Как бързо времето отлита, а ЮЛЧЕТО все по-силно рита!

• 44 673
  • 756
  •   1
Отговори
# 630
Тези 180 дни болничен са за непрекъснат период, не са за календарна година. Смята се всичко назад. Аз например още в началото взех болничен от лл за няколко дни, после ме приеха в болница и от там болничния ми продължи, та до сега, с подновяване на всеки 30 дни. В картона ми за болнични листове всеки път вписват колко дни до момента стават и колко остават до края на тези 180 дни. Та при мен броят от излизането ми в непрекъснат болничен, още този, който е издаден от лл, макар да не е за бременност, а за болест.Няма да ми стигнат близо 3 седмици на мен и вероятно ще пускам отпуска, но пък съм на безсрочен договор и май не би трябвало да се притеснявам newsm78

Аз съм в болничен от средата на декември 2016 до термина ми съм изчислила,че ми стигат тези 180 дни.
Но като прочетох това и се притесних,ако съм  разбрала правилно написаното  от kici  Embarassed .Защото през 2016 имам други излизания в болничен,който нямат нищо общо с бременноста.В крайна сметка те влизат ли в тези 180 дни?Защото ако влизат значи 180 дни няма да ми стигнат до термин.

# 631
  • Сливен
Щом другите ти болнични през 2016 нямат нищо общо с бременността те не се броят към тези 180дни,те са ти само при бременност.

# 632
Аз за тези 180 дни не се притеснявам защото съм отскоро  в болничен и ще ми стигнат със сигурност . А отностно това за прецакването ММ ми категорично ми забрани направо да и кажа на шефката че доктора е казал ме няма как да го прекъсна и така не мисля да се прецаквам сама себе си . А и наистина не смятам че ллк ще може так с прекъсване .

# 633
Така, наскоро се интересувах подробно, правих и консултации с хора от НОИ. Описвам моя случай, разбира се - който е в подобна ситуация да си направи извода.

Моят последен цикъл е 05.09.2016, съответно термин 12.06.2017
Това е официалната част.
И тъй като много пъти съм казвала, че тази дата не е реална, цикълът ми е дълъг и нередовен - според бебчо истинският термин е около 30.06.
Първо имам болничен от лична лекарка 10 дни, който е с диагноза заплашващ аборт на 08.11.
След това, веднага без прекъсване, влизам в болниза за ден - от където ми дават 32 дни нови болнични със същата диагноза. После се записвам на ЖК и започват официалните 30-дневни болнични от АГ с ЛКК - и така до сега. В амбулаторния картон акушерките смятат и самите дни.

НОИ гледат нерекъснати 180 календарни дни болничен по болест - независимо от година, независимо от диагноза, независимо от специалист. Тоест при мен болничните ги броим от 08.11.2016 г., първият болничен от ЛЛ.
АГ-тата могат да играят с термина.
Аз например помолих да си остане официалния ми термин 12.06. в картон и болничен, за да могат да ми стигнат дните.
Вземат се доходите 24 месеца назад, от 45 дни преди термин.
Гледат се не болничните като доход, а сумата върху, която се осигурявате.
Майчинството се изчислява в размер на 90 % от сумата на нетните ви доходи, разделено на ден.
От тези 45 дни, вече ще бъдем в болничен за раждане, а не болничен по болест, както сме сега.
Следва болничен за раждане, пак около 30 дни и после още толкова вече за бебе Simple Smile

Да сме живи и здрави Simple Smile

# 634
  • София
Бебка, много добре си го обяснила. Гледат се 180 дни назад, непрекъснати. Иначе се чудя на тия работодатели, как си мислят, че ще те прилъжат да си прекъснеш болничния уж за малко, да свършиш нещо, а после хоп и те съкращават #2gunfire

# 635
А, как... те са достатъчно нагли и безочливи явно, въпреки че аз все още не мога да го проумея как ме излъга моят шеф. Можех и да не му се оставя, но реших да пробвам друга алтернатива и да не се занимавам с хора, които могат да постъпят толкова долно. В интерес на истината, предпочитам да работя някаква по-проста работа за по-малко пари, отколкото да се занимавам с такива.

# 636
Celika,  а какво стана наистина с теб? Освободиха те и сега?
Няма да повтарям темата за болничните, ясно сте го обяснили  Hug  на мен ще ми се наложи между единия болничен и 45-дневния сигурно да пусна отпуска, чак толкова не се вдига майчинството от това, за стотинки говорим  Mr. Green но просто няма смисъл цял болничен да пускам..и така

# 637
Щом се смята от кога е непрекъснатия болничен, няма да ми стигнат тези 180 дни. Моят първи болничен за бременност е от 2.12.2016 г. Преди това имах от ЛЛ за друга диагноза. Какво се случва в този случай, когато не ти стигат дните? Отиваш на комисия ли? Надявам се, че док ще е запозната и че ще нагласим нещата, но ще трябва да ги сметна явно до кога са ми тези 180.

# 638
Celika,  а какво стана наистина с теб? Освободиха те и сега?

Сега съм назначена фиктивно в друга фирма и много се надявам да нямам проблеми с болнични и майчинство. Хич не обичам така да става, но смятам, че при положение, че съм си плащала всякакви осигуровки в продължение на повече от 15 години, е редно да си получа болнични и нормално майчинство. На всичкото отгоре с бебе, може и за детски да ми падне доходът. Просто съм яко разочарована от някои неща, но както и да е.

# 639
Щом се смята от кога е непрекъснатия болничен, няма да ми стигнат тези 180 дни. Моят първи болничен за бременност е от 2.12.2016 г. Преди това имах от ЛЛ за друга диагноза. Какво се случва в този случай, когато не ти стигат дните? Отиваш на комисия ли? Надявам се, че док ще е запозната и че ще нагласим нещата, но ще трябва да ги сметна явно до кога са ми тези 180.

Как така няма да ти стигнат ???? Аз съм от 08.11. и даже ще остане някой ден ...
Кога ти е терминът ?
Този предишния болничен от ЛЛ с друга диагноза непрекъснат ли е с този за бременност от 02.12. ?
Иначе когато дните не стигат, или пускаш отпуск, или ТЕЛК, или работиш един ден и продължаваш с болничните .... но сметни хубаво ... ако става сума за някакви дни, може просто да помолиш АГ да издърпа малко термина ...

# 640
Bebka, за майчинство 24 месеца назад нетната стойност ли смятат или брутна?

# 641
  • София
И моят е някъде от 17.11, от 30.05 ми почват тези 45 дни, като термина ми е 14.07. Вики с теб май вървим горе долу заедно, ти си с 2 седмици назад откъм термин и болничен. Та при мен не стигат 2 седмици и малко между болничен и тези 45 дни newsm78 Аз мислех отпуск да пускам, но някой би ли разяснил каква е процедурата с телк, ако всичко е наред, как се минава през тази комисия и изобщо възможно ли е newsm78 И аз мислех за изместване на термин,та макар и с 1 седмица, за да не гърмя цялата отпуска, но май не можело Thinking А при мен от самото начало бебето върви с 1 седм напред, овулацията ми я засякох малко по-рано, освен това ще съм секцио, та поне 1 седм преди определения ми термин ще съм родила.

# 642
Като се върнеш от майчинство, ще са ти се натрупали доста отпуски, така че, не е голям проблем да изгърмиш 10 дена.

# 643
Kici, да, аз съм края на Юли по ПРМ даже се пада 1.08., но бебето върви по-голямо със седмица и нещо и по видеозон термина илиза 23.07., ако може ще се примоля на док да ми го издърпа, ако има как. Ако не - ще пускам отпуск нещо, ще го мислим..

# 644
Охх като чета направо пт вчера с тази мойта шефка полудях наистина доста нагло от нейна страна направо нямам думии само че всички около мен казват не и се връзвай гледай себе си и детето и това е да се оправя .... Имам един друг въпрос момичета може да ви се стори глупав моя последния болничен ще е от  началото на май до началото но юни 30 дни но 45 дневния трябва да ми започне на 07 юни та исках да ви потам знаете ли за твзи 7 дни пак ли комисия ще минавам или гинеколога ще ми даде и след това ще си ми издаде вече 45 дневния ?

Общи условия

Активация на акаунт