НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 113

• 93 824
  • 726
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Dimmy, Успех!  Hug
mis_val, какво ти има на стомаха? СРЧ ли имаш? Аз имах проблеми със СРЧ вследствие на стрес + бъбречни истории и да ти кажа храната и съня + спокойствието в момента много м помагат. Взех си аминокиселината Глицин, а сутрин на гладно пия топла вода с лимон, зехтин и малко сол. Това много ми помага, а вечер задължително изпивам по една огромна чаша костен бульон.
Момичета установих, че опуквам половин кило кокосово масло за около 10дни, което идва на около 50гр. на ден. Когато съм гладна и съм си направила калориите за деня- ям кокосово масло. Изводът дотук е, че не съм качила от него, напротив. Това искам да го споделя за всички момичета, което по време на Ову или ПМС налитат на сладко. Аз си направих експеримент - по време и на двата периода, задължително със ставането сутрин излапвам по 2 с.л. кокосово масло и през деня щом усетя, че ми се прияжда нещо сладко пак си взимам кокосово масло. От него ми минава и се успокоявам. То е много полезно и за ЖЩ. Щом ми докривее нещо пак като си взема и светът става чудесен  Joy Въобще да ви кажа обожавам го това кокосово масло, ако го спрат от продажба нз как ще живея Grinning
Освен това си взех и Хлорела- понася ми много добре.
И понеже си говорим за тестове, да попитам някоя от Вас правила ли си е генетичен тест -
https://nutrigen.bg/%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%87%D … 0%BE%D0%B2%D0%B5/

Доста им е скъп всеки от тези тестове, а реално не съм убедена как ще ми докажат, че това са моите резултати. Друго, което ми прави впечатление от няколко статии е, че на няколко места се споменава класическото- махате тесто, захар и мазно, наблягате на плодове и зеленчуци и бля бля...
Имате ли мнения по въпроса?

# 586
  • Благоевград
Здравейте момичета  Hug
Днес си получих резултатите на още 2 показателя, които ме притесняват:
Йонизиран Ca - 2.47 при реф. 1.10-1.30
Паратхормон - 43.10 при реф. 5.50-38.40

Ноември месец са били такива:
Йонизиран Ca - 1.22 при реф. 1.12-1.23
Паратхормон - 38.50 при реф. 5.5-38.4

# 587
  • Варна
Dimmy, Успех!  Hug
mis_val, задължително със ставането сутрин излапвам по 2 с.л. кокосово масло и през деня щом усетя, че ми се прияжда нещо сладко пак си взимам кокосово масло. От него ми минава и се успокоявам. То е много полезно и за ЖЩ. Щом ми докривее нещо пак като си взема и светът става чудесен  Joy Въобще да ви кажа обожавам го това кокосово масло, ако го спрат от продажба нз как ще живея Grinning

Ама как така с лъжицата ли , направо от буркана ? Аз го правя на бонбони, разтапям го заедно с няколко блокчета натурален готварски шоколад и какао на прах и изсипвам във формички за лед или слагам някой бадем или орех във всяка и така сутрин с кафето бам два бонбона.  Много ми е вдъхновяващо  Laughing и вкусно така

# 588
  • SA
Дими, стискам палци резулатът да е добър!
За резултатите на Мила - изходният инсулин е висок и оттам и HOMA индекса също е по-висок, което вероятно показва ИР. Жалко, че не е изследван инсулина на 1 час, за да се види доколко се повишава.
Дано , както Шоки често напомня, теста да е правен по правилата за няколко дневно ВВХ преди него.
Тина, това е общия калций на 1 тест. Няма как йонизирания да е 2,4.
Тестове като описаните не бих си правила, особено на тези цени. Простото наличие на гени в организма в много случаи не е показател как тези гени са експресирани и в каква степен оказват влияние върху процесите в него. Да, някои дефицити на витамини или ензими например могат да обяснят някои нарушения в обмяната / напр. мутацията на MTHFR гена за метилирането, или APOE4 гена - като рисков за Алцхаймер /.  Обаче пълен анализ на обмяната на база генетично изследване малко е в сферата на фантастиката засега. Подобни тестове освен това са ми винаги подозрителни, когато не се използват в големи болници, където постъпват действително пациени с тежки метаболитни отклонения, а основно се промотират от фитнест инструктори, фитнес модели и подобни лица.
Кокосово масло от буркана не мога да ям аз. Единствено готвя с него или като didora го правя на бонбони - с кокосови стърготини и какао плюс малко мед или ксилитол. Слагам в средата по някоя ядка. Между другото, много хора, които изобщо не са на ВМ-НВХ, ги харесват много и предпочитат пред други бонбони. 

