ВИЕНА Тема 9

• 91 793
  • 736
  •   1
Отговори
# 270
Ето, че някой е видял карти. Аз сега влязох на сайта , но не намирам такава информация.Blush
Моите деца са на 10/15 години, не знам теб какво те интересува, но ние не сме се качвали на по- детските забавления. 4-5- евро ми се върти в главата. Виенското колело е отделно, там бяхме с Виена пас, но е 9-10 евро, ако се плаща.

# 271
  • Viena
Сигурна съм,че съм виждала карти,на входа в ляво. Peace Eine Karte, 13 Attraktionen um 38,-- statt 65,50 Euro

Една карта  е 65,50 евро за 13 атракциона, нали? А това 38 какво е?
Не,намалена е на 38,от 65.

# 272
  • Viena
Иначе всеки атракцион е с различна цена,от Мадам Тусо до понитата е различно.

# 273
  • у нас
Яна, благодаря ти. Намерих и аз един сайт и видях, че има някакви карти. Но като го потърсих на другия ден, не можах да го открия. Уж беше за Пратера, но сега откривам друг, а там не виждам цени.

# 274
Здравейте момичета.
Някой може ли да разкаже малко повече за Коледните базари във Виена? Много ни ги похвалиха и се чудим между Виена и Рим по Коледа. Най-вече ме притеснява времето. Определено в Италия ще ни е по-топло. Но пък казват, че Виена преди Коледа била много красива и много се чудим коя дестинация да е

# 275
Здравейте момичета.
Някой може ли да разкаже малко повече за Коледните базари във Виена? Много ни ги похвалиха и се чудим между Виена и Рим по Коледа. Най-вече ме притеснява времето. Определено в Италия ще ни е по-топло. Но пък казват, че Виена преди Коледа била много красива и много се чудим коя дестинация да е
Твърдо Рим!
Коледните базари са една измислена приказка за туристи. До ден днешен се чудя как някой може да реши да дойде в този ветрилник и при тези цени! Виена през зимата е много негостоприемна. Духа почти винаги и много силно. Никъде и никога в живота си не съм студувала както тук. Накупих пухенки, шапки се научих да нося...Първото ми идване на коледни базари си го спомням като да беше вчера. Обличах си по два чифта дънки и мръзнах като куче по улиците. Влизахме в магазини! да се постоплим. Ако си на туризъм, трябва  по цял ден да се наливаш с греяно вино, че да се постоплиш. Отделно , че за мен и самите базари не са нещо чак толкова величествено. Тъпкано е с туристи и полупияни местни. Ходим понякога, пием по един пунш и бегом на топло вкъщи. Ако имате деца, забравете за тая идея.
Най-красива е Виена през май и юни. Парковете и градините са зелени, с нацъфтели цветя, времето е меко, но не горещо. Разхождаш се и можеш да се наслаждаваш на сградите, на улиците, на всичко.

# 276
Здравейте момичета.

О далече не можеш да сравняваш Виена с Рим по Коледа... мога мноооого да пиша защото от няколко години ходим по коледни базари във Виена и винаги има нещо което намираме - ново. В повечето страни базарите са по 1-2 в градовете, докато във Виена наброяват 10-на само в централната част.
Виенчани не пестят украса и е много красиво и по улиците и по базарите. Обикновено в края на ноември вече има отворени и работят до Коледа. Повечето базари работят от около 10-11 сутринта пак до толкова вечер.

Колкото до времето студено е но това не ми попречи да се кача дори в 6:30 на Каланеберг за изгрева - до човек си е... и Рим е прекрасен но няма този коледен дух. Тук зависи какво търсиш...

(цитирам ти малко от пътеписа ми за Виена по Коледа ...

"Самите базари са на много места. Най-големият базар е пред Кметството, където приблизително около 100 къщички предлагат подаръци и вкусотии. След това най-автентичният е базарът пред църквата Карслкирхе – там е базарът на занаятчиите, така да се каже. Езерото пред църквата е изпразнено и вътре са направени ясли за животни, шатри със забавления за децата и влакчета. Другият голям базар е на площад Мария Терезия между музеите близнаци. Най-хубавият глювайн пихме на базара на плац Ам хоф, където атмосферата беше малко като от по-старо време. Табелите и чашите в убити пастелни тонове с готически шрифт. А на един хвърлей разстояние от там е и най-старият Виенски базар дал традицията за това събитие през далечната 1772г – този на Фрайунг. Влезте и в пасажа – великолепно украсен и осветен. Чаровните пешеходни улички на Шпителберг също са превърнати в базари и атмосферата там е много задушевна. Около 20-на на брой са къщичките пред Щефансдом и спокойно може да обогатите тази разходка с чаровните вътрешни дворове по съседната Зингерщрасе или да прескачате от пасаж на пасаж в посока към Флейшмаркт и нейните сгради в югендщил.
Ако търсите класа и романтика обстановката на базарите пред дворците Белведере, Шьонбрун или миниатюрният базар пред Хофбург, ще ви задоволят. Ако искате нещо по-модерно – то вътрешния двор на Музеумс квартир предлага интересни атракции. А да се повозите на Виенско колело и да погледате базари от високо – то хващайте метрото и бегом към Пратера.

Един съвет – ако искате да купувате подаръци от базарите, направете го сутринта когато отварят (повечето отварят около 10-11ч., само този в Шпителберг отваря в 2 следобед), а вечерта оставете за чаша глювайн и светлините на града. Задължително отидете пред Белведере по режимно време. Във Виена слънцето по това време на годината залязва в 16:30 и синият час пред двореца е просто великолепен.

В духа на празниците щандовете са поместени в малки дървени къщички в алпийски стил, украсени с борови клончета и светлинки. А какво може да намерите на тях- каквото ви душа иска: всякаква коледна украса, ръчно приготвени арт сувенири, ароматизатори под формата на висулки за елхата, кокетни буркани със заготовки за курабийки и формички за рязане, и какво ли още не. И за дегустация менюто е богато- Започваме със задължителния глювайн с канела и различни аромати, пунш с ябълки и други вкусове, бретцели, прочутата супа в хлебче, вурстчета, виенските меденки по-известни като Lebkuchen и различни печени ядки оваляни в шоколад, да не забравя печените кестени и .. разбира се виенския щрудел. Най предпочитаният сувенир на всички базари обаче си остава автентичната чаша за глювайн. По традиция във Виена от години се изработват специални чаши за базарите, в които се сервира виното. Всяка година те са различни, дори и като видове на отделните базари. От всички които си вземехме, като че ли най ни харесаха ботушчетата от базара пред кметството, тези на Ам хоф и в Белведере."

Миналата година украста пред кметството беше нова .. пускам и малко снимки ...

# 277
Мама Съншайн, всеки път като те чета, страшно се радвам на ентусиазма ти по отношение на зимна Виена, но както не веднъж съм писала, никак не го споделям. Пътеписът ти е страхотен, може ли линк към мястото, в което ги публикуваш?
Само да доуточня, че чашите не са различни всяка година. Би било доста нетипично за пестеливите австрийци. Също така, от миналата година отварят едва през втората седмица на декември, а нашия дори го отложиха от съображения за сигурност.

# 278
Мама Съншайн, всеки път като те чета, страшно се радвам на ентусиазма ти по отношение на зимна Виена, но както не веднъж съм писала, никак не го споделям. Пътеписът ти е страхотен, може ли линк към мястото, в което ги публикуваш?
Само да доуточня, че чашите не са различни всяка година. Би било доста нетипично за пестеливите австрийци. Също така, от миналата година отварят едва през втората седмица на декември, а нашия дори го отложиха от съображения за сигурност.

Да не са различни на всякъде но на няколко базара бяха сменили дизайна ... дет се казва никаква гаранция какво ще им хрумне .. за какво съм написала за отварянето ... към края на ноември май .. Ние миналата година бяхме началото на декември и работеха - следя официалния туристически сайт на Виена е едва когато обявят дати тогава и аз набелязвам дати за пътуване..
Иначе у мен ентусиазъм винаги става ли въпрос за път... изтърпяла съм и доста жега (която аз не понасям) и доста студ.. тук вече си е до човек... а от няколко години все търсим повод да се върнем в Рим .. ама отидохме доооста по на юг.. и пак ни хареса.. всъщност аз съм адски позитивен човек, който както казва мъжа ми '"ледам позитивно на негативите" .. това е стара фотографска приказка с която се шегуваме.. но с 2 думи .. трудно ще намеря място където да не мога да си направя кефа ...  Simple Smile Simple Smile Simple Smile
ще ти пусна линка на лични

# 279
Здравейте,

предстои ни пътуване с двамата младежи във Виена, като все още се двоумя между два хостела:

https://www.booking.com/hotel/at/alibi-hostel-wien.de.html

https://www.aohostels.com/en/vienna/wien-hauptbahnhof/

Втория е близо до гарата и имайки предвид, че летим до Братислава и оттам до Виена и обратно ми се стори по-удачен. Но първия е по-близо до забележителностите и като че ли е по-добре да сме в него?
Повечето от Вас може да се учудят на избора ми, но от всичките ни пътешествия сме се убедили, че хотелите/хостелите ги използваме само за освежаване и почивка -т.е. важни са ни банята и леглата Simple Smile.

Обикновено не ползваме  градски транспорт и обичаме да се разхождаме по улиците или ползваме за най-големите разстояния (както си мисля, че ще трябва да използваме до Зоологическата градина). Децата ни са на 12 и почти 18 и стига да не е голяма жега е забавно да опознаваш града в движение. Но ако ми препоръчате да купим карти или от опит споделите програма за 3-4 дена, ще съм изключително благодарна.

Приемам всякакви съвети и напътствия и благодаря на всеки, който ми помогне с полезни мисли.....

