Проблем с родителите

• 21 461
  • 266
  •   1
Отговори
# 75
Ми, да се нанасят с гаджето. Нали са пълнолетни, апартаментът е нейн. Щом искат, могат още днес да се нанесат. Ако имат възможността да финансират начинанието, разбира се.

# 76
Ми аз нямаше да съм щастлива, ако дъщеря ми преди да завърши, прави планове да заживее с гадже. Интересно и колко е сигурна, че ще учи в университет.

# 77
Ми аз нямаше да съм щастлива, ако дъщеря ми преди да завърши, прави планове да заживее с гадже. Интересно и колко е сигурна, че ще учи в университет.
И аз хич няма да съм щастлива. Ама хич. И, съответно, не бих финансирала начинанието по никой начин. Като е толкова готина и оправна, да излиза, да учи, да бачка, да плаща сметки и да върти домакинство. Щом точно това я влече, коя съм аз, че да я спирам? Но да финансирам аху-иху с гаджето, как пък не! Като получи първата сметка за тока (особено ако е януарска), сама ще се върне у дома с 200.

# 78
Да, ама на 18 - с любимия в колибка.

# 79
Да, ама на 18 - с любимия в колибка.
Готово. Само ще ѝ дам на изпроводяк една кутия зелена боя да се намаже и да застане на слънце, та поне да успее да фотосинтезира. Защото от мен друго няма да види.

# 80
  • София
Интересно и колко е сигурна, че ще учи в университет.

За някои специалности не е никак  трудно.  Peace

# 81
Да, в днешно време и магаре да вържеш пред университета, ще го приемат и ще завърши, за съжаление. Но, ако човек иска да се развива, както писа авторката, ще трябва да учи добра специалност в добър университет, а не какво да е само да е "вишу". А това иска сериозни усилия и ясни приоритети.

# 82
Все пак смятам, че зависи от човека - дали учи бързо, дали се концентрира лесно, интересно ли му е това, което учи... Имам приятел, който завърши медицина с висок успех, а същевременно работеше на гъвкав 4-часов работен ден (под гъвкав имам в предвид, че има 20 часа седмично и ти си решаваш кога и как да си ги разпределиш като в натоварени периоди можеш да отсъстваш напълно и да си ги доработиш следващия месец). Ако работиш в някой по-непопулярен магазин (за дрехи, бижута) можеш да си четеш уроците, докато няма клиенти. Една позната, която писа дипломна при нас работеше 4 дни в седмицата (четвъртък - неделя) на промоции като си беше намерила прилична фирма и успяваше да събере 600-700 лв на месец... и тн. Аз съм по-смотана, работех на доста ниска заплата, но ми беше и стаж.

Сякаш тези, които живеят с родители и не работят са все отличници на випуска. Не са. От колегите ми най-добре се справяха хора, които имаха И работа, стягаха се повече, може би. То, ако не ти е интересно, и цялото време на света да имаш, ще го прекараш в лежане и гледане на филми, а не в учене.

# 83
Гугълче, съгласна съм с теб. Но в случая имаме ученичка, не студентка. Колко е квалифицирана? Какво може да работи и едновременно с това да учи за матура и изпити за университет? Ако знае език, може да дава уроци на малки деца. Може да раздава брошури и флаери. Ако е ОК с ИТ, може да прави сайтове, да ги поддържа и подобни. Но всичко това не може да ѝ осигури издръжката, а само джобните. СИлно се съмнявам, че е способна да се издържа сама на този етап. После във 2-ри, 3ти курс, да. Но сега, по-скоро не.

# 84
Въпросът е, че авторката говори, че иска да се "развива", а родителите някак ѝ пречат. Едва  ли са против тя да учи или да започне работа...вероятно са възроптали от това да живее с гаджето си. Може и да са от свръх-контролиращите родители, щом  вечерния ѝ час е  девет, което не е много нормално за момиче  на такава възраст.  От там и  този уж "бунт" и тропане с крак.  Хубаво е момичето да помисли какво му е важното в момента - да се бунтува или да си подрежда живота...щото на  19 да се юрнеш  да живееш с гадже, да работиш и учиш , не е най-добрия житейски скок. Всичко това може да стане по-приемливо в постепенен вариант, при който и самите родители ще  разберат и привикнат, че имат вече голяма и отговорна дъщеря.

# 85
В крайна сметка, аз не разбрах, след като авторката е пълнолетна и има собствено жилище, защо не си е събрала багажа и не се е изнесла?

# 86
  • София
То всъщност жилището от баба и вероятно е на майка и или баща и.  Thinking Освен ако не е записано на нея де.

# 87
  • София
Я дават жилището под наем родителите, я са заплашили, че ще й спрат издръжката, я и двете.

# 88
Я дават жилището под наем родителите, я са заплашили, че ще й спрат издръжката, я и двете.
Ако дават жилището под наем, тя в качеството си на пълнолетен собственик, може да изгони наемаетелите за нула време. А, ако иска да се изнася да живее с гадже и да се развива, няма как да очаква родителите да финансират това удоволствие. Има пълното право да се изнесе от тях и задължението да си финансира живота като самостоятелна личност, каквато претендира да е.

# 89
Гугълче, съгласна съм с теб. Но в случая имаме ученичка, не студентка. Колко е квалифицирана? Какво може да работи и едновременно с това да учи за матура и изпити за университет? Ако знае език, може да дава уроци на малки деца. Може да раздава брошури и флаери. Ако е ОК с ИТ, може да прави сайтове, да ги поддържа и подобни. Но всичко това не може да ѝ осигури издръжката, а само джобните. СИлно се съмнявам, че е способна да се издържа сама на този етап. После във 2-ри, 3ти курс, да. Но сега, по-скоро не.
Да, затова е хубаво да си поседи на д-то малко, да учи спокойно и през това време да се ослушва за потенциални възможности. Да си свери часовника за евентуални позиции, каква заплата може да получава, да следи работни места, дори да се яви на 1-2 интервюта ей така да преслуша пазара на труда. И като вече се установи в университета, като види какъв е графика, колко е заета с лекции и упражнения, да прецени. Много голямо значение има каква специалност е. Има огромна разлика. Има специалности, при които се очаква всеки ден да си във факултета по няколко часа и такива, при които ходиш 2 пъти в седмицата. Ако е второто, за самата нея ще е полезно да прави нещо. Според мен е хубаво, че се е сетила и има някакви мераци за самостоятелност пък то ще си проличи.

Общи условия

Активация на акаунт