Страсти – градините в София, кампания 2017/2018 - тема 2

• 74 508
  • 933
  •   1
Отговори
# 705
Здравейте майчета,вчера разбрах ,че спешно ще закриват фирмата в която се водя по майчинство.Притеснява ме факта дали ако не намеря къде да се прехвърля преди обявяването на класирането за градини това ще създаде проблем при кандидатстването ако ни приемат.Аз съм в майчинство с второто си дете и става въпрос за прием на каката (3г) (не е ходила на ясла).Ще съм благодарна ако някой е запознат и ми отговори.

# 706
  • София
Здравейте майчета,вчера разбрах ,че спешно ще закриват фирмата в която се водя по майчинство.Притеснява ме факта дали ако не намеря къде да се прехвърля преди обявяването на класирането за градини това ще създаде проблем при кандидатстването ако ни приемат.Аз съм в майчинство с второто си дете и става въпрос за прием на каката (3г) (не е ходила на ясла).Ще съм благодарна ако някой е запознат и ми отговори.
Ще създаде, защото ще загубите една точка. Дори и да не закрият фирмата преди класирането, може да не искат да ви издадат бележка, че сте по майчинство при тях или да пишат в нея, че фирмата се закрива.

# 707
  • Sofia
Здравейте, ето това  ми отговориха от ИСОДЗ при зададен от мен въпрос относно датата на бележката от работодател:

"за работещ родител по трудово или служебно правоотношение – служебна бележка от работодателя или осигурителя, която съдържа изходящ номер, мокър печат с подпис и ЕИК на работодателя; копие на трудова, служебна или осигурителна книжка, като лицата имат право да заличат трудовите си възнаграждения (лицата, работещи в МВР, МО, ДАНС, НСО и др. подобни структури представят само служебна бележка);Моля спазвайте точно изискванията= За конкретни въпроси по изследванията и постъпването, моля, обръщайте се към директора на детското заведение."

# 708
Здравейте. Бащата на детето ми има фирма в чужбина. При кандидатстване за ДГ в трудовия му статус трябва ли да отбележа "Самоосигуряващ се(едноличен търговец, свободна практика), тъй като няма опция за работещ в чужбина? И след това на месторабота да напиша само името на фирмата? Защото направено по този начин, после в необходимите документи ми пише, че се изисква данъчна декларация, заверена от НАП, че таткото е самоосигуряващо се лице или копие от платежни документи за внесени осигурителни вноски преди датата на класиране на детето. А в нашия случай от НАП не се издава нищо и този документ ще е от чужбина. Дали би могло да стане проблем при записването?

# 709
  • София
Здравейте, ето това  ми отговориха от ИСОДЗ при зададен от мен въпрос относно датата на бележката от работодател:

"за работещ родител по трудово или служебно правоотношение – служебна бележка от работодателя или осигурителя, която съдържа изходящ номер, мокър печат с подпис и ЕИК на работодателя; копие на трудова, служебна или осигурителна книжка, като лицата имат право да заличат трудовите си възнаграждения (лицата, работещи в МВР, МО, ДАНС, НСО и др. подобни структури представят само служебна бележка);Моля спазвайте точно изискванията= За конкретни въпроси по изследванията и постъпването, моля, обръщайте се към директора на детското заведение."

От обратната връзка все така отговарят Simple Smile Малко цитатки, локум, и нищо конкретно.

# 710
Здравейте. Бащата на детето ми има фирма в чужбина. При кандидатстване за ДГ в трудовия му статус трябва ли да отбележа "Самоосигуряващ се(едноличен търговец, свободна практика), тъй като няма опция за работещ в чужбина? И след това на месторабота да напиша само името на фирмата? Защото направено по този начин, после в необходимите документи ми пише, че се изисква данъчна декларация, заверена от НАП, че таткото е самоосигуряващо се лице или копие от платежни документи за внесени осигурителни вноски преди датата на класиране на детето. А в нашия случай от НАП не се издава нищо и този документ ще е от чужбина. Дали би могло да стане проблем при записването?
В Ръководството пише следното:
- за работещ родител в страна, членка на Европейския съюз - легализиран превод на документа въз основа на който родителите полагат труд, издаден не по-рано от един месец преди датата на класирането;
Ако обаче е извън ЕС не се дава точка.

# 711
Ако приемат детето ми с 9.1 точки ще го пусна декември когато ще е на 1 годинка и 5 месеца на ясла. Не желая да се връщам на работа и ще ползвам всичката си платена отпуска ,въпросът ми е мога ли да ползвам и неплатената която е 6м и имам спомени ,че и таткото има 6м и да си прехвърля и неговата да ползвам за отглеждане на дете до 8г . Някой запознат ли е? Благодаря. Simple Smile

# 712
- за работещ родител в страна, членка на Европейския съюз - легализиран превод на документа въз основа на който родителите полагат труд, издаден не по-рано от един месец преди датата на класирането;
Да, това съм го прочела. Мисълта ми е, че в профила нямам опция да го отбележа като работещ в чужбина.

# 713
Ако приемат детето ми с 9.1 точки ще го пусна декември когато ще е на 1 годинка и 5 месеца на ясла. Не желая да се връщам на работа и ще ползвам всичката си платена отпуска ,въпросът ми е мога ли да ползвам и неплатената която е 6м и имам спомени ,че и таткото има 6м и да си прехвърля и неговата да ползвам за отглеждане на дете до 8г . Някой запознат ли е? Благодаря. Simple Smile
Неплатен отпуск за гледане на дете може да ползвате след като навърши 2 години. Преди това обикновен неплатен, ако работодателят разреши. Бащата може да прехвърли само 5 месеца (отново след 2рия рожден ден).

# 714
  • София
Мъфинка, аз ползвам такъв отпуск в момента.
Детето ми тръгна на ясла на 1.11 и му оставаше месец и седмица до навършване на 2г. През това време и някъде до Януари ползвах натрупаните отпуски.След това пуснах 6-те месеца неплатен отпуск. Водиш се на работа, имаш осигуровки, но не получаваш никакъв доход.
Таткото може да прехвърли до 5 месеца. Мисля, че може да се взимат и по няколко месеца, не всички 5.

# 715
Да, това съм го прочела. Мисълта ми е, че в профила нямам опция да го отбележа като работещ в чужбина.
Според мен не би трябвало да направят проблем,все пак има черно на бяло какво се изисква. А и в опциите не пише дали работи в бг или другаде в ес.

# 716
Здравейте, имам няколко въпроса и аз относно класирането и записването.

Ние сме на социалната опашка в момента, по първо желание сме на границата, заедно с още 3 деца; ако от децата преди нас бъдат приети по първите им желания (не в тази ясла) и се освободи място, ние всички 4 чакащи ще участваме в жребий за евентуалното свободно място. Правилно ли съм схванала идеята?
А в яслата, където ни е трето желание, сме над границата в момента... Това означава ли, че ако детето не бъде прието нито с първо, нито с второ, все пак би било прието с третото желание?

Всъщност основният ми въпрос беше - ако бъдеш класиран примерно с второто или третото си желание, можеш ли да участваш в следващи класирания за по-горни желания? Записваш се и повече не можеш да се местиш? Или не се записваш и оставаш в чакане на следващо класиране, с риск да не те приемат изобщо?

Последна редакция: сб, 06 май 2017, 19:35 от Ванилия Мадагаскарска

# 717
  • София
А в яслата, където ни е трето желание, сме над границата в момента... Това означава ли, че ако детето не бъде прието нито с първо, нито с второ, все пак би било прието с третото желание? Да

Всъщност основният ми въпрос беше - ако бъдеш класиран примерно с второто или третото си желание, можеш ли да участваш в следващи класирания за по-горни желания? Да Записваш се и повече не можеш да се местиш? Или не се записваш и оставаш в чакане на следващо класиране, с риск да не те приемат изобщо? Можете да не се запишете, но рискувате да останете извън системата.
 По-добрия вариант е да запишете детето, там където е прието и да продължите да кандидатствате с повечето си точки на следващи класирания. Ако го приемат след това на друго място първо го записвате там и след това го отписвате от първото ДЗ.

# 718
Mrs Jan, много благодаря за отговора.
И аз предполагах, че е така за следващите класирания, но досега не сме участвали и не бях сигурна.
Дано да имаме късмет с жребия, пък ако ли не, ще я запиша където я приемат.

# 719
Здравейте. Малко глупав въпрос имам вероятно, но все пак..
Кандидатстваме за детска градина първа група, до ясла така и не се добрахме. Проблема е, че за първото желание имаме само 7 точки.
Дали има някакъв шанс или въобще и да не чакам?
Благодаря предварително Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт