Витамин B12

• 205 677
  • 787
  •   1
Отговори
# 660
А, в кои лаборатории се прави изследване холотранскобаламин ?
Не откривам в нета.

# 661
  • Варна
Добре е, че е правила почивка преди контролата, защото иначе нямаше да е реален резултата.  А тя преди да забременее приемала ли е и правила ли е контрола тогава?  При бременност нуждата от витамина е по-голяма и може поради тази причина 1000 mcg да не достатъчна доза в сегашното й състояние .

Не, общо взето като й казах, че е добре да се изследва, скоро след това разбра, че е бременна, и започна веднага 1000 гами. Тя се чуди дали да слага инжекции веднъж седмично, че да се вдигнат малко стойностите.

# 662
  • Варна
За инжекции мисля,че е най-уместно да се посъветва с хематолог,а през това време може да пробва с по-висока доза. Малко по-назад в темата момичетата обсъждаха спрей за нос, който се усвоява лесно.

# 663
Да, прочетох още в първия пост, че е 19-20 седмица, а толкова много контроли с почивка означава, че просто не приема достатъчно от витамина. Никакъв смисъл няма от тези контроли. Затова и предложих да пусне изследване, чак след като роди и приключи с кърменето - защото е абсурд, ако има дефицит, дори и не тежък, да спира витамина, докато е бременна или кърми. Кърменето с дефицит на В12 може да има много тежки последици за бебето.

# 664
... ще й кажа и евентуално ако може да намерим някой адекватен лекар във Варна. Благодаря Simple Smile
Ако намерите такъв, моля споделете.
От личен опит: да НЕ ходи при хематоложката на Градска болница - Кудева. При резултат 205 pmol/L (раферентни стойности 128-648) ми каза "Ето всичко е наред. В норма си. Нямаш нужда от допълнителен прием на В12." А аз от тук разбрах, че трябва да е около 500 и сега на "своя глава" вземам подезично В12.

# 665
  • Варна
... ще й кажа и евентуално ако може да намерим някой адекватен лекар във Варна. Благодаря Simple Smile
Ако намерите такъв, моля споделете.
От личен опит: да НЕ ходи при хематоложката на Градска болница - Кудева. При резултат 205 pmol/L (раферентни стойности 128-648) ми каза "Ето всичко е наред. В норма си. Нямаш нужда от допълнителен прием на В12." А аз от тук разбрах, че трябва да е около 500 и сега на "своя глава" вземам подезично В12.

Точно там е проблема, болшинството като видят, че си в реф. стойности и въобще не ти обръщат внимание - затова май повечето точно на собствена глава приемаме дозите. Ще пиша, ако се намери някой лекар Simple Smile

# 666
Здравейте! Резултатът от изследването на дъщеря ми е : Витамин В12 Active (Holotranscobalamin) - 64.5 pmol/L, при референтни стойности 25,1 - 123. Понеже навсякъде чета за някакви трицифрени стойности, както и това, че трябвало да бъдат резултатите по-скоро към горната част на диапазона референтни стойности, вече се обърках. Може ли някой да ми отговори дали това е добър резултат за 6 годишно дете?

# 667
Къде правят това изследване в България? 

# 668
Къде правят това изследване в България? 
Правихме го в Лаборекспрес - Варна

# 669
Трицифрените са за серумния В12, който измерва общото количество В12 - активен и неактивен - в кръвта. Вие сте направили едно много по-добро изследване, което измерва само активния. Резултатът ми се струва нелош, но реф. граници на лабораторията са ниски, въпреки че това зависи и от метода на изследване, който прилагат. Ето тук има повече информация: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3127504/

# 670
  • София
,

Последна редакция: вт, 07 ное 2017, 15:32 от hris.g

# 671
Привет на всички Simple Smile Моите стойности са 150pg/ml при референтни 250- 800. ЛЛ ми каза че ще ми изпише инжекции, но дали няма вариант в който в друга форма пак да имам ефект .Инжекциите са с най бърз ефект, но аз не бързам така или иначе Simple Smile та се чудех за подезичните. В аптеката ми казаха да започна с 2-3 на ден като постепенно ги намаля. Мнения ?

# 672
Инжекциите са добър вариант само ако е сигурно, че нямаш проблем с усвояването, защото  в БГ се продават (почти) единствено инжекции с цианокобаламин.  От околните държави могат да се закупят инжекции с хидроксокобаламин, който се усвпява много по-добре. Другият вариант са подезични таблетки метилкобаламин, по около 3000 мкг/ден (може и 2000, може и повече) за поне няколко месеца, едва тогава може да мислиш за намаляване (не спиране, освен ако искаш да направиш контролно изследване, но не бързай с него. После най-добре би било да подновиш добавката, дори при добри резултати, за да не стигнеш отново до дефицит).

# 673
Привет на всички Simple Smile Моите стойности са 150pg/ml при референтни 250- 800. ЛЛ ми каза че ще ми изпише инжекции, но дали няма вариант в който в друга форма пак да имам ефект .Инжекциите са с най бърз ефект, но аз не бързам така или иначе Simple Smile та се чудех за подезичните. В аптеката ми казаха да започна с 2-3 на ден като постепенно ги намаля. Мнения ?

Има капки за нос които са бързоусвоими 2500mcg на капка, докато подезичните са най-често по 1000mcg. При такъв дефицит, може да започнеш с по 1к във всяка ноздра т.е. по 5000mcg на ден за известно време да се натрупа и после да намалиш...в упътването им си го пише, сега цитирам по спомен.

Инжекциите са добър вариант само ако е сигурно, че нямаш проблем с усвояването, защото  в БГ се продават (почти) единствено инжекции с цианокобаламин.  От околните държави могат да се закупят инжекции с хидроксокобаламин, който се усвпява много по-добре. Другият вариант са подезични таблетки метилкобаламин, по около 3000 мкг/ден (може и 2000, може и повече) за поне няколко месеца, едва тогава може да мислиш за намаляване (не спиране, освен ако искаш да направиш контролно изследване, но не бързай с него. После най-добре би било да подновиш добавката, дори при добри резултати, за да не стигнеш отново до дефицит).

И тук има вече инжекции хидроксокобаламин, по напред в темата някой беше дал линк  Peace

# 674
Easy rider аз имам проблем с усвояването защото не съм веган и ям месо, риба...
На малкото си дете слагах б12 капки за нос и се повлия добре. Той е с задръжка в говора . Аз съм с хронична умора но чак след малкия реших да се изследвам и аз и се оказа, че съм с по голям дефицит от него.Малкия е на почти 5г. и беше с 250pg/ml.  Вече знам от къде е умората и ще си купя най-вероятно подезичните таблетки. Нещо явно с инжекциите ще се размина. Благодаря ви момичета Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт