Трудно проговаряне - ТЕМА 22

• 134 915
  • 864
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Повечето деца имат хранителни непоносимости, а не алергии. Иначе, генетична консултация правили ли сте- заради тези изоставания в ръста?
на аквасорс са скъпи доста продуктите, та моя съвет е да не се ангажирате с марки.
за диетата съм казвала, че съм супер доволна, но за съжаление с порастването не е чак толкова стриктна откъм глутен.

# 676
Генетични изследвания правени ли са? Може да е метаболен проблем или ендокринен. Д-р Йотова също работи в св. Марина. Може и с нея да направите консултация, заради по- ниския ръст и кг. на детето.
Моето дете има изоставане в растежа и скоро ще има необходимост от лечение с хормон на растежа, но той е много специфичен случай и не знам дали ще ни го изпишат.
А ако иска да ви приеме в болница, каза ли ви какви изследвания ще направи на детето? изследванията за тежки метали и хранителна алергии са скъпи (поне за моя вече окъсан джоб).

# 677
  • NE
Искаше няколко фекални проб, урина и кръвни в болницата. За целта не трябва да е болен и пил АБ.

# 678
Някой от вас правили ли са изследване на нивата на Б12 и витамин Д в Пловдив и в коя лаборатория? От всичко, което прочетох кръв се взима от вената нали така? Можете ли да ми кажете приблизителна цена?

# 679
Това не го разбрах. Може ли да разясниш какво имаш предвид.
Моя грешката. Сензорен аспект. Мнението на СП е че се касае за проблем от вестибуларен и тактилен план.
Ние сме чули за 3 месеца толкова мнения, че вече не знам какво да мисля.

Сензорните проблеми според мен са наследственни.
Просто някои хора са по -чувствителни от други. Аз имам много спектърен сид, наследен от баща ми. Ето се е предал на сина ми вместо на дъщеря ми. И при вас влачи от някъде.

# 680
Здравейте отново. Вчера за пореден път бяхме на консултация с логопед и този път най-сетне получихме диагноза- слаб мускулен тонус, заради който стои постоянно с отворена уста. Сигурно това е и причината да не успява да се справи с изговарянето на доста думи. Започваме работа преди да е изостанал повече от връстниците си. За късмет няма някакво умствено увреждане, но основният проблем е , че бавно трупа речник, въпреки че проговори много рано. Засега изостава с около 100-150 думи и прогнозата е за лечение поне около 6 месеца. Има ли и други майки на деца с такъв проблем? Как се развиха нещата при вас? Имаше ли регрес след спирането на терапията?

# 681
  • София
Ще припадна какви " диагнози " поставят логопедите  ooooh!

# 682
  • NE
Потърсете още едно мнение на логопед или специален педагог.

# 683
Насочете ме къде да отида? Бяхме в С-иввена. При кого да го заведа?

# 684
  • София
Вие от София ли сте?
Аз бих ви насочила при ерготерапевт по отношение на мускулния тонус.
Обикновено не е само говорът проблема.

# 685
От Пловдив сме. Логопедът каза друг термин за слабия мускулен тонус,  но не успях да го запомня. Ще потърся и ерготерапевт. Благодаря за насоката. Не искам да идем някъде и да ми кажат, че детето ми е малко и да ме пратят вкъщи и да ми кажат да ида след година-две. В града, в който живеем всеки игнорираше проблемите, никой не ни насочи и не ни обърна внимание. Всеки казва- малък е, ще навакса, липсва му контакт с деца и т.н. Ако можете да ми кажете друг по-добър център за работа с деца или специалист в Пловдив ще съм ви много благодарна. Сега тепърва тръгвам по този път и се ядосвам, че не го направих дори и по-рано, но станалото станало.

# 686
  • Варна
Didi i Mitko, от логопедката, при която съм водила сина ми еднократно, знам за едни джаджи - chewy tube (не знам как се казват на български). Ето така изглеждат: https://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_ss_i_7_4/258-7694377-029362 … rid=1NGGRHL7Y400R.

Тя ми препоръча да ползвам такова нещо, защото моето момче също беше почти денонощно с отворена уста. Поръчах му от Амазон и докато гледаше филмче, му давах да го дъвче. Но не се прие добре от него.

Жената ми показа chewy tube буквално на вратата, а бяхме само веднъж при нея, и не можах да я разпитам как точно помага. Знам, че тая джажда я купуват за деца, които обичат да слагат всичко в устата си. В интернет, ако се разтърсиш, вероятно ще намериш информация.

# 687
Моето момче е на 5 г. и 9 м., и все още слага предмети в устата си. Преди бях чела, че слагането на предмети в устата, гризането на предмети е признак за липса на цинк. През м. юни правих изследване за нивото на цинк и наистина беше под долната граница. От по- малко от месец започнах да му давам цинк и слагането и гризането на предмети значително намаля. Все още се случва да пъхне и гризе, но е значително по- рядко.

# 688
Моето дете не слага нищо в устата ако не е за ядене. От време на време гризе гумена книжка, но общо взето го прави веднъж в седмицата, ако не и по-рядко. Ако ще помогне ще му давам гумени играчки за гризане и ще намеря начин да поръчам и такава джаджа.

# 689
  • Варна
Това със слагането на предмети в устата го дадох като пример за едно от приложенията на chewy tube, които аз знам. Но щом като логопед го ползва в работата си, вероятно има и друго. Много повърхностни са ми познанията.

Общи условия

Активация на акаунт