Проблем с родителите

• 21 372
  • 266
  •   1
Отговори
# 255
А лятото не може ли малко да поработвате?

# 256

Как` Сийка, а искаш ли докторът само да е чел, без да е работил и стажувал... нима малко работят и те докато учат... и къде се учат най-много... на терена в действие.

Да де, ама карат стажове, не работят като сервитьори и продавачки в мола.  Grinning

Абе, никой ли от вас няма приятел или съученик, който е следвал или следва медицина? Явно нямате представа за какво натоварване и учене става въпрос.
Аз също съм завършила хуманитарна специалност като на майтап, има лекции и упражнения, на които не съм и стъпвала, и общо взето студентските ми години бяха доста безгрижни (като изключим сесиите, разбира се  Mr. Green). Ама и още помня как, събота вечер на купон, приятелите ми, които следваха медицина, само миришеха чашката с алкохол и към 22 – 23 часа, тъкмо в разгара на купона, се изнизваха един по един към къщи да учат, че в понеделник имали колоквиум. И това почти всяка седмица. Яко зубрене и изпити до дупка.
А и лафът "на жената ще кажа, че ще съм при любовницата, на любовницата ще кажа, че съм при жената, а аз на спокойствие ще си чертая, ще си чертая...." също не е пуснат случайно и се визира едно конкретно учебно заведение. Така че нека не сравняваме ябълки и круши...
Но и най-леката специалност да следва конкретен млад човек, щом родителите му имат възможност и желание да го издържат и да не се налага да работи, не виждам това на кого му бърка в работата или в здравето. Хубаво е човек да работи нещо, което ще му е от полза в професията, а не просто това, което е успял да намери, за да се издържа. Да, уважавам много хората, които са успели да носят по няколко дини под една мишница и днес са успели и уважавани професионалисти, ама чак пък толкова рев и заклеймяване на тези, които разчитат на родителска издръжка (която, между другото, се полага и по закон) – хайде, няма нужда.
Хората тръгват с неравен старт в живота – някои имат възможност да учат, други дори не къде да е, а в престижни учебни заведения и специалности, трети дори и в чужбина, четвърти няма нужда да учат, защото наследяват готов бизнес от родителите си, пети пък получават жилища и коли наготово, шести..., пък седми... Животът е шарен и всеки си го живее така, както може. А и не съм чула някъде да раздават медали на стахановките, които едновременно са въртели къща, гледали деца, обслужвали Милото и, между другото, изкарали по някое и друго висше. А дори да дават, заслужават ли си пропуснатите безгрижни младежки години? Днес лишаваме децата си от детство, младежите – от тяхната безгрижна младост, сигурно затова по улиците само едни намръщени и озлобени лелки и чичаци щъкат. И на 40 години изтрещяват и хукват да наваксват, защото се усещат, че животът си преминава, а дори спомени не са им останали...

Последна редакция: пн, 13 мар 2017, 12:57 от Как` Сийка

# 257
На мойто време, ако прекъснат , задължително като санитари работеха - бъдещите лекари. 

# 258
Аз студент по Право, който да работи сервитьор не познавам, но явно повече му разбирате. Явно това е от лесните специалности. Майтап работа, може би. Simple Smile

# 259
  • София, Bulgaria
Нали не си мислите, че със сервитьорка, барман и продавачка в МОЛ се изчерпват възможностите, за студентите....виж за много, след като завършат са им единствените...

# 260
Нали не си мислите, че със сервитьорка, барман и продавачка в МОЛ се изчерпват възможностите, за студентите....виж за много, след като завършат са им единствените...

Проспали са явно факта, че навсякъде в момента търсят млади хора. Не допускат и факта, че много от младите хора на 18-20г. вече знаят по два, три чужди езика. То излезе, че ако не сме по цял ден в университета, патки пасем. Преди това не знам как сме съществували... В момента се самосъжалявам колко посредствена съм. На работа съм и уча конспект с 72 въпроса. Ниска топка. Както и всичките ми колеги, които работят, гледат деца и прочитат учебник със закуската. Все ниски топки!

# 261
И аз имам приятелки, които се притесняваха, че детето ще се преумори, като работи. Ама децата искаха и се справиха. Аз, ако трябва да наема някого, винаги ще предпочета човека, който е работил.   

# 262
  • София, Bulgaria
Даааа.... може би да отворим отделна тема по тази ТЕМА, защото тук забравихме какъв е казуса...

# 263
  • София, Bulgaria
Предлагам, за да не правим спам, да се преместим тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=969756.new#new

# 264
  • София
Не знам за вас, ама аз като отида на лекар, се моля да е от тези, които са залягали над учебниците и не са отсъствали от лекции, пред такъв, който, вместо да учи, е работил като сервитьор. Не че има такива, де, ама да допуснем, че съществува такова животно нейде по света.  Laughing

newsm10 newsm10 newsm10

Впрочем, когато аз учех - доста отдавна беше, признавам - имах 3 дена от 7.115 до 21 часа (поне в един от дните имах някаква дупка от 2 часа по обяд) и 1 ден от 10 до 19. Протоколите трябваше да са готови преди  следващото упражнение - средно 7-10 страници на ръка (задължително, не снимано или разпечатано нещо отнякъде, теорията изписана на ръка, графиките - на милимитрова, може и на програма - по онова време отнемаше повече време, ама за ме беше забавление - и се оказа полезно такова). Примерно по 3-4 предмета, според зависи от семестъра. За семинарите трябва ад се знае нещо, за да може да се правят задачите. Имаше и хора, които работеха безсмислени работи по принуда - но, за съжаление, и после (и до ден=-днешен) им се налага да работят безсмислени работи. С изключение на един състудент, който още в 3ти курс започна да работи като програмист на сериозни места - но той пък така и не завърши. И в момента е програмист, с много сериозно заплащане и интересни проекти, и досега му е криво, че не завърши - макар според мен лично изобщо а не му е нужно (и всеки път му го казвам, пак му е искрено мъчно и болно - след определено количество алкохол го казва... явно не минава.).
Съпругът ми има 2 коренно различни образования изкарани така до края на 3ти курс. Работата му е такава, че просто не му липсват специалните предмети, които се изучават след това - но от завършване на 2рото се е отказал именно понеже е бил принуден да започне да работи сериозно (не глупави, безсмислени неща, а именно да работи, не да си губи времето). Ако имаме щастието да сме живи и здрави и да можем да си го позволим, и ако Врячо иска да учи, разбира е, не само, че няма да го мотивирам да работи докато учи по какъвто и да било начин - всячески ще го спирам от подобни идеи. Вкл. с аргумента, че който работи първо внася в семейния бюджет, ако живее с родителите - или си плаща данъците, сметките, храната, транспорта, дрехите и вс. останало, ако живее сам - и после, ако остане нещо след всичкото това, е за него. Няма такава опция, според мен, аз работя, ама то само за моето забавление. Докато ние плащаме сметките, ако има излишно време - да учи още, да чете, да спортува или дори да гледа в тавана. Може пък да му хрумне някаква идея - по-ценна от това как по-бързо да се забърше масата. Родителите ми са ги издържали техните родители, докато учат (а не са били някакви широко живеещи богаташи, ни едните, ни другите), мен ме издържаха докато уча - и брат ми - а никога не сме били от никое добрютро - и смятам, че и аз дължа същия шанс на детето си, да може да е съсредоточи максимално в/у нещо смислено.

# 265
  • София

Нека позная - учиш задочно Mr. Green.
Инетересно е колко време ти отнема ученето, след пълен работен ден и домакинстване после. Не ми казвай, защото знам, познавам хора хванали се на това хоро и знам какво се случи с тях, след като завършиха. А този успех в днешно време не кой знае какво невероятно постижение. Както ти казаха обаче, има специалности, които изискват през деня по цял ден да си там в унито, а не да сервираш напитки по заведенията или нещо друго нископлатено и неизискващо никаква квалификация. Така, че глупости от сорта на "Винаги има начин." са неадекватни. Ми не, няма винаги начин в някои специалности. Въпрос на приоритети - или си намираш лесна специалност, неизискваща целодневно присъствие и започваш и работа в същото време, или учиш сериозно с по цял присъствие и не ти остава време за работа. Няма как ва се клонираш и хем да си на лекции и упражнения по цял ден и да си и на работа в същото време.

Нека ти кажа- ако искаш да учиш и няма как да не работиш, записваш задочно, като обучението така е направено, та да не изгубиш нищо в сравнение с редовната форма на обучение.
Точно защото някои специалности не могат да се пригодят за задочна форма, тя и не се прилага и предлага при тях.
Но, да твърдиш, че право и химия, например, са лесни специалности, та затова са се учили задочно, а завършилите така не стават за нищо, са абсолютни глупости, базирани на първенюшкото самочувствие на осигурената от мама и тате лигла, която не може да носи две дини под мишница.

Аз го твърдя. Понеже тъкмо химия съм завършила. И когато обяснявам на хора, които полагат - реално - много повече усилия от мен някога, а имат много по-малко реални знания в резултат на огромните усилия..л положени за минимално време... и има казвам, че "ами то това се учи в еди-кой си курс" - а съм завършила преди близо вече 20 години... И когато обяснявах на задочничка, работеща, наистина много, по право какво пише в този или онзи закон - а аз чета закони само за собствено забавление, само някои и даже не в пълнота... ами не, не стават така нещата, Като не отдадеш нужното време на нещо, няма как да се получи качествено. Все едно да твърдиш, че можеш да имаш 2 или 3 семейства на различи места и на всичко да отдаваш нужното. Просто... не става. Ако нямаш избор - родителите ти нямат възможност и това е единствения ти шанс изобщо да учиш... да, разбирам го. Ама просто така, от "гъзария", да покажеш колко си самостоятелен - ми не, не го приемам.

Нашата юристка от 2-ри курс работи при нас, като администратор, а на финала на образованието и като юрист/ разбира се в екип с други адвокати/. Завърши с диплома над 5.50 и е най-добрата в сферата, а е само на 28г.
Колко са лекари студенти или инженери от всички... и какво като учат за инженери... да не са за космонавти...
Едната ни дъщеря завърши молекулярна биология, специалността е 20г. назад от реалността, за базата да не говорим.
Иииии.... моля Ви, в нашите университети времето е спряло... какво ще научи ползвайки и учейки остариали методи и технологии... това да не само да четеш и зубриш, важно е и какво... и как го прилагаш, за съжаление стажантските програми са само отбий номер...Смятам, че животът и практиката са най-големите университети.

Как` Сийка, а искаш ли докторът само да е чел, без да е работил и стажувал... нима малко работят и те докато учат... и къде се учат най-много... на терена в действие.

Всеки сам да си преценява, но много е тънка линията между дудуркане и адекватна помощ. Дундуркането го прави за себе си... помощта е за децата.

Стажовете на студентите - лекари не са работа. Не и по смисъла на Закона. Не понеже не полагат труд или усилия, а понеже не им се заплащат. Единствения труд, който могат да полагат 'на терен" бъдещите лекари и да получават заплащане за него ... е като санитари.

А молекулярната биология ми звучи като безумно трудна специалност. Приятелка завърши това в Страсбург, после направи (тъкмо приключва) Ph.D. по тази специалност там и е яко учене / работа, беше си от самото начало. Работеше само към университета или в лаборатории, работещи с институти, но пак по университетска линия. Абсурд беше на цялото й учене отгоре да почне да прави и нещо навън. Да не говорим, че Франция субсидира студенти като нея, защото предпочита (явно) да има още един доктор по молекулярна биология, който да изследва как да лекува досега считани за нелечими болести, отколкото да има още една сервитьорка / продавачка в мола. Та Франция ги дундурка студентите също...  Whistling

Сериозна специалност е, със сериозно учене, където и да я учиш - ако... учиш, а не отбиваш номера. Работата в лаборатория не се брои - едно, че в най-добрия случай след 3ти-4ти курс изобщо ще те вземат и 2ро че по същество си е сериозно учене пак, по същата специалност, пак, и практика към това. Но вземат само най-добрите на такива места - едва ли онези, които са поднасяли кафе и са бърсали масите през първите 3 курса имат някакви шансове.

Последна редакция: вт, 14 мар 2017, 01:42 от katiABV

# 266
  • München, Deutschland
Но вземат само най-добрите на такива места - едва ли онези, които са поднасяли кафе и са бърсали масите през първите 3 курса имат някакви шансове.
Абсолютно. Те въпросните най-късно във втори курс са отпаднали....

Общи условия

Активация на акаунт