Екопътеки и всякакви приятни разходки

• 132 774
  • 1 170
  •   1
Отговори
# 705
  • Казанлък
За Крушунските водопади някой мнение? Все остават за следващия път.
Прекрасно и лесно достъпно място. Отидете там рано сутринта, когато няма хора. Качете се и горе до таинствения водопад. Съчетайте ги с Деветашката пещера. Близо са

# 706
  • Велико Търново
Имаше по- малко вода, отколкото на Вашата снимка. А може би и аз да съм очаквала повече 😉
И от мен глас за Крушунските водопади плюс Деветашката пещера.

# 707
  • Варна
Аз бях бременна, когато ходихме до Крушунските водопади и няма да забравя този ужасен път с дупки от Емен до тях. Simple Smile Аз лично бях разочарована от факта, че в него момент не бяха с така характерния красив цвят, който съм виждала от снимките. Беше валяло в този период и може би от това. Има малко съвсем леко катерене на места, но не е дълъг или труден маршрут. Имаше тогава промяна в достъпа до тях(преди 3 години), поради свлачище и инцидент с човек. Отказахме се от Деветашката тогава, заради състоянието на пътищата в района и моето състояние. Та ми е мечта и тя, както и Искър-Панега.
Моя приятелка успешно се качва до доста върхове с нисък клас обувки от Декатлон, включително и до Вихрен. И при мен издържаха доста преходи. После опитах Trespass, бяха намалени, разбрах бързо защо. Simple Smile На средата на пътя към Райското се разлепиха, но успях да се върна(с декатлонските успешно съм се качвала и слизала). Сега за Рила и Пирин ще заложа и аз наThe North Face, да видим. Simple Smile

Последна редакция: пн, 29 юли 2019, 17:54 от Priqtelka

# 708
  • София
Момичета, аз не съм голям професионалист, но сме ходили доста.

Позволете ми един съвет! Не тръгвайте на сериозен преход с чисто нови обувки. Каквато и да е марката. Аз ползвам същата марка като зимни. Никога не съм жалила средства за обувки на цялото семейство, но... Поразтъпчете ги обувките с някоя предварителна разходка. Да не е първо обуване на сериозен преход!

Благодаря за споделеното за хижа Рай. Отдавна ни е цел, а обстоятелства се стичат наопаки. Сега знам, че можем да се качим и слезем за един ден.

# 709
  • Варна
За Рай тръгнахме в 10.00, в 20.00 ч бяхме в хотела в Паниците. Към 4 часа с доста спирки за снимки беше отиването ни, хапнахме на хижата, отидохме до подножието на пръскалото, невероятно беше чувството там, да хвърчат пръски върху теб, там паднах на слизане, много ситни камъчета ме подхлъзнаха, но не успях да се търкулна много, леко беше, една майка каза на детето си: ето така не се прави. Simple Smile  Слизането беше към 3 часа, с бягане на места. Simple Smile Съвсем постижимо е за 1 дълъг светъл ден, но изморително доста. Постояхме доста горе и също малко преди залез в планината, беше вълшебно, оставаха ни 40 мин до хотела и си позволихме този престой.

# 710
  • Русе

Ето такива.

Скрит текст:
как са размерите. Отговорят ли си.

# 711
Благодаря за мненията за Крушунските.

За обувките: със сигурност ще бъдат изпробвани в някоя по-близка или къса дестинация.

Амбър, чакам ги още. Приятел ми ги обеща от Англия, защото тук гонят около 200лв, но ако не дойдат поне 10 дни преди похода ще си ги взема от България. Ще мога да ти дам инфо на малко по-късен етап.

# 712
Миналия уикенд и ние направихме прехода от хижа Гургулица до водопада Скаловитец. Не е кой знае колко ходенето - с деца около час в посока. На отиване е основно спускане (има едно по-стръмничко), съответно на връщане повече се катери.
За нас Скаловитец се оказа неочаквано приятна изненада. Прилича на старопланинско пръскало. Снимката не дава ясна представа, но трите му пада са високи общо 56 метра, което не е малко.

Миналата година и ние се разходихме до водопада Горица над Сапарева баня. Лесно достъпен и прекрасен Blush Също го препоръчвам, дори и за разходка с малки деца е подходящ.

# 713
  • Варна
И още нещо за хижа Рай: без щеки не тръгвам вече по този маршрут.

# 714
  • София
Някой има ли скорошни впечатления от пътеката в Ябланишкото ждрело? Информацията, която намирам е, че преди 2-3 години е била в доста лошо състояние. Дали са я оправили?

# 715
  • 1st floor
До Райското пръскало сме се качвали за един ден доста разнородна компания - и ходещи, и не ходещи. И едно дете на седем годинки.... Гадно е слизането от водопада до хижата, както и последната гора преди Паниците.
Иначе аз съм от тия с декатлонски обувки - и летни, и зимни. Много съм доволна. Иначе с обикновени маратонки сме качвали Мусала, Вихрен и Мальовица с децата. Simple Smile Сега като се замисля, и Синаница качих с едни декатлонски маратонки за бягане, които са ми страшно удобни за планина. Simple Smile

# 716
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
Някой има ли скорошни впечатления от пътеката в Ябланишкото ждрело? Информацията, която намирам е, че преди 2-3 години е била в доста лошо състояние. Дали са я оправили?
Точно преди две- три години с приятелки имахме желание да се пуснем по нея, но местните ни казаха, че е доста неподдържана и в началото като видяхме колко е обрасло и никакви следи от минавали по нея се отказахме. Все пак ми е тръпка да опитам и също ще следя ако някой има по- скорошна информация за нея.

# 717
  • 1st floor
Наскоро колега с компанията си по погрешка са се озовали на Ябланишкото ждрело вместо на това на Ерма.  Mr. Green Каза, че са стигнали доста навътре и в един момент мостчетата са приключили насред нищото. Не са могли да продължат, а маршрутът бил кръгов. Според него е имало мостове, които вече са счупени и реката ги е отнесла. Иначе преди година-две четох, че всичко там е много старо и опасно. Не знам от тогава дали някой поддържа мостовете. Ходила съм преди три години с децата, но стигнахме само до някъде и се отказахме. По спомен един час се върви през гората до началото на реката. Да сме вървяли по мостчетата още половин-един час. Много живописно, невероятно, но не срещнахме жив човек там. С изключение на един, който не беше на поход, а береше коприва.  Simple Smile Замислих се, че ако не дай си Боже нещо се случи, даже няма кой да те намери и се върнахме.

# 718
  • малкия йеросалим
Прехода до хижа Рай направихме миналия месец.Тръгнахме към девет часа сутринта от Паниците.С моткане и голяма почивка горе на хижата се прибрахме в седем вечерта.На мен най-неприятно ми беше слизането от хижата.
Обувки носим от Декатлон.

# 719
Ама те ако са удобни декатлонските аз защо се набутвам?

Общи условия

Активация на акаунт