Не се разбирам с майка ми

• 16 156
  • 133
  •   1
Отговори
# 15
Е в края на краищата минали са месеци от смъртта на баща ти, през които месеци майка ти е била на отглеждане при бабите ти и още не става от леглото. Що са глупости и нескопосни опити за манипулация?

Отиването при нея за седмица-месец-година и лягането в нейното легло както когато си била дете няма да помогнат ни най-малко, а само ще задълбочат проблема ти. От молитви пък файда съвсем не виждам.

Аз бих си продължила собствения живот какъвто е бил до момента преди баща ти да почине. Ако сте ходели при тях веднъж седмично, бих продължила да ходя веднъж седмично. Нужна е твърдост и спокойствие. Трябва да й покажеш, че имаш собствен живот и ангажименти, а тя като възрастен човек, който при това е и родител, трябва да има свои такива.

Намесата в личния ти живот и коментарите относно приятеля ти считам за недопустими. Трябва да поставиш ясни граници и да си готова да ги отстояваш, защото иначе ще ти се качи на главата.
Каквото и да правиш тя все ще мрънка и все ще й се струва недостатъчно по простата причина, че и на фльонга да се вържеш, баща си не можеш го върна.

Постарай се да не допускаш истерични изблици и скандали. Ако видиш, че се заражда скандал, кажи й че ще разговаряш с нея, когато тя е в нормално състояние и си излез или затвори телефона.
Това ще спомогне за запазване на що-годе нормални взаимоотношения, защото при скандал една дума води до друга и хората си наговарят ужасни неща в опитите си да наранят другия.

Аз например съм чувствителна и злопаметна и подобни сцени ми променят мнението и отношението към въпросните хора безвъзвратно.

Всичко това разбира се, при условие, че майка ти не е пълен инвалид, който изисква грижи 24/7. Но аз и в такъв случай не бих оправдала този енергиен вампиризъм, защото за такива случаи си има и съответните варианти.

Brie, странен ми е коментарът ти.

Казваш, че е нужно твърдост и спокойствие, аз бих добавила и търпение. Но не за да дресираш куче.

Ако една жена, цял живот е била нормална и след травма *откачи*, мисля, че само с много внимание, търпение и любов нещата могат да се поправят.  Или поне да опиташ. Разбира се, че има и момент в който трябва да спреш. Тук изобщо не е такава ситуацията.

Представям си, колко *откачена* съм била за майка ми. Особено, когато бях типичен тийн. Първи любови. Първи раздели. Сърдене на целия свят. Не ме пуска на дискотека и съм й казвала, че е лоша, лоша майка. Как ли ми е търпяла глупостите? С търпение и обич. Винаги е била до мен. Мисля, че дори да ни обиждат и нараняват и тя има нужда да откачи от болка......и сега е наш ред, да опитаме да сме безрезервно до родителите. Казвам, да опитаме.

Не знам дали си губила близък, но всъщност през първите 5, 6 месеца изобщо не знаеш, каква болка те очаква. През тези месеци страдаш от шока, но сякаш не вярваш още. Все очакваш да го видиш, мирише ти на него. Гласът му още ти кънти в ушите. Сякаш е на почивка или пътуване и хей сега пак ще го видиш.
Истинската, огромна и опустошаваща болка идва след 7, 8 месеца.....когато наистина осъзнаваш, че никога няма да го видиш отново.

# 16
Губила съм близки за съжаление. Чувството ми е познато.

Аз казвам как аз бих постъпила в подобна ситуация, която ми намирисва на манипулация. Аз не обичам и не допускам да бъда манипулирана. Нито пък манипулирам други хора, особено най-близките ми.

Разликата между теб, когато си била дете и си правила фасони и майка ти сега е, че тя е възрастен човек, изцяло отговорен за състоянието и поведението си, който обаче е избрал да се държи като ревнив пубер.
Но пък ти имаш друга гледна точка и изработен план за действие, ами действай тогава.

Аз коментирах понеже си пуснала тема и мислех, че събираш мнения, съответно изказах моето.

# 17
Е в края на краищата минали са месеци от смъртта на баща ти, през които месеци майка ти е била на отглеждане при бабите ти и още не става от леглото. Що са глупости и нескопосни опити за манипулация?

Отиването при нея за седмица-месец-година и лягането в нейното легло както когато си била дете няма да помогнат ни най-малко, а само ще задълбочат проблема ти. От молитви пък файда съвсем не виждам.
Напълно съм съгласна с това мнение. Авторката иска нещата да се наредят безболезнено. Нормално е такова искане, но не е особено реалистично, за съжаление. Най-често са необходими драстични мерки.

# 18
Майките раждат в мъки, грижат се за децата си, прекарвайки безсънни нощи и живеят за тях и тяхното бъдеще, докато те станат самостоятелни и си поемат по пътя, но идва момент, в който МАЙКИТЕ имат нужда от вас. А вие имате синовен (дъщерен) дълг за връщане. Така е устроен живота. На стари години си длъжна да се грижиш за родителите си.  Защото и ти някога ще стигнеш до такова положение, и ти ще проимаш нужда.
Не си мисли, че дълговете могат да не се връщат.  Ако не го връщаш към майка си, ще го връщаш в живота си по много по-болезнен за теб начин, защото всичко се връща в този свят.
Във Вселената има сурови, но справедливи закони, и по закона на бумеранга, всичко което сториш някому, ще се върне към теб самата.

# 19
Но, разбира се. Авторката трябва моментално да зареже приятеля си, да не погледне мъж до края на живота си и да не ражда деца, за да се грижи за майка си като за малко дете.

# 20
Благодаря на всички, че се отзовахте на помощ, от всички разбрах  и научих по нещо.Ще опитам всички варианти. Още веднъж благодаря

# 21
Късмет и успех! Ще ти трябват здрави нерви.

# 22
ако майка ти не е на легло поради физическо заболяване, а го прави само като реакция на мъката- има нужда от намеса на психиатър. Подобно решение за лечение не е нито обидно, нито унизително, нито показва липса на любов. Тя има проблем, с който явно не можете да се справите само с любов и има нужда от лечение, за да преодолее загубата. Не оставяйте нещата да ескалират като ги "разбирате" и оправдавате- това е лошо първо за нея и после- за вас.

# 23
Ето една статия, която може да ти бъде полезна:
http://aida.reikimagic.org/wp/2017/01/30/%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B … 0%BD%D0%BE%D1%81/

Но съвета ми е да не се доверяваш само на един метод в решаването на този много сериозен проблем, който всъщност може да трая цял живот!
Някой от моите методи са - гледам да не се фокусирам изцяло върху това, за да не ми яде от енергията, макар че нещата понякога са толкова зле, че не успявам.
И другото много важно е твоето собствено усещане за удовлетвореност от живота, което ти излъчваш, ако ти излъчваш стабилност и удовлетвореност, тя на подсъзнателно ниво ще усети това и ще спре да те тормози, така че работи върху своя живот...Прегръщам те и се моли много, много. Сега е пост време подходящо за духовна работа. Вместо психолог си намери духовен баща, някое отче, на него сподели тегобите си, ще ти помогне, повярвай ми!
Не забравяй, че всеки има изпитания в живота, но майка си и баща си сме ДЛЪЖНИ да уважаваме, колкото и да ни е тежко.
"Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и за да живееш дълго на земята" Simple Smile
Бог да е с теб!

# 24
  • Пловдив
И другото много важно е твоето собствено усещане за удовлетвореност от живота, което ти излъчваш, ако ти излъчваш стабилност и удовлетвореност, тя на подсъзнателно ниво ще усети това и ще спре да те тормози, така че работи върху своя живот...Прегръщам те и се моли много, много. Сега е пост време подходящо за духовна работа. Вместо психолог си намери духовен баща, някое отче, на него сподели тегобите си, ще ти помогне, повярвай ми!
Не забравяй, че всеки има изпитания в живота, но майка си и баща си сме ДЛЪЖНИ да уважаваме, колкото и да ни е тежко.
"Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и за да живееш дълго на земята" Simple Smile
Бог да е с теб!

И като се моли какво? Баща и ще оживее? Или майка и ще стане? Лозето не ще молитва, иска мотика. Трябва да действа, не да дреме.

# 25
Уважаема Янтра, от коментара си заключавам, че вие само копаете без никакъв духовен живот, тежък ще да е живота ви, ще се моля и за вас Simple Smile

# 26
Уважаема Янтра, от коментара си заключавам, че вие само копаете без никакъв духовен живот, тежък ще да е живота ви, ще се моля и за вас Simple Smile
Далеч по-добре би било да се молиш за себе си- за малко повече мозък и проблясък, че прибързаните изводи за ближния и особено за неговия духовен живот са симптом на сериозна не само мозъчна, но и духовна недостатъчност.

# 27
Моля за извинение, не съм целяла да обидя никого!

# 28
  • Пловдив
Има още народни пословици в този дух.

Бог помага, но в кошара не вкарва.

В унисон в българската народопсихология се предполага, освен да се моли, тя да предприеме някакви действия. Само с молитва не става.

Иначе да, аз не съм вярваща или религиозна. В различни периоди от живота си се колебая между агностик и атеист. Сега съм атеист.

# 29
В различни периоди от живота си се колебая между агностик и атеист. Сега съм атеист.
Ти си добре. А аз съм католичка, колебаеща се между атеизъм и агностицизъм, но май агностикът в мен ще победи.

Общи условия

Активация на акаунт