НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 113

• 93 855
  • 726
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Elika, липидните ти показатели са хубави и изобщо не се кахъри за тях. Единственото, което прави впечатление от изследванията ти е това, че инсулинът и глюкозата ти се покачват на 2 час, вместо да се връщат към изходни стойности, което говори за нарушена инсулинова секреция.

bouquet
Мда, и мен това ме озадачи и дори се надявах да е грешка в лабораторията, но ЛЛ ми каза че са напълно логични резултати при ИР.

# 391
  • София
Джей браво за резултатите! Продължавайте в този дух!
Кам, Шоки - прекрасни сте!  bouquet
Елика- холестеролът ти е висок заради ЩЖ! Въобще не се впечатлявай. Това, което е добре да направиш е да махнеш всички изкуствени подсладители ако ползваш за залъгване и въобще всичко изкуствено, което не идва от природата. Освен това ако ядеш бавни въглехидрати( писала си, че си махнала бързите) от сорта на овесени ядки, паста и подобни нишестени- махай ги и тях. Добре е поне месец да ядеш основно месо- обаче предвид Хашимото ако може да си намериш "домашно", защото другото може и да не ти се отрази добре. Ако няма откъде да си набавиш домашно месо, наблегни на замразена скумрия от Норвегия или сьомга. Яж и яйца, гхи, кокосово масло. Махни на този етап ядките- заради омега 6. Добре е да си вземеш омега 3 да пиеш допълнително, вит Д3, цинк. Прави си костни бульони и пии като си слагаш и био юбълков оцет и си вземи келтска сол вместо хималайска. Яж много червени малки репички, печурки, и всякакви vegetables, които ще ти регулират кортизола, защото вероятно и той не ти е в норма. Като ти се прияде слядко- печена тиква. Млечните е добре да ги махнеш поне за месец.

# 392
  • Благоевград
Привет и от мен  Hug
Някой беше споделил по-рано за бадемовото брашно, че е намалено и аз си взех, но не знам точно как да го ползвам.
Много свалени килограми, много нещо от мъжО на Джой  Hug

При мен нещата си стоят така, поне не качвам сега. Оказа се, че са минали 6 месеца, откакто съм спряла противозачатъчните и се налага да направя едни хормонални изследвания. По преценка на ендото обаче ще правя и обременяване с глюкоза. Хич не ми се искаше, но няма как. А по преценка на лекуващата ми, трябва да включа някакъв метформин. Каза ми, че трябва да е  2х500, но ми е много, не знам как ще ми понесе, та ще започна с 250 вечер и ще видим до колко ще мога да стигна.
Във връзка с изследванията на инсулина и кръвната захар, какво да ми бъде храненето предишните дни? Не съм изключила напълно тестото, хапвам малко картофи от време на време или филия хляб, но изключително рядко. Картофите да речем 1 път седмично 1 шепа, което като грамаж не знам колко е. Друго нещо трябва ли да включа или изключа?

И въпрос - много обичам хек и си купих замразена няколко парчета без глава, как да я готвя режимно? Обичам я само панирана, печена риба не ми понася като вкус и съм затруднена в приготвянето й  newsm78

# 393
Привет и от мен. Правих си профилактични изследвания...от трудовата медицина.
Резултатите:
Триглицериди 0.81
НDL 1.45
Общ холестерол 6.47
За сравнение 2014г резултатите са били:
Триглицериди 1.02
HDL 1.3

Радват ме ниските триглицериди. Но...изненадах се,че колегите също имат триглицериди под 1,а се хранят ВВ. Не че им мисля лошото на хората,но нормално ли е това? newsm78

# 394
Сеньора Тина, от първа страница на темата:

И още нещо, което не е лошо да имате предвид: ако правите изследване за инсулинова резистентност (ОГТТ - обременяване с глюкоза), е важно поне 4-5 дни преди това да се храните по-високовъглехидратно (с 150 - 250 грама въглехидрати на ден), защото в противен случай резултатите ви може да се окажат нереално завишени и да се притесните ненужно.

За панировката на рибата, аз съм замествала брашното със смлян сусам, но по-леко да се оваля, за да не се полепи много сусам и да не стане много тежко.

# 395
  • SA
Тета, вероятно колегите ти са слаби и здрави хора. Да, може човек, който се храни ВВ, да има ниски триглицериди. Това показва, че за момента обмяната му е добра и вероятно няма завишена инсулинова секреция. Ако тези хора наблягат на естествени въглехидратни храни, а не на рафинирани, преработени и джънк, то те може още много дълго време да са си здрави, защото явно имат добра поносимост към въглехидрати. Ако обаче се хранят с вафли, кроасани и пици... то нарушения в обмяната им рано или късно ще настъпят.
Нивото на триглицеридите, изследвано на гладно, отразява пряко т.нар. "де ново липогенеза" -
т.е. чернодробната синтеза на триглицериди от свръхголямо количество въглехидрати, приети с храната, които не могат да се използват за енергия и не могат да се складират като гликоген / понеже депата са запълнени/. Няколко фактора стимулират тази липогенеза.
- повишен инсулин, в резултат на прекомерен прием на въглехидрати и в по-малка степен на протеини.
- значителен прием на фруктоза
- значителен прием на алкохол
Ето и една много хубава статия на д-р Фънг за триглицеридите и връзката им с хиперинсулинемията:
https://intensivedietarymanagement.com/hyperinsulinemia-hypertri … ceridemia-t2d-29/
Ако някой има желание да разбере биохимичните процеси, имащи отношение към затлъстяването и другите свързани с него нарушения, то да започва да чете блога му. Никога не съм срещала толкова ясно и разбираемо представяне на нещата.  Heart Eyes

Последна редакция: пн, 20 мар 2017, 20:17 от Kameloth

# 396
Кам,благодаря ти за изчерпателния отговор bouquet

# 397
  • SA
Тета, само от лично любопитство, на каква възраст са приблизително тези твои колеги?

# 398
Кам..Двама около 30г., над 40г другите.
Едната колежка е по Зоната, едно младо момче,тренира....младо момиче на 29г...
Но да,слаби са всичките. Не са дебели ...
Но някак очаквах да ги бия с резултат Mr. Green с много гърди напред. Laughing

# 399
  • SA
Ами, колежката ти щом е минала на Зоната, значи има проблем. Зоната е все пак някакво въглехидратно ограничение + гладуване, които работят за известно време.
Тези дето са под 30 години и спортуват, няма какво да ги коментираме.
Слаб/ дебел - ядеш ли джънк и прекаляваш ли с рафинирани въглехидрати, надвишаващи индивидуалната ти толерантност, някой ден ще развиеш метаболитен синдром и свързаните с него заболявания - факт.
А триглицеридите не са единствения показател за здраве.  Simple Smile

Последна редакция: пн, 20 мар 2017, 21:33 от Kameloth

# 400
Те уж всички се вардят от вредното. От онова вредно де Wink джънк не консумират много ми се струва,но В като цяло-да.
А колежката със зоната постоянно мята едни кренвирши Crazy

# 401
Момичета, може и да е ставало дума преди, но да съм го пропуснала. Как се справяте със задържането на вода около онези женски дати? Не ме тормозят килограмите от водата, но ги усещам и не ми е добре така. Добавки, билки, идеи? newsm78

много добре ми се отразява фаст от 11 до 16 часа
и ако това не помага, пия фурантрил, знам, че не е ок, но го правя два пъти в месеца само, през 2 седмици
по 1
с билки и добавки не стана при мен

# 402
 signora_tina, относно питането ти, като пълен лаик ще ти кажа, че при условие, че хапваш картофи, хляб и тестено съвсем спокойно си панирай рибата. Обаче ще ти дърпам ушите!  Naughty

# 403
signora_tina, относно питането ти, като пълен лаик ще ти кажа, че при условие, че хапваш картофи, хляб и тестено съвсем спокойно си панирай рибата. Обаче ще ти дърпам ушите!  Naughty

Ами това не е никак по този режим. Аз не бих дърпала уши, просто ще пренасоча към друга тема пО скоро Rolling Eyes

# 404
Аз се подготвих за изследването, както е описано на първа страница. Но при положение, че споделяш това:

Не съм изключила напълно тестото, хапвам малко картофи от време на време или филия хляб, но изключително рядко.

... не знам има ли смисъл да мислиш за подготовка. Тестото, картофите, хляба не са хич по режима..

За хека: не бих се притеснявала от панировката, ако имах в менюто си тесто, хляб и тн.

Имам въпрос относно това, което Леа написа. Може ли да потвърдите връзка между висок общ холестерол и Хашимото?

Общи условия

Активация на акаунт