НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 113

• 93 922
  • 726
  •   1
Отговори
# 150
Адмирации, Краси! Промяната е голяма. Все така да върви до желания резултат  Simple Smile

# 151
Последните писания бяха много добре обобщени! Благодаря на всички!

Amour*, каква "баба"? Ти си скрита лимонка! Мацка!

# 152
Значи, тъкмо навреме влязох.... Краси, Красимира, Любов, Амурче или както са всичките ти имена - БРАВО, МОМИЧЕ! Тези снимки са за първа страница  Hug

Шоки, много ми беше интересен преразказа ти на книгата. Много пъти съм ти благодарила на теб и на доайените в тази тема за усилията, които полагате. Респект, любими мои  bowuu

Аз докато се похваля, че след 100 години опити да забременея най-накрая успях.... и всичко свърши  Sad Мислех си, че най-трудно е да видя онази точица, но се оказа, че след това следва още по-трудното. Успокояват ме само думите на доктора, че след като веднъж е станало, значи ще стане отново. Дано да го доживея. Сори за отклонението, исках само да се оплача, че след година и половина стриктно хранене (споделяла съм колко много постигнах), след тази случка реших да се  #2gunfire Имах избор между торта и бутилка вино. Е, аз не се задоволих само с едното - след половин торта и няколко чаши вино, едва не се гътнах. И най-неприятното е, че вече седмица не мога да се върна към нормалния живот. Събудих си апетита за сладко и въглехидрати и няма отърваване... постоянно съм гладна, не помагат нито мазнини, нито количества, нито любими храни - нищо. Сега съм гладна, подпухнала, нервна и нещастна  Crossing Arms Обаче, докато се опитвах да си видя сметката със сладко, все пак някъде в съзнанието ми е работело нещо - избрах торта от целувки, в която няма брашно - маниашко, а  Joy

Та исках да кажа на момичетата в стрес и депресия, за които четох в предишната тема - не правете така!  ooooh!

# 153
Здравейте, всички!
Смятах да пропиша в темата с „Благодарност” чак към 6-ят месец от нашето НВ-ВМХ, но ме провокира Джей и съпруг  Simple Smile. Сетих се за себе си, за тревожността си от незнанието, абсолютната безпомощност, която чувствах, и най-вече страх да не объркам нещо. В моя случай отговорността е към 11-годишната ми дъщеря.
И въпреки, че съм нова в морето от информация, искам да кажа на Джей и съпруг, както и на всеки, който се чувства по този начин – успокойте се!
Най-важно е да се успокоите. Не сте стигнали за 1 ден то това нездравословно състояние и няма за 1-ден да поемете толкова много и НОВА информация.  Ако ви е възможно отделете време за за четене и гледане на видеа, мен това ме накара да си сложа в ред главата и даже да започна да кроя схеми на хранене  Grinning
Моят практичен съвет, за хора на които ще им се наложи да обърнат представите си за хранителната пирамида е:
1. Прочитане на първа страница.
2. http://lchf-bulgaria.com/holesterol-golemiyat-bluf/ - за холестерола.
3. http://lchf-bulgaria.com/zurneni-ubiyci-i-neka-mazninite-budat-vasheto-lekarstvo/ - 1 част,
На същата страница има и 2 част.
4. Първа страница – отново.
След тези стъпки, постъпилата информация за мен придоби смисъл и логика, чак тогава изгледах и всички останали видеа и статии в посочения сайт, както и всички останали линковете на  1-ва стр. и четях темата.

Много, много ми беше полезно всичко написано, преведено и препоръчано тук. Изключително съм благодарна за труда и информацията, за това, че някой е утъпкал пътеката и смила информацията разбираемо.