# 589
  • София
Директно си го ям от буркана, ако е твърде стегнало(като се стопли го държа в хладилник) го чакам малко да поомекне. Една с.л. преди кафето и една в кафето. Когато ми се прияде сладичко или съм тренирала тежка силова, тогава слагам в равни пропорции косово масло и кокосови стърготини, слагам в хладилника да се охлади и после са ми като бонбони Рафаело. Не прекалявам, разбира се. Но аз не ям нормалното масло. Много рядко си позволявам от него, не ям и млечни. Като ми се прияде масло купувам Гхи, но ми идва по-евтино кокосовото, а и повече си го обичам.
Кам, благодаря ти за мнението  Hug Напълно съм съгласна с теб и изказаните доводи.

# 590
  • Благоевград
Тина, това е общия калций на 1 тест. Няма как йонизирания да е 2,4.
Тестове като описаните не бих си правила, особено на тези цени. Простото наличие на гени в организма в много случаи не е показател как тези гени са експресирани и в каква степен оказват влияние върху процесите в него. Да, някои дефицити на витамини или ензими например могат да обяснят някои нарушения в обмяната / напр. мутацията на MTHFR гена за метилирането, или APOE4 гена - като рисков за Алцхаймер /.  Обаче пълен анализ на обмяната на база генетично изследване малко е в сферата на фантастиката засега. Подобни тестове освен това са ми винаги подозрителни, когато не се използват в големи болници, където постъпват действително пациени с тежки метаболитни отклонения, а основно се промотират от фитнест инструктори, фитнес модели и подобни лица.

Кам, благодаря за обяснението  Hug Мислиш, че има грешка в резултата ли? Предишният път изследвах Калций общ (Ca, Ca ++), който беше 2.41 при реф. 2.12-2.62 и Йонизиращ Калций (Ca ++), който написах в предишния пост и той си беше в норма, но сега има отклонения в него и Паратхормона и това ме притесни. ТСХ иначе е в норма. Не знам при това положение дали трябва да се изследват и другите хормони на щитовидната жлеза, защото аз се чувствам зле - депресирана, нервна, неспокойна, тревожна, а това знам, че са симптоми за нарушение във функцията на щитовидната жлеза. Възможно е просто от обстоятелствата покрай мен да съм станала такава, но не ми се вярва много.

# 591
Тина, можеш да прочетеш евентуално тук, но не знам дали наистина ще ти свърши работа: http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperparathyroidis … uses/con-20022086 Когато нивото на калций или вит. Д е ниско, се повишава паратхормонът и той повишава калция в кръвта. Друга възможна причина е бъбречна недостатъчност, но сигурно досега щеше да си разбрала за нея. А иначе можело да има нещо със самите паращитовидни жлези. Но сигурно има и други възможни причини. Peace

# 592
  • Благоевград
Тина, можеш да прочетеш евентуално тук, но не знам дали наистина ще ти свърши работа: http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperparathyroidis … uses/con-20022086 Когато нивото на калций или вит. Д е ниско, се повишава паратхормонът и той повишава калция в кръвта. Друга възможна причина е бъбречна недостатъчност, но сигурно досега щеше да си разбрала за нея. А иначе можело да има нещо със самите паращитовидни жлези. Но сигурно има и други възможни причини. Peace

Благодаря ти!  Hug Аз съм с бъбречно заболяване, но показателите на урината са добре, креатининът е в норма. Чакам обаждане от ендокриноложката да го коментираме това и евентуално утре да мина през нея да погледне възелчето, което имам от дясната страна на щитовидната жлеза. Ноември беше 2 мм и каза, че ще го следим.

