Нарушаване на учебния процес заради ски училище

• 15 222
  • 195
  •   1
Отговори
# 120
  • Варна
Каквото и да приказвате, цена от 600 лв. на дете за 4 дни, без преспиване, е абсурдна. През ваканцията ходихме цялото семейство на ски и спа за същите пари, с включени нощувки, закуски и вечери (хотелът с храната беше 450 лв., за 2 възрастни и 3 деца, ски оборудването - 3 дни по 40 лв. на ден за всички, ски учител вземахме само на сина ми, по 25 лв. на ден, лифт ползвахме само единия ден - 45 лв.), пътните ни излязоха малко повече, но сме от Варна.

Иначе, аз не бих имала нищо против бели, зелени и всякакви цветове училищни изяви, дори и в учебно време, защото изграждат доста полезни умения у децата. Но не при такива цени и не с извиване на ръце на родителите. Rolling Eyes

# 121
  • Sofia
Поставяме въпроса от първи клас. Това е положението. Алтернативата е да имат купища домашни всеки ден, а това никой родител не е съгласен. Защото след 17 часа децата са толкова уморени и изнервени, че е почти изключено да успеят да пишат домашни.
Янтра, не знам каква е нормата. Може и така да е. Но продължавам да не разбирам защо трябва да е така. Аз съм учила съвсем успешно с 1 учебник и 1 учебна тетрадка. Толкова. Пък станах човек, с две висши образования даже. Според мен хаосът с помагалата е поредния бизнес за сметка на децата.

# 122
Аз цената не коментирам. Казала съм, че при нас офертите са били ОК или леееко завишени, но не и такива. Аз говоря "принципно" за зелените/белите училища и учебния процес. И то за различни възрастови групи.

# 123
  • Пловдив
Каквото и да приказвате, цена от 600 лв. на дете за 4 дни, без преспиване, е абсурдна. През ваканцията ходихме цялото семейство на ски и спа за същите пари, с включени нощувки, закуски и вечери (хотелът с храната беше 450 лв., за 2 възрастни и 3 деца, ски оборудването - 3 дни по 40 лв. на ден за всички, ски учител вземахме само на сина ми, по 25 лв. на ден, лифт ползвахме само единия ден - 45 лв.), пътните ни излязоха малко повече, но сме от Варна. и не с извиване на ръце на родителите. Rolling Eyes
Това къде, защото аз се опитвам да постигна пдобни цени и е на практика почти невъзможно. Оборудване не наемаме. Спане, храна и лифт съоръжения.

Половинка лифт карта от 12:30 до 16:30 на Пампорово за мен 39лв, и две деца по 25 - 89лв САМО лифта. Цена на Боровец за половин ден за мен - 38лв и две деца по 23  - 84лв.

Узана - влек, там няма лифтове, само влек - 10лв за мен и по 5лв за трите деца - 25 лв.

# 124
Поставяме въпроса от първи клас. Това е положението. Алтернативата е да имат купища домашни всеки ден, а това никой родител не е съгласен. Защото след 17 часа децата са толкова уморени и изнервени, че е почти изключено да успеят да пишат домашни.
Янтра, не знам каква е нормата. Може и така да е. Но продължавам да не разбирам защо трябва да е така. Аз съм учила съвсем успешно с 1 учебник и 1 учебна тетрадка. Толкова. Пък станах човек, с две висши образования даже. Според мен хаосът с помагалата е поредния бизнес за сметка на децата.

Аз съм местила дете. Категорично отказах 100 помагала, кое от кое по-безумни. Ако това е политика само на вашата учителка-има директор. Ако е политика на директора вече-загубена кауза.
Упражнения и повторения в точно този тип помагала карат децата да се "загубят". Имат тетрадка, имат химикалка-пише се задачата-решава се. Това е нормалния начин на упражнение.
Проблемът идва след това обаче, когато тези задачи са в тест. Формат. Решаваш задачата на лист, после само пренасяш отговор. Следващата задача пък следва да разпишеш. А по-следващата пък-друго. Това помагалата също не го правят лесен за решаване.

# 125
  • София
Според мен хаосът с помагалата е поредния бизнес за сметка на децата.

На същото мнение съм. Ние пък имаме по едно по БЕЛ, математика и английски. Тази година (4 клас) още две за подготовка за НВО (пак БЕЛ и математика). Общо 5. Как ги докарвате до 10 -12? Че и да е нормално ...

