Трудно проговаряне - ТЕМА 22

• 134 930
  • 864
  •   1
Отговори
# 645
Вчера пуснах на малкия Б12. Мислех си, че е голям зор, но той се оказа герой и въобще не заплака. Резултата обаче е 247 да знаете във Варна при кого да отида за да разчете резултатите?
RosMar, в коя лаборатория взеха кръвта? И аз искам да пусна изследване на дъщеря ми (на 2 г. и 3 м.) и се чудя кое място да избера, да не се травмира много. Досега все си мислех, че й трябва време да навакса, защото е недоносена, но изведнъж осъзнах, че изостава не с два месеца, а поне с година в говора. Казва само 3-4 думи, но по-притеснителното е, че няма признаци да ме разбира, дори сякаш не ме чува. Ходихме вече на УНГ, но ми казаха, че тук във Варна не могат да й измерят слуха. Лекарката ми препоръча изследване на  В12. Не знам, с какво да продължа по-нататък, засега ме е страх да я заведа на психиатър.

Последна редакция: сб, 02 сеп 2017, 00:47 от ice_sparky

# 646
ice_sparky, в Курортна го водих, във Чайка. Лаборантката беше много мила и го занимаваше през цялото време. Съвсем леко само проплака в началото, много добре мина.

# 647
  • NE
ice_sparky При кой УНГ ходихте във Варна?

# 648
ice_sparky, аз като патила от слуха ти препоръчвам да го проверите - много съм писала по темата. За психиатър, според мен, е рано. Търси психолог и логопед да се занимават с нея и искай да ти дават насоки за вкъщи.
LillyM, особен интерес към приказки се прояви когато пуснах от онези старите прожектори (сещаш ли се), които ни прожектираха едно време на стената - чудни са, хем интересно, но не е филмче, хем четеш, хем разглеждате картинки, хем не умаря очите, а и не е нужно да стои постоянно на едно място детето. Чакаме тъмната част на деня да стане по-голяма и отново да почваме да прожектираме. За другото са ти писали - фина моторика, бих допълнила и повече битови занимания.

Момичета, страх ме е да се похваля (чукам на масата тук), моят започна да говори много (има за изчистване граматични грешки), започнаха да го разбират всички и децата... ОБАЧЕ  ще му изкапят миглите от срам - с възрастните вече не толкова, но с децата е мъкааааааа #Crazy. Чете, смята, абе там е много добре, писането идва трудно, но все пак догодина е ученик и се надявам до тогава да сме поработили сериозно. Сега големият ми страх е да не се затвори още повече в градината - надявам се на госпожите да му помогнат като тръгне в понеделник.

# 649
  • NE
Моето момче почна сериозно да ме тревожи. Опитахме да започнем работа чрез Томатис метода. Категорично отказва слушалите. Има напредък от Б12, но отново търси само английския. Сега е на вълна да имитира английските животни, да сочи цветовете на английски.От месец и нещо е все болен и не е на градина. Там поне попиваше от децата щом си махна от раз памперса и сам пишка дори в тоалетната.
Бяхме стигнали момент да казва хайде пиш и браво след това. Сега само английски. Филмчетата гледам да ограничавам. Без тях събаря къщата.
Искам да му проверим слуха, затова се чудя във Варн къде да ходим.

# 650
ice_sparky, в Курортна го водих, във Чайка. Лаборантката беше много мила и го занимаваше през цялото време. Съвсем леко само проплака в началото, много добре мина.
Благодаря! Съвсем наблизо ми е.

# 651
Водих я на УНГ при д-р Мутафова. Каза ми, че във Варна мога да проверя само проходимостта на Евстафиевите тръби (в мед. център "Фоника"). Но според нея  е малко вероятно да са запушени при нея, защото тъпанчето не е хлътнало. Сама съм с две деца и трудно мога да отида до София. Ако имам сериозни съмнения, разбира се, ще го направя, но детето се събужда и реагира при най-малкия шум, само не и когато му говоря. За В 12 и преди това бях чела, че дефицитът може да доведе до неврологични проблеми, но дъщеря ми е много палава, чевръста и с апетит. Според лекарката обаче това не е гаранция, при много хиперактивни деца също се откривал недостиг.
bencholino, във Варна психоложката, която ми препоръчаха при съмнение за аутизъм (д-р Топалова) е и психиатър. Затова казвам, че ме е страх. Ще съм благодарна, ако ме насочите и към други специалисти. Разбира се, започвам да търся и логопед. До годинка и половина дъщеря ми беше на ранна интервенция в "Карин дом", но след като проходи излязохме от програмата. Преди няколко дни им се обадих и обещаха да ни посети логопед (Светлана), за да ни насочи. Познавам и Добролевка, която ни помогна да засучем от шише в отделението за недоносени във "Виница". Тя има ли приемен кабинет в града?

