Нарушаване на учебния процес заради ски училище

• 15 239
  • 195
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Е да, но една от целите на тези мероприятия все пак е да пообщуват децата и извън класната стая. Защо да ги лишаваме от тази възможност?

Скрит текст:
Говоря принципно, синът ми за 4 години е ходил само един път на зелено училище. Тази година пак ще пропусне, защото трябваше да подпишем декларация за съгласие без да са посочени датите на пътуване. В нашето училище драма няма - офертите са завишени по мое мнение, никога не ходят всички, децата учат в сборни класове, че и домашни им дават, така че не е съвсем отбиване на номера.

# 106
  • София
Не съм съгласна, че има достатъчно време в малките класове.

И аз. Учи се доста интензивно по БЕЛ и математика. И не само в учебници и тетрадки, но и в електронни платформи. А за езика да не говорим - в първи клас вече почти взеха латинската азбука и започнаха да пишат думи. Отделно от това госпожата по език вече рядко им говори на български. Но това е така заради засиленото изучаване на език, иначе едва ли навсякъде е така.

# 107
За латински букви 2 клас не съм чувала, но ние сме в "обикновено" училище. Който е с амбиции, следва да се понапъне повечко все пак. Интензивно БЕЛ и Математика е много интересно като изказ. Не са ли с еднакви програми началните училища?

# 108
  • Пловдив
Ааааа, orchid - грешката е твоя. Ти си сама си завела детето си в училище, в което да го натискат. Моето е в обикновено квартално училище, в обикновен клас. До тук особени проблеми няма. И чудно, и дете във втори клас имам, няма особен проблем да научи до тук таблицата. Отделяме за учене събота до обед, обикновено до ранния следобед и четвърти и втори клас са успели да си свършат работата.

# 109
  • sofia
Явно "необикновеността" на училището е причината за високата оферта.

# 110
  • София
Интензивно, да. Заради дървени ваканции, проблеми с парно и прочие. Скоростно взимат материал след всички ваканции. И след тази ски ваканция пак ще ги товарят, вместо нещата да вървят плавно.

# 111
  • София
Ааааа, orchid - грешката е твоя. Ти си сама си завела детето си в училище, в което да го натискат. 

Така е, не отричам. Като си помисля, че се бях засилила да я записвам в еврейското, защото я приеха. Добре, че се стопирах, защото не знам там какво щяхме да правим - без да имаме еврейски произход и без никаква представа от иврит.

# 112
По принцип материалът във 2 клас не помня да е бил с огромен обем, че да иска препускане при  големи почивки. Може да е променен. А може да е "измиване на ръцете" на учителския състав, нещо подобно като в горен курс вече-вземете си го сами, по 3-4 урока на куп и подобни, но в горен курс имат значително повече материал, доста повече, и като различни науки вече и като материал, та точно във 2 клас да се "заоре" дори при дървена ваканция вече ми е странно.
Но по-специалното училище, предполага и по-специален подход и повечко учене, та за вас да е интензивно е разбираемо.

# 113
  • Пловдив
По принцип материалът във 2 клас не помня да е бил с огромен обем, че да иска препускане при  големи почивки.
Няма, не е променян. Така мислят майки с първо дете, които минават за първи път през стъргалото и им се вижда трудно. То обръгваш. Аз за третия съм фарси, грам притеснения нямам, до 4-ти клас ще ходи на училище да се социализира, материала можем да го предаваме с баща им. Имам и попълнени учебници, учебни тетрадки и сборници, за справки.

# 114
Именно, 1-4 клас е лесно, каквото и да го говорим, дори да има паузи, съвсем лесно е с помощ от родител ако се наложи въобще, и то с реплики в ежедневието, със задачки в движение-за таблицата и т.н.
Сложно става, когато в 6 клас установиш, че не можеш да им преподадеш всичко, хахахахаха, и обем вече е различен, и материя.
И ако 1-4 клас пропуск може да е направен дори доброволно (маса деца отсъстват със семействата си именно заради ски зимата, а не заради бели или пембени училища), ако учителите делегират на родител или на самите деца-сами да се справят и е съвсем във възможностите, то 5-7- клас това започва да идва нахално.

# 115
  • София
Хора, осъзнайте се, ако смятате, че децата са натоварени в начален курс, не знам какво ще правите в гимназията.

# 116
Това казвам и аз. Не, не са натоварени и 1-4 клас минава доста приятно и лежерно бих казала. Останалото е излишна амбиция, която обаче се осъзнава на един по-късен етап, дори когато с диплома от 73-то и с диплома от 2-ро (училища в София, едното-най-желано и престижно, другото квартално с някакви си профили), две деца се реализират съвсем еднакво.
А гърча, наречен прогимназия 5-7 клас е факт, и за мен също излишен, измислен, грешен, и май нямам точна дума да го определя. Като започнем с материал и затворим цикъла с преподавателите.

# 117
  • Sofia
Не знам. На мен ми се виждат претоварени даже. Може би въпреки еднаквата програма и учебници, все пак до голяма степен зависи и от учителката. Нашата ни накара да купим по 100 допълнителни помагала по БЕЛ и математика. Сега имат по 7-8 парчета по БЕЛ и още толкова по математика. Това само учебници и помагала, без тетрадките. Всичко това трябва да се изпише. Материалът като нов материал не е много. Но количествата повторения са ужасно много. Едно и също нещо го пишат в 10 различни помагала. В нашия клас музика, рисуване и физическо не се учи - всички тези часове са часове за БЕЛ и математика, защото не им стига времето. Което мен много ме дразни. Все пак тези предмети са дадени за отдих, не може на 8 год да ги тъпчеш 5 часа с български и следобед още 4 часа.  ooooh!

# 118
  • Пловдив
Чакай де, чакай. И моите деца имат по 10-12 допълнителни помагала, ходят на занималня в училище. И ги попълват всичките. Това е нормата, средното, в кварталното училище, но не циганско.

Именно повторенията са затвърждаване на материала, отработването му. Това дава стабилност на знанията, автоматизъм за нещата, които ще ползват цял живот. Например поредност на действия при решаване на числов израз - първо умножение/деление, после събиране изваждане; или как се разкриват скоби, или как се пренася дума, как се прави проверка на дума, такива неща.

Моите имат и музика и рисуване. От време на време имат и някакви часове с родители, аз съм ходила. Значи има време.

# 119
  • София
Савина, по-скоро поставете въпроса пред учителката. За тази година може би няма да направи промени, но поне за следващите две. Как така самоволно ще пропуска часове за сметка на безкрайни упражнения  ooooh! Ако част от децата имат нужда от допълнителна практика, да ги взима във времето за консултации. Знам, че не е изолиран случай, но не е редно.

Общи условия

Активация на акаунт