За или против феминизма

• 30 595
  • 437
  •   1
Отговори
# 210
  • Пловдив
По отношение на мен обида няма.
Не разбрах обаче: имам право или да се съглася с вас, или да се оплача на модератора, но не и да заявявам, че е тъпо да се обявява някой за тъп? Умно, нямаше да се сетя.
Ако някой случайно е решил, че аз съм "против феминизма" и се чувствам обидена поради това, каквото изявление не съм правила никъде, проблемът си е негов.

"Легална дефиниция" определено не значи позволена, открита, явна или допустима от закона дефиниция. Значи точно и само дефиниция, дадена от нормативен акт. Да не мелим глупости без значение, предлагам.

# 211
А философията, която се крие зад външния израз с бурката е е някакво спокойствие и сигурност - тя е закриляна от мъжа си от всяка гледна точка, към нея изискванията са да е добра майка и съпруга и поне й се спестява изискването да е кариеристка, а бурката я пази от неприятности на улицата, гарантира й уважение от околните, никой няма да я закачи. Та, разбирам какво ги примамва жените.
Именно. Свободата значи и отговорност за взимане на решения относно собствената си персона. Много жени не могат да я поемат и предпочитат подчинената роля и някой друг да решава вместо тях. Напоследък чета за мюсюлманки, второ и трето поколение в Европа, които слагат бурки по желание и оправдават това си решение с факта, че бурката дава анонимност, че като вървиш по улицата "все едно те няма". Това е страх от израз на женственост. Майките и бабите им са се борили да постигнат изява на личността си, а дъщерите предпочитат да я потиснат.

# 212
Гледам възникнал някакъв спор тука подир моите излияния.
От няколко дена насам споря с няколко жени за феминизма, не във форума обаче. Повечето не одобряват феминизма защото според тях това е  да работят наравно с мъжете и се заличавали като жени.
Забелязвам, че жени на които не им се работи са против феминизма. Което ме навява на мисълта, че всъщност те си нямат и най-малка идея какво означава феминизъм. И макар че в темата неколкократно се дадоха точни определения и значения, както и конкретни примери от какво бихме се лишили пак се намира някоя госпожа да дойде и да се изкаже против.
А гьостерицата лекува всичко. Joy

# 213
  • София /Абсурдистан
Аз съм живяла някое време в ислямския свят и честно казано, идвало ми е верно да си метна един чаршаф отгоре и всички да ме оставят на мира. Нищо общо няма с изрязяване или страх от женственост, но просто местните мъже вървяха на опашка след всяка жена, облечена по европейски, голяма досада. То не беше подсвиркване, то не бяха коментари, то не бяха оферти ... Whistling

# 214
  • София
Мда... Имам я тази книга за домакинята и аз. Няма лошо, обаче много време се иска за тези дейности. Как и кога да стане, ако жената работи на пълен ден. Трябва да е многоръкият Шива.
Такава има и американска, но там домакинята не работи.
http://jenite.bg/Лично-нейно/Трагикомични-винтидж-постери-срещу- … 065_i.470900.html

Последна редакция: чт, 16 мар 2017, 14:39 от Cuckoo

# 215
Ето затова съм "за" феминизма:

Честно да ви кажа, ме стегна сърцето като видях снимката. Жената е родила 3 деца, а няма право да си покаже лицето, т.е. тя е никоя.

Не разбирам общото между феминизма и трите деца... и показването на лицето. Това не е ли до религия?
До религия е, до такава религия, която не те приема за човек.
Хайде да не се правим все на неразбрали. Разбира се, че има общо, защото като се забулиш, ти ставаш никой, написала съм го в първия си коментар. Е, като си никой, ти преставаш да си личност и съществуваш (не живееш, просто съществуваш), за да слугуваш на тоя, на когото си подчинена.
Мисля, че си с някакви романтични представи-да си останеш вкъщи, някой ще се грижи за теб, а ти на топличко, на сигурничко... ее, като ти омръзне от цялата тази "идилия", ама нямаш път назад, тогава ще си говорим.

# 216
По отношение на мен обида няма.
Не разбрах обаче: имам право или да се съглася с вас, или да се оплача на модератора, но не и да заявявам, че е тъпо да се обявява някой за тъп? Умно, нямаше да се сетя.
Ако някой случайно е решил, че аз съм "против феминизма" и се чувствам обидена поради това, каквото изявление не съм правила никъде, проблемът си е негов.

"Легална дефиниция" определено не значи позволена, открита, явна или допустима от закона дефиниция. Значи точно и само дефиниция, дадена от нормативен акт. Да не мелим глупости без значение, предлагам.
Магдена, искрено съжалявам, че трябва да го кажа, но темата не е за Вас.
Затова и Вашите общения с модератора, вече го писах, но се налага да го направя още веднъж, са си лично Ваша работа. Спорна Ви пожелавам да бъде!
Надявам се да ни си копирате за трети път поста, понеже е напълно безсмислено да ангажирате така темата.