# 126
  • София
И при нас има по няколко помагала по БЕЛ и математика. Отделно 3 тетрадки, учебник, учебна тетрадка. Музика, рисуване и физическо обаче си имат.

# 127
Ами аз съм минала по пътя и най-отговорно заявявам, че с едно помагало и с 5 помагала-резултатите са едни и същи, често по-лоши при тези с повечето помагала. От разлистване време не остава за качествена работа.

# 128
Лъжливи и корумпирани директори могат да си развяват коня там, където няма съвестни учители и активни родители  Peace
Първо учителите трябва да имат смелост да му се "опънат", че няма да предлагат точно тези оскъпени оферти на точно тези фирми, а след това и родителите да използват всички лостове за въздействие, които имат (родителски активи, училищно настоятелство, отскоро - обществени съвети).
Няма "система", има самозабравили се хора, които като не срещат отпор - пълнят си джобчето.

За мен основният проблем е, че родителите не познават реалните начини за взаимодействие и въздействие над училищата, и си остават само на ниво "мрънкане" или "единичен сигнал до инспектората".

Видях с очите си реални резултати в училището, където синът ми беше от първи до четвърти клас. Когато има желание и активни родители, нещата се променят! Намериха се изгодни и много по-приемливи решения и за униформите, и за екскурзиите и белите и зелени училища, и за доставчика в лавката, и за арендатора на стола... Вярно, трябваше да се отдели малко повече време и усилие, но ефектът си заслужаваше.
Особено показателна беше реакцията на самите учители. Когато спряха да бъдат "между чука и наковалнята" и усетиха родителската подкрепа, те самите придобиха смелост да се опълчат на шефа си. Но факт е, че не се опълчиха тези учители, които наистина вече не биха си намерили работа другаде, и затова си налягат парцала и се подмазват на "бащицата"...

Корупцията и безхаберието виреят там, където има почва. Системата няма нищо общо. Или поне не толкова, колкото се изкарва в подобни теми. 

# 129
Лъжливи и корумпирани директори могат да си развяват коня там, където няма съвестни учители и активни родители  Peace
Първо учителите трябва да имат смелост да му се "опънат", че няма да предлагат точно тези оскъпени оферти на точно тези фирми, а след това и родителите да използват всички лостове за въздействие, които имат (родителски активи, училищно настоятелство, отскоро - обществени съвети).
Няма "система", има самозабравили се хора, които като не срещат отпор - пълнят си джобчето.

За мен основният проблем е, че родителите не познават реалните начини за взаимодействие и въздействие над училищата, и си остават само на ниво "мрънкане" или "единичен сигнал до инспектората".

Видях с очите си реални резултати в училището, където синът ми беше от първи до четвърти клас. Когато има желание и активни родители, нещата се променят! Намериха се изгодни и много по-приемливи решения и за униформите, и за екскурзиите и белите и зелени училища, и за доставчика в лавката, и за арендатора на стола... Вярно, трябваше да се отдели малко повече време и усилие, но ефектът си заслужаваше.
Особено показателна беше реакцията на самите учители. Когато спряха да бъдат "между чука и наковалнята" и усетиха родителската подкрепа, те самите придобиха смелост да се опълчат на шефа си. Но факт е, че не се опълчиха тези учители, които наистина вече не биха си намерили работа другаде, и затова си налягат парцала и се подмазват на "бащицата"...

Корупцията и безхаберието виреят там, където има почва. Системата няма нищо общо. Или поне не толкова, колкото се изкарва в подобни теми.  

Ще мине доста време родителските активи да заработят някак(ако въобще). При вас е по-скоро инцидентно. При нас родителите кореспондират повече с разбиранията на директора-т.е. по-голяма част аплодират решенията му, а учителите се кланят безропотно. Има една част родители, които виждат по-ясно нещата, но не са масата. Наложени безумни униформи, с цени по-високи от дрехи в мола, помагала и какво ли не-замаскирани под мотото -правим го за децата, така се прави, това е модел за справяне с дисциплина и прочее, за мен лично-големи глупости.
Съвсем си е система това. Една чудесна еко-система, в която ако си "против" или се опълчиш-не се оцелява, не вирееш. Я си уволнен, я си натиснат по друг начин, я изперкваш и истеризираш пред децата в клас, всякакви ги видях през годините. Ако пък си ученик-или зубриш, или си с двойките.(при нас имаше и реплики-или ми ходиш на олимпиадата или...да не се оплакваш после от оценки Simple Smile)), пак под натиск от директора-всички отличници под строй. hahaha Знае-не знае-на олимпиада. ooooh!
Иначе и при нас се провеждаха то не бяха срещи, то родителски разни, то чудеса, то идеи за униформи, храна, какво ли не беше под шапката-да чуем гласа на родителите. По-силни бяха викачите в "отбора" на директора и нещата се подредиха според неговите виждания/пазарни договорки. Всичкото това за замазване, уж да се показва как кипи усилен труд, а отзад какво се случва-става ясно само на избрани.