# 593
  • SA
Тина, а защо ти изследват паратхормон? Според мен 2,4 вероятно си ти е общият калций. Може би има някаква грешка, ако са ти го посочили като йонизиран.

# 594
  • Благоевград
Кам, изследват го, защото имам малко възелче в горна дясна част на щитовидната жлеза и ендокриноложката искаше да се увери, че няма нищо притеснително. Другите показатели ги пусна заради камъните в бъбреците и честите инфекции. Казваше, че има връзка между метаболитния синдром и бъбречните заболявания.

Да се похваля - снощи ми беше второ хапче Метфогама, 250 мг, засега добре ми понася, нямам стомашни неразположения и не ме боли стомаха, нито се подуват червата.
И друго - днес закусих с 2 суфлета, приготвени от едно яйце, половин чушка и 3 с.л. зехтин. Стана си като печени омлетчета, но е факт, че закусих в 9, а сега е 13:00 ч. и аз едва сега усещам, че започвам да огладнявам.
Включих към менюто си и печено зеле, не бях яла от месеци, и то ми понесе добре. Готвих го с малко пилешко месо и зехтин, плюс моркови. Нали ям почти безсолни манджи, та е малко безвкусно, но става за ядене  Laughing

# 595
  • София
signora_tina, ти пробвала ли си известно време да се храниш по-изчистено? ЩЖ много реагира на храната, но и отделителната с-ма. Ако хапваш дори чат-пат тестени изделия, а в тях има и захар, то те ще пречат на организма да се изчисти и стабилизира. За съжаление това, което на нас ни се струва "леко" отклонение, хапване един път в месеца на нещо недотам здравословно, на един Не здрав организъм му е много по-трудно да компенсира и да се изчисти. ЩЖ се влияе и от всички Е-та. Аз лично съм изпитала върху себе си какво се случва в психиката ми след един "безобиден" бонбон или малка соленка... Точно до 24ч. ставам кисела, сърдита, раздразнителна и ревлива, да не говорим за черногледството, което ме подгонва. Трябва да сме наясно, че има ли регистриран проблем, то тогава не говорим за някакъв режим с който целим отслабване. Това си е лечение и трябва да подхождаме към себе си напълно съзнателно, че един бонбон/соленка и т.н. ще ни коства много, не само ще забави целите ни, а и въобще може нещата да станат необратими. Поне при мен яденето, след стреса е основния фактор, който ме лекува. Вече не правя никакви компромиси относно храна, сън и стрес.

# 596
  • SA
С една дума, съмнява се дали нямаш увеличена паратиреоидна жлеза или тумор, който да предизвиква повишено отделяне на хормон. Не знам доколко това завишение при теб е показателно за подобен процес.

