НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 113

• 93 919
  • 726
  •   1
Отговори
# 525
Скрит текст:
Диамант, ама ти зехтина и маслото така, без нищо ли ги ядеш на закуска?
Не е нужно да ядеш през 2-3 часа по малко. По-добре яж три пъти дневно, така че да се нахраниш добре и да не огладняваш поне 4-5 часа. Да не те демотивирам, но за 2 месеца едва ли ще свалиш 10 кг, при условие, че не си с екстремно затлъстяване. При всички положения обаче след 2 месеца на режима ще изглеждаш видимо по-добре, което все пак е целта, нали?
Боряна, добре дошла! 5 кг за 5 дни... явно тъкмо за теб е този начин на хранене. Със сигурност голямо количество от това тегло са задържани течности, но признавам, че дори и така е доста мотивиращо за начинаещ. Реалистичната загуба на мазнини на месец при този начин на хранене е не повече от 2-3 кг.
Повечето хора с времето се убеждават, че килограмите сами по себе си нямат значение, но наистина си иска време, за да узрее човек за тази истина.
Скрит текст:
За изчисленията, не мога да бъда от голяма полза, защото никога не съм изчислявала и смятала много стриктно, даже и кухненска везна никога не съм имала.
Абсолютно!    Peace
Аз не помня, писах ли на втората снимка колко кг съм...    newsm78   май не съм, ако някой иска да гадае, нека се пробва.    Laughing   Висока съм 166 см-за орентир.

diamantt , колко си висока?Защото има значение тези 70 кг на каква височина са.
Иначе, не е невъзможно 10 кг за два месеца, на са си сериозни ограничения.И няма гаранция, че след това няма да започнеш да ядеш повечко, за да наваксаш "глада".
Аз все още си пиша храната всеки ден, но е по-скоро по навик...вече не се тегля всеки ден, веднъж седмично ми е достатъчно да следя как се "движа" с кг.Установявам, както всеки друг   Simple Smile , че колкото по-малко остават, толкова по-трудно се предават....важното е, че се предават, а не скоростта.Аз съм супер доволна.Надявам се на бала на племенницата да ви се "плесна" тук с едно рокле...    Joy   
И за ориентир на новите:
з-2 сварени яйца, кайзерован свински врат, гауда, краставица
о-2 пилешки шишчета, салата, маслинки
в-пуешко бутче на фурна, зеленчукова мусака
За сз, ако огладнея-чай/заквасена сметана с ягоди/боровинки (имам още малко замразени, трябва да ги махам, че наизлизаха пресните)

# 526
  • Благоевград
Ето и резултатите ми:
Скрит текст:
Глюкозотолерантен тест-трикратен            .         
Глюкоза - 0 мин. - 5.21   mmol/l   3.80   6.00
60 мин. -    9.20   
120 мин. - 7.28

ИРИ
0 мин. - 22.9
60 мин. - 191.0
120 мин. - 192.0

Креатинин   74.49   µmol/l   44.00   134.00
Гликиран хемоглобин/HbA1c/   5.1   %   4.20   6.20
АсАТ   13.2   U/l      40.00
AлАТ   16.1   U/l      40.00
Гама ГТ   13.3   U/l   2.00   50.00
Йонизиран Са   2.47    H*   mmol/l   1.10   1.30
FT4   14.6   pmol/l   10.30   24.50
TSH   1.09   µIU/ml   0.35   5.00
Алкална фосфатаза   57.6   U/l   30.00   120.00

Хемоглобин   138   g/l   120.00   160.00
     Еритроцити   4.71   10^12/l   3.70   5.40
     Левкоцити   6.37   10^9/l   3.50   10.50
     Хематокрит   0.42   l/l   0.36   0.48
     Тромбоцити   208   10^9/l   130.00   440.00
     MCV   90   fl   80.00   96.00
     MCH   29.4   pg   27.00   33.00
     MCHC   327   G/l   300.00   360.00
     MPV   9.5   fl   7.50   11.00
     PDWc   38.9   %   15.00   80.00
     RDWc   14.4   %   11.50   14.50
     LYM   2.82   10^9/l   0.60   4.10
     MID   0.37    L*   10^9/l   0.50   1.50
     GRA   3.18   10^9/l   2.00   7.80
     LYM%   44.3   %   20.00   48.00
     MID%   5.9   %   1.00   11.00
     GRA%   49.9   %   44.00   76.00
Глюкоза   5.21   mmol/l   3.80   6.00
Холестерол   4.41   mmol/l   2.50   5.20
Триглицериди   1.71   mmol/l   0.30   2.10

За сравнение преди 6 месеца
Глюкоза
0 мин. - 5,40
60 мин. - 8.96
120 мин. - 8.64

ИРИ
0 мин. - 20.5
60 мин. - 172
120 мин. - >300

Холестерол   3.4   mmol/l   2.50   5.20
HDL-холестерол   1.48   mmol/l   1.00   3.00
Триглицериди   1.67   mmol/l   0.30   2.10
LDL-холестерол   1.16   mmol/l      4.00

# 527
  • SA
Тина, изследванията ти показват, че имаш сериозна ИР и хиперинсулинемия. Имаш много високи нива на инсулин доста време след прием на глюкоза, а и на гладно инсулина си ти е висок. Нищо чудно, че не отслабваш. Тези вторите резултати са ти сякаш малко по-добри, защото инсулинът на 2 час поне се измерва лабораторно и леко надвишава стойността от 1 час, докато в първото изследване на 2 час е излетял в небесата и не е ясно даже след колко часа се връща към изходни стойности.
Другите ти показатели са хубави, с изключение на триглицеридите, които съща са ти високи.
Докато ги разглеждах си мислех, че си нагледен пример за това как някой може да има нормална кръвна захар на гладно и нормален гликиран хемоглобин, а в същото време зад това да се крият сериозни нарушения в инсулиновата секреция.

Краси, айде ще чакаме снимки с роклето.  Hug
Джема изобщо не пише напоследък. Интересно ми е как се развиват нещата при нея.

# 528

diamantt , колко си висока?Защото има значение тези 70 кг на каква височина са.
Иначе, не е невъзможно 10 кг за два месеца, на са си сериозни ограничения.И няма гаранция, че след това няма да започнеш да ядеш повечко, за да наваксаш "глада".
Аз все още си пиша храната всеки ден, но е по-скоро по навик...вече не се тегля всеки ден, веднъж седмично ми е достатъчно да следя как се "движа" с кг.Установявам, както всеки друг   Simple Smile , че колкото по-малко остават, толкова по-трудно се предават....важното е, че се предават, а не скоростта.Аз съм супер доволна.Надявам се на бала на племенницата да ви се "плесна" тук с едно рокле...    Joy   
И за ориентир на новите:
з-2 сварени яйца, кайзерован свински врат, гауда, краставица
о-2 пилешки шишчета, салата, маслинки
в-пуешко бутче на фурна, зеленчукова мусака
За сз, ако огладнея-чай/заквасена сметана с ягоди/боровинки (имам още малко замразени, трябва да ги махам, че наизлизаха пресните)

[/quote]

166 см

какви по-серизони ограничения, може ли да ми дадеш ориентир, готова съм да ги започна.Може и на лични ако ще е товарене излишно на темата

Днес до този момент три яйца кокоши и седем падпадъчи, направени на омлет с гъби и масло . Ям ги на наколко пъти, защото просто не мога това чудо да го изям наведнъж. Довечера ще хапна месо, може и малко масло и кокосово масло да хапна, а преди лягане 1 сл тахан

така мисля
това много ли е, малко ли е...спада ли към ограниченията за да гоня тези минус 10

благодаря ти предварително и ако може моля сподели за колко мес колко кг си свалила

# 529
  • Благоевград
Тина, изследванията ти показват, че имаш сериозна ИР и хиперинсулинемия. Имаш много високи нива на инсулин доста време след прием на глюкоза, а и на гладно инсулина си ти е висок. Нищо чудно, че не отслабваш. Тези вторите резултати са ти сякаш малко по-добри, защото инсулинът на 2 час поне се измерва лабораторно и леко надвишава стойността от 1 час, докато в първото изследване на 2 час е излетял в небесата и не е ясно даже след колко часа се връща към изходни стойности.
Другите ти показатели са хубави, с изключение на триглицеридите, които съща са ти високи.
Докато ги разглеждах си мислех, че си нагледен пример за това как някой може да има нормална кръвна захар на гладно и нормален гликиран хемоглобин, а в същото време зад това да се крият сериозни нарушения в инсулиновата секреция.

При мен нещата с кръвната захар винаги са били така - на гладно в норма, но инсулинът много висок. От днес започвам прием на метформин. Няма да ми се размине. Очевидно, че с Инофолик само не може да се контролира тежка ИР. Въпреки всичко смятам, че поне на втория час има подобрение в чувствителността на клетките и високият инсулин го отдавам на стресът, на който съм подложена в момента.
Имам един въпрос - тези 75 грама глюкоза, какъв им е еквивалента в храна - 1 шоколад, 2 филии хляб? Замислих се, че реално никой не приема в храненето си глюкоза и според мен по-добрият вариант е човек да се нахрани с въглехидратите, които консумира обикновено, за да отчете правилно показателите, а така с тази глюкоза някак не ми е много ясно  newsm78

# 530
Скрит текст:
166 см

какви по-серизони ограничения, може ли да ми дадеш ориентир, готова съм да ги започна.Може и на лични ако ще е товарене излишно на темата

Днес до този момент три яйца кокоши и седем падпадъчи, направени на омлет с гъби и масло . Ям ги на наколко пъти, защото просто не мога това чудо да го изям наведнъж. Довечера ще хапна месо, може и малко масло и кокосово масло да хапна, а преди лягане 1 сл тахан

така мисля
това много ли е, малко ли е...спада ли към ограниченията за да гоня тези минус 10

благодаря ти предварително и ако може моля сподели за колко мес колко кг си свалила

70 кг на 166 не са толкова много....
Иначе, личи, че отскоро четеш темата...    Laughing  точно аз хич не съм по ограниченията, рестрикциите и гладуването.   За около една година, от март миналата до сега, надолу около 25 кг.
А относно ограниченията:
наблягаш основно на протеини и мазнини, минимум въглехидрати, орязваш плодове.Вредните въглехидрати, предполагам няма нужда да споменавам....
За мен лично не е особено здравословно, а и не е гаранция, че при теб ще подейства, но щом искаш резултат на всяка цена, пробвай.
Ако след 2 седмици няма особен резултат, може би е добре да се насочиш към друг режим за бързи резултати.

Апропо, поразгледай диетата Аткинс, тя е рестриктивния вариант на ВМ хранене.

Скрит текст:
Краси, айде ще чакаме снимки с роклето.  Hug
[
Скрит текст:
b]Джема[/b] изобщо не пише напоследък. Интересно ми е как се развиват нещата при нея.
Ще, ще .....предвид факта, че рокля обличам веднъж на петилетка....    Laughing   че и по-рядко.

# 531
Тина, мен точно това ме накараха да направя - взеха на гладно кръв, пратиха ме да поседя, да се наям и да отида пак. Аз като добро дете изядох една палачинка и един сандвич и инсулина ми беше във висините. Аз пък се чудех защо не ми дадоха глюкоза и компрометира ли това излсдването, но реших да не го мисля за сега.

# 532
  • SA
Трудно е да се каже какъв е еквивалента в храна на 75 г. глюкоза, но факт е, че при нормален  инулинов отговор при прием на 75 г. глюкоза, би трябвало инсулинът да достигне максимална стойност между 30мин- 1 час и да не надхвърля повече от 60. На 2 час трябва да се е върнал към изходните стойности , които пък е добре да не надвишават 7-8.
Метформин може би е удачно да започнеш, но едва ли и той сам по себе си ще реши нещата. На твое място бих изключила напълно тестените и храни от типа на варени картофи/ ориз. Един голям печен или варен картоф например съдържа към 60-70 грама нишесте, което се усвоява много бързо под формата на глюкоза. Също може да включиш фастинг през някои дни седмично за определени часове.
За диетата на Аткинс само да отбележа, че рестриктивна е само първата й фаза с продължителност десетина дни. Всъщност с времето и новите схващания, които се появяват във връзка с нашето хранене, си мисля колко добре е замислил Аткинс своя режим. Той набляга на въглехидратно ограничение, докато човек отслабва, а кетогенна е само първата фаза. Впоследствие въглехидратите се увеличават според индивидуалната поносимост, а в последните фази, при достигане на нормално тегло, се позволява едно по-либерално хранене, пак съобразено с индивидуалните особености. Като алгоритъм ми се струва доста добре, поне за голям процент от хората.

Последна редакция: пн, 27 мар 2017, 16:49 от Kameloth

# 533
Скрит текст:
Трудно е да се каже какъв е еквивалента в храна на 75 г. глюкоза, но факт е, че при нормален  инулинов отговор при прием на 75 г. глюкоза, би трябвало инсулинът да достигне максимална стойност между 30мин- 1 час и да не надхвърля повече от 60. На 2 час трябва да се е върнал към изходните стойности , които пък е добре да не надвишават 7-8.
Метформин може би е удачно да започнеш, но едва ли и той сам по себе си ще реши нещата. На твое място бих изключила напълно тестените и храни от типа на варени картофи/ ориз. Един голям печен или варен картоф например съдържа към 60-70 грама нишесте, което се усвоява много бързо под формата на глюкоза. Също може да включиш фастинг през някои дни седмично за определени часове.
За диетата на Аткинс само да отбележа, че рестриктивна е само първата й фаза с продължителност десетина дни. Всъщност с времето и новите схващания, които се появяват във връзка с нашето хранене, си мисля колко добре е замислил Аткинс своя режим. Той набляга на въглехидратно ограничение, докато човек отслабва, а кетогенна е само първата фаза. Впоследствие въглехидратите се увеличават според индивидуалната поносимост, а в последните фази, при достигане на нормално тегло, се позволява едно по-либерално хранене, пак съобразено с индивидуалните особености. Като алгоритъм ми се струва доста добре, поне за голям процент от хората.
Понеже имам последната книга за диетата...да, така е.
Първата фаза, Въвеждането, е 2 седмици.В масовия случай.Не отрича и по-дълъг период, ако има повече тегло за сваляне и човек се чувства добре основно на месо, яйца и зеленчуци.Като уточнява, че след първите две седмици могат да се добавят ядки.
После плавно се увеличават въглехидратите, като се следи отслабването да не спира...то е ясно, че няма да е шоково, като в началото, особено ако до тогава човек се е хранил високовъглехидратно, или поне с повече от допустимото.
При достигане на желаното тегло границите на въглехидратите са "по-широки", но всеки сам трябва да открие своето ВР (въглехидратно равновесие), т.е. количеството въглехидрати,  при което запазва теглото си.
И всеки решава според това кое как му влияе, какви въглехидрати предпочита-дали плодове, дали картофи, дали зърнени....Това вече е въпрос на личен баланс.

# 534
Тина, по триглицеридите личи, че вероятно си имаш проблем. Но все пак: ти спази ли изискването поне 4-5 дни преди изследването да се храниш много високовъглехидратно? Под много се разбира не по-малко от 150 грама въглехидрати на ден (без да броиш зеленчуците), даже по-добре 200 - 250 грама, защото това количество е по-близко до "стандартното".

А 75 грама глюкоза могат да се приемат например от 150 грама хляб.

# 535
Благодаря много на Амур Hug

# 536
  • Благоевград
Тина, по триглицеридите личи, че вероятно си имаш проблем. Но все пак: ти спази ли изискването поне 4-5 дни преди изследването да се храниш много високовъглехидратно? Под много се разбира не по-малко от 150 грама въглехидрати на ден (без да броиш зеленчуците), даже по-добре 200 - 250 грама, защото това количество е по-близко до "стандартното".

А 75 грама глюкоза могат да се приемат например от 150 грама хляб.

Мисля, че се хранех високовъглехидратно, защото включих картофи и хляб в храненето, но не на всяко хранене. Закуските ми бяха режимни през цялата седмица, с изключение на четвъртък, когато беше сандвич. Два дни поред вечерях нещо с картофи или пържени филии, а в петък вечерта преди изследването, вечерях към 18 ч. с панирани броколи, панирани пилешки хапки с корнфлейкс и пържени картофи. Имах около 15 часа от вечерята до първото взимане на кръв. Но в никакъв случай не съм изяла 250 грама въглехидрати, защото мерих на везната колко филии са 250 грама и се оказаха 7. Максимумът ми е 2 филии хляб на едно хранене, не мога да изям повече, така че е много вероятно да не съм успяла да достигна на ден този грамаж въглехидрати. Даже единия от дните ядох няколко сладки вечерта. През деня в работата нямам изкушения, каквото съм си взела от вкъщи, това ям, но вечер са ми прегрешенията, докато сготвя. Наистина съм намалила доста от нещата, с които се хранех преди да се запозная с режима - вече не ям бобови освен грах и то 1 път в месеца, ям доста яйца, ям риба, ям месо, ям зехтин, сладкото също съм го свела до минимум, купила съм си черен шоколад и си ям от него, млечни спрях да консумирам. Някъде нещо обаче със сигурност бъркам, защото явно при мен трябва да е стриктно спазване на режима, без разни "глезотии". Плодове също не ям, 1 банан изядох миналата седмица, но не ми действа добре заради СРЧ и от плодовете сега консумирам само ябълки и то веднъж на 10 дни. Не знам дали има друг с такива високи нива на инсулина в темата и как се е повлиял само на режима, но според мен в случая без хапчета няма как да се подобри толкова бързо, затова съм се навила да се пробвам като включа и тях. Убедена съм, че нещата ще влязат в релси, цяла зима имах много голямо обездвижване, по цял ден на стол, не можех да ходя пеша, не можех да спортувам и то си оказа влияние. Но сега времето е все по-хубаво и аз се наслаждавам на разходки всеки ден и мозъкът ми успява да се оттърси от тревожните мисли.

# 537
  • София
Здравейте, момичета  bouquet
От почти 6 месеца започнах да следя темата.
Чета с огромен интерес / и в темата, и книжки си купувам /.
Благодаря ви за синтезираната и безценна информация, която сте събрали и споделяте. Убедена съм, че това е истината за храненето, като признавам, че преди това съм пробвала почти всяка диета и режим. Имам и положителни резултати от тях - 20 свалени кг и няколко добри хранителни навици: приблизително от 4 години не употребявам захар, а тестените ми храни се свеждат до 2-3 пици годишно и пак толкова пуканки, а плодовете ми са сведени почти до минимум в последните 6 месеца 2 ябълки и едно помело. Изхранвам се предимно на риба, яйца, месо и зеленчуци. Ориз и картофи не ям, бобови също.
За това, когато преди 6 месеца започнах да се интересувам и да следвам този тип хранене не ми беше никак трудно - просто включих мазнини, които до този момент избягвах панически  Laughing
Старая се да държа въглехидратите до 20 г., калориите около 1200. Висока съм 155 и тежа 60 кг.
Имам да сваля около 10 кг защото над 52-53 кг започвам да вдигам кръвното налягане.
Дълъг стана поста, но искам да помоля за вашата помощ. За цялото това време не съм свалила и 1 кг,
а почти не спират болките в ставите. Реших да направя изследвания / не обичам много да се вторачвам в проблемите си, но реших, че е крайно време/ . За това решение надделя и цикъла който идва през 2-3 месеца напоследък, почти постоянната умора и още ред неща - да не ставам прекалено досадна  Wink

Та вкратце ето това са ми изследванията като в сряда съм и на ехография на щитовидната жлеза:

Моля за разтълкуване  Praynig

# 538
Триглицеридите, ТСХ, антителата на ЩЖ (особено едните) са високи. Т4 е хубаво да е по-високо.
Килограмите не са ти много. Имаш и проблем с цикъла...при това положение явно 20гр В не ти виляят добре и не бива да ги държиш толкова ниско. Калориите са изключително малко.

# 539
  • София
Калориите наистина са много малко.
Биохимичните показатели като цяло не ми харесват, както и щитовидните хормони и антитела.
Инсулинът също е висок.

Общи условия

Активация на акаунт