НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 113

• 93 909
  • 726
  •   1
Отговори
# 135
Благодаря Шоки! Аз съм с нормално тегло и нямам здравословни проблеми. Имам и бягаща пътека вкъщи и 2-3 пъти седмично правя по 3 километра.

# 136
Яни, понеже ти каза, че когато намалиш въглехидратите, не можеш да спиш, това е най-сигурният ориентир, че няма нужда да намаляваш прекалено много. Peace Това е най-важното - когато човек започне да не се чувства добре, да вземе мерки овреме, а не да се стреми да остане верен на "каузата".

И пак да кажа, че ако сте почитателки на Милко, трябва да знаете, че той не е най-големият експерт и далеч не всичко, което е казал, е вярно. Нещата са по-сложни, Милко ги опростява прекалено много, но понеже поведението му е привлекателно за част от хората (за други е отблъскващо), те му вярват безрезервно, а не трябва.

По отношение на смятането на въглехидратите, много автори са на мнение, че зеленчуците (които не съдържат скорбяла) въобще не трябва да се броят, обясних защо: те имат малко въглехидрати, а сравнително много фибри, което означава, че малкото глюкоза, която внасят, отива за смилането им, а не може да остане за други нужди, камо ли да повиши захарта или инсулина. Да, ако целите кетоза, тогава бройте и зеленчуците, макар че много хора влизат в кетоза с големи количества зеленчуци - зависи от различни неща, донякъде от физическата активност, но не само. А за ядките и семките моето тълкуване е такова - ако ги ядете ограничено, както е препоръчително, на тях също не им бройте въглехидратите, защото и те имат и много фибри, и висок процент мазнини, а това означава бавно разграждане и на практика не могат да повлияят на захарта и инсулина. Млечните обаче могат, особено ако редовно пиете големи количества прясно мляко (сирената и киселото мляко са по-безобидни).

И не забравяйте, че нуждите ви може да се променят с течение на времето, дори е много вероятно да се променят, така че ги отчитайте и променяйте поведението си - и храненето, и начина на живот. Peace

За всички, които едва започват или дори не са започнали, но обмислят дали да започнат с нисковъглехидратно хранене: ЧЕТЕТЕ САМО ПЪРВАТА СТРАНИЦА, а не обръщайте голямо внимание на дискусиите по-нататък. Ако имате въпроси, попитайте, но не се водете по това какво правят другите. Тук пишат хора, които се хранят по този начин (или с индивидуални модификации) от 10 години, има други пък от 5-6 години - вие не се сравнявайте с тях, защото наистина няма място за сравнение между вашия случай и техния. ЧЕТЕТЕ И ПРИЛАГАЙТЕ НАПИСАНОТО НА ПЪРВАТА СТРАНИЦА, това е достатъчно като за начало. От дискусиите най-много да се объркате.

Последна редакция: пн, 27 фев 2017, 08:49 от Cioccolata

# 137
  • гр.София
Здравейте и от мен  Hug
Шоки, благодаря за чудесно поднесената информация, много си всеотдайна  Hug Hug Hug
Аз също стигнах до този извод с въглехидратите, мин. година ги бях ограничила много 20гр. и изобщо не се чувствах добре, сънят ми изчена, изнервих се, косопад. Корегирах нещата и сега съм Ок, това е моят начин на хранене и не само моят де, на цялото ни семейство. Естествено децата ядът навън и друга храна, но основното е това.

# 138
За децата (ако са с нормално тегло и здраве) по принцип не са необходими големи ограничения поне от картофи, ориз и плодове, ако ядат и нормално количество месо, яйца, зеленчуци, млечни, но все пак е препоръчително тестеното и захарта да са минимални - на практика почти невъзможно. Rolling Eyes

# 139
  • UK
Здравейте, имам един въпрос:

Защо НВ-ВМХ е по-добра за отслабване и подържане на нормално тегло от режима на Дюкан?

# 140
Дюкан е високобелтъчинен и нискомазнинен, при него има реален риск да се увредят бъбреците. Освен това Дюкан набляга на подсладителите и триците - все нездравословни неща.

# 141
той не набляга, последователите му си ги търсят  Mr. Green
в темата тук, когато Дюкан намали триците от три на една лъжици, всички дружно се тръшнаха, че първата книга е най-истинска и по нея ще отслабват
и сега ядат повече кексчета с маисена, отколкото месо

Teriyaki, няколко страници назад писаха - калориите за гориво в тялото се набавят от мазнини или въглехидрати. Когато ги търсиш от протеин, при надвишаване на дневната необходима доза, тялото започва да го преработва като въглехидрат. Резултатът е постоянен глад и натоварени бъбреци  Peace

# 142
bouquet

Хубаво е човек да бъде запознат с различни варианти и възможности, различни гледни точки, но в крайна сметка трябва да си се води от себе си.