# 280
Здравейте,

предстои ни пътуване с двамата младежи във Виена, като все още се двоумя между два хостела:

https://www.booking.com/hotel/at/alibi-hostel-wien.de.html

https://www.aohostels.com/en/vienna/wien-hauptbahnhof/

Втория е близо до гарата и имайки предвид, че летим до Братислава и оттам до Виена и обратно ми се стори по-удачен. Но първия е по-близо до забележителностите и като че ли е по-добре да сме в него?
Повечето от Вас може да се учудят на избора ми, но от всичките ни пътешествия сме се убедили, че хотелите/хостелите ги използваме само за освежаване и почивка -т.е. важни са ни банята и леглата Simple Smile.

Обикновено не ползваме  градски транспорт и обичаме да се разхождаме по улиците или ползваме за най-големите разстояния (както си мисля, че ще трябва да използваме до Зоологическата градина). Децата ни са на 12 и почти 18 и стига да не е голяма жега е забавно да опознаваш града в движение. Но ако ми препоръчате да купим карти или от опит споделите програма за 3-4 дена, ще съм изключително благодарна.

Приемам всякакви съвети и напътствия и благодаря на всеки, който ми помогне с полезни мисли.....

Лично аз много пъти в темата съм препоръчвал района около гарата като много добре уреден от към транспорт - 1 линия на метрото (до катедралата Св. Стефан върши работа), няколко удобни линии на трамвая, няколко S-бана и влакчето за Баден.За да не се повтарям пак просто поразгледайте назад коментарите. Не само аз но и други доста сме дъвкали какво може да се види в града за 3-4дни. Принципно е хубаво поне 72 часа карта да си вземете защото има доста места на които може да отидете с трамвай и метро.
Независимо в кое от двете места се установите транспортът ще ви е удобен - Белведере, Шонбрун и ЗОО, Хундертвасер, Пратер, Каленберг - все места до които най-лесно се стига с транспорт. В Инерщад така или иначе транспорт не движи, така че там щете не щете пеш.. е само някакви минибусчета има за най-мързеливите.
Най-малкото за 3 дни само транспортът ще ви спести време и ще видите повече от града.  

# 281
mamaSunshine огромни благодарности..... около гарата ще сме

започвам да чета назад и да планирам и сигурно ще си купим карти за 72 часа.... от Бг го мисля по един начин, но като отидем на място си е най-точен и правилен съвет от "приятел от извора" .

Последни въпроси ще задам за транспорта, може би пак са коментирани назад, така че се извинявам..... ще прочета внимателно всичко.... просто сега ми изникнаха.

Какъв транспорт ще препоръчате от летището в Братислава до Виена?

Синът ми на 12 г. надявам се да може да ползва намалението за градски транспорт (ще носим личната ученическа карта)  и ще активираме само останалите три карти, нали така?

Благодарности отново!

# 282
Честно казано през последните месеци зачестиха полетите до Братислава от както УИЗ пуснаха линия, но ние винаги сме летели директно до Виена така че тук не мога да помогна. Има и влакове и автобуси.
Ние все мислихме да си хванем корабче до Братислава тъй като летните месеци вървят и е приятно по реката, но това зависи в колко кацате в Братислава. За сега знам че единия от полетите каца около 22:00 местно време Братислава което е доста късно. Най-бързо определено обаче е с влак но честно идея си нямам от летището на Братислава какви са трансферите.

както казах не ми се е случвало да ползвам - но мисля че някой може да есе ключи защото се коменитираше че и други ползват тази възможност.
на мен ми е интересно колко по-евтино ви излиза полета през Братислава при положение (сигурна съм), че за кратък срок на престой едва ли може да се хване голямо намаление.

Помня че УИЗ рекламираха в началото някакви безумно ниски цени до Братислава, но като търсих такава цена ми излезе само веднъж и то само в едната посока. За 2-те, за да е евтино трябваше престоя да е много дълъг, което няма как да стане при мен. И в крайна сметка като си сметнах багаж, такси, прекачване на влак или рейс, и прочие пак цената ми дойде колкото да летя директно до Виена.

Ще се радвам ако някой се включи който наскоро е пътувал така, да сподели повече ...

# 283
  • Варна

Има автобус, който тръгва диретно от летището в Братислава и спира във Виена на автогара Ердберг, цената е 5 евро на човек в едната посока. Ние летим на 2-ри до Братислава и до Виена смятаме да ползваме него, после мога да споделя отзиви.

# 284

Има автобус, който тръгва диретно от летището в Братислава и спира във Виена на автогара Ердберг, цената е 5 евро на човек в едната посока. Ние летим на 2-ри до Братислава и до Виена смятаме да ползваме него, после мога да споделя отзиви.

Ще споделиш ли колко ви излезе отиване и връщане с полет до Братислава и съответно за колко дни... интересно ми е понеже споменах че до сега при търсене не ми излизаха цени по-изгодни от директно до Виена - поне за периода който аз искам до седя...
Мерси Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт