НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 113

• 93 802
  • 726
  •   1
Отговори
# 405
Блеки, колко ти е общият холестерол?
Моят вчера излезе 6.47 при дадена горна граница от 5.2, но четох на първа страница, че до 7 е нормално Rolling Eyes
Захарта ми иначе е 4.90 при реф.ст.ти 4.2-6.1.

# 406
Нямам представа, не питам за себе си. Аз може би в края на месеца ще изследвам.  Peace

# 407
  • Благоевград
Аз не ги ям всеки ден, да речем веднъж седмично се случва да хапна малко картофи или филия хляб, но само толкова. През другото време съм си режимна. Плодовете съм ги изключила, 1 ябълка на 10 дни не е кой знае какво.
Мисълта ми е да не се окажат прекалено завишени стойностите на инсулина с обременяването, иска ми се да е точно изследването и затова се зачудих дали нещо трябва да променя в храненето през тези дни.
За съжаление съм много ограничена откъм зеленчуци и това ми създава трудности. Опитах се да си правя пюре от карфиол, но от него ми се подуват червата и не ми действа добре. Мога да ям единствено краставици, домати, сготвени моркови, зелени чушки, тиквички и гъби. За зеленолистни не мога и да си помислям даже. Онзи ден се престраших и си добавих в омлета 4 листенца бейби спанак на ситно да видя как ще ми понесе. Засега не съм усетила да ми дразни червата и днес отново присъстваше в закуската ми, но в ограничено количество.

Не ме препращайте към други теми - тук си ми харесва  Hug bouquet

И за да ви покажа, че не съм толкова недисциплинирана, ето менюто за днес:
Закуска - омлет от 2 яйца с 1 зелена чушка, 1 гъба и малко спанак, изпечен в масло и лъжичка зехтин.
Обяд - печени свински кюфтета на фурна с гарнитура печени тиквички, моркови и гъби, овкусени със зехтин.
Вечеря - Същите кюфтета със салата от домати, краставици и чушки със зехтин.

Пожелавам ви щастлив ден  Hug

# 408
Хашимото само по себе си не означава хипофункция, но ако е налице хипофункция (което означава, че лечението е неадекватно), тогава да, наистина може и холестеролът, и триглицеридите да бъдат повишени.

Тина, за 4-5 дни преди ОГТТ увеличи въглехидратите значително - не съм сигурна точно колко трябва, но предполагам, че поне 150 грама дневно, без да се броят зеленчуците. Това означава по-големи количества картофи, ориз, дори хляб - идеята е клетките да свикнат отново да дават предимство на глюкозата като източник на енергия. В противен случай няма смисъл да правиш обременяването. То така или иначе няма според мен, след като ограничаваш въглехидратите, но ако лекарят ти настоява, го направи. А другият вариант е да попиташ дали един кръвно-захарен профил няма да свърши работа (плюс инсулин на гладно). Peace

# 409
signora_tina, отговорила съм на питането ти за паниране на рибата! Щом си хапваш картофи, хляб, тесто, не виждам нищо лошо да си панираш рибата с брашно!
Обаче не виждам и нищо от "нашия режим" на хранене!  Naughty
Дърпането на уши е един вид подсказка, ако ти трябва и малко външен стимул!  Peace
Дерзай!

# 410
  • Благоевград
Шоки, благодаря ти! Точно това ми беше питането за количеството, но не го формулирах както трябва.  Hug

mariat, душо, и да дърпаш уши, и да не дърпаш, по-красива няма да стана сега с тези хормони  Laughing Целта е да не качвам и засега държа фронта. Втори месец съм на същите килограми. Установих, че около нова година съм попрекалила с млечните, ядях всяка седмица Бри, Моцарела или синьо сирене и смятам, че и това ми се отрази. От месец не съм консумирала млечни и мисля, че сега се чувствам доста по-добре. Нямам това подуване на стомаха след техния прием, но се чудя как да си набавям калции, защото не мога да ям и зеленолистни  newsm78

Не се оправдавам, но в момента съм подложена на изключително голям стрес от няколко места и всичко ми се отразява. Да не забравяме, че при хора като нас с ИР се качват кг от стрес. Хранех се по същия начин и в началото, когато започнах режима и за 2 месеца постигнах доста добри резултати. След това започнаха хормоналните приеми и нещата рязко се промениха - отоци в очите, краката, задържане на вода, нервност, безсъние, макар да не бях променила храненето и продължавах да спазвам на 95% правилата. В момента се боря с неща, които не зависят от мен. Не ми се искаше да започвам Метформин, но ако се налага, ще го пия.

И още нещо - откакто е по-хубаво времето, ходя всеки ден по 3 км. Вчера имам 6 км. Старая се да имам някаква физическа активност всеки ден. Със сигурност е недостатъчна, но за момента мога толкова.