Първо, огромно благодаря, че се завърна в темата и отново даваш много и ценна информация.    newsm51 newsm51

И второ, хващам се за този пост и в духа на коментарите от последните страници:

Да, най-верния път е човек да се води от себе си и личните си предпочитания.
Ако по "този път" и следвайки своите цели и предпочитания,  се чувства добре, здрав, ако отслабва и харесва това, което вижда в огледалото, значи е на "правия път".За себе си.
Няма универсално правило, валидно за абсолютно всички.Няма и такова, валидно за един човек през целия му живот.Човек на 20 има едни нужди, на 40-други, на 60-съвсем различни.И е нормално и храненето му, и движението му, и начина му на живот като цяло да се променят и да се съобразяват с нуждите в съответния момент.
Също, една бременна жена на 30 има съвсем различни нужди от една небременна на 30.
С едно изречение:Най-добре се получават нещата, когато човек не върви срещу себе си, а "слуша, вижда и чува" насоките на организма си.

Защо?
Скрит текст:
Ами, защото мина една година от моето "гмурване" във ВМ НВХ.
Без да съм стриктна на 100%, с похапване на десерт/сладкиш по поводи-семейни и Р.Д., или при излизания с приятели, на почивки, с похапване и на плодове почти ежедневно, като естествено не по 1-2 кг, а по 1-2 плода или купичка дребни плодове, без интензивен спорт, а основно с доста ходене пеша последните месеци, ето това е резултата

преди
Скрит текст:

днес
Скрит текст:

Има още какво да се желае, но нещата си вървят като по ноти.Силно се надявам до лятото да "се пусна и по бански".    Laughing
Мисля, като за 50-годишна "баба" (в кавички, защото реално нямам внуци    Laughing  ), хич не съм зле...пу-пу, умря циганката.   Mr. Green
Важното е, че се чувствам повече от прекрасно, не съм била и ден гладна, изследванията ми са добре, дозата за хапчето за кръвно е намалена наполовина, като се надявам да има и шанс тотално да ги спра.Просто не виждам какво повече мога да искам на този етап.

И отново, огромно БЛАГОДАРЯ!    bouquet bouquet bouquet
За разбирането, за подкрепата, за информацията, за толерантността, за благородството и най-вече, за вниманието, което отделяте на всеки един!

# 143
  • София

И отново, огромно БЛАГОДАРЯ!    bouquet bouquet bouquet
За разбирането, за подкрепата, за информацията, за толерантността, за благородството и най-вече, за вниманието, което отделяте на всеки един!

Любов, браво за промяната.
И аз под думите ти, с огомно благодаря  bouquet

# 144
Е, Краси...браво. Огромна е промяната просто. Наистина. Peace

Аз пък най-съм доволна, че откакто съм на режима, не ходя гладна. Хапвам си солидно, вкусно ми е, и си поддържам там едни 51-53-54кг, дори не съм се теглила и не знам колко са. Grinning

А преди, за да ги поддържам, вечно се ограничавах и бях гладна. А съм се отпуснала всеки ден да ям до засищане, а са Фръкнали нагоре. И все се чудех - що така почти нищо не хапвам, пък напълнявам Rolling Eyes Хич не ми се виждаше справедливо това положение Crossing Arms

И тогава почнах да чета и да търся обяснение, защо, след като ям по две хапки само на ден, пък дебелея...иииии Ви намерих Laughing

# 145
# 146
цък-цък, браво, Красимира  newsm10 smile3501

# 147
За децата (ако са с нормално тегло и здраве) по принцип не са необходими големи ограничения поне от картофи, ориз и плодове, ако ядат и нормално количество месо, яйца, зеленчуци, млечни, но все пак е препоръчително тестеното и захарта да са минимални - на практика почти невъзможно. Rolling Eyes

Знаете ли дали има нещо по-специфично като препоръки за хранене след прием на антибиотик? За захарта и тестото го имам предвид и са ограничени по време на болестта, а и като цяло отпреди това.

В тази тема винаги сте вдъхновяващи! Браво за успехите и аз също Благодаря!

# 148
  • Благоевград
Amour*, браво! Страхотни резултати!  Hug Продължавай в същия дух и лятото те чакаме по бански   Heart Eyes

Тези дни доста се наблюдавам и установих от къде идва напълняването. Ще променя някои неща в храненето си и ще споделям резултати  Hug

# 149
  • гр.София
Краси, адмирации и от мен! Браво  Hug
Шоки, така е, навън си набавят въглехидрати  Mr. Green баткото е спортист, даже е слаб много, учи в спортно у-ще. Малката е на детска все още и там ядът въглехидрати основно.......

Общи условия

Активация на акаунт