ВИЕНА Тема 9

• 92 329
  • 736
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Много благодаря на всички за бързите отговори и за помощта! Вече съм почти готова с всичко за предстоящото пътуване благодарение на всички, които пишат тук.  Hug  Искам да попитам на Erdberg където спират автобусите има ли откъде да си купя картите за транспорт, както и Vienna city card или е по-добре сега предварително да ги взема? Другото, което е - моят приятел е много запален по риби и т.н. и мислех да отидем в Haus des meeres, въпреки че ще ходим и в зоопарка. Въпросът ми е заслужава ли си и има ли богато видово разнообразие, тъй като и в зоопарка гледах, че има доста риби. Била съм в аквариума в Лондон и на мен предполагам ще ми е безинтересно.

# 166
В зоопарка има доста рибки също. Има голям аквариум с тропически рибки и доста други, но в никакъв случай не може да се сравнява с Хаус дес Меерес. По принцип, аз не препоръчвам да се ходи и на двете, но щом човекът е любител, вероятно много ще му хареса. А нали затова човек отива на екскурзия? Ако не ви е неприемливо, може да се разделите за половин ден и докато той се възхищава на 10 етажа с аквариуми, вие да се помотаете на друго място.

# 167
На последния етаж на къщата на морето има хубаво кафене с гледка към града Simple Smile
Така че ако ви писне може да си починете, докато той обикаля Wink

# 168
  • София
На мен много ми хареса в Хаус дес меерс, но наистина си е до човек, и какво харесва. Изгледа от последния етаж, от терасата е супер. Помня, че имаше една огромна костенурка там, не знам дали още я има  Simple Smile Аз и друг път съм го писала, че едвам изкарах мъжа ми от там, но той е почитател на рибите.

# 169
На мен много ми хареса в Хаус дес меерс, но наистина си е до човек, и какво харесва. Изгледа от последния етаж, от терасата е супер. Помня, че имаше една огромна костенурка там, не знам дали още я има  Simple Smile Аз и друг път съм го писала, че едвам изкарах мъжа ми от там, но той е почитател на рибите.

Точо обратното - нас не можеш ни вкара на такова място, ама заради гледка се катерим навсякъде  Joy

# 170
  • София
Благодарят за мненията. На място ще решаваме, но най-вероятно ще отидем. А по въпроса с картите?

# 171
Какво по въпроса с картите ? ... За градски транспорт се пише постоянно в темата, какво те интересува ...

Виена е разделена на 23 района, до които има добре организиран транспорт. Основната зона в която важат билетите и картите за града е ЗОНА 100. На картата е добре очертана – бялата в средата. В тази зона единично пътуване с билет е 2.2.евро за (деца 1,10 евро), а картите са различни. На сайта на виенския транспорт, както и на официалния туристически сайт на общината, има достатъчно информация за картите.

За по-голямо изображение
https://cdn.bg-mamma.com/cxZl/34844302_7abb999e

Линк към официалния сайт на Виена
https://www.wien.info/en/travel-info/transport/tickets

- Карти: за 24 часа (7.60 евро), 48ч. (13,30 евро) и за 72 часа (16,50 евро) – тези карти се ползват много от туристи, които са за по 2-3 дни в града. Обхващат всички линии на градския транспорт в зона 100 + авотбусите до Каленберг и Леополдсберг . Да, хълмът е малко извън града но са го включили в системата на транспорта. Картите се валидират при влизане в превозното средство, като се засича часът на валидиране. Картата важи съответните часове от часа на валидиране и в часът на изтичане трябва да сте слезли от превозното средство.

- Седмични карти – Те са удачни за 5 дневен престой, но са от понеделник до понеделник считано от 9ч. сутрин. Тоест ако отивате в сряда или четвъртък не е най-удачния абонамент. Цената им обаче е колкото на картата за 72 часа (16,20 евро) и е определено по-изгодна. Ние винаги планираме престоя си така, че да ползваме тези карти, тъй като седим повече време в града и така цената за транспорт е по-изгодна за времето за което се ползва. Картата отново е за всички линии в Зона 100.

- Ако решите да излизате извън зона 100 – Примерно да отидете до Баден или Клостернойбург, някое друго близко градче или абатство. На Картата горе има и останалите зони извън Виена. Билетите отново са по 2.20 евро, за всяка зона извън Виена – в посока. За летището или Клостернойбург примерно ще трябва да доплатите само 2.20 евро за една посокa ако ползвате карта за Виена, тъй като са само една зона извън града. За Баден ще трябва да доплатите по 4,40 евро в посока, тъй като се намира 2 зони извън града. Системата е удобна стига просто добре да огледате картата и да се ориентирате в зоните. На Картата това са зоните в зелен цвят.

- Виена пас и Виена кард – това са абонаментни карти за градски транспорт, в чиято цена е включено и посещението на различни атракции в града – в зависимост от абонаментния план. В двата сайта доста подробно е обяснено всичко за различните планове. Виена пас примерно има абонаментни планове с вкл. вход за над 60 забележителности, а Виена кард е с включени отстъпки от цените на входните билети.  Тези карти обаче са подходящи и си избиват цената в случаи, че възнамерявате интензивно да се посветите на музеите, и да пренебрегнете останалата част от града. За посещение на 1 или 2 места не си струва. Така че преценете добре според плана който си чертаете за престоя.

Линкове
https://www.viennapass.com/ - Виена пас
Виена кард
https://www.wien.info/en/travel-info/vienna-city-card

# 172
  • Sofia
Кой транспорт е по-добре да ползваме, за да отидем от летището до спирка на метрото - линия U6 (Thaliastrasse):
Express Train S7 до Floridsdorf и оттам U6
или
Railjet до Hauptbahnhof и оттам U1, U3 и U6

# 173
  • София
Какво по въпроса с картите ? ... За градски транспорт се пише постоянно в темата, какво те интересува ...

Виена е разделена на 23 района, до които има добре организиран транспорт. Основната зона в която важат билетите и картите за града е ЗОНА 100. На картата е добре очертана – бялата в средата. В тази зона единично пътуване с билет е 2.2.евро за (деца 1,10 евро), а картите са различни. На сайта на виенския транспорт, както и на официалния туристически сайт на общината, има достатъчно информация за картите.

За по-голямо изображение
https://cdn.bg-mamma.com/VxyW/35038198_e08ed9ce

Линк към официалния сайт на Виена
https://www.wien.info/en/travel-info/transport/tickets

- Карти: за 24 часа (7.60 евро), 48ч. (13,30 евро) и за 72 часа (16,50 евро) – тези карти се ползват много от туристи, които са за по 2-3 дни в града. Обхващат всички линии на градския транспорт в зона 100 + авотбусите до Каленберг и Леополдсберг . Да, хълмът е малко извън града но са го включили в системата на транспорта. Картите се валидират при влизане в превозното средство, като се засича часът на валидиране. Картата важи съответните часове от часа на валидиране и в часът на изтичане трябва да сте слезли от превозното средство.

- Седмични карти – Те са удачни за 5 дневен престой, но са от понеделник до понеделник считано от 9ч. сутрин. Тоест ако отивате в сряда или четвъртък не е най-удачния абонамент. Цената им обаче е колкото на картата за 72 часа (16,20 евро) и е определено по-изгодна. Ние винаги планираме престоя си така, че да ползваме тези карти, тъй като седим повече време в града и така цената за транспорт е по-изгодна за времето за което се ползва. Картата отново е за всички линии в Зона 100.

- Ако решите да излизате извън зона 100 – Примерно да отидете до Баден или Клостернойбург, някое друго близко градче или абатство. На Картата горе има и останалите зони извън Виена. Билетите отново са по 2.20 евро, за всяка зона извън Виена – в посока. За летището или Клостернойбург примерно ще трябва да доплатите само 2.20 евро за една посокa ако ползвате карта за Виена, тъй като са само една зона извън града. За Баден ще трябва да доплатите по 4,40 евро в посока, тъй като се намира 2 зони извън града. Системата е удобна стига просто добре да огледате картата и да се ориентирате в зоните. На Картата това са зоните в зелен цвят.

- Виена пас и Виена кард – това са абонаментни карти за градски транспорт, в чиято цена е включено и посещението на различни атракции в града – в зависимост от абонаментния план. В двата сайта доста подробно е обяснено всичко за различните планове. Виена пас примерно има абонаментни планове с вкл. вход за над 60 забележителности, а Виена кард е с включени отстъпки от цените на входните билети.  Тези карти обаче са подходящи и си избиват цената в случаи, че възнамерявате интензивно да се посветите на музеите, и да пренебрегнете останалата част от града. За посещение на 1 или 2 места не си струва. Така че преценете добре според плана който си чертаете за престоя.

Линкове
https://www.viennapass.com/ - Виена пас
Виена кард
https://www.wien.info/en/travel-info/vienna-city-card

Мерси за изчерпателната информация. Прочела съм темите, харесала съм картите. Бях попитала дали на Erberg където спиратой автобусите има откъде да си купя vienna city card  и обикновена карта за транспорт или предварително онлайн да си взема.

# 174
Знаете ли надеждна фирма за такси?
От летището до апартамента ще вземем от там, но за обратния път/ до летището/ ми се иска да си поръчам.

# 175
Какво означава надеждна? Тук копърки няма.

# 176
Ок, супер.
Някакъв номер на такси компания имате ли?

# 177
Не, никога не съм ползвала Такси във Виена. Но има опция да си поръчате предварително такси и да спестите 10-на евро.

# 178
Дава,  но нямам телефон. Ок,  ще търся там.

# 179
Дава,  но нямам телефон. Ок,  ще търся там.
Стига де, в гугъл могат да се намерят 10 компании, наистина ли е нужно някой да ги провери вместо вас?

Общи условия

Активация на акаунт