За думата "легален" дадох извадка от речник, даже два - тълковен и синонимен. Не сме в правен спор, за да прилагаме само едно от посочените й значения.  Hug Не нося отговорност за това, кое от даденото Ви допада. Важното е, че всичко, което е там, може да се ползва.
За разлика от термина "феминизъм", за който, както пиша за трети път, не видях друго обяснение, освен това, което лично цитирах. И за непознаването на което лично аз никого не съм обявила за "тъп" или какъвто и друг да било.  Whistling
Много ще ми е интересно да прочета каква е Вашата формулировка за обяснение на това понятие и на кой официален източник почива.  Peace
Само моля под "официален източник" не забивайте отново в една насока - това не е "официален правен източник". Все пак думите имат и други значения. Стига да са съгласно официално признатото им такова.

...
Забелязвам, че жени на които не им се работи са против феминизма. Което ме навява на мисълта, че всъщност те си нямат и най-малка идея какво означава феминизъм. И макар че в темата неколкократно се дадоха точни определения и значения, както и конкретни примери от какво бихме се лишили пак се намира някоя госпожа да дойде и да се изкаже против.
А гьостерицата лекува всичко. Joy
И на мен като такава една мисъл ми хрумна - че понятието е не добре познато, затова постнах дефиницията му. Ма на - хората се обиждат. Може пък и дефиницията да не им допада, но дано имат друга да покажат. Защото аз не се сещам за голямо разнообразие по темата.
За гьостерицата вече не съм сигурна, дали всичко лекува. Има нелечими заболявания.

Аз съм живяла някое време в ислямския свят и честно казано, идвало ми е верно да си метна един чаршаф отгоре и всички да ме оставят на мира. Нищо общо няма с изрязяване или страх от женственост, но просто местните мъже вървяха на опашка след всяка жена, облечена по европейски, голяма досада. То не беше подсвиркване, то не бяха коментари, то не бяха оферти ... Whistling
Да, чаршафът си го налага обществото в някои земни краища. И аз не бих рискувала да се разчаршафосам по някои места. Това няма нищо общо с поддръжката ми на феминизма.

# 217
  • Пловдив
Моля?!  Shocked
Помолих, точно по собствения Ви съвет, модератора да изтрие една доста....хм... тъпичка забележка, отправена лично към мен. Нещо от сорта да не се оплаквам на Джуди от лошото отношение на другите (what the fuck?) и че тя ми съчувствала искрено (отново wtf).
Нищо не съм копирала, никого не съм занимавала със себе си и не мисля, че съм нарушила правилата на форума.

# 218
Честно като чуя жена да каже, че е против феминизма и ми идва да взема една яка сопа и да я . fight
Но тогава се сещам, че то никой не е виновен че е тъп, ама чак пък толкова не може да си тъп и пак ми идва да я подхвана с гьостерицата.

Laughing
Понякога и аз си мисля, че с една хубава тупалка всичко ще се оправи.

# 219
Чудесно е, че сте предприели действия. Похвално е, че ни уведомихте.  Hug
Оплакването беше след мой цитат и по повод мое изказване. И понеже не аз правя подобни забележки и не съм давала такива и сродни квалификации, какво да направя - съчувствам.  Hug Сега и това остава да е нещо лошо...
Да се върнем на феминизма обаче, т.к. той е темата тук. Надявам се още веднъж да не Ви е мъчно, че е така.
Вие, например, имате ли друга дефиниция за това понятие? Много ми е интересно кой какво разбира под "феминизъм" и на каква база обосновава това си разбиране.

Междувременно ето какво стана - набраха се още последователи на предложения от Веселка метод за лечение:
Честно като чуя жена да каже, че е против феминизма и ми идва да взема една яка сопа и да я . fight
Но тогава се сещам, че то никой не е виновен че е тъп, ама чак пък толкова не може да си тъп и пак ми идва да я подхвана с гьостерицата.

Laughing
Набъбват, набъбват лечителите...

# 220
Аз лично разбирам феминизма като право на свободен избор. Свободата сама да решавам съдбата си дали да уча, какво да уча, къде да живея, как да се обличам, дали да родя, дали да не родя, от кого да имам дете и т.н. Все неща, които съвременната жена не оценява, че има докато не ги загуби.

# 221

Междувременно ето какво стана - набраха се още последователи на предложения от Веселка метод за лечение:

Laughing
Набъбват, набъбват лечителите...
Е, ние само така на шега Mr. Green

# 222
О-хо, ще ми се майтапите значи...

Mr. Green

# 223
Ееее айде сега, недей така.
Иначе този го харесвам Laughing

# 224
Говорих за новозабулените в Западна Европа.

Общи условия

Активация на акаунт