Благодаря ви за подкрепата  Hug bouquet

# 411
Тина, не се оправдавай! Hug Никой не знае по-добре от теб какви са обстоятелствата в живота ти и никой не решава вместо теб как точно ще ги посрещнеш, включително как ще се храниш. Peace Дано скоро поне стресът да намалее.

# 412
Сеньора Тина, един непоискан съвет от мен  Grinning. Ако ще приемаш повече въглехидрати под формата на тесто, картофи, хляб или вече си ги приела се опитай в този ден да намалиш мазнините до минимум. Защото в противен случай се получава високовъглехидратно, но и високомазнинно хранене и от там неминуемо ще се трупат килограми.

# 413
Мен пък ме мъчат едни фундаментални въпроси, на които невинаги давам силни аргументи в спорове... Защо се смята, че свинското е вредно? Много хора ядат месо, но избягват свинското, защото свинята е "мръсно животно". Затова не го ядяли в арабския свят, пък постите при християните също доказвали, че поне за месец в годината е добре да се "очистиш" от отровите в месото. Как се оборват такива твърдения? Другата постановка е, че за да си здрав, трябва да ядеш повече супички и готвено. Има ли нещо вярно в това? Полезни ли са супите в крайна сметка?

# 414
Свинското е мазно по принцип, за това се смята за вредно, според мен.

Супи не знам, но бульоните са полезни. Ама бульон истински, от кокали, не от разтворимо кубче Mr. Green

А за отровите в месото-нека ги назоват конкретно кои са тези отрови, не така общо Peace Какво точно се отделя, кое вещество, кое е това вредното и отровното..

# 415
 milavital , точни и конкретни отговори нямам.
Имам мои.    Laughing
1.някои не ядат, не харесват свинско, защото е по-мазно от останалите меса.
2."мръсно" животно е, защото яде всичко.Баба ми и дядо ми цял живот гледаха по едно прасе всяка година, виждала съм да го хранят с какво ли не-и царевица, и друго зърно, и плодове, и остатъци от нашата храна, и суроватка....това поне помня.

За супите и готвеното:
както и при диетите, няма универсално правило какво да се яде, валидно за абсолютно всички хора на планетата.На един му понася да яде супи, друг няма проблем цял живот да си яде печени храни, трети може да кара само на салати и плодове.....баща ми (светла му памет) много обичаше бял боб, ядеше всяка седмица, че и по-често...    Laughing  слаб, здрав.
Ако ти харесват супи, ядеш.
Ако не ти харесват, не ядеш.
Ако идеята е да се яде течна храна, има и други начини-бульони, сосове към ястията, задушени ястия, при които винаги има сос....
Аз не съм кой знае какъв фен на супите, но пък обичам сметанови сосове, тип бешамел.

# 416
Мен пък ме мъчат едни фундаментални въпроси, на които невинаги давам силни аргументи в спорове...
Последната ми тактика е да не влизам в спорове. Така или иначе не мисля, че съществува абсолютна истина.
Преди време, когато се пънех като вегетарианка, четях литература от сорта, как ако не правиш клизма минимум веднъж на ден, през месец да прочистиш  и тънките черва обаче, черния дроб два пъти годишно да се поизмива със зехтин, да си наливаш кафе, урина и ненам кво във всяка възможна дупка в тялото, или не приемаш енергизирана върбишка хума няма да оживееш и ден в цветущо здраве.
Че готвеното е вредно, ма след суровоядството е добре така и едно пълно гладуване по седмица да се прави. Тамън реших, че слънцеядството е точно за мен, нищо, че съм лакома като акула, и на една от съфорумките взе, че й посиня кръвта от ядене на слънце няколко месеца. Уплаших се, че моята може и да не посинее, ама мозъкът ми със сигурност ще се изглади и направих завой в предпочитаните източници за четене.
И те така. Не знам кое е най-правилно, учим се в движение.

Последна редакция: вт, 21 мар 2017, 15:03 от Rainy day

# 417
  • In transit
Rainy day  Joy Joy Joy

# 418
Естествено, че няма абсолютна истина. Н като ми кажат - ето, мюсюлманите не ядат свинско, пък християните постят, значи месото не е толкова полезно, щото, видиш ли, религиите отразяват хилядолетната човешка мъдрост и неслучайно го отричат. Един вид, трябва да си давам почивка от месото и да не го ям всеки ден, особено свинско. #Crazy

# 419
За постенето...беше свързано нещо с раждането на малки през тези периоди при животните. Пък и е била немотия едно време,хората са имали по няколко дом.животни,не по цяло стадо,което да колят и да ядат...

Общи условия

Активация на акаунт