Фраксипарин, клексан, аспирин протект - тема № 12

• 87 264
  • 749
  •   1
Отговори
# 45
Цвети, лично мое мнение е, но недей да се следиш в Т. Киркова. За "Щерев" мога да ти препоръчам Андреева или Арабаджи. Успех!

# 46
Здравейте, Дами Simple Smile И аз като вас съм с тромбофилия и поставям клексан.. Все още съм съвсем в началото и ако може някой да ме просветли... Трябва ли да си запиша час за хематолог за да следим как действа терапията и кои са изледваниятс,които показват това... или самия гинеколог ги следи тези неща !?

# 47
  • Пловдив
На мен ми назначи гинеколога и не ми е правил изследвания.Бия до раждането клексан 0,4.
Днес говорих с анестезиолог за епидурална упойка и той каза,че ще ми сложи,но трябва да спра клексан 24ч.преди раждане.Как да стане това като за сега съм за нормално?
Има ли родили мами с епидурална упойка и бит клексан?

# 48
Здравейте, и аз съм в клуба на посинените от инжекции. Аз съм на фраксипарин заради тромбофилия. Сега съм 14та седмица и коремът ми е също на топчета, синини и ужасно, кошмарно сърбящ. Понеже имам склонности към алергии, звънях на лекарката ми. Нормално било това действие на фраксипарина. Може да го сменя с клексан. Преди говорихме да спра инжекциите към 4ти месец, но днес ми казаха, че може би ще ги бия до края на бременността.  Shocked Това доста ме шокира. / Не говорих с лекуваща ми, а с някакво лице, на което тя беше казала какво да ми предаде и затова го подлагам на съмнение/ Вие докога ще слагате инжекциите?

Момичета,вчера аг на жк ме притесни.Аз съм в 36г.с. и според нея е хубаво да спра клексан поне седмица преди раждане,че дори и сега понеже съм за нормално,а няма как да знам точно кога ще тръгне раждането.Тя ми каза,че по нови статистики клексана разреждал не само моята кръв,а и тази на бебето и така се родили бебета с мозъчен кръвоизлив. А моя АГ специалист казва да ги бия до края и вие така писахте та ще ги бия,но думите и ме притесниха .

Въпроса за спирането на НМХ толкова пъти сме го нищили, че се чувствам досадна, но въпреки това длъжна да се повторя. Известно ми е, че масово се препоръчва спиране известно време преди термин - някои лекари настояват за спиране със седмици преди това. За новите в темата - не съм лекар. Въпреки всичко: нито едно медицинско изследване не показва необходимост от спиране на НМХ преди раждане, нито статистически повишен риск за майката или бебето, независимо дали с естествено раждане или цезарово сечение. Щом се налага профилактика с НМХ, значи спирането му се равнява на повишен риск от съдови инциденти - образуване на тромби и емболия. Единственият риск е при поставяне на епидурална/спинална анестезия в рамките на няколко (общо-взето, до 8 ) часа след инжекция. Затова при планирано секцио се препоръчва да се пропусне последната инжекция, така че да има 12-24 часа до упойката. При тръгнало раждане след по-малко от 12 часа от последната инжекция не се поставя епидурална упойка, а при спешно секцио в същия срок се пристъпва към обща анестезия. На 6 час след раждането (или свалянето на епидуралния катетър, ако има такъв) се поставя следваща инжекция НМХ. Силно препоръчително е профилактиката да продължи през целия постпартален период (6 седмици след раждането), особено при по-рискови мутации или анамнеза за предишни съдови инциденти. Тези седмици след раждането са свързани с висок риск от съдови инциденти и емболия. Тромбофилията не е проблем, който се появява с бременността и изчезва с раждането. Разбира се, не призовавам никого да вярва на съвети по форуми; пиша това с надеждата да събудя съмнение в порочните назначения и да подтикна повече хора да намерят сериозни специалисти, които да им назначат адекватна профилактика.

Здравейте, Дами Simple Smile И аз като вас съм с тромбофилия и поставям клексан.. Все още съм съвсем в началото и ако може някой да ме просветли... Трябва ли да си запиша час за хематолог за да следим как действа терапията и кои са изледваниятс,които показват това... или самия гинеколог ги следи тези неща !?

