За или против феминизма

• 30 587
  • 437
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Милената, ние сме по западния модел, нищо че сме били в соца. Цяла Европа е в този модел, независимо дали е демокрация или социализъм.

# 196
Мда... Имам я тази книга за домакинята и аз. Няма лошо, обаче много време се иска за тези дейности. Как и кога да стане, ако жената работи на пълен ден. Трябва да е многоръкият Шива.
Имаше такава карикатура в Стършел едно време точно по този повод. Как жена с шест ръце глади, пере, гледа деца, работи и чисти с прахосмукачката.
Но честно да си кажа предпочитам това, пред да туря бурката и да си седя в къщи с още няколкото съпруги на моят мъж.
 Ясно е, че пълно щастие няма.
 Трябвапросто да се възпитават момчетата да помагат на жените си в къщната работа. Не е пък чак толкова трудно да се пусне пералня, да се зареди миялна, да се мине с прахосмукачка или да се поръча пица, ако няма сготвено.

# 197
  • София
Ето затова съм "за" феминизма:

Честно да ви кажа, ме стегна сърцето като видях снимката. Жената е родила 3 деца, а няма право да си покаже лицето, т.е. тя е никоя.

Не разбирам общото между феминизма и трите деца... и показването на лицето. Това не е ли до религия?
Понякога понятието излиза извън границите на разумното... Аз лично съм против феминизма. Обичам да се чувствам жена и някой да се грижи за мен.

# 198
... Аз лично съм против феминизма. Обичам да се чувствам жена и някой да се грижи за мен.
Едва ли някой ти пречи да го осъществиш. Просто трябва да си намериш богат мъж, готов да те обслужва докато остарееш. Нищо работа.

# 199
... Аз лично съм против феминизма. Обичам да се чувствам жена и някой да се грижи за мен.
Едва ли някой ти пречи да го осъществиш. Просто трябва да си намериш богат мъж, готов да те обслужва докато остарееш. Нищо работа.
И съзнанието, че който плаща, поръчва и музиката... Да... Rolling Eyes
Дадохме дефиниция, легална, на понятието "феминизъм".
Вярно е, че то има за основа субективни лични права. Но там, където има права, има и отговорности. Вярно, не всеки е на ниво да бъде отговорен. Като няма отговорност, и права особени няма, обаче. После пък не следва и да се сърди, че бил безправен. То едното следва от другото. Simple Smile

Да споделя, в тоз ред на мисли и в тази насока на разговора, че никога не съм се чувствала мъж...  Laughing Ама си държа на правата. Склонна съм война да водя за тях. И нямам нищо против отговорностите.

Последна редакция: чт, 16 мар 2017, 12:50 от Judy

# 200
  • София
Скрит текст:
Ето затова съм "за" феминизма:

Честно да ви кажа, ме стегна сърцето като видях снимката. Жената е родила 3 деца, а няма право да си покаже лицето, т.е. тя е никоя.

Не разбирам общото между феминизма и трите деца... и показването на лицето. Това не е ли до религия?
Понякога понятието излиза извън границите на разумното...
Аз лично съм против феминизма. Обичам да се чувствам жена и някой да се грижи за мен.
Никой не ти пречи да правиш точно това. Спокойно можеш да се откажеш от правото си на гласуване, от правото си на наследство, от правото на образование, от право на работа, от правото да избираш съпруга си, правото да избереш колко деца да имаш и дали да имаш, кога да ги имаш...
Даже е редно да се откажеш от всички права, които феминизмът е спечелил, след като си против него.

# 201
Понякога понятието излиза извън границите на разумното... Аз лично съм против феминизма. Обичам да се чувствам жена и някой да се грижи за мен.
Религията е измислена от хората. А някои хора са приели, че жената не е човек, а роб, затова ще е лишен от определени права. Тази гавра има се отразява и на физическото здраве, освен на психическото, страдат от липса на витамин Д, което не е безобидно. Според изследванията, от недостиг страдат над 83% от жените, и едва 18% от мъжете. Все пак живеем във време, в което здравият разум трябва да надделее над религията поне за факторите, които влияят в/у здравето.

Никой не ти пречи да правиш точно това. Спокойно можеш да се откажеш от правото си на гласуване, от правото си на наследство, от правото на образование, от право на работа, от правото да избираш съпруга си, правото да избереш колко деца да имаш и дали да имаш, кога да ги имаш...
Даже е редно да се откажеш от всички права, които феминизмът е спечели, след като си против него.
Peace
Също и да пише, чете, да кара кола, да излиза сама и всичките нормални дейности на един свободен човек. Безплатен обяд няма, трябва да се плати по някакъв начин.
Нищо не оправдава това човек да живее на чужд гръб, затова не виждам проблем хората да се грижат за човека до себе си, независимо от кой пол са, така - взаимно - нещата са ок.

# 202
България през 30-те е била страната в Европа с най-много момичета, учещи в университет.
По време на турското робство турските жени са ходили покрити, нашите жени открити.
Туркините не са работили по полето, нашите жени са работили. Българите винаги са били много далеч от стриктния патриархален модел. Селските момичета са избирали съпрузите си дори при т.н. уредени бракове. Всъщност уредени бракове без съгласието на младоженците не е имало.
 Разводи е имало още по времето на турското робство.
Кражбата на мома, всъщност само така се е наричала, а си е била съвсем по желание на момата-просто това е бил начинът младежите да накарат старите да приемат обявеният за неподходящ жених.
Всичко това го има и в литературата, и във фолклора.
 Феминизмът е съвсем естествено продължение на българският /европейски/ начин на живот и нищо странно няма в него. Жената в българия винаги е участвала съвсем пълноценно в обществения живот.
Тук ориенталският модел никога не е могъл да пусне корени.
 Безсмислено е да се говори за бурки и ислям при положение, че този модел е абсолютно непривичен и неосъществим за нашето общество. Нашето общество винаги е било европейско.

# 203
Честно като чуя жена да каже, че е против феминизма и ми идва да взема една яка сопа и да я . fight
Но тогава се сещам, че то никой не е виновен че е тъп, ама чак пък толкова не може да си тъп и пак ми идва да я подхвана с гьостерицата.

# 204
  • Пловдив
Легална дефиниция на понятието феминизъм не съм срещала аз, има общоприета речникова (цитирана в темата), но тя далеч не изчерпва онова, което днес се влага в понятието и което е много различно според случая и говорещия. Wink

Айде няма нужда да обявявате за тъп всеки, който влага нещо друго в понятието, щот, видите ли, да си феминистка значело непременно и само да искаш да си самостоятелен дееспособен индивид.

# 205
Мда... Имам я тази книга за домакинята и аз. Няма лошо, обаче много време се иска за тези дейности. Как и кога да стане, ако жената работи на пълен ден. Трябва да е многоръкият Шива.

Ама вий не знаете ли, че повечето жени са Многоръкия Шива.  Laughing Laughing Laughing
Аз така ги бъзикам вкъщи. Мъжете.  Mr. Green

# 206
Легална дефиниция на понятието феминизъм не съм срещала аз, има общоприета речникова (цитирана в темата), но тя далеч не изчерпва онова, което днес се влага в понятието и което е много различно според случая и говорещия. Wink
Айде няма нужда да обявявате за тъп всеки, който влага нещо друго в понятието, щот, видите ли, да си феминистка значело непременно и само да искаш да си самостоятелен дееспособен индивид.
...

Под "легална дефиниция" е ясно, че се има предвид общоприетата дефиниция, а тя е тази, която е в официалния тълковен речник.
Малките от втори клас работят с такъв.
Много е полезно като умение.  Peace
А кой какъв фолклор и лична емоция си вкарва в разни понятия, които си имат официална дефиниция, си е лична работа на оня, който си ги вкарва.  Mr. Green
Когато се обсъжда смисъл на понятие, то е нормално да се тръгне от определението за него. И за да няма разминавания, се ползва официалният речник.
Даже при тълкуване на отделни термини в правото се ползва същият, когато липсва дефиниция в закона.  Sunglasses Купища съдебна практика има, съдържаща подобно позоваване.
В противен случай става селска вечеринка с игра на развален телефон. Безсмислено бръщолевене, при което един говори за тикви, а друг - за политика.  Sunglasses
Идеята за "тъп" излезе от твой пост. В друг май не я найдох. Та аз ще я пропусна като неотносима.

Последна редакция: чт, 16 мар 2017, 13:21 от Judy

# 207
  • Пловдив
Легална дефиниция значи законова дефиниция, тълковните речници не се делят на официални и неофициални, дефиницията от тълковния речник, дори ако е издаден от БАН, не е легална, а думата тъп е употребена два пъти в поста точно над моя, при това с твърдение, че бива да си тъп, ма ако си чак па толку невъзможно тъп, че да не разбираш еди-кво си, си за бой с гьостерицата.

Последна редакция: чт, 16 мар 2017, 13:24 от Магдена

# 208
  • София
Скрит текст:
И съзнанието, че който плаща, поръчва и музиката... Да... Rolling Eyes
Дадохме дефиниция, легална, на понятието "феминизъм".
Вярно е, че то има за основа субективни лични права. Но там, където има права, има и отговорности. Вярно, не всеки е на ниво да бъде отговорен. Като няма отговорност, и права особени няма, обаче. После пък не следва и да се сърди, че бил безправен. То едното следва от другото. Simple Smile

Да споделя, в тоз ред на мисли и в тази насока на разговора, че никога не съм се чувствала мъж...  Laughing Ама си държа на правата. Склонна съм война да водя за тях. И нямам нищо против отговорностите.
Това допълнение го видях сега.
Абсолютно същото е и при мен – изключително много държа на правата си. Правя връзка отговорности – възраст – здравословно състояние, не виждам полът какво общо има.

# 209
Легална дефиниция значи законова дефиниция, тълковните речници не се делят на официални и неофициални, а думата тъп е употребена два пъти в поста точно над моя, при това с твърдение, че бива да си тъп, ма ако си чак па толку невъзможно тъп, че да не разбираш еди-кво си, си за бой с гьостерицата.
Виж пак пояснението, да не си мелим излишно едно и също.
Ти откъде предлагаш да си черпим информация за съдържанието на термините в българския език?
легална, легално, мн. легални, прил.
1. Който е законен, открит. Легална партия. Легални средства.
2. Който е открит, явен. Действам по легален начин.
http://talkoven.onlinerechnik.com/duma/%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD
За "феминизъм" открих едно значение само. Постнах го.
Синоними на думата легален
(прил.) законен, легитимен, юридически, признат от закона, узаконен, позволен, допустим, правилен, прав, справедлив, лоялен
(прил.) открит, явен

Оплачи се на модератор, ако има такава обида по отношение на теб. Ако е наистина обида, намесват се, трият хората.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт