Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-15

• 75 473
  • 739
  •   1
Отговори
# 150
  • София, Bulgaria

Sause baus, ти грешиш инфото може би ти е старо...

# 151

От миналата година,личен опит ,за София широк център иде реч.

# 152
  • София

Какъв ти е личния опит, ако може да споделиш, защото наистина строителят не е длъжен на всеки собственик да продава паркомясто, но е длъжен паркоместата да ги продава само на собственици на обекти в сградата в даденото УПИ. Не можеш да отидеш да си купиш паркомясто ей така  Wink

# 153
Ами риск е Simple Smile В живота съм на принципа - нищо да не е в 1 кюп.
Според мен дори и на по-висока цена, по-вървежни са гаражите.

Според мен хората ги интересува да си имат едно гарантирано паркомясто, без значение дали е гараж или не. Зимата да ти пази колата от снега, а лятото от слънцето. А и гаражът като е по-скъп, колко по-висок наем може да му се иска? Няма да е много голяма разликата. В случая паркоместата са в район, в който паркирането взе да става голям проблем. Както казах, на мен ми звучи добре като идея, но се опасявам да не съм заслепена и да пропускам някоя причина "против" такава инвестиция  Laughing

Лъки, за тези пари гарсониера във "вървежен" квартал или двустаен в някой не толкова вървежен. Карам на усет - наем от 450 до 650 лева, зависи от района и как е обзаведено

Ако се дава под наем паркомясто и охраняем паркинг или гараж, не бих избрала просто едно място на полянка или пред входа. Но сигурно има кофти презастроени райони, при които хората нямат избор  Sick
Вече е друг въпрос как се живее на такова място.

# 154
 Не можеш да отидеш да си купиш паркомясто ей така- така се получава на практика.По проект за всяко жилище има гараж или паркомясто.В документа за собственост за описани по отделно жилищата и след това гаражите и паркоместата и собственика,в случайя инвеститора ,ги продава по отделно.На практика се получава ,че паркоместата са на хора ,които нямат имоти в прилежащата сграда.

# 155
Ако на някой му се чете, в тази статия са разгледани възможните хипотези на сделки с паркоместа /като не забравяме, че законът продължава да не ги урежда като самостоятелни обекти/:
http://www.dpc.bg/bg/news/analysis-of-the-amendments-to-the-spat … pment-act-en.html

# 156
  • София
Засега няма как да стане това. Строителят е длъжен да направи паркоместа или гаражи за всеки апартамент - така е. Но не е длъжен като ти продаде апартамента да ти продаде и паркомясто или гараж.
Гараж може да продаде и на човек, който няма собственост в сградата, но паркомясто не може, независимо подземно или надземно.
За да купиш паркомясто, трябва да имаш друга собственост в сградата.

# 157
  • София
Ако на някой му се чете, в тази статия са разгледани възможните хипотези на сделки с паркоместа /като не забравяме, че законът продължава да не ги урежда като самостоятелни обекти/:
http://www.dpc.bg/bg/news/analysis-of-the-amendments-to-the-spat … pment-act-en.html

Ето това ви интересува:
Цитат
Освен изложените хипотези, съгласно последните промени в ЗУТ инвестиционният проект може да предвижда и паркоместата в сградата да са със статут на принадлежност към съответните самостоятелни обекти в нея. В този случай паркоместата ще имат статут, какъвто имат мазетата и таваните и сделки по разпореждане с тях ще бъдат недействителни, като в качеството си на принадлежност същите ще могат да се прехвърлят само заедно със самостоятелните обекти, към които принадлежат.

# 158
За да купиш паркомясто, трябва да имаш друга собственост в сградата.-Това къде го пише,защото практиката показва друго -явно има законов начин да се продават паркоместата.
Редактирам се-от кога е тази редакция в ЗУТ?