Скрит текст:
Дъщеря ми е на 11 г. и половина към този момент. Разбрахме, че нещо не е наред, когато на 5-годишна възраст не само, че не се отърва от „бебешките мишелинки”, които трябваше да е израстнала, ами и добавяше нови. Беше най-висока и тежка в групата.
След дълго търсене на подходящ специалист, записахме час при Завеждащ детска еднокринология,  няма да казвам име и болница, не мога да обвинявам никой лекар, че действа по методи в, които вярва и които са утвърдени от десетилетия.  Това е най-добрият специалист в нашия град от толкова много места получих препоръки, че си отдъхнах, някой знае по-добре от мен как да постъпим и кое е най-добро за детето ми.
При прегледа се измери тегло, височина, мерки и ни обясниха, че детето е с 2-ра степен затлъстяване и пред диабетно състояние /диабет 2/.
Назначиха ни спешна диета. 40 дни нисковъглехедратна и нискомазннина храна. Долу-горе 40 дни се хранеше:
Закуска – 15 грама хляб грахам и 15 грама обезмаслено сирене.
Обяд – бяло пилешко месо, най-добре сварено, може и печено, с варени зеленчуци – броколи и карфиол на пара.
Вечеря – само зеленчуци на пара, броколи и карфиол  100 гр. Кисело мляко 1%, най-много 2%

Бяха най-трудните 40-дни през живота ми, въпреки пълното съдействие и разбиране от страна на детската градина, детето да не се храни с останалите, разрешиха ни и да внасяме храната за нейните нужди, но освен емоционалния стрес, тя беше постоянно гладна, да не говорим че мрази зеленчуци, особено разрешените. Тя реве, аз рева/скришно/,  как да обясниш на 5-годишно дете, което няма самоконтрол и не разбира важността на това да отслабне за да е здрава?
На контролния преглед беше свалила 5 кг. и ендокриноложката ни каза, че това е чудесно и трябва да продължим по този начин 1 година със съвсем малко още грамажи, понякога можеше да включваме ориз на пара. В този момент аз рухнах.

Не продължихме с това хранене. Минаха 4 години, през които се хранехме нормално, ограничавах сладките неща, тестените, убеждавахме, насърчавахме я с баща й да опитва зеленчуци /защото не се знае кога ще й харесат/ и през цялото време спортуване, минимум 3 пъти в седмицата.
На 9-години вече разбирах, че моето дете има сериозен проблем. Нищо да не яде, пак качва килограми.
Пак търсихме специалист, пак от всички страни ни казаха за същата докторка. Реших, че ще отидем пак при нея, но ще настоявам за изследвания, всякакви и няма да се примиря само с диета, ще искам да търсим отговори на въпросите ми. Трябва да има причина детето да качва така килограми, въпреки намалените порции. Познавам деца, които се хранят сто пъти по нездравословно от нея, трябва да има обясними причини при нея да се качва тегло.
Докторката каза, че със или без изследвания трябва да правим диетата. Все пак се съгласи и пусна да види една щитовидна жлеза, защото дъщеря ми започна да оформя много бързо женствени форми.
Обясни ни, че ако не вземем мерки, ще има неприятни последствия, всички рискови от ранното съзряване и т.н. Обясни и какви са болничните процедури /последното беше опит да я сплаши за да спазва диетата/.
Не успях да се доверя на жената, без грам да се съмнявам в професионализма й и знанията й. Просто не изградихме доверие. Разбирам я, сигурно й е писнало като латерна да обяснява на всеки едно и също. Тя има ужасно много пациенти, от цялата страна, при нея се записваш минимум 1 месец напред, но нито веднъж не каза нищо за ИР, нито да пусне изследвания, нищо, всеки път пише една и съща диета, понеже си пазех първата от преди 4 години и ги сравних с втората. Никаква разлика.

Така след още две години само на спорт и ограничени, но не спрени сладки и тестени.
Разбира се не съм спирала да мисля и да търся информация, толкова много четях, често без да разбирам – аз не съм медицинско лице.

