Помогнете при избор на име

• 12 104
  • 157
  •   1
Отговори
# 120
  • Сопот, Пловдив
Стоена като че ли ми харесва най-много, някак най-необичайно е, докато другите са просто остарели, но всички сме ги чували.

# 121
Колкото и да се мъча, не успявам да харесам никое от спряганите имена.

# 122
  • София
За мен единственото име, което е хубаво - е Стоя.

# 123
Стоена като че ли ми харесва най-много, някак най-необичайно е, докато другите са просто остарели, но всички сме ги чували.

Не знам какво необичайно има в името Стоена, това си е Стояна на диалект от определен регион.

За мен единственото име, което е хубаво - е Стоя.

Стоя ми звучи като " с тоя, с оня ..."

Авторката да не се колебае, ако харесва името София . Ако и то беше включено в анкетата, щеше да е фаворит.

# 124
Как си представяте след 15-20 години младо момиче с името Стояна или Стойна? Разбирам ви мотивите, но тук трябва да се включи и реалната преценка на нещата. Според мен, въпреки, че гласувах за Стойна, с тези 2 имена ще "спукат" от подигравки детето. Може би звученето им си е имало някакъв чар, но преди 50-60 години. В момента на мен лично ми идват в повече и за нищо на света не бих си кръстила детето с толкова остарели имена. Щом толкова държите да е кръстена на дядото- нека е Стоена. Някак си по-модерно звучи, по-нестандартно.А името Стоя изобщо не ми харесва. Всички можем да се досетим каква ще бъде реакцията на съучениците й. Да не стане като във вица- Как се казваш?- Станка. Не те питам с какво идваш, питам те как се казваш. Моля ви родители, избирайте адекватни имена за децата си. Никой няма право да се чувства зле, заради някакви традиции или прищевки на родителите си. Уважавайте дядото, но уважете и детенцето, като го дарите с красиво име, отговарящо на века в който живеем. Wink

# 125
Абе, ако ще е Сони, направо да го кръстят Соня... Моето име е кратко, точно и ясно и нямам галено име и имен ден. Не мога да разбера каква е тая мания да има галено име, пък имен ден кога ще празнува... ooooh!
Всъщност Соня е умалително от София (поне при руснаците), така че има имен ден. И на руски Соня означава "поспаланко/ -а"
Колкото до Стоена, лично на мен не ми харесва. По-добре Стояна. Да не бъркат името или да питат "Как? Как?".
А дали децата ще се подиграват на името или на нещо друго зависи и от възпитанието, което им се дава и от коментарите и отношението на родителите си по даден въпрос. Ако не са чували дадено име как ще знаят, че е остаряло, странно и т.н. Но ако на 15.09. детето ви каже :" Госпожата ме сложи до едно момиченце. Казва се Стояна" и чуе от вас "Какво? Как са могли да й дадат такова .... име, горкото дете ..." тогава може и да се подиграе на съученичката си. И ще чуе в отговор: "Кръстена съм на дядо, а ти?" А ако в класа / групата има 2-3 Никол, 3-4 Александър/ Александра, 3- Кристиян, 2 - Ивана, 3-4 Виктория и Виктор, 2 - Николай, 2- Маринела ... 1 - Стойна или Стояна дали пък няма да й завиждат, че към тях се обръщат на фамилия, а към нея на собственото й име?
Не живея в София, дъщеря ми ходи на детска градина, излизаме, не съм чула някой да се е подиграл на името на друг. Единственият път беше, когато две момчета от квартала казаха на дъщеря ми, че името й е мъжко (не бяха чули а-то на края и помислили, че е Лъчезар), а на сина ми - че името му е ... турско. Но пък тези двете са от "разпасаните", дето след 1-2 години ще бъдат определяни като " гаменчета".

# 126
  • Сопот, Пловдив

Не знам какво необичайно има в името Стоена, това си е Стояна на диалект от определен регион.

Очевидно не съм от конкретния регион, не съм чувала варианта и името ми е по-необичайно,по-интересно и по-рядко срещано от Стояна. И като фен на необичайните имена, ако трябва да избирам между Стойна, Стояна, Стоя и Стоена, бих избрала Стоена. Една идея по-различно и по-нежно ми е от останалите.

# 127
Все още съм на мнение ,че Стойна е най-добрият вариант . Стоена ми е малко като с правописна грешка и според мен ще го бъркат хората и ще трябва все да обяснява ,че не е Стояна, а Стоена .

# 128
На мен Стойна ми остава фаворит.
Стоена, освен като диалектно, ми звучи и като подигравателно на Стояна. От друга страна, двете съседни гласни придават тромавост на името, докато Стойна е по-:)стройно. Стояна под формата на Стоянка е минало през много масов период и се е изчерпало откъм съдържание. И Стоя, и Стояна си ги представям само като имена за възрастна жена, докато Стойна я виждам и като момиченце, и като тийн, и като млада жена и т.н.

Малко не схващам идеята, че промяната на една буква изведнъж прави името модерно и стилно. В някои случаи може, но изобщо не е универсална формула. Отделно, не всяко необичайно и странно име е хубаво.

А Мама Ру точно е казала как се раждат реакциите на децата към имената.

Иначе, най-личен фаворит със "с" ми е името София, но при сестра Ивана продължавам да мисля, че Стойна е по-подходящо.

ПП. Да, и като с правописна грешка изглежда Стоена.

# 129
  • София
Аз пък не разбирам защо имената на децата трябва да си отиват,каквото и да значи това. Трудно ми е да повярвам, че това изобщо може да е фактор за избора на име.

# 130
  • Сопот, Пловдив
Аз аргумента с отиващите си имена на братя и сестри го гледам от друга гледна точка - ако каката е Ивана, а сестричката примерно Светослава, създава предпоставка един ден каката да се сърди, че са й избрали остаряло име, в сравнение с това на сестра й. Или пък малката да се сърди, че каката е с по-силно име, а нейното е просто някакво си съчетание(предвид колко много хора не харесват имена, завършващи на -слава, -мира и подобни). Та, от тази гледна точка, донякъде бих разбрала защо родителите биха търсели имена за братя и сестра, които да не звучат твърде различно. На мен не би ми било най-водещия фактор за избора на име. Но и не бих си кръстила децата Тотка и Изабела, примерно.

# 131
Бива да си отиват дотолкова, доколкото някак не звучи много ОК сестрата на Ивана да е Вивиан примерно  Crazy Но ако и двете имена нямат чаак такава разлика откъм звучене, няма нужда от толкова съобразяване. Това е моето мнение  Peace
А, тя и Роис е казала същото  Grinning
Изумявам се колко хора харесват споменаваните архаични имена с корен ''сто''. И ми се иска да попитам авторката - все споменава, че мъжът ѝ не одобрява това или онова име. А нейното мнение къде остава? Тъй като спомена, че ти харесва София, авторке - малката ми дъщеричка кръстихме така и който е попитал как се казва, все е казвал после, че сме избрали много хубаво име   Heart Eyes Като гледам обаче, ''София'' се очертава като новата ''Александра'' или ''Виктория'' -  много често взе да се среща.

# 132
При малка разлика в годините между децата смятам, че е добра идея имената им да са с еднаква тежест, сила и произход, точно за да не се чувства някое от децата пренебрегнато, а другото - по-специално. Т.е. под "отиване" на имена съвсем нямам предвид да се римуват. При по-голяма разлика вече е излишно това условие.
Но това си е мое субективно мнение. Simple Smile

# 133
  • София
Имаше една тема,в която авторката искаше мнение за име на момиче ( полът на бебето не беше ясен). С мъжа и имали избрано мъжко име и задължително женското трябваше да стои добре до мъжкото,при положение,че те дори може никога да нямат син, а само дъщери...

# 134
Аз пък помня едно момиче тук, което казваше, че е обидена на родителите си, защото е сестра ѝ има много по-хубаво име. Беше написала имената, не ги помня вече, но наистина името на сестра ѝ беше много по-хубаво.

Общи условия

Активация на акаунт