Последна редакция: нд, 03 сеп 2017, 16:31 от ice_sparky

# 652
Най-точните диагнози относно вида и тежестта на всякакъв вид проблеми в детското развитие се поставят именно от детските психиатри, а не от логопеди, психолози и т.н. специалисти. С тях се терапевтират проблемите, които психиатърът констатира, но за диагностика, не ги препоръчвам изобщо. Така че, не се страхувайте от психиатрите - не е приятно, но е полезно посещението при тях с оглед коректността на диагнозата. Това - от личен опит.

# 653
Аз имам въпрос относно детската градина и евентуално работата на логопед с детето. Какви документи се изисква да се представят? Възможно ли е при предоставени документи специалистите да откажат да работят с детето, защото е твърде малко?

# 654
  • NE
Нужно е само да поискате от директора. Логопедичната помощ не е обвързана с документи. Такива се изискват само ако детето е на ресурсно подпомагане.

# 655
Флауър фери
Възможно е да е СИД. Реакцията е типична. Със сина ми имахме големи проблеми със СИД принципно. За слухова стимулация въобще не ставаше въпрос. Запушване си ушите даже като му говориш по високо

Може да е съчетан с непоносимост да имаш нещо по главата.

Топалова не преюпръчвам. Бяхме при нея три години.  Всеки шест месеца за лкк. Всеки път ни питаше - познаваме ли се? Сори но това не е моята представа за проследяване. Ние ходим при Дашева в Дкц терапиятА.  Много земен лекар.  
Не слага ей така диагнози като Щилянов примерно.

Последна редакция: вт, 05 сеп 2017, 20:08 от _re_ge

# 656
Флауър фери
Възможно е да е СИД. Реакцията е типична. Със сина ми имахме големи проблеми със СИД принципно. За слухова стимулация въобще не ставаше въпрос. Запушване си ушите даже като му говориш по високо

Може да е съчетан с непоносимост да имаш нещо по главата.

Топалова не преюпръчвам. Бяхме при нея три години.  Всеки шест месеца за лкк. Всеки път ни питаше - познаваме ли се? Сори но това не е моята представа за проследяване. Ние ходим при Дашева в Дкц терапиятА.  Много земен лекар.  
Не слага ей така диагнози като Щилянов примерно.
Благодаря! И аз се притеснявам от прибързани диагнози. Голямата ми дъщеря, ако я бях завела на психиатър преди 3 г. със сигурност щяха да й лепнат някакво "разтройство". След това направи много голям скок в развитието, сега изпреварва връстниците си. Затова и дълго не се притеснявах за малката, но тя изостава повече и от кака си. Това, което повече ме разтревожи е, че има дълъг застои, да не кажа регрес.

# 657
Моето момче почна сериозно да ме тревожи. Опитахме да започнем работа чрез Томатис метода. Категорично отказва слушалите. Има напредък от Б12, но отново търси само английския. Сега е на вълна да имитира английските животни, да сочи цветовете на английски.От месец и нещо е все болен и не е на градина. Там поне попиваше от децата щом си махна от раз памперса и сам пишка дори в тоалетната.
Бяхме стигнали момент да казва хайде пиш и браво след това. Сега само английски. Филмчетата гледам да ограничавам. Без тях събаря къщата.
Искам да му проверим слуха, затова се чудя във Варн къде да ходим.
Давате ли Омега 3 рибено масло? Моето момче до към 3 г. и 8-9 м. казваше само няколко думи, и то не свързани в изречение. Ма- когато е жаден, не, да, мама и още някой друга дума. През август 2015 г. започнах да му давам В12 капки под езика и по 5 мл. cod liver oil. След няколко дена най- много седмица започна да скача едновременно с двата крака, след това започна да казва по няколко думи и постепенно започна да прави изречения от по 2-3-4 думи. Сега говори, но има проблем с артикулацията. Горе- долу научи "В", "Х", "Д", "Т". Сега учи "К", но доста е трудно. Все "Х" излиза. Някой може ли да помогне как да му помогна с "К"-то?

# 658
йоко, каква марка вит. В 12 давате?

# 659
http://www.iherb.com/Bluebonnet-Nutrition-Liquid-Methylcobalamin … 9524?rcode=VDN319

От този съм давала. Скоро не съм давала обаче. От 1 г. може би.

Общи условия

Активация на акаунт