Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 5

• 80 772
  • 738
  •   1
Отговори
# 510
  • София
А нас пък хазяйката така ни сюрпризира до месец да освобим жилището, че ми беше трудно да се опомня какво се случва. Все си мислех, че е по коректно да те предупредят 2-3 месеца по рано. 4-та година сме тук, уговорката беше за 6. Не сме подписвали договори, харесахме се, сприятелихме се, идваше вкъщи, винаги сме били коректни и честни. Смени дограмата най накрая и хоп, гони ни, хем скоро като си говорихме я помолих, когато реши нещо да ме уведоми по от рано, защото трудно се намира квартира. А тя дойде да вземе наема и ме сюрпризира на работното ми място. Направо бях в шок. Апартамента е необзаведен, ние си го обзаведохме и ми беше изключително трудно да намеря необзаведено жилище с отделна кухня. Накрая намерих в ОЛХ от частно лице, изнесоха си хората някакви стари мебели, но за съжаление няма балкон, което за мен е много кофти, защото на 1ет да простираш на външен простор е абсурд....Ще купувам сушилня и това е. За съжаление винаги се прави компромис с нещо, няма как. Но просто е много трудно да намериш необзаведен апартамент, семейство с дете сме, покъщнина, багаж да преместиш, на работа да ходиш и за месец да си аут е трудно постижимо. Ако имахме време, може би щяхме да намерим по подходящо жилище и да се преместим по плавно, а не като сега да бързаме за 3 дни да събереш останалото несъбрано, да чистиш две жилища на влизане и излизане, и да си на работа. Tired

# 511
Има неща от народопсихологията на българите, които сигурно никога няма да разбера. Не мога да си представя, че ще пусна непознати хора в моя собственост, или аз ще плащам на някого, за да живея в негова такава, без да зная правата си като наемодател/наемател и задълженията на наемателите ми, или моите, ако съм от другата страна.

Какво означава "харесахме се"? И аз харесвам моите наематели, предполагам, че и те ме харесват също - не ги притеснявам, кореспонедираме си с имейли или по телефон, отзивчива съм, ако трябва нещо да се направи, но си имам и договор с много клаузи за права и задължения и за двете страни.

С договор, или без договор, по-често потърпевши са наемодателите, защото наемателите винаги могат да си "бият камшика" и да оставят след себе си и неплатени сметки и много повреди /дори и от ползване без да се грижат за чуждата собственост/. Но, за наематели, които не подписват договор, дори и само за минималното изискване от 1-месечно предизвестие и някои други условия -  за покриване на щети, връщане на депозит... - не мога да го разбера. Такова доверие на непознати хора... newsm78

# 512

С договор, или без договор, по-често потърпевши са наемодателите, защото наемателите винаги могат да си "бият камшика" и да оставят след себе си и неплатени сметки и много повреди /дори и от ползване без да се грижат за чуждата собственост/. Но, за наематели, които не подписват договор, дори и само за минималното изискване от 1-месечно предизвестие и някои други условия -  за покриване на щети, връщане на депозит... - не мога да го разбера. Такова доверие на непознати хора... newsm78
Аз с последните наематели преживявам още шока . В момента правим ремонти , отлагам пускането на обява , защото не мога да преглътна обидата си. На цялата ми толерантност към плащането на наема , /на части и никога пълен за месеца / , с всичките скандали със съседа отдолу , ми остаивиха неплатени сметки и повреди , които депозитът изобщо не покрива. За пример-314 лева ток / за три месеца/ , водата изобщо не е плащана за 5 месеца , входът не е плащан за три -по 18 лева. Отделно , че са счупили два стола , разбили са едното легло /подматрачната рамка и основата на легло от Арон -ново , отпреди 4 години, е пълна катастрофа/. Чудех се къде ми е пердето от органза- ами избило мухъл зимата /никога не е ставало там/ и те го изхвърлили Shocked.  Изгорено е и зад готварската печка гръбчето , вероятно са забравяли котлон за цяла нощ включен. През зимата два пъти им гори инсталация / не се е случвало досега/ , викат си техен токаджия , хоп аз-сто лева плюс пак изгоряло още 70 лева отбих от наема /. Хем ги предупредих за такива неща да ми се обаждат. Та така. Изплаках ви  се.За пет месеца откачих. Писах и преди за проблемите със съседа отдолу , чак полицейските инспектори на квартала ме викаха да търсим решения. И ги изгоних в седемдневен срок по договор. Като че ли ги съблякох като мръсна дреха. Съжалявам , че така пиша , но наистина съм ужасЕна да пусна отново обява. А жилището ми е чисто ново, и всичко вътре е ново  newsm45

# 513
  • София
tays, в случая намирам и твои грешки.
Защо 5 месеца не си проверила сметките за вода и 3 за ток?
Това става с 1 клик. Ако още от първото забавяне беше им поставила въпроса и после да ги изпъдиш - поне нямаше да има такова натрупване. Какво значи - наем на части и не в срок.
Още на първото забавяне ги изнасям от дома ми. Пък нека ме съдят после за каквото искат.
Нищо,  вече имаш опит и ще знаеш - отстъпки никому.
Не си ли влизала в имота за да видиш изгореното?
Ако ние не си следим нещата - няма кой.

# 514
tays, в случая намирам и твои грешки.
Защо 5 месеца не си проверила сметките за вода и 3 за ток?
Това става с 1 клик. Ако още от първото забавяне беше им поставила въпроса и после да ги изпъдиш - поне нямаше да има такова натрупване. Какво значи - наем на части и не в срок.
Още на първото забавяне ги изнасям от дома ми. Пък нека ме съдят после за каквото искат.
Нищо,  вече имаш опит и ще знаеш - отстъпки никому.
Не си ли влизала в имота за да видиш изгореното?
Ако ние не си следим нещата - няма кой.
Права си . Влизала съм два пъти , но не съм оглеждала. За тока-ами на мен ми се обадиха от ЧЕЗ , че има две неплатени, че ще го спрат. Обадих им се . Казаха ок. Не проверих.  По пътя на логиката , смятах , че щом имат ток , значи са платили. През зимата ми носиха наема на по три пъти , бил им слаб сезонът. Влязох в положение. Бавеха се , все подсещах. А толкова мразя такова поведение на вид рекетьор. Просто очевидно не ставам за наемодател. Държа се човешки и ей го. Да не говорим , че още не са ми върнали ключовете. Ние сменихме бравата , но оригиналната е много скъпа. Само при мисълта да му звъня на този , настръхвам. Чувствам се отвратително. Честно.

# 515
taysHug Hug Hug

Ужасно е просто... Rolling Eyes
Ама никога не знаеш на какви хора ще попаднеш. Confused Confused
Те колко време живяха?

# 516
tays,  Hug Hug Hug

Ужасно е просто... Rolling Eyes
Ама никога не знаеш на какви хора ще попаднеш. Confused Confused
Те колко време живяха?
Пет месеца . Настаниха се преди нова година. Две момчета , братя , малко по-малки от сина ми / на 26/. Малко майчински подходих.  А преди това там живяха две години и половина наематели , въобще не се нуждаеше от ремонт.През годините на два пъти оставаха без трети човек , намалявах им наема , за да не ги загубя, защото бяха готини .  Тя едната е и брокер  , оставих на нея търсенето , защото те пък си намериха друго жилище , на по-удобно място. Тя е правила огледите , аз и се доверих. Но не е виновна и тя , де. Кой да ти мисли-чисти момчета , ходят на фитнес , работят , живеят в квартала... Възпитани. Вече ще гледам , ама какво да гледам , и аз не зная.  Офисът ми е под наем , трети ми е , та съм била и от другата страна. Мразя гадни хазаи и алчни и понеже съм патила ,  като наемодател , все проявявам разбиране. Очевидно ще влизам в другата графА.

# 517
Ами явно само проверките са начин. Но и аз не го правя, също сме били от другата страна и не са ни проверявали.

# 518
  • I want it all and I want it now.
tays Разбери се с наема да ти дават и платените сметки.
Разходите по ремонта ги поемаш ти само  Peace когато майстора си го ангажирали лично иначе си е за тяхна сметка.
Съседа защо е бил недоволен, че е намесил полиция?

# 519
Скрит текст:
Има неща от народопсихологията на българите, които сигурно никога няма да разбера. Не мога да си представя, че ще пусна непознати хора в моя собственост, или аз ще плащам на някого, за да живея в негова такава, без да зная правата си като наемодател/наемател и задълженията на наемателите ми, или моите, ако съм от другата страна.

Какво означава "харесахме се"? И аз харесвам моите наематели, предполагам, че и те ме харесват също - не ги притеснявам, кореспонедираме си с имейли или по телефон, отзивчива съм, ако трябва нещо да се направи, но си имам и договор с много клаузи за права и задължения и за двете страни.

С моя хубосник, имахме 4 месечен договор, след изтичането на предходния (нямаше клауза автоматично подновяване, не сме правили и анекс към договора)трябваше да стои до края на август, което мен ме устройваше, тъй като е сезона за наемите в района.
За съжаление в този "бизнес" има много риск и трябва да се насилваме да си имаме доверие. Депозит ще върна, след платени ток вода и стълбище, а и  зависи в какъв вид ще ми го издадат.
За сега се опитвам да стоя с положителна нагласа, та да видим.

# 520
Разходите по ремонта ги поемаш ти само  Peace когато майстора си го ангажирали лично иначе си е за тяхна сметка.

Не съм Тайс но ще кажа, че сметките за ток вървят с месец почти на зад, водата също, след отчитане от инкасатор (ако отчете, защото има и случаи пропускат, а и ако не им се осигури достъп няма как да начислят), чак няколко дни по късно. Вариант е наемодателя да плаща сметките лично, и да ходи допълнително да си прибира парите от наемателите.
Депозита е много важен елемент.

# 521
Скрит текст:

Не съм Тайс но ще кажа, че сметките за ток вървят с месец почти на зад, водата също, след отчитане от инкасатор (ако отчете, защото има и случаи пропускат, а и ако не им се осигури достъп няма как да начислят), чак няколко дни по късно. Вариант е наемодателя да плаща сметките лично, и да ходи допълнително да си прибира парите от наемателите.
Депозита е много важен елемент.
Да , така е , както казваш. Точно депозитът ще ми покрие най-належащите щети. На предните им го върнах изцяло , след като си платиха всички сметки.

Разходите по ремонта ги поемаш ти само  Peace когато майстора си го ангажирали лично иначе си е за тяхна сметка.
Съседа защо е бил недоволен, че е намесил полиция?
Писах преди за него. Той и той не  е читав. той пък е от тези , които целият свят му е крив за нещо. Покрай момчетата си развалих и с него отношенията , но той си го заслужаваше.
Човек наистина , ако не скръцне със зъби, му се качват всички на главата.
Благодаря ви за съветите  Hug, ще сменям аз подхода  . Още не ми е минало от шока  #Crazy.
ММ си дава един апартамент под наем , той ходи и им взема бележките и те му дават парите да плаща сметките . За мен това са излишни разкарваници , защото нямам парно в апартамента , а при него, има. За тока бях готова , че така ще стане. В цялата простотия има и нещо хубаво- не пострадах повече. Усетих кога нещата тръгват вече тотално на зле и прекратих. Защото то бяха обещания , заявки , молби. Е , изчака ми се толерансът накрая.
Да се моля да попадна на читави хора следващия път. Сега разглеждам и едни тенти , защото има чудесна тераса , смятам да поставя , защото ще стане супер. Пък да видим.

# 522
  • София
Най напред намери свестни наематели,а тента можеш по всяко време да сложиш.И малко по строга към наемателите.При плащане на наема да дават пари и за сметките или да представят бележки,че са ги платили.

# 523
Защо да не се сложат сега тенти? Всяко подобрение по апартамента го прави по-привлекателно и може да се отрази на наема.

Колкото до плащането на консумативите, аз съм избрала малко по-трудния, но по-сигурен начин. Разбрали сме се с наемателите аз да плащам сметките, след това сканирам разписките, изпращам ги с имейл и те ми превеждат сумите заедно със следващия наем. Те го намират като улеснение за тях, а аз съм спокойна, че мога да контролирам това. Е, да, инвестирам малко повече пари за около 7 дена /от плащането до получаването на парите/, но пълно щастие няма.

# 524
  • София
Всяка тента е около 200-250лв и около 50-100лвмонтажа.Може да се каже на наемателите че ще се поставят тенти ако желаят.

Общи условия

Активация на акаунт