Така, след четене, четене – намерих вас. Бях решила, че дъщеря ми няма все още диабет 2, а по-скоро ИР. И до ден днешен получавам много упреци и знам, че не знам, но реших да се съсредоточа върху информацията за ИР. Така ви намерих.
Подготвях я 6-месеца. Тя се страхуваше, че пак ще правим „онази” диета, но аз обяснявах, че не така, че няма да е гладна и т.н. Говорихме, говорихме, оставях я да мисли, пак говорихме. Усещах, че е готова, вече се суетеше около външния си вид, не признаваше, но не се харесваше. Пък и на 11 г. има много по-добър самоконтрол и воля.
Като майка няма как да оставя детето си само в това начинание, така че и двете сме вече 2 месеца в това, частично и таткото Grinning
Тегля и меря мерки сутрин на едно и също число от месеца, направила съм си таблица.
Започнахме режима от 80 кг. Тя е възхитена от резултатите си за два месеца.
Нека направим 6-месеца и ще покажа таблицата й.
Не й е трудно, напротив. Не е гладна. Наблюдавам я постоянно, разпитвам я как се чувства. Първата седмица й беше трудно, ядеше всичко в големи количества и постоянно беше гладна, но това спря точно след първата седмица. Няма проблем другите около нея да се хранят както си искат, не й пречи, не се дразни. Питам я какво й липсва най-много – понякога й се прияждат картофи и ориз, но съм й казала, че след време и тях ще включим по-малко.
Единствено малко съм й завишила млечните, т.е. киселото мляко, прясно не консумира от години. Знам, че е подрастващ организъм и не я лишавам от любимото й кисело мляко, но не изяжда повече от 300 гр на ден. Други млечни яде в режим, ако изобщо яде. Тя е месояд, обича и яйца и крема сирене и масло, така че няма проблем със глада. Ябълка яде един път седмично, 2-3 пъти си взима ядки за училище, правя НВ хляб, и 1 път в месеца режимен десерт.

Постоянно препрочитам информацията и от първа страница и линковете. Като новачка, няма как да осмисля толкова много информация, но това бързо се подрежда. Набирам опит и препрочитам, така разбирам още и още. При мен така работят нещата Grinning Да не говорим, че освен мъжът ми на всички останали близки трябва да обяснявам, защо пак подлагам детето на диети и кой разбрал, кой не разбрал, кой споделил с трети, който му казал, че ТАЗИ Дюкянска диета ще разбие организма на детето и т.н.

Благодаря ви!
Съжалявам само, че не ви открих преди 6 години! Животът ни щеше да бъде с по-малко тревоги.

Поздравления за всички добри резултати и успех и упорство за нови!

# 154
Папая, много съжалявам! Sad Но ще стане пак, ще видиш! А за храненето просто започни максимално стриктно, колкото и воля да ти трябва отначало, защото иначе ще затънеш.

нианта, взела си най-правилното решение за дъщеря си, браво! И й пожелавам много успех! Със сигурност ще има добри резултати.

# 155
Нианта, браво на теб.
Само мога да добавя, че не е нужно да се обяснявате на този и онзи, как се храни детето и защо. Измислете си някакъв лесен отговор, като например без захар и без глутен, (то сега даже стана малко модерно)и до там, не е нужно повече да затъваш в обяснения.
Повечето тук сме минали по този път, срещали сме неразбиращи и учудени погледи, водили сме спорове, опитвали сме да помогнем със съвети на близки, и...сме се отказали накрая.   Sunglasses

# 156
  • София
Аз със една молба - моля включете на първа страница и изчисленията за съотношението HDL/LDL.
Днес си пуснах изследвания и имам повишение в общия холестерол и LDL. Това как да е.
Неприятно съм изненадана от повишението на инсулина.
В началото, когато стартирах това хранене беше 9,7 при граници 2,6 - 24,9. Днес е 20,6. Има вероятност две да са причините:
- храня се ВМ-НВ през повечето време. Но, последната седмица прекалих с въглехидратите.
- пих кафе със стевия 4 часа преди изследването.
Както и да е, ще се оправя със стриктно хранене.
Само ако може, коефициентът за холестерола да е на видно място, че явно ще се смята.

# 157
Артемис, за да сложим това на първа страница, трябва да се сложи и още информация, а може да няма място, така или иначе вече лимитът е или напълно, или почти достигнат (за брой символи в един пост). Но ХДЛ трябва да е колкото може по-висок процент от общия холестерол - в идеалния случай 25 - 30% или повече.

# 158
  • София
Артемис, за да сложим това на първа страница, трябва да се сложи и още информация, а може да няма място, така или иначе вече лимитът е или напълно, или почти достигнат (за брой символи в един пост). Но ХДЛ трябва да е колкото може по-висок процент от общия холестерол - в идеалния случай 25 - 30% или повече.

Million thanx, както казват кифлите Grinning Благодаря, този път ще си го запиша.

Излиза, че имам подобрение - от 13 на 22%.

