Как бързо времето отлита, а ЮЛЧЕТО все по-силно рита!

• 44 655
  • 756
  •   1
Отговори
# 615
  • Сливен
180 дни мисля,че включват и почивните дни,защото стандартния болничен като дни си включва почивните.Миналата година в друга тема едно момиче сподели,че за пролуката между 180-я ден и 45-дни са и пуснали от ТЕЛК необходимите дни.Счетоводител и е обяснил да не взема отпуска,защото ще и се намали майчинството.Трябва много добре да си проверите нещата убедила съм се,че доста от счетоводителите не са наясно с тези теща.

# 616
Да се намали, да се намали... колко да се намали? То нали се изчислява от средния доход 18 месеца назад?

# 617
Вече 24 назад.

# 618
Аз не съм ги смятала, но съм в болничен от 1.01.17 г. , както и от преди това, но за предишната година не го броя. Та от 2017 съм в болничен от началото, а 45 дневния ми следва да бъде издаден на 17-ти Юни според термина ми. Не съм смятала кога точно се падат 180 дни, като се замисля, ако се броят само работните дни, може би ще ми стигнат до средата на Юни.

Дните, в които си в болничен, докато си бременна са до 180 календарни дни за цялата бременност и не зависят от това дали са ти дали такъв болничен през 2016 и друг през 2017. Те са разрешени като дни до 180 за бременността (без 45-тте преди раждане), и дори да си прекъснала някой болничен, след това се сумират заедно, а не започва броенето отначало.
Дано да съм разбрала правилно, това което си написала, защото, ако в миналата година си ползвала друг болничен, който е издаден за нещо различно от бременност, то тогава този болничен няма общо с 180 дни.

# 619

Абе то и преди 5 години бяха 24 май, а сега ми казаха, че са вече 18... но явно пак са си 24. Досега не бях се интересувала от тези неща, та не съм сигурна как е било преди.

# 620
Бяха 18 до преди 2 години. ГЕРБ пак ги направиха 24.

# 621
Ми не зная какво точно се случва с тези болнични... Една мама сега ми писа, че били 180 дни за календарна година, което означава, че имаме 180 за 2016 и 180 за 2017. Дните са календарни, а не работни, мисля. Аз съм в болничен от 17 ноември. Първият ми бе издаден от ЛЛ, но АГ не остана много доволна и правихме какви ли не ластици за да почне тя да ми ги издава. Та така следващият бе след влизане в болница. Аз доколкото знам няма значение от кого и къде е издаден, а каква е диагнозата. Т.с., ако е бременност се смята заедно (и от ЛЛ и от АГ)

# 622
Ясно. За мен така е по-добре, че последните 7 месеца вземах по-малко, а и сега май ме назначиха на по-малка заплата... Не съм наясно с тези неща, но колкото толкова...
Болничните 180 дни са за цялата бременност, а не за календарна година.

# 623
В сайта на НОИ, ако имате ПИК ( който дават безплатно от НОИ) може да си видите точно колко ще получавате майчинство - смята ги като дневна чиста сума, на база осигуряванеро за последните 24 месеца. И след това вече ще получаваме различни суми в зависимост от работните дни през месеца. Аз още съм на работа и мислех да излизам през април, но там са само 18 работни дни. Така че поне до Великден може би ще си работя.

# 624
Имам ПИК, но кой го знае къде е Simple Smile Сега не ми е толкова важно да знам колко ще вземам, а и с нищо не мога да го променя това, така че... каквото, такова.

# 625
Следя с интерес темата за болничните, че и на мен ми е актуално, но с нищо не мога да допринеса. Аз съм на свободна професия, самоосигурявам се и все ме е страх нещо да не се обърка с тия болнични и майчинството. Би трябвало да няма проблем, все пак си внасям пълен пакет осигуровки вече пета година, ама човек като сам се занимава с такива неща и няма зад гърба си фирма, която да движи всичко (за добро или за зло), си е малко стрес. Имам близка счетоводителка, тя ми помага за всичко, но все пак ми е голямо напрежение. Разбрала съм се с лекарката от понеделник 03.04. да ми пуска болничния, пък ще видим как ще се получат нещата. Веднъж да го взема тоя болничен и да се успокоя, че всичко е наред.  #Crazy

# 626
А ти мислиш, че някои не се притесняват като имта фирма зад гърба си Simple Smile Особено като ти кажат, че те освобождават докато си в изпитателен срок. Аз така и исках да се случи, но има хора, които нямат друга алтернатива и си губят цялото майчинство и ако са от тези, дето се стресират от такива неща, смятай...

# 627
Да, аз като чета за какви номера става въпрос, лошо ми става  Confused Спокойно ми е, че няма кой да ме "прецака" като всичко си зависи от мен, обаче съм напълно скарана със счетоводството и все ме е страх да не съм объркала нещо с документацията (че си е голяма разправия човек сам да си оправя счетоводството, да обикаля по НАП, НОИ, да внася суми, да подава декларации). Притеснявам се да не съм объркала нещо с декларациите, да не съм попълнила грешно някоя колона, да не съм внесла правилната сума и да ми излязат с номера, че еди-какво си не съм направила и нямам право на болнични/майчинство  Grinning Ама това са си мои паранои  #Crazy

# 628
  • София
Тези 180 дни болничен са за непрекъснат период, не са за календарна година. Смята се всичко назад. Аз например още в началото взех болничен от лл за няколко дни, после ме приеха в болница и от там болничния ми продължи, та до сега, с подновяване на всеки 30 дни. В картона ми за болнични листове всеки път вписват колко дни до момента стават и колко остават до края на тези 180 дни. Та при мен броят от излизането ми в непрекъснат болничен, още този, който е издаден от лл, макар да не е за бременност, а за болест.Няма да ми стигнат близо 3 седмици на мен и вероятно ще пускам отпуска, но пък съм на безсрочен договор и май не би трябвало да се притеснявам newsm78

# 629
Не, няма за какво да се притесняваш.

Общи условия

Активация на акаунт