# 597
Скрит текст:
signora_tina, ти пробвала ли си известно време да се храниш по-изчистено? ЩЖ много реагира на храната, но и отделителната с-ма. Ако хапваш дори чат-пат тестени изделия, а в тях има и захар, то те ще пречат на организма да се изчисти и стабилизира.
За съжаление това, което на нас ни се струва "леко" отклонение, хапване един път в месеца на нещо недотам здравословно, на един Не здрав организъм му е много по-трудно да компенсира и да се изчисти. ЩЖ се влияе и от всички Е-та. Аз лично съм изпитала върху себе си какво се случва в психиката ми след един "безобиден" бонбон или малка соленка... Точно до 24ч. ставам кисела, сърдита, раздразнителна и ревлива, да не говорим за черногледството, което ме подгонва.
Скрит текст:
Трябва да сме наясно, че има ли регистриран проблем, то тогава не говорим за някакъв режим с който целим отслабване. Това си е лечение и трябва да подхождаме към себе си напълно съзнателно, че един бонбон/соленка и т.н. ще ни коства много, не само ще забави целите ни, а и въобще може нещата да станат необратими. Поне при мен яденето, след стреса е основния фактор, който ме лекува. Вече не правя никакви компромиси относно храна, сън и стрес.
Това ме накара да се замисля....
Допреди месец бях спокойна, умерена, толерантна, разбираща....последните седмици така се случи, че 1-2 пъти седмично имах някакви сладки "изкушения".И някак станах нервна, дръпната, рязка, ядосвам се от нищо....Не е ПМС, не е пролетна умора, не е криза някаква-няма причина за такава, не е и стрес.няма какво да ме стресира в момента, дори напротив, след дългата зима направо се радвам на топлината, слънцето, всяка сутрин или се разхождам или тичам, видимо няма основание за такава промяна в психическата ми нагласа към света и хората около мен.
Няма да споменавам в какъв филм се вкарах, че е доста лично, но 2 нощи ми се разказа играта....
Аз че съм си параноичка и доста емоционална, факт, обаче такива "нерви" отдавна не са ме тресли...дори мъжът ми се шегуваше, че е "благословен" с най-милата жена, която е на диета....    Laughing   това по повод приказката, че "По-голямо зло от жена на диета няма!".    Mr. Green

# 598
  • София
Откакто започнах да си водя стриктен дневник какво ям и как се чувствам, ясно и видно за мен е, че химията, която блъскат по купешката храна става месец след месец все по-тежка. Може би се изнежвам по този начин, но докато мога да си я спестявам, а оттам куп неприятни здравословни проблеми, дотогава ще си ям каквото съм си приготвила и ще си обикалям бабите и дядовците (да са ни живи и здрави) за истинска, домашна храна. Вярно е, че е трудно да се устои, особено като живеем в социум и не сме изолирани на китна поляна и чист въздух, но като сложих на везните кратко удоволствие от паста, соленка или каквото и да било(а това е удоволствие с гадни последици), и здравето си от другата страна, то избирам здравето. Да не говорим, че колкото по-чисто се храня, толкова повече нямам нужда и не ми се дояжда нищо от редовните изкушения. 

# 599
Аз ластиците не ги ползвах, защото си мислех, че не са особено ефективни (но аз преди много спортувах- двуразови тренировки и то интервални, силови, бях като от фотошоп  Mr. Green) обаче се оказаха много добър способ за разстягане. Като се рестартира със спорт трябва да е плавно, всичко трябва да става умерено и с правилен подход, защото освен травми може и да се претренира и тялото да почне да задържа всместо да освобождава.
Това с водите ми е мъка, там е деликатна система. Не е редно да се пият отводняващи хачета- те са агресивни. Бъбреците не си задържат вода, защото няма какво да правят. За да се отводнява тялото трябва да се поемат повече течности, най-добре вода с лимон и билки. Билките са в пъти по-ефикасни и добри за организма от химията по аптечната мрежа. Тия по фитнеса момченца какво пият не зная, но някой трябва да им обясни след 15-20 години в какво състояние ще са черен дроб и бъбреци.  Naughty Бързите резултати си вървят обикновено със здравната книжка, но никой не го мисли това. Не може една година да се яде каквото и да е и да искаме за 2 месеца да свалим Н на брой кила, защото идвало лято. Не става така.
Прави ми впечатление, че много се вторачвате във фаста от по 16 и повече часове. Имайте предвид, че това не е панацея и не при всеки върви. От личен опит казвам, че аз на фаст от 16 и повече часа- качвам. Моят организъм работи най-добре при хранене през 4 часа, по-малко. Наблюдавайте си телата- те ви говорят най-добре.  Hug

Princesa Lea, а как се хранеше, когато си тренирала така... НВ-ВМ ли?

Общи условия

Активация на акаунт