа- бяхме невидели, зяпахме ги и се чудехме, какви са тези бански, поли, рокли...Колко сме били изостанали и жалки в техните очи. Дори тези от соцлагера, извън България и Румъния, бяха в пъти по-добре от нас...
Така че, носталгия към миналото нямам никаква.

# 85
  • Мнения: 13 354
Тя е от малък черноморски град и всяко лято гледахме как се обличат туристите- германки, полякини, унгарки,да не говорим ако дойдеше някой от Западна Европа- бяхме невидели, зяпахме ги и се чудехме, какви са тези бански, поли, рокли...Колко сме били изостанали и жалки в техните очи. Дори тези от соцлагера, извън България и Румъния, бяха в пъти по-добре от нас...
Е, та Унгария и ГДР си бяха направо запад откъм снабдяване и жизнен стандарт! Смятай колко ниски са били изискванията и нуждите ни.
Виж в Румъния бях лятото на 1989 г. и беше потрес в сравнение със състоянието дори на България. Не мога да си представя какво е било, та да впечатли небрежните ми тийнейджърски очи.

# 86
  • Мнения: 28 789
В предприятието на баща ми част от заплатата се изплащаше под формата на купони към един кулинарен магазин с пилета на грил. Винаги имаше опашки, не само от такива хора с купони. И тогава си имаше хора, които взимаха готова храна. Просто нямаше голямо разнообразие, затова бяха прниудени да готвят Simple Smile

Друга опция беше носене на храна от стола за вкъщи с едни канчета – още ги продават по магазините. Събираха по 3 порции първо, второ и трето. :

# 87
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 624
И едно време си имаше боклуци, съвсем натурални. Но пък месните продукти са непостижими като качество! Дори и суровото месо. Ако сте пекли/пържили домашно месо и такова от магазина, знаете разликата - и във вкуса, и в степента на "изчезване"  Laughing Кашкавалът дядо ми го печеше над жарта, набучен на клечка. Сега е невъзможно. Направо не ми се споменава за кренвиршите.....

 Мъчно ми е много за сладоледа - няма нищо общо със сегашния. Ей така да бръкнат в кантата и да ти оберат полуразтопен истински ванилов! Продуктите са прозаични - мляко, животинска сметана (много трудно намирам сега!), яйца и желатин. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/3d/e1/ef/3de1efcb8269c … d70047b2bd6af.jpg Купих си и машина за сладолед, но правилната технология не мога да постигна. Тук накрая е рецептата https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/2e/e6/e8/2ee6e872437fc … 16c3abad6cdad.jpg

# 88
  • Мнения: 477
Това за сладоледа е вярно . Онзи аромат на сметана , никога повече не усетих...

# 89
  • Мнения: 3 371
Скрит текст:
Като дете бях злояда и почти за нищо не се сещам, което да ми е било вкусно hahaha
Особено пък домашните сладки  Sick освен течния шоколад и палачинки, всичко друго ми беше и още е противно.
А, и за селския хляб се сещам, че го обичах, но миналата година ходих до Пирот и там имаше същия. Хубав беше, безспорно, но нищо особено, без да се имам за голям готвач, правя по-хубав...

Обаче тогава майките и бабите сътворяваха чудеса в кухнята.Правеха се много сладки,соленки,торти...
Около мен и сега е така. И не само майките и бабите, а и мъжете. Колкото и да са заети все успява някой от двамата да отдели 15-30 мин.
За сладки и подобни - винаги бяха еднообразни, днес се правят наистина чудеса, надникни в тортената тема.

Да, и аз съм с такива наблюдения. Домашната кулинария, като цяло, днес е на много по-високо ниво и много по-разнообразна, отколкото преди.

То пак всичко зависи от разнообразието на предлаганите продукти.
Тогава се правеха буквално десетина: палачинки, бухти, кекс, "праскови", курабийки, масленки, "негърче", "монахинята", фунийки с бял крем, плодова пита, сладкиш с плодове от компот. Тортите бяха също еднакви - домашен блат, напоен с компот, крем нишесте, отгоре - настърган шоколад или настъргани орехи.
Рулата и парфетата с желатин се появиха доста по-късно. Също меденките, ореховките и т.н.
Като направеше някой нещо ново и нестандартно, баба ми ги записваше в тефтерите като "Сладкиш на Пенка", в зависимост къде го е видяла. Съответно следващата го записваше като "Сладкиш на Иванка", и върви му хвани дирята как се казва  Joy

При нас върхът беше 'Агнесата на Стефка'. Ако трябва да съм откровена обаче, половин душа давам да се върна в миналото. Сегашната храна е пълен боклук.
Най-хубавите милинки/за мен, предполагам всяка ареа в Бг си има своите най-хубави Wink/ бяха Ямболските. Имаше фурна до училище 'Кирил и Методий' , бабини живееха точно отсреща и ме пращаха сутрин за половин тава милинки. Прекрасни бяха Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт