Помогнете при избор на име

• 12 097
  • 157
  •   1
Отговори
# 60
На мен Стойна ми звучи като бабичка с менци.
Защото прилича на стомна.

Иначе всеки може да не си хареса името, все пак не си го е избирал сам. Но и нека да не се лъжем, София е много по-вероятно да си го харесва от Стойна.

Анкетата поне ще послужи да покажа на мъжа ми, че Стояна е по-малко харесвано от Стойна  Laughing Той си държи на Стояна. То е ясно, че ще я нищим още  Grinning

Анкетата нищо не показва, защото няма опция "виж резултатите", а в такива случаи много хора може да са кликнали на посоки, за да видят, без значение кое им харесва повече. Ако приемем, че са избирали кое им харесва повече, а не по-малко.

А ако имаше опция "нито едно от двете", резултатите щяха да са съвсем други.

# 61
Юна,  на мен анкетата ми излиза с "виж резултатите" - 25 гласа за Стойна и 10 за Стояна от общо 35 гласа. Да не би при теб да е от устройството?

# 62
А Станимира как ви е? Съжалявам, не, че си питала за алтернативни имена, но и аз си мисля, че детето ще се чувства неудобно от името си като порасне  Confused

# 63
Юна,  на мен анкетата ми излиза с "виж резултатите" - 25 гласа за Стойна и 10 за Стояна от общо 35 гласа. Да не би при теб да е от устройството?

Да, сега и аз го идях, може да е добавено по-късно.

# 64
  • София
Не мога да гласувам в предложената анкета. Но предвид символиката, която търсите, бих предложила да помислите за Стоя.

# 65
  • Нейде из лудите гори...
Това с "как ще се чувства детето като порстне" няма как някой тук и сега да го знае.
Сори, ама имам наблюдение, че повечето хора са имали период , в който не са били доволни от името си.
Дали ще е твърде чуждо, традиционно, кратко, дълго, все му се намират косури.
Моето име е толкова рядко срещано в нашата географска ширина, че познавам само две българки, които го носят и те са родени след мен в нашият малък град. Не претендирам, че познавам цяла България, но името е отличаващо се (завършва на -ка, но не е умалително) все щях да срещна някой да познава и "друга такава", освен тези , за които споменах.
Имала съм период , в който не харесвах името си, заради производни, но в момента смятам че е уникално и си е "баш моето".
Сестра ми също е с нетрадиционно име , дъшерите ми също.
Всичко е до светоусещане, а и винаги имаш вариант да си казваш името (ако все пак не живееш в синхрон с него) само когато оправяш бюрократщини.
По-добре Стойна, отколкото Мия(чинии), Лея( с лейката), Ида ( след малко), МариА и подобни , сякаш граматически грешни имена.
Частно и неангажиращо мнение.

# 66
Горното дете  Sad . Кой си кръщава детето така в днешно време?

Предлагам Стелияна, Станислава, Сияна, Стефани.

# 67
  • Сопот, Пловдив
И двете имена са много далеч от моя вкус, но ако все пак трябва да избера - Стойна ми звучи по-добре. Коментираното Стоя също не ми харесва. Не че им има нещо на имената, просто въпрос на вкус. Предложения няма да давам, защото аз предпочитам коренно различни имена, а и не съм на мнение, че ако вземеш само първата буква на някой, то това не е кръщаване на съответния човек. Дали детето ще си хареса името, никой не може да знае, така че важно е вие да си го харесвате.  Peace

# 68
Сори, ама имам наблюдение, че повечето хора са имали период , в който не са били доволни от името си.

Така е, но това е съвсем друго. Това е периодът на колебания в самооценката, който всеки човек има около и по време на пубертета, когато непрекъснато се пита "достатъчно добър/стойностен ли съм?" и се опитва да се огледа в очите на другите, за да получи отговор.
Подлага под съмнени всичко, което изразява и символизира неговата личност, включително името.
Това е естествен процес, свързан със съзряването и себеосъзнаването и хората, които и след него не си харесват името, обикновено не са успели да си изградят задоволителна самооценка и по някакъв начин се чувстват разочаровани от себе си, нереализирани и т.н.
При повечето този момент минава и започат да си харесват името, защото са открили, че и околните реагират добре на него. Ако е нормално, хубаво или интересно. Дори да е странно и необичайно, но носещо чар, като например Събина  Wink

Така че не бъркайте естествения процес по съзряване с това, че е все едно дали ще кръстим детето си Симеон или Крокодил, тъй като нямало как да сме сигурни дали ще си го харесва. Изобщо не е все едно.

# 69
...............
Така че не бъркайте естествения процес по съзряване с това, че е все едно дали ще кръстим детето си Симеон или Крокодил, тъй като нямало как да сме сигурни дали ще си го харесва. Изобщо не е все едно.
Опитваш се да сравниш Стойна като име с името Крокодил ли? Има ли име Крокодил?

# 70
В този пост изобщо не говоря за Стойна, а коментирам аргумента, че е едва ли не все едно как ще кръстим детето и не трябва да се ръководим от опасенията, че може да не се чувства комфортно с името си, защото то всеки човек в един или друг момент от живота си можело да не си харесва името.
И казвам, че не е така и никак не е все едно.

Стойна ще го преживее. Няма да е най-странната в обкръжението си. Наскоро прочетох за една дама, която си е кръстила детето Сива.
В днешно време всеки се опитва да е оригинален по свой си начин. Едни с Вивиан, други със Стойна.

# 71
  • Сопот, Пловдив
При повечето този момент минава и започат да си харесват името, защото са открили, че и околните реагират добре на него. Ако е нормално, хубаво или интересно. Дори да е странно и необичайно, но носещо чар, като например Събина  Wink

Щом има намигане, не вярвам името да е споменато случайно.  Grinning Всъщност аз имах период на нехаресване, именно заради реакции на други хора, но не спрямо самото име, а просто злощастно съвпадение, което майка ми не би могла да предвиди. За няколко години в училище, период 4-6 клас, носех скоби на зъбите. Тогава бях все още много свита и притеснителна, и лесен обект на подигравки. И от Събина, за някои станах Зъбина. И в този период не исках да се казвам така, а исках да се казвам Сабина. Аз и като цяло все още харевсвам варианта с а повече, но и моя си вариант харесвам много.  Mr. Green

Относно това ще си харесва ли детето името мога да кажа още - все пак много е вероятно детето да има вкусове и разбирания подобни на родителите си. И затова не е никак малко вероятно да харесва името, което те са избрали. Мен всички ме убеждаваха, че сина ми ще се обърква от двойното си име и няма да му харесва, че той е с две, а повечето други деца с едно име - е, до момента поне, такъв момент не е имало. Синът ми харесва, че е с двойно име, харесва, че е по-различно от на приятелите му, казва си винаги и двете имена като го питат как се казва(разбира се, това винаги може да се промени). Аз, не е тайна, харесвам много странни и рядко срещани имена, когато избирахме име на бебето, той каза, че иска да изберем някакво специално име, с което никой друг не е кръстен.  Simple Smile Така че много е вероятно Ивана и Стойна/Стояна да имат вкусовете и разбиранията на родителите си, и да предпочитат поостарелите си, но традиционни български имена, пред изчанчените, които бих им измислила аз.

# 72
И двете имена не ми харесват. Звучат ми грубовато и някак мъжки. Ако авторката очакваше момче, вариантите за мъжко име, производно на Стойо, щяха да са съвсем приемливи. Но да кръстиш дъщеря си Стойна, Стояна или Стоя ...  Confused
Моят съвет е да се допитате до мнението на свекъра. Ако и той самия не си харесва името и разбере, че внучката му ще бъде кръстена с производно на неговото име, за да бъде "уважен", едва ли ще се почувства особено комфортно.  Rolling Eyes
Има стари български имена, които си струва да бъдат възродени (със "с" например Сирма) и такива, които е най-добре да си останат в миналото.  Peace

Последна редакция: нд, 19 фев 2017, 09:55 от Invierno

# 73
Стойна, Събина и Сирма са еднакво остарели имена. Преценката кое име заслужава да бъдат вързодено и кое - не, е абсолютно субективно усещане.

# 74
Стойна, Събина и Сирма са еднакво остарели имена. Преценката кое име заслужава да бъдат вързодено и кое - не, е абсолютно субективно усещане.
Напълно съм съгласна. За мен Ивана и Елена са равни на Стояна, като традиционни, но първите две се харесват и се смятат за модерни, а Стояна - не. Първо гласувах за Стойна, виждам, че повечето също го предпочитат може би защото е по-рядко. И започнах да си мисля, че може би е по-добре Стояна, за да не е толкова рядко. А дали детето ще го харесва и как ще се чувства няма как да знаем, може да харесва редки и оригинални имена, а може да предпочита по-масово, с което да не се чувства като "бяла врана". За мое дете бих предпочела Боряна или Кремена в този случай, но пък авторката си има своите разбирания и вкус.

Общи условия

Активация на акаунт