НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 113

• 93 798
  • 726
  •   1
Отговори
# 435
Попаднах на една статия в ЕVA и на името Огнян Пелов. Той май е от ''нашите хора''. Някой има ли повече инфо?
http://www.eva.bg/article/31393-Az-sam-khormonalno-shtastliva-zhena?page=1
Не съм търсила инфо, но мисля, че той е доктора, под чието давление и наблюдение е отслабнала журналистката, миналата година бяха на гости в някакъв сутрешен блок.
Много ми импонират разсъжденията й.Абсолютно съвпадат с моята нагласа към живота, към храната, към хората....

# 436
Да, с Хашимото.

Кога? В смисъл дали преди, след, с ядене. Преди/след тренировка...

# 437
  • München, Deutschland
Отчитам почти 3 седмици стриктно режимно. Но със спорта, нямам сили за нищо. Без въглехидрати (или почти без) не си правя чак толкова добре тренировките, вчера пропуснах, защото се чувствам  общо изморена, но пък каквото - такова. Ще изкарам още седмица така, мисля, че за пречистване на организма от отрови е добре. След 1-1,5 седмици подуването на стомаха беше изчезнало, сега нещо пак се опитва, надявам се да отмине. Wink При мен не се влияе от млечните - с или без, резултатите са еднакви.

Спазваме това да сме м/у 10 и 20г въглехидрати на ден, обикновено сме около 15г. Не смятам с апп-ове, но следя на всяка купена храна въглехидратите на 100 грама и внимавам как ги комбинирам. Мога да кажа, че поддържаме кетоза, организмът усеща разликите, ако се вгледа човек.

Приятелят ми иска попринцип да започнем да ядем по-малко въглехидрати, не само сега в този период, но тъй като няма да сме напълно режимни, ще гледам да се вясвам само когато сме стриктни, за да не дразня тези, които наистина имат нужда да спазват този начин на хранене дългосрочно и от това зависи здравето им.

# 438
Скрит текст:
Отчитам почти 3 седмици стриктно режимно. Но със спорта, нямам сили за нищо. Без въглехидрати (или почти без) не си правя чак толкова добре тренировките, вчера пропуснах, защото се чувствам  общо изморена, но пък каквото - такова. Ще изкарам още седмица така, мисля, че за пречистване на организма от отрови е добре. След 1-1,5 седмици подуването на стомаха беше изчезнало, сега нещо пак се опитва, надявам се да отмине. Wink При мен не се влияе от млечните - с или без, резултатите са еднакви.

Спазваме това да сме м/у 10 и 20г въглехидрати на ден, обикновено сме около 15г. Не смятам с апп-ове, но следя на всяка купена храна въглехидратите на 100 грама и внимавам как ги комбинирам. Мога да кажа, че поддържаме кетоза, организмът усеща разликите, ако се вгледа човек.

Приятелят ми иска попринцип да започнем да ядем по-малко въглехидрати, не само сега в този период, но тъй като няма да сме напълно режимни, ще гледам да се вясвам само когато сме стриктни, за да не дразня тези, които наистина имат нужда да спазват този начин на хранене дългосрочно и от това зависи здравето им.

По принцип не съм задълбавала в "принципите" на кетоза, фастинги и подобни, но доколкото съм чела, ако си в кетоза, не би ли трябвало да кипиш от енерия?    Thinking 
Умората в първите дни/седмици е възможно да се дължи на нарушен водно-електролитен баланс.Когато спреш/намалиш драстично въглехидратите, на тялото не му е нужна толкова вода и я източва, респективно "източва" и натрия.Съветът на Аткинс, а и доколкото помня и тук в темата, е да се яде повечко сол първите седмици, или бульони, за да се избегнат именно симптомите на "въглехидратния грип"-умора, главоболие, слабост, вялост, замайване.

# 439
  • München, Deutschland
Хапвам солено, пия и вода, знам за тази умора в началото , която е от липсата на В, но не визирам нея. В спортната тема, спортуващите мами също потвърдиха, че да спортуваш в кетоза е много тегаво и и на тях не им се получава. За моето тяло, тези тренировки са интензивни, и това има значение със сигурност, особено предвид, че не съм спортувала никога активно. Изобщо, спорт (тип интервални тренировки) 5 или 6 дни в седмицата, макар и само по 30 минути, явно моето тяло не успява да го съвмести с кетоза...

# 440
  • София
Хапвам солено, пия и вода, знам за тази умора в началото , която е от липсата на В, но не визирам нея. В спортната тема, спортуващите мами също потвърдиха, че да спортуваш в кетоза е много тегаво и и на тях не им се получава. За моето тяло, тези тренировки са интензивни, и това има значение със сигурност, особено предвид, че не съм спортувала никога активно. Изобщо, спорт (тип интервални тренировки) 5 или 6 дни в седмицата, макар и само по 30 минути, явно моето тяло не успява да го съвмести с кетоза...

А защо изобщо се хвърляш в такива тренировки, ако никога не си спортувала?
Това е изключително хмм... неразумно (едва се въздържах да не използвам по-точната дума).

# 441
  • München, Deutschland
Ами, все някога се започва. Не че съвсем не съм спортувала, но обикновено не издържам толкова дълго. На тялото ми му се отразява добре откъм мускули, обиколки и т.н. и не го възприемам за грешка. Все пак са 30 минути на ден, на някои хора това им е загрявката. Wink Не съм се хвърлила в най-дълбокото, просто за моето тяло е нов experience явно. Все пак, под 30 минути съвсем бошлаф ми се вижда... Реших, че това е ок за старт.

# 442
  • София
Ами, все някога се започва. Не че съвсем не съм спортувала, но обикновено не издържам толкова дълго. На тялото ми му се отразява добре откъм мускули, обиколки и т.н. и не го възприемам за грешка. Все пак са 30 минути на ден, на някои хора това им е загрявката. Wink Не съм се хвърлила в най-дълбокото, просто за моето тяло е нов experience явно. Все пак, под 30 минути съвсем бошлаф ми се вижда... Реших, че това е ок за старт.

Ами не, не е ок. Ок е да започнеш с 2 пъти в седмицата, след 2-3 седмици или месец да започнеш да тренираш 3 пъти седмично.
Ако тренировката е кардио пък е съвсем неправилно.

# 443
  • SA
Нещо интересно за сърдечно съдовите заболявания и т.нар. "лош" холестерол:
http://www.npr.org/sections/health-shots/2017/03/17/520516314/pr … modest-than-hoped

През 2015 година е бил одобрен за употреба нов медикамент за снижаване на LDL - evolocumab / PCSK9 инхибитор/ , който се прилага инжекционно всеки месец и струва значителната сума от 14 000$ годишно за лечение на 1 пациент. В предварителните тестове е станало ясно, че лекарството изключително ефективно понижава нивата на LDL, средно с 30% и повече, така че на него са възлагани доста големи надежди да доведе до драстично снижаване на честотата от ССЗ. Тези дни е публикуван резултата от 2 годишно проучване с 27 000 пациенти със сърдечно-съдови заболявания и с високи стойности на LDL, половината от които са получавали evolocumab и статини, останалите само статини.
Докато ефекта на evolocumab по отношение на LDL e бил впечатляващ,

същото далеч не може да се твърди за ефекта му по отношение на честотата от ССЗ:

И в двете групи хората имали почти еднакъв брой сърдечно-съдови инциденти, с 2% по-малко в групата с evolocumab, а смъртността от всякакви причини била дори леко по-висока в същата група, макар и незначително.
Това за пореден път демонстрира, че превенцията на ССЗ не се свежда просто до механично понижение на холестерола, а изисква много по-комплексен подход, към подобряване на обменните нарушения, които на първо място стоят в основата на тези заболявания.

chrissy, първо, не всеки има нужда да държи въглехидратите в рамките на 10-20 грама дневно дълго време. Аткинс например препоръчва такива количества само в първите десетина дни на режима, след което постепенно препоръчва увеличаване.
Аз съм забравила какви са твоите проблеми / ако си писала в темата/, но ако мислиш, че имаш за сваляне 5-6 кг, то още по-малко е необходимо да използваш такива строги рестрикции. Също така, както и змия ти е казала, изобщо не е удачно точно по време на адаптационния период да започваш тренировки, които ти идват нанагорно.

# 444
Когато бях в кетоза имах енергия, като за цяла бригада зидаро- мазачи. Mr. Green
Сега не съм  Tired, съдя по понижената такава.
Качвам се на кростренажора по половин час дневно. Знам, че е кардио, но поне да имам малко повечко движение. Правя го заради целулит основно. Мажа с крем и се паркирам на кростренажора, че да мога да се загрея и поизпотя.

# 445
  • München, Deutschland
Благодаря ви за мненията.
Идеята ни беше така или иначе да увеличим въглехидратите в последствие. Ще гледаме да са по-малко от на средния човек, но няма да откажем завинаги пица пред ТВ или пък чиния паста в Италия. Мисля, че така ще ми се получат и със спорта нещата по-дългосрочно.

Kameloth, нямам проблеми, да чукна на дърво, исках по възможност да сваля няколко килца, 3-4 някъде макс, засега свалих към 1-1,5 (165см, 54,5 кг, 84/65/95), но тъй като и сега считам, че съм ок, дори и това не ми е задължително. Просто от всичко, което чета, това ми се струва разумен начин на хранене, дори ако си здрав. Или поне за известно време. Затова понякога се намъквам в темичката ви.  Embarassed Също така ми е интересно да те чета, заради интересните и информативни статии, които постваш. Не е лошо човек да се информира за здравето си, дори и да няма някакъв акутен проблем.

# 446
Отчитам почти 3 седмици стриктно режимно
Ти от три седмици ли си на режима, още не си се адаптирала и се хвърляш на спорта  Rolling Eyes
Бих те посъветвала да поизчакаш малко с интензивните тренировки, разхождай се ако много държиш да правиш нещо, или нещо друго по-спокойно, с по-малко натоварване, щом нямаш сила  Peace

# 447
Цитат
Това за пореден път демонстрира, че превенцията на ССЗ не се свежда просто до механично понижение на холестерола, а изисква много по-комплексен подход, към подобряване на обменните нарушения, които на първо място стоят в основата на тези заболявания.
Това пък, за пореден път демонстрира колко погрешен изначално е методът на действие на днешната конвенционална медицина... Simple Smile   търсят се начини и се пръскат милиарди за туширане/подтискане на симптомите, а не се търсят основните причини, довели до възникване на симптоматиката, респективно болестта.
Висок холестерол-бам, хапчета.
Високо кръвно-бам, хапчета.
Висока кръвна захар-бам, инсулин.
Висока температура-бам, хапчета/сироп.
Болка в главата/друг орган-бам, обезболяващо.
Ама защо е висок холестерола, защо се е повишило кръвното, защо си вдигнал температура...интерес никакъв.
Ако не ти мине, ела пак, ще пробваме нещо друго.

Апропо, някой замислял ли се е защо когато човек настине/"нападне" го грип, обикновено първите симптоми са гадене, повръщане, липса на апетит?
Тези симптоми обичайно се приписват на вируса/болестта.
А реално, това е начин тялото да се изчисти от храни и остатъци, да не се "занимава" с храносмилане, а да "хвърли" всичките си сили в борбата срещу "нашественика".

Сори за отклонението.    Hug

# 448
  • SA
chrissy , няма проблем да пишеш в темата, дори и да се храниш по-либерално. Щом нямаш никакви проблеми, нямаш наднормено тегло и спортуваш, изобщо не е нужно да се ограничваш толкова много. Предполагам за теб едно умерено въглехидратно ограничение, предимно на преработените въглехидрати и прием на качествена друга храна, съчетани със спорт, ще доведе до чудесни промени във фигурата ти с времето.

Да, Краси, действително така стоят нещата до голяма степен в амбулаторната медицина, особено що се касае до най-разпространените болести сред възрастните.
Сходни наблюдения има и при 2 тип диабет / Д-р Фънг цитира в лекциите си няколко проучвания/ - когато усилията не са насочени към първопричината - хиперинсулинемия, строгото поддържане на кръвната захар в нормални граници с цената на доста медикаменти и инсулин, не подобрява хода на болестта, а даже напротив.
Същото е и с холестерола - преди години имаше подобен фал с друг медикамент, повишаващ значително нивото на HDL, което се смяташе, че също ще намали ССЗ. Експериментите с него бяха прекратени още преди да приключат, поради доста по-висока смъртност и усложнения сред групата, която го е приемала, независимо, че реално е имала повишение в HDL.
Холестеролът е само едно жизнено важно вещество за нашето тяло и това дали е по-висок или по-нисък се определя от нуждите ни в определения момент, както и е симптом за някои подлежащи нарушения или заболявания, които водят до промяна в неговите нива.

# 449
Привет!

И аз чакам с интерес новата книга на Роб Уолф. Доста реклама й правят в палео средите. Доколкото разбирам, препоръката му надгражда досегашното 30-дневно хранене спрямо палео принципите с допълнително едноседмично тестване на кръвната захар 2 часа след ядене на допустими въглехидрати. Оказва се, че различни хора реагират доста различно на ориз, сладки картофи, дори леща и т.н. и е полезно да се знае кои храни да се изклЮчат, или пък могат да се вклЮчат, и по кое време на деня. Ta препоръката е да се купи евтино уредче за мерене на кръвна захар и да се експериментира за известно време.
Тук Диана Роджърс описва нейната история и на кратко книгата на Роб. Диана Роджърс е тази, която се занимава с фермерство и написа няколко статии затова защо светът не може да бъде вегетариански и имаме нужда от пасищно червено месо. Grinning
А Роб много го харесвам като личност и поне досега винаги е имал да каже нещо интересно.

Вери, радвам се и аз да те видя.

Общи условия

Активация на акаунт