Страсти – градините в София, кампания 2017/2018 - тема 2

• 74 527
  • 933
  •   1
Отговори
# 675
Благодаря на brin de muguet и Дези и им желая успех в класирането.

# 676
Виждам, че доста се е разисквало за служебната бележка от работодателя, но аз все пак не виждам къде е записано, че тя трябва да е издадена след датата на класирането. Моля, ако някой може да даде препратка. При условие, че за работещите в страни членки на ЕС изрично е записано, че не трябва да е издадена повече от месец ПРЕДИ класирането (и все пак преди класирането), недоумявам защо има различно разлино третиране по отношение на работещите в страната.

# 677
  • София
И аз не виждам никъде записано това и бях питала по-рано тук, но никой не каза къде точно е записано това условие, само пояснения защо трябва да е така.
Според мен, може би логичното е човек да си изкара бележката след датата на класиране, защото преди това просто не знае дали детето ще бъде класирано ... Но ако изрично не е записано в наребата, не виждам защо някой може да направи проблем ако е извадена малко преди класирането.
Аз за момента ще занеса бележките, които вече съм взела от работодателите, пък ако направят проблем, ще изкарам нови бележки. Те поне се изкарват бързо, не е като попълването на труовата книжка с актуални данни, което им отне повече време

Ако ни приемат, мисля да отидем в първия ден от записването. Според вас ако ми направят проблем и се наложи да изкарам нови бележки, дали директорката ще се съгласи да отидем пак на следващия ден например или директно ще откаже записване и така ще си загубим шанса да се запишем?

Последна редакция: чт, 04 май 2017, 11:21 от katya_pk

# 678
  • София
Виждам, че доста се е разисквало за служебната бележка от работодателя, но аз все пак не виждам къде е записано, че тя трябва да е издадена след датата на класирането. Моля, ако някой може да даде препратка. При условие, че за работещите в страни членки на ЕС изрично е записано, че не трябва да е издадена повече от месец ПРЕДИ класирането (и все пак преди класирането), недоумявам защо има различно разлино третиране по отношение на работещите в страната.
Моята миналата година ми я издадоха преди класирането с по-късна дата. Евентуално някои работодатели могат да пишат в бележката пред кого трябва да послужи и затова да е добре да е след класирането. В моята и това го пишеше, но аз бях сигурна за мястото, където ще ни приемат.

# 679
Бележката, според мен, трябва да е след класирането, защото ако е издадена преди, може след това да сте напуснали/дали предизвестие/били преместени на нов адрес и няма да важи към момента на записване.

# 680
Адресната регистрация трябва да е извадена преди класирането с презумпцията, че към датата на класирането трябва да сте на съответния адрес, за да ползвате точки по определен критерий, а служебната бележка след датата на класирането, защото...Никаква логика няма.
За мен онлайн системата трябва да е равносилна на кандидатстване "на хартия". Т.е. ако кандидастваме чрез подаване на документи ще трябва да представим служебните бележки преди датата на класирането. В противен случай, извинете ме, но какво пречи на някой да си отбележи в системата, че работи, а всъщност да е безработен. Ако детето му се класира да се регистрира фиктивно (след датата на класирането) в някоя фирма и да вземе служебна бележка (изобщо не е невъзможно). Тогава ще има ли основания за отказ от записване - НЕ, а дефакто към момента на класирането съответната точка е била неправомерно присъдена.

По отношение на това дали ако занесем бележка от преди класирането и директора ни върне, ще е възможно ли да извадим нови и да ги занесем или директно ще отрежат - МОЛЯ, някой с опит да каже.  

# 681
Бележката, според мен, трябва да е след класирането, защото ако е издадена преди, може след това да сте напуснали/дали предизвестие/били преместени на нов адрес и няма да важи към момента на записване.

Напускането се отразява в трудовата книжка, чието копие се представя и няма как да се скрие този факт.

Така или иначе изказвания включващи "според мен" (включително и в моето) създава предпоставки за тълкуване. Именно затова, смятам, че е редно недвусмислено да е посочено и затова помолих за препратка. Към момента, аз имам отговор в системата, че трябва да е след, но това не променя факта, че не е нормативно регламентирано (поне доколкото аз съм прочела).

# 682

Напускането се отразява в трудовата книжка, чието копие се представя и няма как да се скрие този факт.
Може да се предостави копие от преди да се нанесат данните в трудовата книжка. Освен това там не съм убедена, че пише в кой район работи човек.

# 683

Може да се предостави копие от преди да се нанесат данните в трудовата книжка. Освен това там не съм убедена, че пише в кой район работи човек.

Обикновено, когато се носят копия на документи, които се представят пред институции се представя и съответния оригинал за сверка - това е практика.

# 684

Обикновено, когато се носят копия на документи, които се представят пред институции се представя и съответния оригинал за сверка - това е практика.
Няма такова изискване при необходимите документи за ДЗ, пише: "Копие на трудова/служебна книжка, като лицата имат право да заличат трудовите си възнаграждения." Много хора не си носят оригиналите умишлено, за да не показват възнаграждението си. Отделно, както казах, в трудовата книжка не се отбелязва предизвестие и промяна на адреса на местоработата.

# 685
  • София
Конлкретният въпрос не е защо трябва да е издадена след датата на класиране, а къде го пише

# 686
  • София
След класиране се получава мейл и списък с необходими документи, където служебната бележка е посочена- с дата, мокър печат и изх. номер на работодателя. Съвсем логично е тая дата да е след датата на получаване на мейла. Ако търсите още логика, ми не е логично да е издадена миналия месец, а аз да я нося сега и да доказвам работодател/район с нея. Обаче е съвсем логично адресната регистрация да е от преди класирането- отново доказвате същото като горното- в единия случай, че към конкретната дата все още живеете там, в другия, че все още работите там и там.

# 687
  • София
 В моята бележка пишеше да послужи за еди коя си градина, ще създадете двойна работа за вас и за колегите ви според мен

# 688
  • София
Когато работодателя изготвя служебната бележка в нея необходимо ли е да опише, че ще послужи пред конкретно ОДЗ или не?

# 689
  • София
Да, пише се пред кое да послужи.

Общи условия

Активация на акаунт