Витамин B12

• 207 373
  • 787
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте !
Попитах в общата здравна тема и ме насочиха към тази.
Ще си призная , че изчетох около десет страаници само, но нямам търпение и се тревожа , та да попитам :
В петък на  ММ резултатът от  изследване на  вит. Б 12 и се оказа ,  че е 62, при реф. стойности от 145 до петстотин и нещо си.
Утре ще бъде при лекарката , но много се притесних. Много ли е сериозно положението ?

# 556
  • София
Не е никак добро положението. Стойността трябва да е около 500.
Има ли неврологични симптоми?

# 557
Да, сериозно е. При тези стойности със сигурност и лекарите ще му обърнат внимание, но въпреки това ще кажа някои неща, които е добре да имате предвид. За да стигне до такъв дефицит, вероятно има проблем с усвояването. Хубаво е да се потърсят причините. Второ, с оглед на това, е повече от препоръчително да се бият инжекции с хидроксокобаламин, а не цианокобаламин, които са популярни в България. Доколкото ми е известно, инжекции хидроксокобаламин се намират в почти всички околни страни, т.е. не е толкова трудно да се набавят. Възможно е да се навакса и с големи дози метилкобаламин на спрей или подезични таблетки, но при такъв дефицит наистина трябват много сериозни дози. Трето, в никой случай не бива да се смята, че след коригиране на дефицита добавката може да се спре. Да се намали дозата - да, но ако се спре, рано или късно ще се стигне до същото положение (освен ако не става дума за някаква напълно обратима причина, като напр. дългогодишно веганство без никакви проблеми с усвояването). Ако има и повишен хомоцистеин, задължително трябва да се добави и метилирана фолиева киселина. Няма нищо страшно - това е един от най-лесно лечимите медицински проблеми, трудното всъщност е да се открие, а тази стъпка вече сте я минали! Надявам се, че няма вече настъпили неврологични увреждания или други проблеми; все пак трябва да се знае, че някои от неврологичните симптоми (ако има такива) могат да се окажат необратими, но поне с коригиране на дефицита ще спре задълбочаването им. 

# 558
Много ви благодаря ! Flowers Bouquet
Изчетох доста по въпроса , разбрах , че от всички възможни проблеми , този е "най-безобиден" и съм благодарна , че попаднахме на лекар. Защото проблемите засега не са толкова фатални , в последните две години имаше 4 припадъка , но бързо , и без да губи съзнание , се оправяше, и изобщо не обръщахме внимание. Защото е и с ниско кръвно , той все отричаше , че е друго.
Настоявах да отиде на лекар , защото и много разсеян стана , а и вял.
Първо е бил на Доплер , докторката е казала , че няма проблеми там. И с кардиолога -няма. И тя го е изпратила за изследване на кортизл и В 12.
Ето резлтатите:
КОРТИЗОЛ / CORTISOL - СУТРЕШЕН   487.5   nmol/l   133 - 537 ( 6-10 a.m.)
ВИТАМИН В12/VIT.B12   62   pmol/l   145 - 569
Две нощи не спя и се шашкам , защото изчетох какви поразии могат да станат, без този витамин.
Пак ви благдаря , ще се възползвам от вашите знания и опит , и ще ви държа в течение. Flowers Blossom

# 559
Здрвейте, за детето все още чакам резултати за да ви напиша какво се случва.
Но докато чакам неговите пуснах на мен, защото съм с Хашимото.
TSH 2.22 / 0.3 - 4.2 /
вит. Б12  - 538.10 / 141 - 489 / - при положение ,че почти месец пия по 1 табл. за смучене
вит.Д  44.18  / 50-120 /

Сега не знам какво да правя. Да продължа с вит.Б12 и да включа вит. Д?

# 560
А имаше ли спиране от 1-2 седмици преди изследването? Ако не, продължавай със същата доза, ако да - може да я намалиш наполовина, но не спирай.  И да, добави непременно D3, и то в лесно усвояема форма (напр. на капки или гел капсули), най-добре в комбинация с магнезий и вит. К2. Ако приемаш л-тироксин за Хашимотото, между него и магнезия трябва да има 8 часа.  И пак да напомня, че не съм мед. лице Simple Smile

# 561
  • София
Само ще добавя, че за Хашимото освен магнезият, и витамин D3 също трябва да се приема 8 часа след хормона, а В12 пък е 4 часа след хормон. Hands V

Easy rider, страшно полезна информация даваш винаги! Hug

# 562
Благодаря ви!
Не , само 2 дни го спрях б12. Продължавм със същата доза.
Пия Еутирокс.
Значи пия Еутирокс суртин рано.
На обяд б12 и вечер вит.Д .
Магнезиево олио става ли? И него кога?

# 563
  • София
Благодаря ви!
Не , само 2 дни го спрях б12. Продължавм със същата доза.
Пия Еутирокс.
Значи пия Еутирокс суртин рано.
На обяд б12 и вечер вит.Д .
Магнезиево олио става ли? И него кога?
Точно така ги пия и аз - сутрин еутирокс, на обяд В12. Само, че гледам D3 да го взема следобед, не чак вечерта, защото смущавал съня иначе. Него го взимам с К2 (МК7), а магнезия пия вечер. Предполагам и за магнезиевото олио важи същото, да е поне 8 часа след хормона. Успех! Simple Smile

# 564
Пак благодаря!  bouquet
Намирам комбинация Д и К2 - https://herbamedicabg.com/produkt/akti-k2/  - дали е  добре или ва взема вигантол и някакво К2?

# 565
  • София
Според мен Вигантолът върши чудесна работа, а К2 пия на Healthy Origins. Това от линка става за К2, но има само 400 IU D3, което е доста малко.. в една капка Вигантол има 500 IU. Wink

# 566
Аз повече от 1 капка ли трябва да пия?

# 567
Десетина поне...

# 568
О, в началото трябва много повече от 1 капка, за да се коригира дефицитът! Тук има тема за D3, надзърни и там.
Скрит текст:
Извинявам се за комерсиалната нотка, но се оказа, че съм поръчала една излишна опаковка К2 (MK-7) на Jarrow (https://jarrow.bg/?product=mk-7). Ако някой има интерес, продавам я за 35 лв. (при вносителя е 55).

# 569
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
гледам D3 да го взема следобед, не чак вечерта, защото смущавал съня иначе.Предполагам и за магнезиевото олио важи същото, да е поне 8 часа след хормона. Успех! Simple Smile

аз пия вит.Д вечер и спя като пън.
съседите имат бебе и като пия вит.Д не се будя нощем когато бебето реве...

магн. олио се усвоява по различен начин и не може да се сравнява с орален прием. Peace
но, не съм мед. лице...

Общи условия

Активация на акаунт