ЕНДОМЕТРИОЗА - ТЕМА 12

• 72 408
  • 748
  •   1
Отговори
# 600
На мен са ми пунктирани две кисти, аз нямам лапаро за отстраняване, защото са много малки и на много кофти място. При пунктирането се нарушава обвивката, тя остава  на мястото си и ако не настъпи бременност - започват да се пълнят на ново. Моите си върнаха размерите на 6тия месец.

Пила съм оргаметрил - с цел пукане на фоликулярни кисти, не ендометриозни.

При инвитро - докато кистата е по-малка от яйчника не я пипат и действат така. Аз също в момента правя инвитро с кистите.

# 601
Ооо, значи не е за ЕМ кисти 🤔 не знаех , видях само коментар. И почнах да се надявам , че ще стане с ти хапове .

А кистите на един Я или на двата са ?
Сън ,ако не те мързи по някое време ми напиши 1 лично, за процедурата, с какво те стимулират и каквото се сетиш 🤗

# 602
  • София - Варна
Не. Няма хапове за премахване на ЕМ кисти. Ако имаше, нямаше да се оперираме.
Достатъчно е малка част да остане непочистена, за да излезе отново ЕМ киста.
При мен излезе така за 3 месеца отново.

# 603
Сериозно 😡 На 3ти месец ...направо не е за вярване Sad
Само второ  лапаро ли беше възможно ?

# 604
  • София - Варна
Да. Но моята я чистиха на секцио и се сещай, че не можеше добре да се почисти. После си правих лапаро, да. Сега не знам дали пак имам. Може и да имам нова. Понякога и на мен ми тече черна кръв, но рядко. Но и преди ми течеше понякога, а нямах киста, преди втората бременност. Дори повече от сега.

# 605
А болка и изтръпване на крака? 
Защото тази тежест ме влудява и спазмалгони не помагат.

# 606
  • София - Варна
Не, нямам. Ама при всеки е различно все пак.

# 607
  • София
Е, хайде са кажем и нещо положително. Аз вече 7 години нямам рецидив. Всеки организъм е различен.

# 608
  • In transit
 Miss_V , точно година след лапарото ми откриха два полипа единия, от които се оказа миома и ми правиха хистеро пак в Плевен.  Казаха, че пречели за забременяване. Операцията е много лека. По-добре иди ги махни според мен.

# 609
Veseto*, много се радвам на такива новини! И ми е любопитно - ти пила ли си антибиотици или други подобни в големи дози след операции, раждане и т.н. Може да си боледувала от нещо съвсем различно, което да е наложило прием на антибиотици или друго подобно лечение? Или друга операция, по време на която са ти вливали венозно антибиотик? (наистина питам от любопитство).

# 610
  • Варна
Благодаря за отговора Мики. След кюртаж съм и си чакам цикъла, след това ще мина през проследяващата ме лекарка, защото друга ми прави К и ще преценим какво да правя и като цяло дали е пораснало възелчето.
Според тази, която ми прави К не е проблем защото е много малко възелчето няма и 3 см., както и е външно, тоест няма да расте навътре в матката и нямало да създава проблем при бременност. Но второ мнение ще имам разбира се .

# 611
  • София
Магдалена, нямам сериозни приеми на антибиотици. Лекувах на два пъти през 4 години хеликобактер пилори в стомаха с антибиотици по 10 дни, но обичайни антибиотици през устата.
Междувременно имам две секцио и лапаро за отстраняване на жлъчката, но антибиотици никога не са ми вливани.
Мислиш, че има някаква връзка ли?

# 612
Veseto*, ами лично мое мнение е, че става въпрос за някакъв патоген (нещо, което се лекува с антибиотици) + някакъв вирус, който пък да стига до ДНКто на клетките на ендометриума, после ги "видоизменя" и така се поява ендометриозата.

Бях чела отдавна за един случай - то е много шантава история, но някаква жена има чуждо тяло в матката - прави жестоко възпаление, 2-3 месеца я лекуват с високи дози антибиотици (вкл. и венозно) и в последствие се оказва, че тя е излекувала своята ендометриоза. Това беше някакъв клиничен случай. Бях го чела отдавна в някакво списание, т.е. не беше някаква статийка хвърчаща.

Принципно по време на операции включват венозно антибиотик или 2. Възможно е това да ти е помогнало. Но само изказвам някакво предположение. Просто търся някаква логика. А дали съм на прав път - само времето ще покаже.

# 613
  • София - Варна
И аз съм склонна да се съглася с това. Например при мен симптомите се появиха след мононуклеоза, тоест ЕБВ. Както и Хашимото-то е оттогава.

# 614
Много интересно! Дъщеря ми като малка също преболедува мононуклеоза,а сега е с хипофункция на щитовидната и ендометриоза.Може би наистина има връзка!

Общи условия

Активация на акаунт