Значки ще отличават бременните в софийското метро

• 29 283
  • 324
  •   1
Отговори
# 135
  • Варна
Напротив - отстъпват. Най-вече жени и възрастни дами. Хора, които съчувстват и са състрадателни.
Ония дето си гледат в телефоните и умишлено се правят, че не виждат няма да си направят труда, то е ясно.

Да, има такива които се правят, че не виждат и не стават, но пък има и такива като мен, дето като види тази значка ,ще сръчка най-близкостоящият младеж да стане и да отстъпи място, без много обяснения, просто ще посоча значката. Дори и точно този да не стане ,все на някой ще му стане неудобно и ще направи място.

Виждала съм как пада бременна жена при рязко спиране на автобус , щеше да стане челна катастрофа, ако шофьорът на автобуса не беше реагирал. Ами бременната / права /  жена пострада най-тежко и падна най-лошо, не можа да предпази корема си с ръце, може би заради изместен център на тежеста или нещо друго, но  извикаха линейка заради нея. Предпочитам да знам ,ако има такава около мен и да направя необходимото предварително.

В метрото влакчетата също понякога спират по -рязко . Незнам в Софийското как е , но в Лондонското ми се е случвало на 2 пъти да спира неприятно и да си висим между две спирки по 10-15 минути, че и тока прекъсва, понякога спира съвсем и т.н .

И има обозначени места за бременни, майки с деца и инвалиди, поне в по-новите автобуси , тук във Варна, а познайте кои места се заемат най-напред  Confused

Та мнението ми , нека си има такива значки, пък който иска да си ги слага , който не иска, негов е риска от рязко набиване на спирачки, или да се моли всеки път в автобуса, но с тях все някой ще направи забележка на околните, има и по-притеснителни жени и не смеят да си кажат, дори да им е зле. Не смятам ,че толкова много ще се злоупотребява със значките.

# 136
Чак значки е странно, според мен.
Обаче какво прочетох неотдавна. В Англия има апликация (леле, така ли се казва на български?), позволяваща комуникацията между бременни и други, които биха искали да си отстъпят мястото  в градския транспорт. Т.е. бременната дава заявка за пътуване по определен маршрут и ако има някой пътуващ по същото трасе и готов да си отстъпи мястото човек, апликацията ги свързва. Готино.

# 137
В Англия има апликация (леле, така ли се казва на български?),

Казва се 'приложение'.

# 138
  • София
От днес са пуснали значките по касите на метрото. Правилно ли разбирам, че всяка жена, която изглежда в детеродна възраст, може да поиска такава? http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/15/2918809_znachki_shte_o … sofiiskoto_metro/

# 139
  • София
Идеята като такава не е лоша, но за мен тези пари ще са изхарчени на вятъра. Няма да има абсолютно никакъв ефект. Последният път когато се возиш в метрото, 90% от хората бяха забили поглед в телефони, таблети, ел. четци, книги, вестници, имаха слушалки на ушите и бяха приятно задрямали. Никой не забелязваше кой сяда дори до него, камо ли да вдигне поглед и да следи, дали имам значка или не.

Последна редакция: пт, 17 фев 2017, 22:53 от missence

# 140
  • София
По нашите ширини обикновено бременността се крие докато не проличи. Когато започне да личи, то се вижда, няма нужда от значки. Е, може би зимата с многото дрехи е малко по-различно положението...

С втората си бременност ходих на работа до началото на 9 месец и пътувах с метрото ежедневно в час пик. Откровено имах нужда от място, не защото много ми се седи, а за да не ме сръгат в подребрието. Вече се търкалях брутално, когато започнаха да ми отстъпват място и то след призив от някоя леля на висок глас "Бе тука има бременна бе, толко ли няма кой да стане бе!" и целият вагон се обръщаше  да види коя е тая...Ревеше ми се от срам на моменти...

# 141
  • Най-красивата страна
Аз пуснах жена в напреднала бременност да мине пред мен на касата в голям магазин.Жената беше и с малко дете и имаше само два пакета памперси.
Ами двама младежи ми вдигнаха скандал,защо я пускам ..... ooooh!

# 142
  • София
Аз пуснах жена в напреднала бременност да мине пред мен на касата в голям магазин.Жената беше и с малко дете и имаше само два пакета памперси.
Ами двама младежи ми вдигнаха скандал,защо я пускам ..... ooooh!
В такива случаи си разменяте местата – тя отива напред, на твоето място, ти отиваш най-накрая, на нейното.

Последна редакция: пт, 17 фев 2017, 21:53 от milenaka

# 143
В Англия има апликация (леле, така ли се казва на български?),

Казва се 'приложение'.

Наистина. Благодаря.

# 144
# 145
# 146
  • София
Идеята като такава не е лоша, но за мен тези пари ще са изхарчени на вятъра. Няма да има абсолютно никакъв ефект. Последният път когато се возиш в метрото, 90% от хората бяха забили поглед в телефони, таблети, ел. четци, книги, вестници, имаха слушалки на ушите и бяха приятно задрямали. Никой не забелязваше кой сяда дори до него, камо ли да вдигне поглед и да следи, дали имам значка или не.

Това е и моето мнение, много хора наистина не отразяват и с или без значки - все тая. Тези, които не искат и се правят на приятно разсеяни и със значки няма да ги промените. Остават хората, които така и така забелязват и правят място... на тях също значки не им трябват. Общо взето - без смисъл за мен.

# 147
Може да е предложено, не съм чела цялата тема, но не може ли въпросната бременна да помоли да и отстъпят място ? Много срамежливи тез бременни .

# 148
Здравеопазване - чела ли си темите как е в чужбина?
Образование - как реши, че нашето е най-неработещо? От писанията тук и гръмките заглавия на медиите?
От опит.
Две деца отгледах, та знам на какво ниво е образованието.Покрай себе си и роднини имам и близък "допир" със здравеопазването.
Иначе, преса, медии, новини, тв не ме вълнуват, не чета, не гледам.То всъщност по-голяма Дезинформация от тях не знам дали има.....    Laughing

# 149
Може да е предложено, не съм чела цялата тема, но не може ли въпросната бременна да помоли да и отстъпят място ? Много срамежливи тез бременни .

Не всяка бременна се чувства подготвена да спори с някой, който се прави на луд. Точно това е предназначението на значките, дискретно да подскажат и да се избегне сконфузна ситуация, когато някой отстъпи ('прекара се') и се окаже, че съответно изглеждащата бременна не е бременна а просто си има коремче.

Иначе зависи от възпитание дали хората ще отстъпват местата си и дали ги нтересува заобикалящото общество.

Общи условия

Активация на акаунт