Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 5

• 80 798
  • 738
  •   1
Отговори
# 360
Горе-долу по колко време стоят наематели в един и същ имот?

Питам, защото на моя позната квартирантите стоят по 1 г. Уж няма проблем, но се изнасят. Едните се връщат в провинцията, следващите пък закупуват тяхно жилище... newsm78 Та се чудя дали е нещо с нейния имот или просто така се е случило. newsm78

# 361
Горе-долу по колко време стоят наематели в един и същ имот?

Питам, защото на моя позната квартирантите стоят по 1 г. Уж няма проблем, но се изнасят. Едните се връщат в провинцията, следващите пък закупуват тяхно жилище... newsm78 Та се чудя дали е нещо с нейния имот или просто така се е случило. newsm78

Относително е. Имам наематели, които стоят по 4-5 години, има и по 1 година. (Да не говорим, че има и такива дето казват, че ще стоят дългосрочно и след 3-4 месеца (обикновено като свърши лятото), заминават, уж за чужбина, уж някаква друга драма се случила.)

# 362
Няма да забравя, как брокерка ми води клиенти за оглед - млади мъж и жена. Мъжът - слаб, дребен, леко небръснат, с неподстригана коса, провиснали дънки, раздърпано нещо си отгоре... Казвам на брокерката - ама той не ми вдъхва никакво доверие.... Оказа се, че това е брокер от друга фирма с негова клиентка.

Сега, не казвам, че трябва да ми идва с костюм, риза и вратовръзка, ухаещ на афтършейв Sunglasses Аз самата също ходя спортно облечена, но си има детайли във външния вид, които са важни като за първо впечатление.

Това го споделям по-скоро като смешна ситуация. Важното е брокерът да те слуша и да помага, а не само да си гони комисионната.

# 363
колорадски бръмбър , благодаря. Чудя се дали да препоръчвам на друга позната имота, да не се окажа аз виновна за нещо, ако не се харесат.  newsm78

# 364
Е, ако наемателите са решили да си купят тяхно жилище, или пък другите по някаква причина да се връщат в провинцията, не означава, че има проблем със жилището или пък с наемодателката. Вие я познавате, знаете апартамента - ако са ви добри впечатленията, защо да не го препоръчвате на познати.

# 365
Моите първите бяха студенти , тогава бях насрочила много огледи . С първия го дадох , не беше още дообзаведен, аз исках да го дам с месец по-късно.  Но като се затръшкаха тези родители , ох, ох-искаме го , давай го , и аз, новобранката - хоп. Та се изнесоха на деветия месец и без да ме предупредят , /лятото идваше/ и просташки ми казаха-нали сме ти платили депозит , та им стоя и багажа на едната кифла , че дойде и за изпити , аз къде да ги гоня за наема. Много грозно беше. С вторите случих , останаха доста и дори не сме правили анекси към договорите- точни отвсякъде , не се разбираше , че имам наематели. С тези-ей го , няма и пет месеца и с неплатените сметки , плюс пак комисионна и време и съм на чиста загуба. Но това е положението.
Между другото , и аз съм имала свястна брокерка / приятелка/ , тя ми знаеше изискванията . Момчетата /последните наематели/ бяха чисти , работещи , възпитани , при това от София / не го казвам в смисъл на софиянци , а че нямаше къде да зачезват Laughing/. И пак фал. Може ли човек да знае отнапред какви хора ще си пусне в къщата  Confused Винаги е риск
А и нещата се променят- едни остават без работа , други заминават. То затова има предизвестия.
Ето , при Мишелин всички са доволни. Но това е идеалната ситуация.  

jfjallen Joy разсмя ме за брокера

# 366
  • София

Aisha, знам, че ти си имаш изградена система от критерии при подбор, би ли споделила нещо Sunglasses