По протокол профилактичните дози НМХ не се нуждаят от проследяване. За свое спокойствие обаче и особено ако имаш притеснения, че дозата не е достатъчна, може да се прави т. нар. изследване анти-Ха (прави се на много малко места, на мен са ми известни НКБ и "Св. Екатерина"). Само по него може да се прецени дали да се коригира дозата. Всякакви промени на дозата според косвени показатели като АРТТ, фибриноген и пр. могат да бъдат опасни - те не показват нищо за действието на НМХ.

Последна редакция: нд, 05 мар 2017, 23:24 от easy rider

# 49
  • Пловдив
Много благодаря за отговора.Остава и да ни информираш за кърменето, защото на упътването на клексан пише да не се слага при кърмене,а ако го бием няколко седмици след раждане ?

# 50
НМХ (и фраксипарин, и клексан) не са противопоказани при кърмене. Не знам къде четеш това. Дори сега за всеки случай отворих упътването на "Клексан", да не би да са се застраховали нещо, но ето: "Това лекарство не е противопоказано при кърмачки" (http://apteka.framar.bg/11003917/%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81% … 0-4-%D0%BC%D0%BB-).

# 51
  • София
Момичета, утре ми предстои хистероскопия. Не е кой знае колко инвазивна процедура, но с оглед на това, че в момента съм на ОК и пия големи дози вит Ц с цел да спра зацапването от цикъла, си мислех, че може би не е лоша идея след процедурата да слажа Фракси и така 3-4 дни Thinking Само да кажа, че съм 4Г/4Г.
Как мислите?

# 52
Здравейте , момичета .Бременна съм в 21г.с,преди тази бременност съм с един missed abortion в 8г.с От 22.02 ежедневно съм на Клексан 0,4 след ПКК (повишени Tромбоцити 540G/l при реф. ст .150-450 ; Фибриноген- 6,90 при реф. ст  2-4 ) Няма доказана тромбофилия . Разбира се имам час и за хематолог , но тази сутрин след като поставих шпр. ампулата при изваждането на иглата се стече сртуйка кръв .Часове по-късно  отново прокървих от мястото на поставяне на медикамента . АГ каза да не поставям утре Клексан , защото не трябвало така да кърви . Въпросите ми са на някой случвало ли му се е , какво са съветвали специалистите , нормално ли е така да става ?

# 53
На мен ми се е случвало с няколко поредни инжекции да прокървява след като извадя иглата, аз притискам на мястото памучето със спирт няколко минутки и кръвта спира. Споделих с моя док, не помня какво каза но не е реагирал като да е проблем.
П.П. Моето е фраксипарин, не клексан, но не вярвам да има разлика.

# 54
Буена, успех,  bouquet
За фраксито не знам, може би оператора на манипулацията да каже, или доц. Русев да завъртиш един телефон преди/след процедурата  newsm78
SoSHii, аз мисля, че назад в темите бях срещала подобна случка, но мисля, че не се спира НМХ. Най-добре доктор да каже..

# 55
Благодаря Ви ,момичета !

# 56
  • София
Буена, успех,  bouquet
За фраксито не знам, може би оператора на манипулацията да каже, или доц. Русев да завъртиш един телефон преди/след процедурата  newsm78
SoSHii, аз мисля, че назад в темите бях срещала подобна случка, но мисля, че не се спира НМХ. Най-добре доктор да каже..
Мерси, Верче Hug Аз реших да сложа за няколко дни, че и без това само по себе си приемът на ОК е притеснителен при жени с тромбофилия, пък съчетан с хистерото и това, че не пия АП от седмица заради интервенцията, вече съвсем.

# 57
  • Пловдив
В първите кутии клексан пишеше това,а в последната пишеше,че не се препоръчва кърмене.Но както и да е.Всеки ще си слуша доктора по този въпрос Simple Smile

# 58
Момичета... на фракси 0.6 +АП всеки ден съм  от началото на бременността.
Тъкмя се за нормално раждане,а доки каза че нямало нужда да спирам фраксито примерно седмица преди термина?
Чета,че доста го спират няколко дни... а моя доки каза...когато дойде тогава....нямало проблем?Дали?? newsm78 newsm78 newsm78

# 59
Момичета излязоха ми кръвните резултати: АПТТ 29 при реф. 32-51 какво може да значи това и има ли повод за притеснение.

Общи условия

Активация на акаунт