Как бързо времето отлита, а ЮЛЧЕТО все по-силно рита!

• 44 650
  • 756
  •   1
Отговори
# 645
Bebka, за майчинство 24 месеца назад нетната стойност ли смятат или брутна?

брутната трябва да взимат

# 646
Селика, тъпо да. Всичко ще е наред!
Как ще взимат от нетната, моля ви се, аз без пари ще остана Mr. Green от брутната взимат  Peace

# 647
  • Sofia, Bulgaria
От брутната взимат и затова като си майчинство взимаш почти същите пари,  които си взимал на работа,  но това е само ако се осигурявате на реалния доход,  де. Така е и за болничните. На мен ми е по на сметка на съм болничен отколкото на работа Grinning

# 648
Благодаря, Бюти, вярвам че ще е така.

# 649
Аз сега за пръв път излизам в болничен, заради гърло.
Интересно е как толкова дълго сте в болнични?
От декември, януари..това по медицински причини ли е или не ви се работи?

# 650
Ще ви разочаровам .... нашата държава - мащеха никога не губи ...
Изчислява се среднодневно брутно възнаграждение, след това 90 % от него и след това се взема предвид среднодневното нетно възнаграждение ....
Пример:

В последните 24 месеца от 45 дневния болничен назад сте получвали следните официални доходи:

Първите 8 месеца на периода по 1000 лева бруто
След това 16 месеца по 1200 лева бруто
Вашият доход общо е :
8 х 1000 = 8000 лв
16 х 1200 = 19 200 лв
Или за две години 27 200 лева бруто
Средно месечно възнаграждение за периода 27 200 / 24 = 1133 лева
Среднодневно брутно възнаграждение -
при месец 21 работни дни (осреднено) 1133 / 21 = 53,95 лева/ден
90 % от 53,95 лева = 48,56 лева брутно

Нетно при  мен е с около 10 лева на ден по-малко от брутно ... това вече е малко абстрактно, но :

прогнозно майчиниство 43,95 лв/ден

Честито !

Последна редакция: чт, 30 мар 2017, 20:00 от bebka_8

# 651
  • Сливен
При мен разликата между болничните които получавам сега и прогнозното майчинство е 6лв при 20раб.дни.

# 652
Кажете ми ако сте наясно-как стои въпросът с "майчинството" при татковците?

# 653
При мен разликата между болничните които получавам сега и прогнозното майчинство е 6лв при 20раб.дни.

При мен е около 4 лв.

# 654
  • София
Аз мисля, че майчинството както и болничните са на база нетна заплата .Ето какво пише в системата на НОЙ:    
Съгласно разпоредбата на чл. 49, ал. 1 от КСО дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната.

# 655
CAFFEDELMAR, аз вече обясних, че съм в болничен, защото на практика нямам работа.
Майчинството може да се прехвърли на таткото след първите 6 месеца.

# 656
  • София
Охх като чета направо пт вчера с тази мойта шефка полудях наистина доста нагло от нейна страна направо нямам думии само че всички около мен казват не и се връзвай гледай себе си и детето и това е да се оправя .... Имам един друг въпрос момичета може да ви се стори глупав моя последния болничен ще е от  началото на май до началото но юни 30 дни но 45 дневния трябва да ми започне на 07 юни та исках да ви потам знаете ли за твзи 7 дни пак ли комисия ще минавам или гинеколога ще ми даде и след това ще си ми издаде вече 45 дневния ?
Да, за тези 7 дни пак нов болничен, повече от 30 дни за един болничен няма да може да издаде. А после си продължаваш с 45 дневния.

Аз имам един важен въпрос Praynig Някой знае ли капки или спрей за нос които мога да слагам в момента newsm78 Бях с ангина, тя взе да отшумява, но още ме мъчи ужасната хрема + синузит, носа ми е като чешма ooooh! Това, което имам у нас е все с ксилометазолин и е противопоказно, а този Стеримар си е чиста солена вода и е вятър работа Crossing Arms

# 657
kici  и аз съм с хрема от понеделник също ползвам Стеримар,защото не посмях да купя друго.За сега няма ефект Sad
Даже май станах по-зле,до вчера само лявата ноздра ми беше запушена,а от днес и дясната.Пробвах  инхалация с лайка,но и от нея нямаше кой знае какво подобрение.За синузита пробвай с компрес от затоплена морска сол,при мен помага.

Последна редакция: пт, 31 мар 2017, 09:33 от Мария Янчева

# 658
Ами той Стеримар е за пречистване и отпушване на носа само. Важно е да не се запушва и секретите да не са гъсти, а да изтичат. Течът сам ще спре за има няма 7 дни Simple Smile
За синузита доколкото знам, помага загряване. Например топлиш кърпи и слагаш на челото и носа.

# 659
  • Сливен
Началото на март бях с ужастна хрема ,слагах фитоназал(не помогна много),вечер виброцил за да  мога да заспя(говорих с лекар ,каза че може въпреки че на упътването пише че не може) и домашно приготвен солен разтвор 200мл вода +1 чаена лъжица морска сол.Не знам  дали си въобразявам ,но от солената вода се оправих по-бързо ,доста добре изчиства носа.

Общи условия

Активация на акаунт