Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 5

• 80 873
  • 738
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте, попаднах на една задачка във форума финанси.ком, която смятам че всеки кандидат мЕлионер от наеми трябва да се научи да смята Wink
п.п.приемам че са се изсилили малко със тези 350лв разходи по събиране и администриране на наема, но за останалите разходи съм съгласен.

# 211
Хеее, добре ,че е закачка Joy Joy Joy Нито една от червено написаните цифри ,не е съобразена с действащото към момента законодателство. Че и корпоративен данък плеснали ooooh!

# 212
Хеее, добре ,че е закачка Joy Joy Joy Нито една от червено написаните цифри ,не е съобразена с действащото към момента законодателство. Че и корпоративен данък плеснали ooooh!
е корп. го приемам като данък върху доходите от наем - пак си е 10% Simple Smile

# 213
  • София
ДВИто и тук ли налази?
Аман!

# 214
  • Банкя
Благодаря ви мнооого! Чувствам се по-добре. не знам защо но много се притесних. То нищо се не знае. Мога да попадна и на по зле 😦😩.Ще ви кажа как со нещата.🙏🙏🙏

# 215
  • София
Ами за да не попаднеш на по-зле - строг кастинг на кандидатите.
Дъщеря ми живее в чужбина и търсят по-голяма квартира.Бях и на гости преди седмици и заедно ходихме по огледи. Много скрити дефекти намерих и ги показах.
При огледите собственика попълва таблица - кой къде работи, какви доходи има и подобни.
Като минат 2 -3 седмици с огледи собственика мисли няколко дни и с брокера проучва кандидатите.
Та накрая близо месец след огледа им се обаждат за да ги отхвърлят или да поискат официален документ за доходи и препоръки от бившите наемодатели.
Срока за предизвестие и депозита е 3 месеца. Не важи ако носиш парите в джоба и пожелаеш в момента да платиш 2 депозита+наем+ комисионно.
И да имаш пари, те пак преценяват дали да ти гласуват доверие.
А тук първия суляк с 200 лв в джоба сме съгласни да го приберем. После си скубем косите, но късно.
Тарльо, за какво се притесняваш? Че някаква пожелала да живее при тебе и съседките я пробутват?
Първо бих почислила тя защо не си остане там, където е била до сега? Освен ако собственика не продава - съмнително е защо я пъди.
След това - защо пък да не и откажеш като нещо те притеснява.
Аз давам 2 апарт. под наем. Познават ме наоколо и доста често са ми предлагали някой супер-дупер честен квартирант. До скоро живял в съседния вход, но сега си търси  друго. Защо ли .....Много кротко и любезно им давам визитка на брокерката ми - да се свържат и да про оверят условията при нея. Ама то нямало нужда, защо да се харчим допълнително за комисионно, да се разберем, договора е формалност и подобни простотийки. Пак кротичко им обяснявам, че аз без милата ми приятелка-брокерка не работя. Като няма пари даи плати кой гарантира, че другия месец и мене, и монополистите няма да завлече.

# 216
tarlio, а ако има син със здравословни проблеми и е сама, в нужда, може би има право на общинско жилище? Не мисля, че е добра идея от милостиво сърце да приемаш квартиранти. Все пак ти си решаваш, имотът си е твой  Peace

Да разкажа случка с мой познат - даваха малък апартамент до техния дом, нищо луксозно, за скромен живот. Наематели им бяха самотна майка със син - не беше болен, ама нещо имаше проблеми. Няколко месеца всичко наред и един ден идва полиция да го търси за тежко престъпление. А моя познат - "Ама то сега как да им кажа да си тръгват, защото и мен ме е страх за детето ми?"

# 217
Дъщеря ми живее в чужбина и търсят по-голяма квартира.Бях и на гости преди седмици и заедно ходихме по огледи. Много скрити дефекти намерих и ги показах.
При огледите собственика попълва таблица - кой къде работи, какви доходи има и подобни.
Като минат 2 -3 седмици с огледи собственика мисли няколко дни и с брокера проучва кандидатите.
Та накрая близо месец след огледа им се обаждат за да ги отхвърлят или да поискат официален документ за доходи и препоръки от бившите наемодатели.
Срока за предизвестие и депозита е 3 месеца. Не важи ако носиш парите в джоба и пожелаеш в момента да платиш 2 депозита+наем+ комисионно.
А тук първия суляк с 200 лв в джоба сме съгласни да го приберем. После си скубем косите, но късно.
Тарльо, за какво се притесняваш? Че някаква пожелала да живее при тебе и съседките я пробутват?
Първо бих почислила тя защо не си остане там, където е била до сега? Освен ако собственика не продава - съмнително е защо я пъди.
Аз давам 2 апарт. под наем. Познават ме наоколо и доста често са ми предлагали някой супер-дупер честен квартирант. До скоро живял в съседния вход, но сега си търси  друго. Защо ли .....Много кротко и любезно им давам визитка на брокерката ми - да се свържат и да про оверят условията при нея. Ама то нямало нужда, защо да се харчим допълнително за комисионно, да се разберем, договора е формалност и подобни простотийки. Пак кротичко им обяснявам, че аз без милата ми приятелка-брокерка не работя. Като няма пари даи плати кой гарантира, че другия месец и мене, и монополистите няма да завлече.

ТОЧНО ТАКА!!! Най-накрая някой да потвърди моите думи за начин на избор на квартиранти, както и условията, в чужбина! bouquet bouquet bouquet bouquet bouquet

# 218
В чужбина си е чужбина Simple Smile Там най-вероятно всички наемодатели отдават по този начин. Ако някой тук се опита да ме вкарва е неговите си таблички за сравнение, директно му тегля една и си занимавам Simple Smile Аз също скоро ще отдавам имот под наем (ако не реша да живея там  Mr. Green и да си освободя моята квартира) и също бих искала да си направя нещо като кастинг, ама да си придавам такава важност и да гледам на хората като на кесийка с пари - не Naughty Просто не се процедира така в България все още. Само като прочетох процедурата, през която минават евентуалните наематели, ми стана обидно

# 219

Невероятна логика. Който не му се дават излишни пари за комисионни на брокер за квартира, няма и да си плаща наема и сметките после... В представената ситуация каква точно роля играе брокера, освен да прибере парите... Айде за покупко-продажба вършат някаква работа и са полезни, ама за наем....

# 220
  • Пловдив
Абсолютно!

Като наемател ако някой ми каже да се обадя на брокера му, веднага ще го отсвиря. Или да минавам на кастинг за наемател и т.н. Свободни апартаменти -колкото искаш.
Като наемодател също избягвам брокерите. Не виждам изобщо какво, което аз не мога, могат да свършат?!??
Нормален разговор и инфо и от двете страни е достатъчно.
Както аз съм на кастинг за наемател, и наемодателят в същото време  е на кастинг.  Mr. Green Може наемателят да не го одобри.
Същото е както с интервю за работа.  Peace

# 221
Абсолютно!

Като наемател ако някой ми каже да се обадя на брокера му, веднага ще го отсвиря. Или да минавам на кастинг за наемател и т.н. Свободни апартаменти -колкото искаш.
Като наемодател също избягвам брокерите. Не виждам изобщо какво, което аз не мога, могат да свършат?!??
Нормален разговор и инфо и от двете страни е достатъчно.
Както аз съм на кастинг за наемател, и наемодателят в същото време  е на кастинг.  Mr. Green Може наемателят да не го одобри.
Същото е както с интервю за работа.  Peace

Подобно е, да! Но, както при интервю за работа, където работодателят има преимущество, така е и при наемите. Дори при работата може да те преценяват по умения, образование, стаж, опит и т.н., за наемането на жилище е нужно само да си плащаш сметките и наема. А сигурно за теб има значение дали живееш в прилично жилище и добър квартал .... Peace

# 222
  • Пловдив
Охооо, ако знаеш колко работодатели съм отсвирвала на интервюто, като започнат да ми се правят на интересни.  Mr. Green И безработна не съм седяла.  Wink
Не знам как е около теб, ама тук и работа има, а няма читави работници, и апартаменти под наем се намират...Simple Smile Та човек има избор, хихи
Според мен, двете страни са и трябва да са равнопоставени и в двата случая.

# 223
Да, в чужбина действително е така с наемите, но пък после намателите имат куп защити. Познавам хора, които живеят под наем 20 + години на цена на наема от преди 20 години и наемодателите нямат право да им вдигнат наема, нито да влезнат дори в имота без разрешение от съдия примерно.
Но тук е малко по-различно.
Имам приятелка, която живее под наем в жилище в София от 10 години, наемът й е много под пазарните цени - да кажем с 50 % по-евтин. При това тя не си е плащала парното от 10 години, защото й било скъпо. Не е коректно - то и на мен ми е скъпо, но си го плащам. Но ако се опитам да й обесня, най-много да се разсърди.

# 224
  • Банкя
Много ви благодаря за съветите.
Аз мисля, че най важно е да имат работа. Това ме кара да мисля, че ще си плаща и сметките. А вече за чистота и поддръжка си е късмет.
Къде мога да намеря примерен договор за наемане? Нещо горе долу да ме ориентира какво да им казвам. Или някоя от вас да ми пусне нещо на лични?

Общи условия

Активация на акаунт