Витамин B12

• 205 693
  • 787
  •   2
Отговори
# 645
  • София
Мисля, че има и назални капки, които са с 5000 мкг на капка.

# 646
Мисля, че има и назални капки, които са с 5000 мкг на капка.

Ако говориш за тези които продават тук, пише 5000мкг но то е за две капки, защото така дават да се употребяват т.е. като дневна доза.
Скрит текст:
СЪСТАВ

Метилкобаламин / Меthylcobalamin
2500 mcg B12 на капка
250000 mcg B12 общо в опаковка/бутилка
50 дози от по 5000 mcg в опаковка/бутилка
5 ml в опаковка/бутилка

цитат от тук  https://alohaexpress.net/product/vitamin-b12-kapki-za-nos-5000-m … g-methylcobalamin
Иначе на въпросната фирма производител в чужбина има всякакви разфасофки и от по 1000 на капка има, но тук защо внасят само тези не знам.

Аз с тях точно попълвах дефицит на детето,  другата седмица ще го изследвам да видя как са нивата, че беше с голям дефицит а не посмях да го подложа на инжекции.

# 647
  • София
Точно капките от посочения линк ползвах.

# 648
Здравейте,

Да дам отчет как се отрази приема на Б12 при мен:

При референтни стойности 197-866  моята бе 201,30 , таблетките ги пиех не особено редовно, общо взето приемът се разтегли до около 2 месеца- сега стойностите са 339,40. Спазила съм двуседмичен срок преди контролата, приемала съм този на Солгар.
Паралелно правих и желязо и сега стойностите са ми още по-ниски, след едномесечен прием на медикамент, ще се ходи на хематолог Sad.

# 649
В12 трябва да се вдигне още  Peace , дано скоро оправиш и желязото  Hug

# 650
С Хашимото съм и реших да си пусна желязо и витамин Б12, тъй като имам някакви неврологични симптоми и умора. За мое учудване резултата на Б12 е над горната граница. Пет дни преди изследването пих по 1 таблетка Допелхерц от А до Я с омега 3, в който има Витамин В12 - 1,8  µg   и желязо Жeлязo   1,5  mg.

Биохимия
Желязо        23.8       umol/l     6.6 - 26     PHOT
Метаболити
Vitamin B12       501.2       pmol/l     141 - 489     ECLIA

Дали да си взема да пия витамин Б12 , въпреки, че е над горната граница и доколко според вас резултатите са повлияни от витамините, които съм пила?

# 651
Тази стойност е чудесна, границите са остарели. Съдържанието му във витамините, които си пила, е нищожно и не може да е повлияло, поне не забележимо. Възможно е неврологичните симптоми да се дължат на друго; възможно е да има грешка в изследването или по някаква причина натрупан неактивен кобаламин в кръвта. Серумният Б12 не е най-надеждното изследване, но все пак твоята стойност е достатъчно висока, за да не буди съмнение за дефицит. Ако решиш да изследваш повторно, може да пуснеш и хомоцистеин към него или метилмалонова киселина,  ако лабораторията го предлага (а както се оказа, някои вече предлагат и холотранскобаламин, което изследва само активния В12), за да отхвърлиш със сигурност кобаламиновия дефицит като причина за симптомите.

# 652
  • Варна
Здравейте, момичета. Имам въпрос за моя близка - бременна е в 19-20г.с., приема ежеднвено подезични таблетки 1000гами, и на последните 2-3 контроли стойностите й на витамина не мърдат (или са с 4-5 единици нагоре). На какво може да се дължи това? Да поясня, че не знае дали има мутация по MTHFR, но таблетките са метилирана формула.
Благодаря предварително

# 653
Първо, има значение от какви стойности е тръгнала. Ако дефицитът е бил много голям, тази доза е ниска. Второ, според някои източници изследването по време на бременност дава занижени резултати, въпреки че това в никой случай не е основание да се неглижира проблемът и да се намалява приемът на добавки - просто да не се притеснява, а да си ги смуче, а ако стойностите са много ниски, може да увеличи дозата. И в никой случай да не спира след раждането!

# 654
  • Варна
Първо, има значение от какви стойности е тръгнала. Ако дефицитът е бил много голям, тази доза е ниска. Второ, според някои източници изследването по време на бременност дава занижени резултати, въпреки че това в никой случай не е основание да се неглижира проблемът и да се намалява приемът на добавки - просто да не се притеснява, а да си ги смуче, а ако стойностите са много ниски, може да увеличи дозата. И в никой случай да не спира след раждането!

Започна от стойности в ниската част, нещо от рода на 250 при долна граница 120 (закръглям стойностите). Дали е уместно да започне и инжекции веднъж седмично? Или да се консултира с някой по-запознат лекар?

# 655
Разбира се, че  е най-добре да се консултира с компетентен лекар - винаги е най-добре!
Иначе тук има няколко момента. Сама по себе си тази стойност 250 (предполагам, че е pmol/l, като гледам долната граница на лаб.) не е чак толкова ниска, макар и по-ниска от желателната според по-новите разбирания. Т.е. всичко може да е наред. Може обаче и да не е, особено като се имат предвид особеностите на изследването на серумния В12. Първият въпрос е има ли симптоми, които са я насочили към изследване на В12. Ако да, става по-вероятно да има дефицит. Вторият е дали е изследвала свързани показатели като напр. хомоцистеин и/или метилмалонова киселина. Техните стойности също могат да  покажат дали става дума за кобаламинов дефицит.

# 656
  • Варна
Разбира се, че  е най-добре да се консултира с компетентен лекар - винаги е най-добре!
Иначе тук има няколко момента. Сама по себе си тази стойност 250 (предполагам, че е pmol/l, като гледам долната граница на лаб.) не е чак толкова ниска, макар и по-ниска от желателната според по-новите разбирания. Т.е. всичко може да е наред. Може обаче и да не е, особено като се имат предвид особеностите на изследването на серумния В12. Първият въпрос е има ли симптоми, които са я насочили към изследване на В12. Ако да, става по-вероятно да има дефицит. Вторият е дали е изследвала свързани показатели като напр. хомоцистеин и/или метилмалонова киселина. Техните стойности също могат да  покажат дали става дума за кобаламинов дефицит.

Симптоми по-скоро не, може би единствено лека умора. Насочи се към изследването покрай мен, понеже на мен ми се наложи да пусна подробни изследвания и й препоръчах да си го излседва. Хомоцистеин и други неща не е изследвала, ще й кажа и евентуално ако може да намерим някой адекватен лекар във Варна. Благодаря Simple Smile

# 657
В такъв случай аз или бих потърсила пододящ лекар (което в тази сфера, за жалост, не е никак лесно), или просто бих продължила да си смуча по 1000 мкг/ден, без да го мисля толкова. След като спре да кърми, може пак да си пусне изследвания. Аз друго се замислих - по повод изречението "на последните контроли". Тя колко изследвания е правила и как? Ако смуче по две седмици, а после две седмици почива, за да направи изследване, упражнението се обезсмисля и естествено, че няма да качи много стойностите. Ако прави изследванията без почивка, то тогава резултатите от тях се обезсмислят и въобще не е ясно всъщност дали и колко е попълнила евентуален дефицит.

# 658
  • Варна
В такъв случай аз или бих потърсила пододящ лекар (което в тази сфера, за жалост, не е никак лесно), или просто бих продължила да си смуча по 1000 мкг/ден, без да го мисля толкова. След като спре да кърми, може пак да си пусне изследвания. Аз друго се замислих - по повод изречението "на последните контроли". Тя колко изследвания е правила и как? Ако смуче по две седмици, а после две седмици почива, за да направи изследване, упражнението се обезсмисля и естествено, че няма да качи много стойностите. Ако прави изследванията без почивка, то тогава резултатите от тях се обезсмислят и въобще не е ясно всъщност дали и колко е попълнила евентуален дефицит.

Тя не кърми още, в 19-20г.с. е бременна. Относно контролите, си е пускала общо 4, с по седмица почивка преди вземане на кръв, защото така й била казала лаборантката като най-адекватен резултат (щяло да се види колко реално е остатъка в организма й или нещо подобно)

# 659
  • Варна
Добре е, че е правила почивка преди контролата, защото иначе нямаше да е реален резултата.  А тя преди да забременее приемала ли е и правила ли е контрола тогава?  При бременност нуждата от витамина е по-голяма и може поради тази причина 1000 mcg да не достатъчна доза в сегашното й състояние .

Общи условия

Активация на акаунт