ПП. Така ме върна във времето, замислих се-баш си е система. Tired Човек се уморява да се бори с нея, изхабява се, детето е преминало и загърбваш, спира да ти е кауза в един момент. За мен остава още малко, вижда му се края и аз самата също ще бия отбой. Това коства здраве, нерви.

Последна редакция: ср, 15 фев 2017, 13:09 от smetanapalata

# 130
ПП. Така ме върна във времето, замислих се-баш си е система. Tired Човек се уморява да се бори с нея, изхабява се, детето е преминало и загърбваш, спира да ти е кауза в един момент. За мен остава още малко, вижда му се края и аз самата също ще бия отбой. Това коства здраве, нерви.

За мен е кауза вече седма година  Peace Вярно е, че има някаква умора, но удовлетворението да видиш това, как хората се събуждат, обединяват и борят за правата си, е огромно. Действа като наркотик, и буквално дава криле. В момента "боря" второ училище (където дойде да учи синът ми след пети клас) - "будните" родители вече са много повече, отколкото "овцете". Въпрос на време е да се обърне съотношението. Но си иска натиск, и работа с хората на място  Peace

# 131
  • Варна
Скрит текст:
Каквото и да приказвате, цена от 600 лв. на дете за 4 дни, без преспиване, е абсурдна. През ваканцията ходихме цялото семейство на ски и спа за същите пари, с включени нощувки, закуски и вечери (хотелът с храната беше 450 лв., за 2 възрастни и 3 деца, ски оборудването - 3 дни по 40 лв. на ден за всички, ски учител вземахме само на сина ми, по 25 лв. на ден, лифт ползвахме само единия ден - 45 лв.), пътните ни излязоха малко повече, но сме от Варна. и не с извиване на ръце на родителите. Rolling Eyes
Това къде, защото аз се опитвам да постигна пдобни цени и е на практика почти невъзможно. Оборудване не наемаме. Спане, храна и лифт съоръжения.

Половинка лифт карта от 12:30 до 16:30 на Пампорово за мен 39лв, и две деца по 25 - 89лв САМО лифта. Цена на Боровец за половин ден за мен - 38лв и две деца по 23  - 84лв.

Узана - влек, там няма лифтове, само влек - 10лв за мен и по 5лв за трите деца - 25 лв.

Хотелът беше в Разлог, ски карахме в Добринище. Peace

# 132

За мен е кауза вече седма година  Peace Вярно е, че има някаква умора, но удовлетворението да видиш това, как хората се събуждат, обединяват и борят за правата си, е огромно. Действа като наркотик, и буквално дава криле. В момента "боря" второ училище (където дойде да учи синът ми след пети клас) - "будните" родители вече са много повече, отколкото "овцете". Въпрос на време е да се обърне съотношението. Но си иска натиск, и работа с хората на място  Peace

За мен няма време вече. Вижда му се края на 7 клас, за 2-3 месеца няма да променя нищо. Щом до тук не съм успяла. Peace

# 133
Ааааа, orchid - грешката е твоя. Ти си сама си завела детето си в училище, в което да го натискат. 

Така е, не отричам. Като си помисля, че се бях засилила да я записвам в еврейското, защото я приеха. Добре, че се стопирах, защото не знам там какво щяхме да правим - без да имаме еврейски произход и без никаква представа от иврит.
Ще споделиш ли в кое училище сте? Без произход и представа от иврит не мога да се оплача от супер натоварване.

# 134
  • волно калдъръмче
600 за ски училище е цена като за близнаци.

Не виждам какво пречи на училищния съвет да проведе проучване сред родителите по наболели въпроси. Прави се анкета, обобщават се резултати. На заседание се отчитат резултатите и се дават предложения, пише се протокол и папката се входира, за да стане достояние на директора. След като съберете този скромен набор от документи, не виждам какво може да ви спре да си осъществите намеренията.

Общи условия

Активация на акаунт