Ето ме, но системата е проста - доверен брокер, работещ от началото на пазара. Не съм на зор, правя кастинг на кандидатите. След като набележим някого му обясняваме подробно  моите изисквания. Ако е съгласен се вземат данни за договор. После следва 1 не много законна проверка на човека и ако я мине подписваме. Първоначалните ми изисквания са - млад човек, завършил, работещ, без сложни семейни отношения. Да работи, да получава пари и да не е много претенциозен. Имотите са на удобни места, но не са обзаведени като от Некерман, само базови, соц. неща. Ако не ги искат - да мятат на боклука и да си купят други. Абсурд да пусна младо семейство, бременна, с малко дете или дом. любимец. Но след като едната ми квартирантка си плаща чинно няколко години и после роди - няма лошо, не съм я пъдила. Момичето се е доказало, сериозно е. Преценила съм, че ми е по-изгодно да получавам доста по-нисък наем дълго време, отколкото да искам макс за кратко време и после да оправям поражения.

# 367
  • София
Зелено камъче, още ли не си разбрала за какво е темата? Май много бавно и отчетливо ти обясни друга потребителка. Не е за обяви, а за съвети.
Хайде стига улеснява живота на Мамин Златен. Достатъчно голям е да се впусне в живота и да си намери квартира. Докато това стане може да живее и малко по-неудобно при приятелчета. За тебе може да е най-нежното и миличко детенце. Но той вече е голям мъж, студент - да се оправя. Нали на неговите години ти дете си гледала. Лоша услуга му  правиш като го отменяш в търсенето. Пиша ти го съвсем добронамерено, като майка. Да, детето ми е всичко за мене. Но се старая да го науча как само да търси и намира, да си подрежда живота.  Миналия месец бях при тях в чужбина и ходих на огледи за квартири. Разликата между кандидат наематели и хазяи там и тук е от земята до небето. И никой не роптае, че ще го проучват, проверяват и избират от дълъг списък. Не срещнах и там майка на млад мъж, търсеща вместо него.
ПП - извинявам се за последователните постове. Но нещо от таблета не мога да редактирам.

# 368
Нещо умря темата.... Crazy

# 369
То май и периода е такъв или ще стане такъв -мъртъв. На есен с песен  Peace

# 370
А, на нас може да ни се наложи да търсим нова квартира. Не знаем още дали ще ни увеличават наема, че сме пред изтичане на договора. Та може и да ви занимавам.  Mr. Green

# 371
А, на нас може да ни се наложи да търсим нова квартира. Не знаем още дали ще ни увеличават наема, че сме пред изтичане на договора. Та може и да ви занимавам.  Mr. Green
Винаги може да ги питате, хем да сте подготвени. Не приятно да се търси нова квартира когато си притиснат от времето.

# 372
Сега към 10-ти ще се видим за наема и ще го говорим.
И те знаят, че трябва или да се поднови договора, или да се изнасяме. Когато го сключвахме, не го писахме "безсрочен" след изтичането на срока - не ме питайте защо, срещнах неразбиране за това ми желание по договора, дори и от приятеля ми, та не успях да се преборя.
От една страна се надявам да не ни се налага да сменяме квартира, че е кофти моментът, а и наемът е нисък, от друга... не ми се кара още една зима там. Абсолюютен студ ще е. Confused

# 373
Сега към 10-ти ще се видим за наема и ще го говорим.
И те знаят, че трябва или да се поднови договора, или да се изнасяме. Когато го сключвахме, не го писахме "безсрочен" след изтичането на срока - не ме питайте защо, срещнах неразбиране за това ми желание по договора, дори и от приятеля ми, та не успях да се преборя.
От една страна се надявам да не ни се налага да сменяме квартира, че е кофти моментът, а и наемът е нисък, от друга... не ми се кара още една зима там. Абсолюютен студ ще е. Confused
Не пречи да хвърляш по едно око на обявите, а и виждам че не ви харесва там особено, така че ако вдигнат наема, по добре. Ще намерите нещо. Peace

# 374
Хвърлям, хвърлям. Трябва да съм в час. Mr. Green
Поне след това жилище, и да се наложи да се местим, ще знаем, че търсим необзаведен или полуобзаведен. Преди година се лутахме много в обявите - обзаведени, полуобзаведени, зле обзаведени, необзаведени... хаос. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт