Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 5

• 80 409
  • 738
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Някои се застраховат, Предварително подписваш договор, че ако ти намерят наемател, дължиш едномесечен наем и чак тогава ти водят. Други просто ти се доверяват и бягат бързо като вземат парите  Crazy Crazy

# 586
Защо депозитът да се държи при нотариус? Ако се наеме за 1 -2 години и повече, то през всичкото това време ще седи при нотариуса ли?   newsm78

Ами да. Те дори и да са в моя банкова сметка, аз няма да ги пипам. Това са пари на наемателите, които нотариусът временно държи и които могат да станат мои, ако наметалят е некоректен с нещо. Ти каква разлика виждаш между това да са в моя банкова сметка и такава на нотариуса?

Иначе аз също не желая да работя с брокери, причината за което е, че ще стане прекалено скъпо за намеателите: 2 наема депозит, 1 наем предплата и ако трябва да дадат 1 наем на брокера... Разчитам, че ще се справим и без брокери, защото жилището ще е добре ремонтирано и хубаво в хубав квартал, а и ще го отдаваме през септември. Миналата година през септември на съседна улица и по-малко като квадратура се отдаде за дни на 430 евро, аз съм ОК и на 400.

# 587
Ако наемодателят не е съгласен на 1 наем депозит или на 2 наема при нотариус, какво правите? Да речем, че иска да му се дадат два наема на ръка. Просто се отказвате от жилището, колкото и да ви харесва или... ?!?  newsm78

# 588
  • София
Защо депозитът да се държи при нотариус? Ако се наеме за 1 -2 години и повече, то през всичкото това време ще седи при нотариуса ли?   newsm78

Ами да. Те дори и да са в моя банкова сметка, аз няма да ги пипам. Това са пари на наемателите, които нотариусът временно държи и които могат да станат мои, ако наметалят е некоректен с нещо. Ти каква разлика виждаш между това да са в моя банкова сметка и такава на нотариуса?

Ами нотариуса не може да бъде арбитър на спор. По закон няма такива правомощия. На негова сметка е по-логично да се превеждат пари за сделки, но не и при отдаване под наем. Той как ще разрешава спорът между двете страни?

# 589
Ако наемодателят не е съгласен на 1 наем депозит или на 2 наема при нотариус, какво правите? Да речем, че иска да му се дадат два наема на ръка. Просто се отказвате от жилището, колкото и да ви харесва или... ?!?  newsm78

Ако една от страните не е съгласна с условията на другата логично е да не се разберат.
Ще се търси друго помещение или наематели.
И от двете страни има достатъчно кандидати.

# 590
Защо депозитът да се държи при нотариус? Ако се наеме за 1 -2 години и повече, то през всичкото това време ще седи при нотариуса ли?   newsm78

Ами нотариуса не може да бъде арбитър на спор. По закон няма такива правомощия. На негова сметка е по-логично да се превеждат пари за сделки, но не и при отдаване под наем. Той как ще разрешава спорът между двете страни?

Не е арбитър, да. Сключва се тристранно споразумение между наемател, наемодател и нотариус, в което е описано много подробно и изчерпателно как и при какви условия нотариусът ще се разпореди с парите. Точно в момента се занимавам с много сложно многостранно споразумение за специална нотариална сметка (продавач на апартамент, трима негови кредитори, ЧСИ, НАП също като кредитор, купувач), и всичко може да работи много плавно, ако е разписано както трябва, т.е. кога, на кого и при какви условия нотариусът превежда част от парите. Споразумението може и 50 страници да е, стига всяка хипотеза да е описана както трябва.

# 591
  • София
Скрит текст:
Защо депозитът да се държи при нотариус? Ако се наеме за 1 -2 години и повече, то през всичкото това време ще седи при нотариуса ли?   newsm78

Не е арбитър, да. Сключва се тристранно споразумение между наемател, наемодател и нотариус, в което е описано много подробно и изчерпателно как и при какви условия нотариусът ще се разпореди с парите. Точно в момента се занимавам с много сложно многостранно споразумение за специална нотариална сметка (продавач на апартамент, трима негови кредитори, ЧСИ, НАП също като кредитор, купувач), и всичко може да работи много плавно, ако е разписано както трябва, т.е. кога, на кого и при какви условия нотариусът превежда част от парите. Споразумението може и 50 страници да е, стига всяка хипотеза да е описана както трябва.

Е точно за продажба е идеален вариант, но за отдаване под наем - не. Продажбата е с ограничен период 1 -2 месеца най-много и си го продал апартамента. Но за наем, може да случиш на наемател и той да остане 10 години  Crazy

# 592

Иначе аз също не желая да работя с брокери, причината за което е, че ще стане прекалено скъпо за намеателите: 2 наема депозит, 1 наем предплата и ако трябва да дадат 1 наем на брокера... Разчитам, че ще се справим и без брокери, защото жилището ще е добре ремонтирано и хубаво в хубав квартал, а и ще го отдаваме през септември.
По същата причина се опитвам да се справя без брокери, въпреки че тук практиката е половин наем от наемателя и половин наем от наемодателя. Жилището което отдавам е ново и в отличен район, излишно е да набутвам наемателите да плащат на брокер при положение, че съм пуснала обяви в 2та най големи портала.

# 593
Ми ако ми се случи ще подпишем някакъв анекс към първоначалното споразумение, едва ли ще е пречка. Ако са се натрупали лихви по специалната сметка, те са си за наемателите. Специалните нотариални сметки могат да се правят за всякакви вещни права, не само за право на собственост, а дали се случва често в практиката е отделен въпрос. Имам предвид нотариус, която е принципно съгласна да открие специална сметка за депозит на наем, оттам нататък е всичко е въпрос на добре написано споразумение.

# 594
Донякъде приемам идеята за сметка при нотариус, но ми се струва много трудоемко. Ако имам близък приятел/ка такъв, ОК, може и да стане, но без познат, на общо основание.... А, и не се знае периода, освен това, нотариусът не може да бъде арбитър - как ще знае в какво състояние е бил апартаментът, ако има вреди, коя е виновната страна, каква сума е необходима за отстраняване на проблема... За продажба, да, за наем - не ми звучи реалистично.

Към моите договори има опис на движимото имущество и състоянието, в което го получават, подписано и от двете страни. При напускането се прави оглед, но все пак за 1 час не можеш да видиш всичко, особено на по-скрити места, които могат да се открият впоследствие и това е по-трудната част, ако от депозита се приспаднат само сумите за сметки и останалото се върне. Аз, може би, бих процедирала по-следния начин - изготвя се някакъв документ /анекс, споразумение/ в който се записва задържаната сума и условията, при които ще бъде възстановена, например в едномесечен срок, двуседмичен срок - зависи и кога и кои сметки излизат, а това време е достатъчно да се открият скрити повреди или други щети, причинени от недобросъвестно ползване.

Разбира се, това е идеалния вариант, за който са необходими интелигентни наемодатели и наематели и нещо подобно да бъде залегнало в договора.

Като цяло, може да бъде труден казус с доказването на щети и на какво се дължат - обективни или субективни причини.

# 595
  • София
Силно се съмнявам който и да било нотариус да се занимава година и повече с 200-300 евро. По принцип същата работа може да свърши сметка под условие в банка /например с условие парите да са достъпни след представяне на споразумение за прекратяване на договора/.

# 596
Да, но таксите са по-големи в банките, а и не всички отварят сметка под условие на физически лица. Освен това в моя случай не става въпрос за 200-300 евро, а за 800-900 евро. Не знам дали всички нотариуси са склонни да го предложат като услуга, или моят нотариус се съгласи да го стори за мен, защото сме познати, но мисля, че все някой някъде ще се съгласи.

# 597
За брокерите докато си напиша безумните разговори, сесията ми изтече два пъти. Но бяха като при Лъки: Какво Ви притеснява да ни дадете комисионна, ще Ви го отдадем на по-висока цена, гарантираме за наемателите... Питам ги не мислят ли, че има конфликт на интереси - реално, за да искат комисионна от две страни, трябва да защитават интересите и на двете, което е невъзможно. Започват да мънкат тогава.
За ФБ-групите: основно там са студенти, които търсят ниски наеми, голяма част от тях нямат необходимия жизнен опит да преценят колко средства са вложени в едно по-нормално жилище.Но пък като се появи някой приличен имот, веднага прави впечатление. Нашият наемател е от там: дойде, хареса, взе решение веднага, остави капаро сутринта, вечерта подписахме договора.Не се пазари за отстъпки (наемът е доста висок), за подобрения, пробивания на дупки и т.н. Изглежда практично момче, приятелката му също ми допадна.В случая не мисля, че имаше смисъл да дават пари и на брокер, който ни вижда за първи път и не може да им гарантира, че след три месеца няма да решим да продаваме,например.

# 598
Именно, брокера не може да гарантира че аз примерно след месец няма да изгоня, супер проверените му наематели. Нещата не са законово регламентирани, и те си го знаят.

По моя случай, кандидатката каза че ще си помисли, според мен я досрамя да се пазари за цената. В момента боядисвам и освежавам, не знам дали това оказва негативно влияние, по скоро би трябвало да им харесва, че ще е чисто.

# 599
  • София
 Айша изключително хипотетично, нереалистично  е това, което пишеш за брокерите, които разнищват кандидат наематели години назад, проучват ги едва ли не до девето коляно и т.н. Айде холам. ЦРУ е в друга държава, а Държавна сигурност бе до 1989 г.  

Не знам за Държавна сигурност. Но в малката ни държавица всичко се знае и контолира. Ако са те оставили да дишаш - значи не си интересна. И не пиша за напр.  Пенчо от Луксимо или подобни световно неизвестни фирмички на креватни брокери. Не става дума за закачило се паразитче на  обявата ти. Пиша за хора, които работят  в определени среди и намират данни до сега. А какво ще е от утре няма как да кажат. До сега не са ме подвели в преценката и с кеф си давам комисионното за сделка.
ПП - пише се холан.
Лъки, не бих правила огледи докато ремонтирам. После на нагласено и хубаво - да кълват повече.

Общи условия

Активация на акаунт