Помогнете при избор на име

• 12 090
  • 157
  •   1
Отговори
# 75
  • Сопот, Пловдив
За първи път виждам някой да класифицира името ми като остаряло.  Grinning Странно, необичайно, рядко срещано - да. Но остаряло - не ми се беше случвало. В женски вариант не се сещам да познавам възрастна жена с това име, нито да съм попадала на името в някоя стара приказка, легенда, песен или нататък. В мъжки вариант по мога да го определя като остаряло. А за остарял мога да определя женския вариант Съба, както се казва и баба ми.

# 76
  • Нейде из лудите гори...
Ако е нормално, хубаво или интересно. Дори да е странно и необичайно, но носещо чар.

Така че не бъркайте естествения процес по съзряване с това, че е все едно дали ще кръстим детето си Симеон или Крокодил, тъй като нямало как да сме сигурни дали ще си го харесва. Изобщо не е все едно.

Няма как едно име да е еднакво хубаво, интересно, чаровно и т.н за всички.
А пък сравнението ти с Крокодил няма нищо общо.
Стоян-а, Стойна и прозводните са пожелателни имена, желанието детето да остане на този свят е в идеята им.
Подкрепям идеята да се консултирате с дядото, така наистина ще уважите мнението му по въпроса и той сами ще има участие в това.

# 77
Как детето ще възприема името си, зависи изцяло от това как родителите му ще го предразположат да го приеме, ако всеки ден повтарят колко е съвършена и колко уникално е името й, именно заради това, че не се среща често, детенцето няма как да не го хареса.
А относно това, че има период, в който почти всеки не харесва името си, вероятно е така, моето име е Александра, родителите ми са се постарали 3-те ми имена за звучат добре подредени ( и също толкова дълги ) Joy
Затова и имаше период, в който не харесвах името си като малка, отнемаше ми повече от ред, за да напиша и трите си имена. И все пак, човекът прави името !

# 78
  • София
Как детето ще възприема името си, зависи изцяло от това как родителите му ще го предразположат да го приеме, ако всеки ден повтарят колко е съвършена и колко уникално е името й, именно заради това, че не се среща често, детенцето няма как да не го хареса.
А относно това, че има период, в който почти всеки не харесва името си, вероятно е така, моето име е Александра, родителите ми са се постарали 3-те ми имена за звучат добре подредени ( и също толкова дълги ) Joy
Затова и имаше период, в който не харесвах името си като малка, отнемаше ми повече от ред, за да напиша и трите си имена. И все пак, човекът прави името !

Не е точно така. Зависи много и от съучениците в училище, от връстниците. Сестрата на една приятелка си смени името като стана на 18, въпреки обработките на родителите.

# 79
  • София

Не е точно така. Зависи много и от съучениците в училище, от връстниците. Сестрата на една приятелка си смени името като стана на 18, въпреки обработките на родителите.

А как се е казвала, ако не е тайна, доколкото знам не е толкова лесно да си смениш името.

# 80
  • София
Доста необичайно име беше и тя го смени с близко по звучене, но по-общоприето. Дали по закон тогава, в началото на 90-те, е трябвало да звучи близко или тя е избрала така, не знам. Според приятелката ми, сестра ѝ е била доста подигравана в училище, а подигравките и осмиването мисля, че се водят основателна причина за промяна, но не съм сигурна, не съм проверявала.
Не всяко дете има силата и издържа да бъде откроявано.

Последна редакция: нд, 19 фев 2017, 11:57 от milenaka

# 81
  • Сопот, Пловдив
Имах съученичка, която, мисля, на 16 смени името си от Райна на Рени. Тя първоначално се представи в осми клас като Рени и когато после разбрахме, че се казва всъщност Райна, някои започнаха да й се подиграват. Не знам дали щяха да се подиграват, ако предварително не беше станало ясно, че тя се срамува от името си. След като официално стана Рени, подиграващите се пък започнаха да й казват Ренета, което също не й харесваше. Имахме и Стоянка, която се представяше като Таня, но на нея не помня да са й се подигравали така, може би защото не си криеше ревностно името, нито го смени, или пък защото не е единичен случай, познавам и други Стоянки, на които им казват Таня.

# 82
  • Нейде из лудите гори...
Съучениците и връстниците , ако искат и на Мария ще намерят цветущини.

# 83
  • Сопот, Пловдив

Това искам да кажа и аз. И също много зависи от това колко е чувствително едно дете и дали за подигравачите е ясно, че ще страда от нападките им. Но ние няма как да знаем със сигурност какво ще е детето ни в общуването с другите.

# 84
  • София

Така е. Въпросът е, че е по-вероятно да се подиграват на по-необичайно име, отколкото на по-често срещано.

# 85

Имах съученичка, която, мисля, на 16 смени името си от Райна на Рени. Тя първоначално се представи в осми клас като Рени и когато после разбрахме, че се казва всъщност Райна, някои започнаха да й се подиграват.

В почти всяка подобна тема го казвам това, но съм имала доста съученички и колежки, които са се представяли по съвсем друг начин, защото имената са им остарели. Точно по същия начин се подиграваха децата в училище, като научиха, че Тоня не е Тоня, а Тонка, Алекс е Сашка, Таня е Станка а Емо е Еньо... Тоня се беше разбрала с учителите, като я викаха на дъската да и казват Тоня, ама един ден заместваща учителка точно нея избра, и по дневник си прочете Тонка... Като почна един смях и едно криво кикотене, девойчето с рев избяга от час...

# 86
Преценката кое име заслужава да бъдат вързодено и кое - не, е абсолютно субективно усещане.

Субективно, субективно, колко да е субективно! Не съм видяла някой да е тръгнал да възражда имена като Пенка, Станка и Минка.
Това, че според мен имена като Стойна и Стояна не бива да се възраждат едва ли ще спре родители, които са решили да кръстят детето си с това име. Но обективно погледнато единици са тези, които ще направят този избор за детето си.  Peace

# 87
Цитат
Но обективно погледнато единици са тези, които ще направят този избор за детето си.  Peace

Точно така. Да не говорим, че тези имена ми са откровено груби. Стояна, Стоян, Стоянка го свързвам със стоя прав някъде си, Стойка със стойка като предмет, като осанка и прочие. Същото като с Мия и Лея/а-мия чинии, лея бетон и прочие. Не мога да избягам от тези асоциации лично аз и това е.
И е съвсем различно да си София и да си Стойна Peace без значение децата, могат и на най-хубавото име да измислят прякор-това е отделна тема.
Пожелателни имена има много хубави и по-съвременни.

# 88
Ами то бебето очевидно се е задържало, щом и име му се търси, защо трябва да е със "стой"? Това са остарели вярвания и наричания, когато бабите и дядовците ни са имали по 10-12 деца и половината са им умирали от болести и недохранване още кърмачета. ( Запрян, Стойко, Стойчо, Здравко, Желязко и т.н). Не виждам защо в 21в трябва малко бебе да се обрича с такова остаряло име. Подигравка за всичко може да се измисли, ако не за името, то за фигурата. Децата са жестоки, дайте им един повод по-малко, избирайки съвременно име ( да не залитаме в другата крайност на Мелани, Емили, Джесика и т.н нелепо звучащи с Бг фамилия имена).
Имаше в една отчетна бебе на име Кирилка, ами представете си какво ще му е на това дете...кому е нужно? Sick

# 89
Гласувам за Стойна!

Общи условия

Активация на акаунт