НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 113

• 93 888
  • 726
  •   1
Отговори
# 120
  • In transit
Яни, през три коментара се пише, че за всеки е индивидуално...И на първа страница има писано по този въпрос, нещо странен ми се вижда въпроса ти newsm78
Хем не знаеш колко ядеш, хем пишеш някакви цифри? Не искам да се заяждам, но се замисли.
То и през три коментара пише, че била много позитивна атмосферата, ама да ли е така не е много сигурно.
В статии пише, че за нисковъглехидратна диета се яде 100-150 грама на ден, под 50 за кетоза. А Kameloth казва, че 200 грама са страшно много, а на мен ми се струва че повечето хора ядат много повече. Мъжът ми яде по половин хляб на ден и сладки неща (както и повечето хора които не са на режим), а в 100 грама хляб има около 50 грама въглехидрат, в един сникърс има около 60 грама, във всички храни здравословни или не има по-малко и то се събират много лесно, според мен доста над 200 на ден.
то от В до В има разлика, наясно си с това. Зависи и от какви В си набавяш тия 200гр на ден...зеленчуци, ориз, картофи, тесто, торти...В половин хляб който е 500г има доста въглехидрат нали? Освен това този тип въглехидрати е хубаво да се изключат изобщо от храненето или да се хапват в много инцидентни случаи примерно, особено ако човекът за който се отнася има здравословен проблем.

Джей, аз супата от спанак я правя гъста, с много зелен лук, червен пипер, спанак ( вземам замразен на листа от Лидл), зехтин. Правя застройка от яйце и кисело мляко и натрошавам много сирене отгоре. Става много вкусна.

# 121
  • София
Аз спанака го задушавам на сух тиган, той си пуска достатъчно вода.

Много обичам:
месо по избор на хапки се задушава в масло, към това добавям спанака, подправки по желание, малко по-късно добавям течна сметана. Когато е готово, поръсвам с настърган кашкавал, ако имам време - запичам, ако нямам време - така го ядем.

Джей, от тази тема научих, че няма нищо страшно в холестерола. Организмът си го произвежда сам, ако не му го даваш с храната. И е повишен, когато има някакъв проблем, който тялото се опитва да оправи.
Не се притеснявай от холестерола, не му спирай жълтъка на човека.

# 122
Яни, от нас зависи каква ще е атмосферата   Peace

За храните, които ги изброи изобщо не искам да знам колко калории са и колко въглехидрати са.
За мен правилото е най-вече от зеленчуци, малко млечни, понякога ядки, както споменах те ме разяждат и съм ги спряла.
Ако се чувстваш добре с около 200 гр.В, значи това е о.к. за теб. Мисля, че си на прав път.
Камелот, споделя че за повечето хора са много, особено ако нямат движение  Peace
Може и двете да сте прави!

Цитат от първа страница:Вие избирате какво количество и какъв вид въглехидрати и мазнини да консумирате на базата на личните си особености (тегло, метаболизъм, заболявания) и цели (отслабване или поддържане на теглото, възстановяване или поддържане на здравето). Инсулиновата чувствителност е различна при различните хора. При по-сериозно свръхтегло или метаболитни нарушения/заболявания (инсулинова резистентност, диабет) е необходимо и по-сериозно ограничаване на въглехидратите.

Ето малко практически насоки за това как да определим колко въглехидрати да консумираме: (източник: http://authoritynutrition.com/how-many-carbs-per-day-to-lose-weight/)
1. 100 - 150 грама/ден: ако човек тренира повече (вдигане на тежести и спринтове) и няма наднормено тегло. Това означава много зеленчуци, умерено плодове плюс малко количество картофи/ориз/овес
2. 50 - 100 грама/ден: ако човек иска да отслабне без усилие, но все още да си позволява повечето видове въглехидрати в достатъчни количества. Означава много зеленчуци, ограничено количество плодове и минимално количество картофи/ориз/овес.
3. 20 - 50 грама/ден: предполага кетоза и е подходящ диапазон за диабетици, хора със силно увреден метаболизъм или просто хора, които не могат да отслабнат с повече въглехидрати. Означава много зеленчуци и малко количество горски плодове (не друг плод). Twisted Evil

Какво точно те притеснява?

# 123
  • SA
Моля, не изопачавайте думите ми. Никъде не съм употребила понятието "ужасно много"  Peace. Че много хора приемат по повече от 300-400 гр. въглехидрати дневно, това е факт. Но пък и 200 гр. излизат извън идеята за НВХ, по- скоро е някакво равномерно балансирано, или както там го определят. С което също не казвам, че не се срещат хора, на които това се отразява добре. Има такива, просто не са преобладаващи.

Последна редакция: нд, 26 фев 2017, 16:43 от Kameloth

# 124
Благодаря Зизу и Камелот за разяснението!  bouquet Просто напоследък все чета етикети преди да ям и мислено смятам колко въглехидрат ми се събира и затова исках да знам вие по колко ядете и въобще колко е нормално.