# 159
  • София
В ЗУТ го пише.
Може и да намерите нотариус да се съгласи да го прехвърли, ама едно обжалване и нотариалния акт ще бъде обявен за нищожен, защото към момента не отговаря на ЗУТ. Паркоместата не са самостоятелни обекти.
Редакцията на ЗУТ мисля, че е 2014 или 2015 - тогава се очакваше да ги направят паркоместата като гаражите - самостоятелни обекти, ама както винаги нашите депутати пишат много, а реално нищо не казват в законите  Mr. Green

# 160

Какъв ти е личния опит, ако може да споделиш, защото наистина строителят не е длъжен на всеки собственик да продава паркомясто, но е длъжен паркоместата да ги продава само на собственици на обекти в сградата в даденото УПИ. Не можеш да отидеш да си купиш паркомясто ей така  Wink

Т.е, ако аз съм инвеститор и от 5 години не мога да ги продам тези паркоместа на никой от живущите, пия една студена вода и чакам на някой да му дойде мерака за покупка  Laughing

# 161
  • В чуден свят с четири Слънца

Ние този месец взехме паркомясто в подземния паркинг без да имаме апртамент в сградата, зависи си от инвеститора. Не знам да е противозаконно, като има непродадени паркоместа, а апртаментите са продадени, защо да не може да се продават отделно?

# 162
  • София

Т.е, ако аз съм инвеститор и от 5 години не мога да ги продам тези паркоместа на никой от живущите, пия една студена вода и чакам на някой да му дойде мерака за покупка  Laughing
Точно.
Навремето като купувахме апартамента инвеститорът имаше над 30 паркоместа подземни и се оплакваше че като купували апартаменти никой не искал да купи и паркоместа. продаде ни 2 броя на по 3 000 евро. Сега като стана лудница и няма място за паркиране, хитрецът е лепнал един голям транспарант "Гаражи под наем 120 лева" (а са паркоместа) и иска на съседите по 7 000 евро цена да си купят.    Rolling Eyes
Има останали мисля 12 броя и всичките са дадени, освен едно с трудно маневриране. И едва си плаща и по двата лева на паркомясто, които събираме собствениците да плащаме тока в гаража  Laughing

Ние този месец взехме паркомясто в подземния паркинг без да имаме апртамент в сградата, зависи си от инвеститора. Не знам да е противозаконно, като има непродадени паркоместа, а апртаментите са продадени, защо да не може да се продават отделно?
Предполагам са ви прехвърлили идеални части от площта на подземния гараж и са ви записали в нотариалния акт, че тези идеални части са еди кое си паркомясто. Само че това не е точно така според ЗУТ. И сделката е минала без скица, защото паркомястото не е самостоятелен обект.
По закон тези идеални части трябва да ги "закачат" към самостоятелен обект в сградата.

Последна редакция: ср, 15 мар 2017, 10:04 от chiana2003

# 163
От правна гл. т., въпросът с паркоместата е спорен. Ето статии, на когото му е интересно:
http://trudipravo.bg/component/content/article?id=190:mat24
http://www.capital.bg/biznes/imoti/2011/03/18/1061698_niama_takuv_imot/

Обаче - според мен никой купил си паркомясто няма да има проблем, особено с изтичане на 10годишната давност. Такъв случай до ВКС не е стигал (неслучайно при това - рядко би се намерил някой, който да има интерес сделката да е нищожна) и смятам, че ако стигне, ще тълкуват закона в полза на добросъвестните купувачи на паркоместа.

# 164
  • София
Да, по принцип никой няма да се заяде, но нотариусите отказват да прехвърлят самостоятелно паркоместа без да имаш друга собственост.
Статиите са стари, направиха промени в ЗУТ, но пак положението си е същото...
Цитат
Преглед на имотните сайтове показва и друг абсурд – оферти за самостоятелна продажба на места за паркиране. Според юристи подобна покупка е невъзможна в сграда, където не притежаваш жилище, защото на практика означава да платиш само за идеални части. При това сума, която тръгва от 5-6 хил. евро до над 15 000 евро в централната част на София. "За подобна сделка няма законово основание. Не знам кой нотариус би я изповядал", коментира юрисконсултът на "Адрес недвижими имоти" Руслан Мавров.

Общи условия

Активация на акаунт