НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 113

• 93 802
  • 726
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Хора супер много неща сте изписали, уви не успявам да изчета всичко...
Блеки, както и Шоки ти е писала, когато има проблеми с ЩЖ, често в основата на проблема отново стои инсулинова резистентност и оттам организмът произвежда повече холестерол, както знаем той ни е жизнено необходим. Това последно го четох в статия на Крис Кресър, който твърди, че потисната функция на ЩЖ и в някои случай Хашимото се дължат на проблеми с метаболизиране на въглехидрати и повишен инсулин.
Исках да ви споделя какво забелязвам и мисля, че е нужно да се каже:
1. Много ядат по-малко от колкото трябва и се оплакват, че не свалят. Много ядат повече, защото четат "високо-мазнинно" и се оплакват, че не свалят. За тези, които не са сигурни в грамажите на консумираното и докато се адаптират- регистрирайте се в някой сайт, изчислете си на база възраст, кг и т.н. грамажите и % на храната. И не забравяйте, че три пъти седмично колело не е равно на активност три пъти седмично... Около мен забелязвам много хора, които си мислят, че "спортуват" много и не отслабвали.
2. Тези, които имат проблеми със здравето, често всъщност имат проблем със захарта и си я търсят дори в един морков, които от 1 става на кило. Затова за тях е най-добре, да внимават мнооого и с морковите и с тиквата и с всякакви такива неща, които ще им отворят апетит за захар.
3. Не си давате време! Нито за адаптация, нито адекватно натоварване на спорт и адекватна почивка.
4. Внимавайте с източниците на омега 6. Дори да приемате омега 3 допълнително пак внимавайте, защото омега 6 като е в повече действа деструктивно. Трябва да имате два пъти повече омега 3 от омега 6.
И един въпрос от мен за любителите на кокосово масло- по колко грама на ден ядете? Питам ориентировъчно, може и в супени лъжици да ми отговорите  Mr. Green

# 451
Аз напоследък се опитвам да следвам препоръката на Пол Жамине за кокосовото масло - по принцип тя е да се ядат 1-2 с.л. на ден, освен ако се цели кетоза - тогава се ядат по 8 или повече. ooooh! Аз не се сещам съвсем всеки ден, но когато се сетя, "вмъквам" кокосовото масло вместо обикновено в нещо, което ще ям, например днес дояждах дроб от вчера и го сложих в тигана със зеле, грах и моркови, течна сметана (по-сочно става, ако всичко поври с нея, след като зеленчуците преди това са врели известно време само с вода), червен пипер, малко краве масло и една лъжица кокосово. Иначе слагам само обикновеното масло, но този път се сетих и замених част от него с кокосово.

А иначе да кажа, че започнах The Case Against Sugar на Гари Тобс, макар че съм още в началото. Виждам, че основната идея ще бъде да докаже, че именно повишената консумация на захар е в основата на епидемията от диабет, ССЗ, рак и т.н. съвременни болести.

# 452
  • София
Мерси Шоки. Аз редовно си изяждам по 2-3 с.л. Ще следя с интерес изводите ти от тази книга. Аз колкото повече чета, толкова повече стигам до извода, че захарта е основния проблем, после са нейните заместители, после да всички видове Е-та, да всички!- някой да не си мисли, че като е одобрено от ЕК "става" и после замърсената околна среда.

Забравих по-горе да кажа, че високо- мазнинно често се бърка отново с протеиново.  ooooh! Мазнина можете да си набавите от- жълтъци, мазното на месото, не мускула му(той е протеин), скумрия, сьомга, черен дроб на треска, масло, кокосово масло, авокадо. Костни бульони. Това е. Тръгвате от животинските мазнини, като сред тях има две растителни по изключение, заради това как организмът ги преработва. Ако си превишите % или грамажите на протеина(грубо, ако имате някакво движение, но не кой знае какво умножавате 0,7 по Чистите кг-ми т.е. само кости и мускулна маса, а не целите ви килограми), то и той се преработва, като краен резултат имате пак захар! Това е много важно да се отбележи. Както и откъде Ви идват мазнините. Свинско кебабче купено за 90ст. пред някой магазин не  е високо- мазнинно хранене.

Последна редакция: ср, 22 мар 2017, 14:05 от Princesa Lea

# 453
Първите две кила кокосово масло ги омахах  за норматив, но сега по-полечка, че и без това нищо не свалям. Та вече веднъж два пъти седмично по чаена лъжичка в кафето, заедно с чаена лъжичка желатин.
Може ли да ви питам, като си говорим за костни бульони и колаген. Откриха ми проблем в дясната раменна става /ротаторен маншон, няма да сменяме маншона за сега, де, само физиотерапия ми назначиха  Laughing/. Та за да си помогна, каква добавка да взимам се чудя. Освен желатина, който някъде тук  съм чела, че помага за ОДА. Или да поръчвам от скъпия полски колаген...  newsm78

# 454
  • София
Откриха ми проблем в дясната раменна става /рота торен маншон, няма да сменяме маншона за сега, де, само физиотерапия ми назначиха  :в:/. Та за да си помогна, каква добавка да взимам се чудя. Освен желатина, който някъде тук  съм чела, че помага за ОДА. Или да поръчвам от скъпия полски колаген...  ям78
Е, да не трябва да се прекалява с мазнините, а те супер лесно си вървят  :в:
Ще ти кажа аз какво направих за колената си- преди години бягах супер много  и си носех една травма- като седях на бюро по над 8 часа с почти никакво ставане, не можах да си опъна после кракът от болка. Това, което на мен ми помогна за 6м. и да чукна на коляно до ден днешен въобще не беше този скъп колаген. Сега първо да уточним нещо изключително важно- кости, стави и връзки както и  тъкан в тялото се храни от мускула. Затова е важно да се тренират мускулите, да се държат "живи" колкото може подъл време. Отделно, не си давайте парите за прехвалени скъпи добавки, в които не знаете какво има. Основната им съставка я продават навсякъде и е в пъти по-евтина: . Купувате си глюкозамин най-старият  и прост вариант(че напоследък гледам и там много видове станаха) и почвате да го пиете, заедно с Крил ой или масло от акула. Отделно си правите костните бульони, ама от онези, които варят по 5 часа, иначе няма смисъл. И най-сетне като имате възможност може да си вземете и рибен колаген. Свинският колаген е по-близък до човека, но се усвоява на около 60%, докато рибния се усвоява на 90%, но е по-скъп. Може да приемате и по 3гр. омега 3. И търпение- минимум 6м ще отнеме.
Към днешна дата аз си пия само костните бульони, по 1-2гр. омега 3 и понякога Крил, обикновено на пролет и есен- профилактика.
А и още нещо- разтягайте се! Животните щом се събудят от сън се разтягат и така през целия ден. Особено активно посещаващите фитнеса, с някакви постоянни крампи- от това, че не се разтягате е. Ако не можете през седмицата, то тогава поне събота и неделя отделяйте час за каланетика или йога.

Последна редакция: ср, 22 мар 2017, 14:56 от Princesa Lea

# 455
  • София
Един може би глупав въпрос от мен.
Наложи се да пия антибиотик 1 седмица. Заедно с него пих и пробиотик, но въпреки това явно антибиотика е избил това онова и имам по 3-4 пъти на ден посещения до тоалетната. Сега пия само пробиотика и смекта прахчета 3 пъти на ден, но наистина се чудя какво да ям. От зеленчуци само ми се дораздразва всичко в момента. Имате ли идеи за храни/хранения, които хем да са режимни, хем да не тормозят допълнително. Hug

# 456
  • София
Наложи се да пия антибиотик 1 седмица. Заедно с него пих и пробиотик, но въпреки това явно антибиотика е избил това онова и имам по 3-4 пъти на ден посещения до тоалетната. Сега пия само пробиотика и смекта прахчета 3 пъти на ден, но наистина се чудя какво да ям.
Сигурна ли си, че пиеш ПРОбиотик? Вземи си Омнибиотик АБ. Отделно  можеш да си направиш моркови на фурна да омекнат без нищо друго- като балсам са за червата. Кокосово масло обичаш ли? Много добре ще ти направи филм на червото. Трябва да включиш и костен бульон. Можеш да измиеш картофи, да ги свариш с кората и да пиеш водата им. Иначе рибата и месото не би следвало да дразнят червата.
А какво ядеш?

# 457
Princesa Lea благодаря за отговора, полезно ми беше.  Hug  Ще увелича приема на омега 3, сега пия от дъжд на вятър, че са ми големи капсулите и едва преглъщам. От близо година ходя и на каланетика, това се оказа моя спорт, харесва ми, след 8 часовото седене на бюрото ми идва екстра разтягането, а и  се погажда чудесно с Хашимотото.

# 458
  • София
Скрит текст:
Наложи се да пия антибиотик 1 седмица. Заедно с него пих и пробиотик, но въпреки това явно антибиотика е избил това онова и имам по 3-4 пъти на ден посещения до тоалетната. Сега пия само пробиотика и смекта прахчета 3 пъти на ден, но наистина се чудя какво да ям.
Сигурна ли си, че пиеш ПРОбиотик? Вземи си Омнибиотик АБ. Отделно  можеш да си направиш моркови на фурна да омекнат без нищо друго- като балсам са за червата. Кокосово масло обичаш ли? Много добре ще ти направи филм на червото. Трябва да включиш и костен бульон. Можеш да измиеш картофи, да ги свариш с кората и да пиеш водата им. Иначе рибата и месото не би следвало да дразнят червата.
А какво ядеш?
Основно бъркани яйца последните дни, че за друго не ми остава време - на тях слагам малко масло и сирене - сутрин и вечер. Инак свинско под някаква форма - пържоли, кюфтета, риба. Гарнитура варени зеленчуци(замразените миксове с броколи(спрях ги тях, че много дразнят), сладки картофи 1 път, и салати предни дни, но вече съвсем си спрях. Ако прегладня следобед - ядки. 
Пия Пробиен синия. Принципно нямам проблеми със стомаха, като поразчистих храненето, но изкарах и някакъв грип преди 2 седмици и там допълнително станаха едни. Ще потърся този Омнибиотик АБ. Чисто кокосово не - кокосово, с кокосова палачинка (яйца и старготини и подправки) да. Не знам дали те няма да раздразнят
Скрит текст:
Наложи се да пия антибиотик 1 седмица. Заедно с него пих и пробиотик, но въпреки това явно антибиотика е избил това онова и имам по 3-4 пъти на ден посещения до тоалетната. Сега пия само пробиотика и смекта прахчета 3 пъти на ден, но наистина се чудя какво да ям. От зеленчуци само ми се дораздразва всичко в момента. Имате ли идеи за храни/хранения, които хем да са режимни, хем да не тормозят допълнително. Hug
Печена пилешка пържола на фурна, ако мазнината ти действа зле, може да махнеш кожата, сирене обикновено, може и да се изкисне. Аз си позволявам и варени или печени картофи и моркови в зависимост от състоянието ми, но всеки си преценява за себе си.
Hug

# 459
  • София
Основно бъркани яйца последните дни, че за друго не ми остава време - на тях слагам малко масло и сирене - сутрин и вечер. Инак свинско под някаква форма - пържоли, кюфтета, риба. Гарнитура варени зеленчуци(замразените миксове с броколи(спрях ги тях, че много дразнят), сладки картофи 1 път, и салати предни дни, но вече съвсем си спрях. Ако прегладня следобед - ядки. 
Пия Пробиен синия. Принципно нямам проблеми със стомаха, като поразчистих храненето, но изкарах и някакъв грип преди 2 седмици и там допълнително станаха едни. Ще потърся този Омнибиотик АБ. Чисто кокосово не - кокосово, с кокосова палачинка (яйца и старготини и подправки) да. Не знам дали те няма да раздразнят

Яйцата временно само варени и то твърдо с масълце. Ядките ги махни- те дразнят червата, поне докато ти отшуми. Салатите ако са зелений също може би ще ти подразнят. По-добре преработени зеленчуци докато мине и се възстанови.