# 125
  • SA
Яни, аз вече писах, че едва ли превишавам 60-70 гр. дневно, даже по-често не превишавам 50. Но това съм аз, с моите особености.
Иначе Зизу правилно е писала - традиционно се смята, че въглехидртите при НВХ се движат в границите на 20-150 грама дневно и зависят от много фактори при различните хора.

# 126
Здравейте , Пише Ви съпругът на Джей ,  след като поразгледах https://www.dietdoctor.com/low-carb/get-started , реших ,че може да опитам  "The 2-Week Keto Low-Carb Challenge" , менюто е доста привлекателно  Simple Smile , това което все още ме притеснява доста високото съдържание на мазнини , което е изцяло в разрез с предписанията на доктора.
Въпросът е ако премина това предизвикателство дали ще има загуба на тегло. Както писа съпругата ми по-рано  - имам наднормено тегло , застоял живот и чисто нов диабет тип 2. Това което питам е имайки предвид количеството мазнина и ниското движение - дали няма да се получи обратен ефект и вместо да сваля тегло да го кача?

# 127
  • In transit
Здравейте , Пише Ви съпругът на Джей ,  след като поразгледах https://www.dietdoctor.com/low-carb/get-started , реших ,че може да опитам  "The 2-Week Keto Low-Carb Challenge" , менюто е доста привлекателно  Simple Smile , това което все още ме притеснява доста високото съдържание на мазнини , което е изцяло в разрез с предписанията на доктора.
Въпросът е ако премина това предизвикателство дали ще има загуба на тегло. Както писа съпругата ми по-рано  - имам наднормено тегло , застоял живот и чисто нов диабет тип 2. Това което питам е имайки предвид количеството мазнина и ниското движение - дали няма да се получи обратен ефект и вместо да сваля тегло да го кача?

аз бих ти препоръчала да изгледаш филмчетата от първия линк. Мисля, че те ще ти дадат отговор на въпросите. Също That sugar film  Peace

# 128
  • SA
От всички хора, най-много и сравнително бързи здравословни ползи от ВМ-НВХ усещат тези със значителна инсулинова резисетнтност.
При изразена хиперинсулинемия / както е в случая с висок инсулин и на гладно/, важно е да се избягват храни, които стимулират производство на инсулин - а това са всякакви въглехидрати и големи количества белтъчини. Мазините са единственият макронутриент, който не стимулира инсулинова секреция. Също така полезните мазнини, каквито са натуралните животински, зехтин, кокосово масло и др. не причиняват ССЗ, това вече се докладва и на престижни конференции по темата от водещи кардиолози. Общият холестерол е показател, който също не е критерий за риск от ССЗ.
Аз бих те насърчила да опиташ това предизвикателство. Със сигурност няма да напълнееш повече. Виждам, че знаеш английски и силно ти препоръчвам и книгите на Джейсън Фънг, който е лекар, занимаващ се основно с диабетици и пациенти със значително затлъстяване. Има ги качени в библиотеката ни към темата.
Д-р Фънг има също и доста интересни лекции, които си струва да се изгледат.
Успех и на мен би ми било много интересно да споделяш в темата как ти се отразява режима.

# 129
Джей и съпруг, неприятен е проблемът, диабетът си е сериозна работа, но сте на правилното място. Зарадвах се, че и съпругът се включи с позитивен коментар към режима, защото... знаем си мъжете какви са  Laughing Не се притеснявайте от мазнините, от въглехидратите се притеснявайте. Аз съм с ИР и с лекарство и кетоза смъкнах доста като килограми. Колко - не знам, защото и тренирам, а мускулите тежат, та няма голямо значение колко точно килограми съм. Но от размер 42 на панталони вече съм 38. Това стана от август до сега. Така че по-коректно е да се каже, че съм свалила мазнини. 

Моят ендокринолог твърди, че спортът е най-малко 30% от лечението. Така че пробвайте да вкарате някаква активност. Вземете кростренажор или вело за вкъщи, ако не ви се занимава с друго. 20 минути всеки има и може да ги отдели. А ефектът е страхотен - и на изследвания, и на външен вид.

# 130
  • някъде
Запис, че ви изпуснах  bouquet

# 131
  • Бургас
Оф, Шоки, така се обърках от последните писания.
Аз съм от хората които след два дена на въглихидрати под 50 гр не мога да спя. Хормоните на щитовидната ми бяха в норма, но имам удебеляване от дясно, което се напипва, не съм правила ехограф.

