Етажна собственост - между танц със саби и етажна гроздова - тема 4

• 77 903
  • 763
  •   1
Отговори
# 720
Имаме право само да минаваме и да си влизаме във входа на кооперацията.
Това къде го пише? Нали има право на строеж върху тази земя и съответно всички имат право на ползване върху целия парцел. Нека по-запознатите ме поправят, ако греша, но така ми обясняваха точно в тази тема преди време, защото ние сме в същата ситуация (земята е наша).

# 721
Имат право да я ползват. В смисъл няма как да прехвърчат до своите апартаменти.

# 722
  • София
След като сте купили апартамента, строителят на база суперфиция е трябвало да накара собствениците да ви прехвърлят и земя. Сега дефакто земята е на собственика, вие имате само правото на строеж. Този собственик дори плаща данъци за тази земя.
Аз ти снимах нотариалния акт в който идеални части няма - нито като процент, нито като квадратура.  Mr. Green
Ама щом казваш, че е невъзможно...
A пък аз ти казах два пъти, че може и да не ги пише и тогава се изчисляват и го пише това как се изчисляват в закона.
Имаме документи, които говорят друго. Както се разбра казусът е различен. Благодаря ти за включването  Peace

# 723
Ако имат ид.части от земята, данъка ще им скочи. Няма смисъл.
И сега, и тогава...прявят едно и също-минавят през земята, ползват я съобразно ползването на сградата.
Тоест...дали ще е обща,съсобствена, или чужда-собственост на един собственик само...няма голяма разлика от практическа гледна точка.

# 724
  • София
Единствената разлика от това, че нямат собственост на земята, а само право на строеж е, че ако след N на брой години сградата падне ще имат 5 години да се организират да строят наново. След този петгодишен срок губят това право.

# 725
Е тя ако погине сградата....пак ли пари за нов блок ще вадят. Я ги имат, я не....

# 726
  • София
Е правото на строеж това им дава. Собственикът на земята 5 години след това може да сади домати  Mr. Green

# 727
  • София
Моля, препоръчайте ми читава чистачка/фирма за чистене на вход - 9 ет. панелка в Младост 1А Praynig
За фирма - на ЛС, за да не се счете реклама.

Помогнете ми -   нашата чистачка се поболя и съм в безизходица!

# 728
  • Русе
Има ли в ЗУЕС нещо относно почистването на снега пред входовете?

# 729
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
да. и не само в ЗУЕС.
всеки собственик на имот трябва да почиства и поддържа прилежащите площи.
различното за ЕС е, че се прави списък кой кога да чисти.

от Наръчника на домоуправителя:

Цитат
При изработването на Правилника за вътрешния ред следва да се регламентира как ще се поддържа чистотата не само в сградата, а и чистотата на прилежащите площи; да се определи редът за снегопочистване и премахването на заледените снежни маси и ледените висулки от стрехите, корнизите, ...

# 730
  • София
Ние от 100 години си имаме списък за почистване на снега. И какво от това! С днешна дата преобладават доста възрастните с хронични болежки. Разчитаме на самоинициативи от няколко младежи и то наематели  ooooh!

# 731
  • Русе
На мене ми е интересно, как реално се съставя този списък. Не може да искаш от бабата, която едва ходи да хване лопатата и да рине, а пък аз до разчитам на наея, защото по график трябва да рина след 5 дни, когато снегът може вече да се е стопил. И ние разчитаме на самоинициатива.

# 732
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
ако живееха в къща кой щеше да ги замести?
и при нас чисти само половинката, въпреки, че не всички са възрастни и немощни.
Simple Smile  винаги може да се плати на снегопочистваща фирма/човек и въпроса да се реши с пари, след като не може с личен труд, но като че ли това не е опция, след като има някой балък да чисти.

# 733
Здравейте,
аз пак да питам нещо.. (:
намерихме опция за покрива,НО е физическо лице,
ще се сключи граждански договор и ще ни издаде опростена фактура/квитанция за получената сума.
СПоред Вас,ако имаме гаранция 1. ще може ли на основата на този договор да се извършват ремонтни дейности, ако през тези 4г(гаранцията) протече и дали с гранжданския договор +опростената фактура,ако2. някой собственик откаже да плаща ще може ли да ги иползваме като документи в съда за направени разходи.

# 734
  • Русе
Върху сумата на гражданския договор е необходимо да платите осигуровки и данък, ако тази сума е по-голяма от 510 лв. след като се приспаднат необходимо присъщите разходи от 25%. Не плащате данък и осигуровки, ако физическото лице е Самоосигуряващо се лице. Освен това, ако е физическо лице как ще ви издаде фактура. Ще ви напише само някаква квитанция.

Общи условия

Активация на акаунт