# 460
  • София
Princesa Lea благодаря за отговора, полезно ми беше.  Hug  Ще увелича приема на омега 3, сега пия от дъжд на вятър, че са ми големи капсулите и едва преглъщам. От близо година ходя и на каланетика, това се оказа моя спорт, харесва ми, след 8 часовото седене на бюрото ми идва екстра разтягането, а и  се погажда чудесно с Хашимотото.
Относно Хашимото бях чела, че жените с Хашимото не трябва да правят високоинтензивни тренировки. Ти имаш ли наблюдения при теб случвало ли се е да тренираш HIIT и после да имаш проблеми? Каланетиката прави вълшебства с тялото, дано да ти преподават оригиналната. Аз със триста зора си я намерих и си я правя вкъщи.
За Омега 3 е важно съотношението между трите омеги, най-добре гледайте Ейкозапентоенова киселина да е най-много, в никакъв случай не обратното.

# 461
Кардиото изобщо не ми е по сърце  Laughing , HIIT също, мразя да катеря височини, задъхвам се, ще ми излезе джигера, е, аз си страдам и от дъртизъм все пак. Каланетиката ми хареса точно, защото няма задъхване, а иначе усещам тялото ми се стяга, и въпреки, че стоя на същите килограми, не съм това желе от преди година. Треньорката ни е на 62 години, и като я гледам как изглежда, какви мускули има  и какви върхове катери всеки уикенд, назад да ходи няма да я стигна.
Извинете за спама, но знам, че тук четат много хашимотки, така че им препоръчвам този спорт ооооотвсякъде  Hug

# 462
  • София
Скрит текст:
Яйцата временно само варени и то твърдо с масълце. Ядките ги махни- те дразнят червата, поне докато ти отшуми. Салатите ако са зелений също може би ще ти подразнят. По-добре преработени зеленчуци докато мине и се възстанови.

Благодаря за съветите Hug

Последна редакция: ср, 22 мар 2017, 17:00 от Erinne

# 463
  • София
Скъпичък е този Омни Биотик...
Някой мери ли си кръвната захар често? Какъв глюкомер за домашни условия да си взема? (по повод споменатата от D_ana статия)

Последна редакция: ср, 22 мар 2017, 17:46 от The Baroness

# 464
Попаднах на една статия в ЕVA и на името Огнян Пелов. Той май е от ''нашите хора''. Някой има ли повече инфо?
http://www.eva.bg/article/31393-Az-sam-khormonalno-shtastliva-zhena?page=1
Ето, ако ти се гледа:
http://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/kak-aleksandrina … -za-9-meseca.html

http://www.btv.bg/video/shows/tazi-nedelia/video-sabota/da-svali … -za-9-meseca.html

Все пак, под 30 минути съвсем бошлаф ми се вижда... Реших, че това е ок за старт.
Има и по 15 мин тренировки.
Примерно можеш да погледнеш Mark Lauren. Той тренира само със собствено тегло. Има и тренировки по 30мин, но 4 пъти в седмицата.

Другият, който предлага 15 мин тренировки е Jade Teta.

Смятам, че има какво да се научи и от тях.

И една книга, която мисля, че не е споменавана:
The Gut Balance Revolution: Boost Your Metabolism, Restore Your Inner Ecology and Lose the Weight for Good!
и съответно блогът на доктора:
http://thefoodmd.com/books/

Последна редакция: ср, 22 мар 2017, 18:41 от Вери

Общи условия

Активация на акаунт