# 132
Яни кет, до 20 гр е за кетоза, до 50 гр си в мидъл-зоната, а до 100 си вече палео
разгледай подробно сайта по-нагоре dietdoctor и прочети встъпителния етап на Аткинс, и на двете места са така грамовете
200 гр въглехидрати, хляб, ориз и картофи не са ВМ-НВД

# 133
Не съм ги чела, на повечето места в нета пише под 50 за кетоза, а за нисковъглехидратен режим 100 - 150. Може би става въпрос за нисковъглехидратен, а не за нисковъглехидратен високомазнинен режим.
Не споря, сигурно аз съм в грешка. Просто искам да си изясня. Защото с топлото време искам да бъда по-стриктна и ще почна да смятам. Зимата боледувам много и затова съм била на либерален или там както се казва режим. Ядох картофи и ориз, но не съм яла хляб, тесто, сладко и джънкове (освен единични случаи на нова година или по време на МЦ). Сега ще взема да махна и тях.
Herzen четох да, така пише: https://www.dietdoctor.com/low-carb/foods#foodlist
Иначе аз бях чела тук: https://authoritynutrition.com/how-many-carbs-per-day-to-lose-weight/

# 134
Мацки, вече кой ли (различните автори имам предвид) не писа и не дава цифри и граници по свое усмотрение. Най-важното е да се водите по тялото си, толкова ли е трудно да се разбере? Wink Всъщност знам, че не е трудно да се разбере, а е трудно да се изпълни, дори понякога е много трудно, защото човек има някакви представи, а понякога се оказва, че за да остане верен на "каузата", върви срещу себе си и дълго не се усеща. Не се увличайте много по сметките, посмятайте няколко дни, за да се ориентирате и после действайте интуитивно. Ако не се чувствате добре под 50 грама, тогава увеличете. Никой не е казал, че ако ядете 80 грама въглехидрати, значи сте се запътили към диабета. Rolling Eyes От страшно много неща зависи, затова си гледайте себе си. Ето ориентири от мен, не претендирам да са абсолютно точни и изчерпателни, но така ги виждам нещата:

1) Ако сте с диабет, сериозно наднормено тегло (и имам предвид ИТМ 28-30 или нагоре), тежка поликистоза, тогава спазвайте стриктно НВ-ВМХ, което ще рече въглехидратите да идват предимно от зеленчуци. Обаче след като мине време, отслабнете, нормализирате си цикъла и т.н., тогава спокойно можете да пробвате да увеличите - просто не го правете рязко и не се нахвърляйте на баниците и тортите, а добавете картофи или ориз, първоначално в по-малки количества, постепенно увеличавайте, докато си откриете собствените граници на поносимост.
2) Ако сте едновременно с хипофункция и диабет/затлъстяване/поликистоза, тогава започнете пак със стриктно НВ-ВМХ, но следете и как ще се чувствате - ако хипофункцията се влоши, увеличете малко въглехидратите и вижте как ще се развият нещата по-нататък.
3) Ако сте с нормално тегло (ИТМ под 25), без значение дали имате да "чистите" 3-4 кг, няма нужда да карате дълго на стриктно НВ-ВМХ, а дори според мен въобще не започвайте стриктно, а започнете с въглехидрати от порядъка на 50-100 грама на ден (като не броите зеленчуци, ядки и семки, а само картофи, ориз, плодове и млечни за въглехидрати, но и без да наблягате на ядките, семките и млечните). Ако изкарате така поне 3 месеца, без да постигнете абсолютно никакви резултати, тогава намалете, но не драстично.
4) Ако тренирате редовно, въобще не си помисляйте да падате под 70-80 или дори 100 грама въглехидрати, не и дългосрочно. А ако все пак решите да правите фастове, да гоните кетоза и т.н. и забележите, че здравето ви се влошава, тогава увеличете въглехидратите - не казвам да ядете по 300 грама на ден, но по 100 или дори 120 - 130 можете да си позволите.
5) Ако сте бременни, спокойно си позволявайте и картофи, и ориз, и плодове и гледайте просто да се чувствате добре. Не мислете много-много за въглехидратите, но и не оставайте само на картофи, ориз и солети, а се хранете с достатъчно месо, яйца, сирене, зеленчуци + картофи/ориз/плодове.
6) Ако сте карали на по-стриктно НВ-ВМХ месеци или години и сте започнали да забелязвате здравословни проблеми, тогава увеличете също.

И винаги мислете първо за здравето си, а чак след това за външния вид. ooooh! Не подлагайте тялото си на ненужен стрес - ако в работата ви е напрегнато или имате някакви други проблеми, или не спите добре, или имате някакво заболяване, тогава не правете фастове, нито пък ограничавайте много въглехидратите. Разбира се, ако сте развили диабет и до вчера сте се хранили "стандартно" с много хляб, баници, спагети и т.н., тогава стриктното НВ-ВМХ ще бъде лечебно и крайно необходимо за вас. С други думи, съобразявайте храненето си със здравословното си състояние, а не на първо място с външния вид.

И още нещо: тестените и сладките храни са най-вредните, които можете да консумирате. Картофите и оризът са далеч по-безобидни. Когато увеличавате въглехидратите, нека да не идват от спагети, хляб, баници и торти, а от картофи, ориз, цвекло, пащърнак, грах, моркови, плодове.

Общи условия

Активация на акаунт