Отваряне на фирма в майчинство

• 1 877
  • 5
  •   1
Отговори
Здравейте!

Не намерих подобна тема никъде, затова ме извинете ако се повтарям Simple Smile

Ето мен какво ме мъчи - с една приятелка решихме да стартираме общ бизнес, за което трябва да си отворим обща фирма (ООД). Но тук идва проблема - аз съм в майчинство. Има ли някакъв вариант, при който могат да ми спрат майчинството и/или да ме накарат някакви пари да връщам.

# 1
Защо не попиташ в подфорума за Бъдещи майки в темата "Майчинството счетоводно". Мисля, че там биха могли да ти отговорят адекватно мамите счетоводителки.

# 2
Не можеш да регистрираш фирма или някакъв друг доход, докато си в майчинство. Подлежи на прекратяване. Може да сформирате фирмата, само че вместо теб да бъде твой близък - майка, съпруг и т.н

# 3
Ако ще генерирате печалба под 50 000лв в повечето случаи каквото и да правиш, рядко някой орган ще ти търси сметка. Да си съдружник няма проблем. Такъв би възникнал евентуално, ако ти поемеш длъжността на управителя. Но има вратички от закона, през които минаваш и може да си управител безвъзмездно. Най-чистият вариант за теб е съдружника ти да поеме длъжността управител, а ти да си консултант на гражданско договор или да получаваш на 6 месеца или години дивиденти.
За да избереш някоя от опциите, първо трябва да си се спряла на добър счетоводител/счетоводна къща, с която да споделиш притеснението си. Различните счетоводители и юристи биха те посъветвали различни неща и биха показали различни пътища.
Успех с начинанието и дано успеете да генерирате по-голяма чиста печалба, та да се наемат кадри и да не мислиш тези неща.

# 4
Тоест, ако си физическо лице със трудов договор, а към момента си в майчинство, можеш да работиш по време на майчинството си на граждански договор, че даже и да основеш фирма?

# 5

Ако ще генерирате печалба под 50 000лв в повечето случаи каквото и да правиш, рядко някой орган ще ти търси сметка.

Това абсолютно не е така. Има хиляди органи, които изобщо не ги засяга оборота ти и НОИ, които и изплащат обезщетението за майчинство са на първо място.

Да си съдружник няма проблем. Такъв би възникнал евентуално, ако ти поемеш длъжността на управителя. Най-чистият вариант за теб е съдружника ти да поеме длъжността управител..

Това е вярно.

.. а ти да си консултант на гражданско договор или да получаваш на 6 месеца или години дивиденти.

От тук само за дивидентите е така. Останалото при една евентуална проверка би могло да се третира като опит за заобикаляне на истинското правно отношение за получаване на възнаграждението и да я глобят.

Общи условия

Активация на акаунт