ВИЕНА Тема 9

• 91 575
  • 736
  •   1
Отговори
# 315
За тези, които пътуват от Братислава до Виена с влак много ли е пътя? Влакът приятен ли е, каква е цената горе долу?
Заслужава ли си да се отиде и до Будапеща с влак от Виена или да си я оставя за друг път?
И някой, ако знае кой аквариум си заслужава повече-този в Будапеща или Виена?
Благодаря! Blush

# 316
  • Viena
Точно 59 минути се пътува,приятен път е.Билетите са по-малко от 10 евро.Във Виена е по-хубав аквариума. Peace

# 317
  • Sofia
Привет на всички, имам нужда от помощ. Досега не сме били във Виена .Моя съпруг вчера му хрумна брилянтна идея да празнуваме годишнината от сватбата ни  заедно с децата ни който са под 10 г. във Виена. От сутринта гледам апаратаменти в боокинг и много се обърках. Остават 10 дни до тази важна дата и ние досега не сме били в този красив град. Ще пътуваме с кола до там, като ще тръгнем през нощта и ще сме там следобяд и ще използваме вечерта да се разходим до Пратера и да отбележим годишнината в някой хубав ресторант.Следващия ден си отделям за двореца Щьонбрун и зоопарка. На третия ден катедралата Свети Стефан и около нея

Мога да ти препоръчаме апартамента в който от седнахме. До Пратена е. До апартамента има паркинг за 4 Евро на денонощие. Много бърз достъп за 15 минути до центъра с трамвай или метро.

http://abnb.me/EVmg/eTyY0VD4LF

# 318
  • Варна
привет на всички от Виена - ние сме вече тук, времето сутринта беше много студенко 14 градуса. Но сега се пооправи... Вчера след цял ден път с кола, самолети, влакове (тръгнахме от Варна в 9:30 часа и бяхме тук в апартамента към 19:00 местно време), днес вече на обиколка и децата ми не са спрели да мрънкат Wink Да не досаждам на всички с писане, като се върнем ще обобщя престоя в един пост. Поздрави!!

# 319
Пиша само да предупредя пътуващите с кола към Виена, че по пътищата е нещо страшно. Километрични опашки навсякъде по границите и по местата за плащане на тол таксите в Сърбия, адски натоварено движение. Който може да преосмисли.

# 320
Това цяло лято е така заради разни гастарбайтери... ние преди месец на отиване и връщане от Прага сме чакали по 6 часа граници Sad

# 321
  • София, България
Не е цяло лято - в началото на лятото потока е насам, а сега по това време - наобратно  Peace

# 322
Сдобихме се с самолетни билети до Братислава доста занапред са във времето, с цел посещение на Виена. Ако има ползвали Fixbus за дестинацията Братислава-Виена и обратно, да попитам нужна ли е предварителна покупка чрез Интернет или може и на место? Долното четох и гледах, билета на влаковете за същата дестинация е 14-16 Евро, т.е. с автобус си е най-евтино?
И някой беше писал по-назад, че е открил евтини места за нощувка във Братислава, ако може да сподели кои са те Simple Smile.
Има ли детски билети за обществения транспорт във Виена, някъде се споменава че те са за ученици само ако учат и имат документ от Австрийски у-ща?

# 323
  • Viena
Да,трябва да учат тук.

# 324
 janaa777, т.е няма разлика в цената за обществения транспорт за малки и големи във Виена?

# 325
  • Viena
Аз имах предвид,че транспорта е безплатен през ваканцията за децата,които учат тук .Иначе билета мисля,че е 1.80 за дете и 2.30 за голям. Peace

# 326
  • Варна
Привет на всички!
Моето семейство се завърна в неделя от едноседмична почивка във Виена. За тези, които плануват пътуване като нас - с две деца на 3 и на 5 години, ще разкажа нашите впечатления Wink
Пътуването ни беше от Варна с кола до Букурещ и от там с полет до Виена с румънската авиолиния Таром - билети купих още през април, като за 4-та плюс включен багаж и запазено място в самолета - около 580 евро. На самото летище платихме към 100-на лева за паркинг за колата (за цялата седмица). Много съм доволна от този вариант, тъй като от Варна или от София полетите бяха безбожно скъпи....
Кацнахме във Виена по график, в неделя към 17 часа и пътувахме с влака S7 до центъра, за което платих 4,60 евро за 2 възрастни с билет от автомат. Не разбрах защо ме таксува толкова, но на автомата пишеше, че билетът е до Wien Praterstern, където трябваше да хванем метрото.
След това с метрото, с линия У1 отидохме до нашия апартамент, който се намираше в квартал Favoriten - това беше изключително сполучлив избор!! Препоръчвам с 2 ръце и 2 крака Grinning  Самият апартамент е супер-удобен, модерен, има всичко нужно +пералня, ютия и т.н. Намира се на 2 минути буквално от спирката на метрото, а на съседната улица, която беше някаква пешеходна - имаше редица магазини, пекарна, магазин за шоколад, супермаркет, някакво малко Мол-че, ресторантчета, разни други дюнерджийници - голям избор, супер място!
Във въпросната неделя вечер, почти всички малки ресторанти бяха отворени и от там си взехме за ядене в стаята. Следващите дни бяха със слънчево време, сутрин по-хладно и затова си носехме в раница дрехи (с къс-дълъг ръкав, горнища и т.н. за смяна).
Ден 1 (понеделник) - от квартирата отидохме с метрото до Karlsplatz, от където пеша (доста пообъркана) едвам намерихме Природо-научния музей. Таксата е 10 евро на възрастен. Вътре има всякакви животни, птици, и разни други гадинки Wink  Децата разглеждаха - беше им интересно, защото колекцията им е доста голяма и всичките животни са направо като живи.
След това отидохме пеша до Парламента и до Volksgarten, където с изненада видяхме, че е затворено. Незнам защо, обаче нямаше хора вътре и вратите бяха затворени. След това пеша минахме покрай Hofburg, през централната улица и докато стигнем до заведението "Chattanooga", където седнахме за обяд. Самото ядене - нищо особено, платихме 50-на евро за шницел, кренвирши с бекон, две бири и два сока. На ставане, врътнахме се около Стефансдом, където беше лудницата и се прибрахме с метрото към квартирата.
За вечеря отидохме в една сръбска кръчма в квартала - "La Koliba", където имаше нещо като бюфет за 6 евро - ядохме сарми и шопска салата, отделно поръчахме някаква пържола, която... абе в БГ храната е много по-добре.
Ден 2 (вторник) - станахме по график и тръгнахме към Шьонбрун, тъй като бях купила билети онлайн за 10 часа. Хора имаше достатъчно, но благодарение на това че билетите бяха купени и резервирани - направо влязохме вътре с аудиогид. Обиколихме 25-те стаи (малката обиколка), и децата ми умряха от скука Wink  Излязохме навън и се качихме на влакчето, което обикаля градините - то пък беше 22 евро за 4-та.  С него се возихме до Gloriette - качихме се естествено на терасата горе, правихме снимки и решихме да се върнем пеша надолу. Минахме покрай фонтана и излязохме към метрото (жегата се заформяше, а децата към 1-2 часа след обед вече едвам гледат).
Вечерта решихме да ходим да ядем в Сантиметър до Кметството - честно казано съм разочарована. През 2011 година бяхме там с мъжа ми, ядохме на същото място и същите неща. Тогава разликата беше, че шницелът едва се събираше в чинията, а отделно донесоха пълна порция картофи. Сега на една обща чиния бяха сложили шницел плюс 1 шепа картофки. Ядохме също и ребра... малко сухи, но те пък с картофи соте и някакви сосчета, което замаза положението отчасти.
Ден 3 (сряда) - от сутринта отидохме в Зоопарка. Момчето на влакчето от предния ден ни даде талони за отстъпка към Зоо-то, и така платих 33 евро за вход. Ако сме влезнали вътре към 10 часа, едвам си тръгнахме към 15ч. Голямо обикаляне беше, имаше много народ, но въпреки това всички животни се виждаха добре, снимахме наред. Хапването пак ни куцаше - купихме на децата от онези брецели, обаче то като сух хляб... хич не ги харесаха. За съжаление нямаха сили да ги водя на Лабиринта (това единствено пропуснахме там).
За вечеря едвам ги замъкнах до кръчмата "7Stern Brau" - и там съм разочарована. Сервитьорът явно не беше на кеф, блъскаше с чашите и чиниите по масата; поръчахме си там бургери, които бяха със странен вкус, явно заради месото...  моите изядоха картофите и хлебчетата, аз каквото остана. И накрая въпросния мил сервитьор носи сметката, където първоначално помислих, че ми е заградил сумата (понеже съм туристка и да не объркам), а после като се прибрахме видях, че заграденото било надпис "Tip not included" ....
Ден 4 (четвъртък) - отидохме до Техническия музей, до където освен с метрото се возихме и на трамвай. Там пък една баш нашенска "ромка" с мъжа си явно, се качиха - гледаха ни укорително и нареждаха на български децата, че били седнали и разни други... натуралистично от всякъде.
Техническият музей е с такса 13 евро за възрастен - много е интересен и за децата, понеже вътре има различни пана, където децата да правят нещо - да въртят лостчета, да натискат копчета и подобни. Има цели експонати в реални мащаби на влакове, самолет, хеликоптери, коли, разни машинарии от сондите за петрол и подобни. Абе с две думи, там изкарахме 2-3 часа. А най-хубавото беше една пързалка още до касата. Пускат се децата, на края на пързалката има фото, снима ги и на един тъч-скрийн дисплей показва снимките. На тях е написанот с колко Км/ч се движи детето по пързалката, избираш си снимка и си написваш имейл да ти я пратят. Безплатно - така си качихме 3-4 снимки Wink
След обеда ги заведохме до Кулата Donauturm. На отиване освен с метрото се качихме и на автобус 20-А. За самата се возихме с асансьора за сумата от 10 евро на възрастен - тук за първи и единствен път ме питаха освен на колко години е голямото, и да им покажа паспорта. След това седнахме на сладкарницата за торта и сок. И на слизане установихме, че въпросният автобус е след 1 час. И решихме да вървим пеша през парка. Стана бързо за мое учудване - освен през парка се минава и през квартал с високи блокчета или незнам, бизнес сгради ли са всички?
Ден 5 (петък) - отидохме с трамвай до Белведере - минахме от южната страна през градините, обиколихме сградата, правихме снимки на шадраваните и тръгнахме пеша към Karlsplatz. За градините на Белведере се минава през тях, не сме влизали в сградите и никой не ни е търсил за билети или подобни.
С метрото после отидохме до мола - Donauzentrum. Доста е голям, обаче ние освен в магазина за играчки, не сме влизали другаде - пропуснахме останалите неща. Взехме си кафе от Старбъкс и айде обратно на метрото.
Вечерта заведох моите до Гринцинг - освен че пътувахме 1 час, кръчмата Мюлер беше затворена - имаше частно парти, и за капак малките ми дечица заключиха, че искат да се прибират. След кратко мрънкане, се качихме обратно на автобуса... с две думи нищо не видяхме от там.
Ден 6 (събота) - беше денят за тръгване. Трябваше да напуснем апартамента до 11 часа, а полетът ни беше чак в 18ч. Затова отидохме до гарата Wien Mitte, където оставихме куфарите на шкафчета и отидохме на разходка в Stadtpark.  Там децата играха на площадката, която беше най-голямата, която видях във Виена до момента. Отидохме до статуята на Щраус и на връщане пред гарата имаше някакво изложение на ретро-спортни коли. Момчетата бяха възхитени, снимаха се наволя с всяка една. А в самата гара пък, влязохме да ядем в една пицария, която беше неочаквано добро попадение - Vapiano Wien Mitte. Поръчахме пица, спагети и тирамису. Всичко беше много вкусно, а принципът на пицарията е интересен Wink Съжалих, че не знаех за нея по-рано, щях да спестя доста боклучки на децата, дето ги изядоха предните дни...
И така, със самолета и към Букурещ, където пък си взехме колата и към Варна.
Негативните ми изводи за Виена: станало е доста мръсно, улиците бяха мръсни и то през цялата седмица. Имаше едно кучешко а*о по пътя за нашата квартира и стоя там няколко дни. Като го изчистиха, пък на следващия ден имаше локвичка сладолед (някой беше изтървал)... докато си тръгнахме си стоеше там. Бях с едни бели кецки през някои от дните.... ами едвам ги изчистих у нас.
Отделно циганите, арабите и разни там етноси... направо не знаеш къде си. Докато се возихме в метрото единия път, стоим с малкия син прави и един австриец до нас ми обяснява на немски (моят е доста лош), че трябва да сръчкам някого с лакът и да му кажа Entschuldigen, че да ми направят място да седна.
Явно имигрантите са променили доста Виена от последното ми ходене там. Това е от мен, надявам се да съм полезна на някой пътуващ! Wink

# 327
Платила си толкова защото летището на Виена е извън зона 100 в която важат билети и карти. За всяка зона извън нея се плаща по още 2.20 евро в посока на човек.възможно е да е имало някаква малка надценка от автомата. това почти през две - три страници в темата тук го обясняваме и даже карти на зоните има.
Иначе браво хубаво сте си изкарали

# 328
  • Варна
това го бях прочела, но освен тези 4.60 мислех че ще има и допълнителни 2*2.20 на самия автомат

# 329
Ако сте били с предварително закупени карти за Виена не, или ако не сте имали билети за центъра и тях сте ги взели преди качването на метрото... плащаш само извън зоната. До преди година можеше даже купувайки карта онлайн да чекнеш към това и двупосочен до летището и директно всичко на един билет излизаше и си го свалят на смартфон. Сега тази опция я има само за КАТ-а но не и за S бановете за съжаление.

Общи условия

Активация на акаунт