# 159
Лове, чудесен резултат  newsm10
Благодаря и аз за обобщената информация.Безценни сте  bouquet
Папая, съжалявам.Пожелавам от сърце в скоро време да се похвалиш с добри новини  Hug

# 160
  • SA
Успях и аз да видя Краси. Страхотна промяна, браво! При това трябва да се отбележи, че не си налага никакъв тормоз тя, нито крайни ограничения, нито изтощителни тренировки.
*papaya*, прегръщам те. Зная какво е разочарованието ти в момента. Не губи надежда. Желая ти много скоро да се сбъдне мечтата ти!
нианта, благодаря, че сподели! Много ме трогна разказа ти. Много трудности сте имали толкова години, а ти си страхотна майка. Вярвам, че сте на правилното място и с нетърпение ще очаквам да споделиш след време как вървят нещата при вас.
Шоки, аз нямам против да съкратиш някои от моите по-дълги писания на 1 стр. Като имам повече време ще прегледам и аз кое може спокойно да се махне, за да се освободи малко място за нови неща.

# 161
Благодаря ви за милите думи!

Знам, че съм на правилното място и това не е само усещане, не! Сблъсъка на двете теории през 70-80 години, обърната пирамида, епидемията от диабетно болни, пред диабетно болни, затлъстяване и сърдечни проблеми, новите технологии, които позволяват да се правят по-прецизни изследвания как работи биохимията ни... моята дъщеря. Всичко придоби смисъл, направо ми просветна, тя развиваше като по учебник години наред всички симптоми, просто аз не знаех. Изведнъж всичко си дойде на мястото и сякаш наредих пъзела.

Интересно е, на базата на новите ми знания да се наблюдават промените и потребностите при нас двете. Тя е млад организъм, аз съм на 40 години. Наистина е от огромно значение да се слуша тялото, да бъдем в здравословна степен критични към информацията, да не изпадаме в крайности и фанатизъм и за мен лично да не се паникьосвам.  Grinning

# 162
Добро утро Simple Smile

Джей и съпруг вчера цял ден се размотаваха та нямах време да пиша  Simple Smile

Вчера са му пуснали 8756 изследвания и в крайна сметка, миналия ден уж беше диабет, абе сега можело и да не е вече  Shocked

Мъжа ми е говорил с доктора по отношение на тази диета и специално за кетозата, той го бил отрязал напълно. Мазнината била вредна, трябвало да поема и малко въглехидрат. И нещо взе да си противоречи, миналия ден едно, вчера друго. Първо не яж това, после абе може по малко  Rolling Eyes

В крайна сметка моят мъжО обаче сам намери изводите за себе си на база прочетеното всичко тук, както и интервютата, превеждаше си там и няква книга.

И за себе си реши че ще започне плана на диетдоктор там където е за кетоза. Само че мисли да намали мазнината наполовина в готвенето. Нямам идея колко е правилно, колко не но така е решил поне на първо време.

Засега е това около нас, по-късно би трябвало да имаме резултати от изследвания и ще ви пиша пак какво се случва Simple Smile

# 163
Шоки, аз нямам против да съкратиш някои от моите по-дълги писания на 1 стр. Като имам повече време ще прегледам и аз кое може спокойно да се махне, за да се освободи малко място за нови неща.
Или да се сложат в скрит текст, както и много други неща. Мисля, даже, че ще стане и по-прегледно - позволени мазнини /изброяват се/, количества въглехидрати /също/  и тн  Peace

# 164
Мисля, че скритият текст също се брои в символите. Не знам, ще видя следващия път, когато дойде време за правене на темата.

Камче, може да сложиш тези неща в статия в блога ти или пък някак да ги съкратиш, ако ти се занимава. Ако е статия, ще сложа просто линк към блога и ще се освободи място.

И между другото темата може да я прави и някой друг, не ме чакайте все мен (или Кам). Rolling Eyes Напоследък страниците се изписват много бързо заради глупости (по мое мнение), например спор кой е правилният бекон от Лидл или кое е правилното вино - за всяка от тези дискусии се навъртяха по 5-6 напълно излишни страници. А страниците си вървят, идва време за правене на тема и всички чакат. А моето време също е ценно.

Общи условия

Активация на акаунт