Трудно проговаряне - ТЕМА 22

• 135 014
  • 864
  •   1
Отговори
# 555
Записвам се и аз в темата, макар да не ми се иска. Малчо е на 2г. и 2 месеца, казва само 10-тина кратки думи. Махнахме памперса много лесно и от 4-5 дни е без. Претисненията ми са, че не прави опит да говори, не повтаря думи след мен и всичко е с посочване, пищене, тръшкане. Още никъде не съм го водила. На много места чета, че първо през психолог трябва да минем и след това на логопед.

# 556
Мами, колко късно проговориха дечицата ви?

Моето е на 4-ри и още не говори Worried Казва отделни думи, разбира всичко, но не говори. Посещава логопед вече 9 месеца. Не виждам резултат. Не се отпуска. Вече започвам да се отчайвам, че някога ще го чуя да говори Disappointed Relieved Къде ли не потърсих помощ - невролози, психолози, логопеди, детски центрове, баячки...Всички само казват няма проблем, а детето ми не проговаря. Притесянвам се, че връстниците му редят стихотворения вече, а ние още се учиме да имитираме животните. Беше започнал към година и половина-две да се опитва да говори и нещо стана изведнъж и просто спря. Иначе обича да танцува, имитира танцуващите, но не проявява интерес към речта. Не знам какво да правя повече от това което правя. Непрекъснато чувам съвет да проявявам търпение, но вече се изчерпвам. Трудно е.

Последна редакция: пн, 17 юли 2017, 09:30 от LoraDel

# 557
  • Варна

Моето момче е на 3,1 години. На 2,2-2,3 г. повтаряше всичко на всичко пет думи, изреченията бяха мираж. Като стана на 2,8-2,9 г., започна да се отпуска и да прави кратки изречения. Речникът му се обогати. Но изреченията са навързване на думи, без да са граматически правилни - "Аз баба дадо ида мола бу, да" /с баба и дядо ще отидем в мола с колата, да/.Аз се поуспокоих, но онзи ден се видяхме с две негови наборчета. Те как говореха...Като големи хора с детски гласчета. И времената оправяха, и предлози слагаха. А аз пак се спекох. При моето момче и доста съгласни още липсват, като в, г, к, ж...

# 558
Надявам се всички дечица, които още не говорят да започнат. Стискам палци

# 559

Моето е на 4-ри и още не говори Worried Казва отделни думи, разбира всичко, но не говори. Посещава логопед вече 9 месеца. Не виждам резултат. Не се отпуска. Вече започвам да се отчайвам, че някога ще го чуя да говори Disappointed Relieved Къде ли не потърсих помощ - невролози, психолози, логопеди, детски центрове, баячки...Всички само казват няма проблем, а детето ми не проговаря. Притесянвам се, че връстниците му редят стихотворения вече, а ние още се учиме да имитираме животните. Беше започнал към година и половина-две да се опитва да говори и нещо стана изведнъж и просто спря. Иначе обича да танцува, имитира танцуващите, но не проявява интерес към речта. Не знам какво да правя повече от това което правя. Непрекъснато чувам съвет да проявявам търпение, но вече се изчерпвам. Трудно е.
А откъде и кога започнахте с прегледите и специалистите? Може ли малко повече информация, ще съм много благодарна

# 560
  • Пловдив
Една моя позната, която по съвпадение се казва точно като теб, ми е казвала, че е проговорила на 4 години. Знам и за други хора, проговорили около и след 3.
Разбира се, освен че трябва да дефинираме какво значи проговаряне (едни разбират под проговаряне първите няколко смислени думи, други - свързани изречения), трябва да имаме предвид, че само неговоренето на тази възраст, 2-3 години, не е толкова важно. По-важно е дали детето разбира - най-вече, също така дали сочи с пръст, дали прави опити да комуникира, дали повтаря...

Моят син е на 4 и половина и не говори, но при него има много други неща - не сочи, не повтаря, слабо разбира и пр.

# 561
  • NE
Някои специалисти не обръщат внимание, но има и генитичен елемент проговарянето.
Аз до 4 г. не съм говорила и сина ми има същия проблем. Майка ми досега е обвинявала биберона. Да, обаче детето не е вкусвало биберон.

# 562
  • Варна
И синът ми не е вкусвал биберон, но според логопедката, при която съм го водила, това не е добре, защото не са му тренирани мускулите в устната кухина. За първи път чух такава трактовка.  Това, според нея, е и една от причините да стои в повечето време с отворена уста. Според УНГ отворената уста е навик.

# 563
Здравейте! От много време не съм се включвала. С радост се отчитам:
Малкият вече говори с изречения от 2-3-4 думи. Още говори бавно и му е трудно, но се справя и го разбирам не само аз. Злокобният китайски почти липсва. Радвам се, че на време спряхме с телевизията и започнахме работа. Пожелавам успех на всички! Heart

Чудесна новина - повечко такива да се навъртат Wink

ivelina_georgieva, струва ми се, че минаваш през онзи период, в който търсиш някой да ти каже "Моето не говореше до 4-5 години и после изведнъж започна" - не искам да те обнадеждавам, но такива случаи са рядкост. Мисля повечето сме минали подобен период (включая и себе си) - четем в интернет, форуми, питаме и се отчайваме още повече. Моят съвет (въпреки че не е поискан) е недей да се паникьосваш, а почвай да се бориш с детето, защото свикне ли с не-говоренето ще си усложниш проблема. Не обръщай внимание на реплики като тази по - горе как започват изведнъж, как си втълпяваш, как докторите грешат, аз съм чувала, че съм "идиот и си тормозя детето" то нищо му нямало, отрежи лели, баби и стринки, които ще те укоряват, че няма детство, а само го тормозиш, помогни на таткото (ако още не се е "цъкнал"), че имате проблем, с който искате или не искате трябва да се справите в името на доброто на детето. Ходи при специалисти - питай какво да правиш вкъщи, купи си цветни листи, прави си карти и играй с детето. Доколкото разбирам сега ще сте вече и в детска градина - говори с учителките и не крий проблема, питай ги постоянно какво се случва с него в градината, какво трябва да правиш и те ще ти помогнат.
Не искам да те отчайвам, напротив, искрено желая да се вземеш в ръце да приемеш, че детето ти е най - хубавото от всички "гарджета" и ще видиш, че нещата ще потръгнат в правилната посока. Много успехи от мен и пиши какво се случва с Вас.

# 564
  • NE
На консултацията при СП ми даде съвет да го карам да духа свещички, сапунени балони, да ближе близалка, сладолед и да се блези. Не знам до колко помогна всичко това защото е правено изключително малко, но забелязвам, че се опитва да казва повече думички.

# 565
Да, това са основни съвети, които препоръчват логопедите

# 566

А откъде и кога започнахте с прегледите и специалистите? Може ли малко повече информация, ще съм много благодарна

На 2г.и 5м. отидохме за първи път на логопед. На 3 г. го заведох на психолох. На 3г. и 6м. на невролог. На 3г. и 12м на невролог и направихме ЕЕГ, което нищо не показа. Изписаха ни само Memodrin (за да храниме мозъка). В момента продължаваме с логопед (водя го при трима, но единия ще го спра), психолог и специален педагог. Ходи на детска градина.

# 567

На 2г.и 5м. отидохме за първи път на логопед. На 3 г. го заведох на психолох. На 3г. и 6м. на невролог. На 3г. и 12м на невролог и направихме ЕЕГ, което нищо не показа. Изписаха ни само Memodrin (за да храниме мозъка). В момента продължаваме с логопед (водя го при трима, но единия ще го спра), психолог и специален педагог. Ходи на детска градина.

Но като цяло няма кой да ме насочи накъдето и да е. Чета, питам, разпитвам и сама си назначвам прегледите и излседванията. Все се надявах, че някой специалист ще се ангажира с диагноза и ще каже има такъв и такъв проблем работете в тази и тази насока, но нищо подобно. Всчики само гадят, свиват рамене и това е. Детето в момента разбира много, дори повече от връстниците си. Най-големите ми страхове са свързани с това, че изоставайки в речта, ще започне да изостава и умствено. Страшно е. Ще бъде жалко здраво, умно и енергично дете да се съсипе. Понякога обвинявам себе си, че не съм направила всичко каквото трябва, но като се поуспокоя виждам, че повече от това което давам от себе си няма как. И въпреки всичко мира не намирам. Няма и ден в който да не съм търсила допълнително решение. Ако ви интересува в момента му давам Ескимо Кидс, Мемодрин, Мореплаватели фокус формула. Той напоследък е доста нервен. Кара ни се много ( на негов си език). Това наложи да му давам и Алора, за да го успокоявам. Вчера ми се скъса сърцето в детската градина. Отидох да го взема и той се зарадва на една баба, която беше дошла за внучето си. Опита се да и каже нещо, тя му се засмя, заговори му.  Другото детенце каза на баба си: "Остави го той не говори.".  Стана ми много болно.

# 568
  • NE
Аз директна диагноза не бих искала да чуя повече. Заведох го на детски психолог и чух как нямам връзка с детето си, мисълта му е хаотична и до една година щял да бъде тотален аутист, иначе не бил сега. И това от психолог, който се има за професионалист. Познайте дали отидох повече?
След това го заведох при специален педагог, едната госпожа се ангажира много с детето в градината, обменям опит с ресурсен учител, логопед (свързано е с работата ми) и никой не споменава аутизъм.

# 569
  • Пловдив
Здравейте!Бях писала отдавна.Моето дете е вече на 3 год и 8 месеца.Преди 5 месеца започнахме да посещаваме логопед.За тези месеци просто имаше огромен скок в развитието.Започна да повтаря думи,да казва нови.От скоро прави фрази и изречения,но без съюзи.От 1 месец ходи и на психолог веднъж седмично,но нещо не виждам смисъл.Ако може по-запознатите от вас да ми кажат какви резултати се очакват от тези посещения на психолог?А също и защо трудно проговарящите деца трябва да го посещават?Не е ли достатъчна работата само с логопед?

Общи условия

Активация на акаунт