Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-15

• 75 536
  • 739
  •   1
Отговори
# 180
Според продавача в нотариания акт се пише идеална част, описват се съседите, както си му е реда и така. Каза, че са продавали и преди паркоместа по този начин. Освен това даде следния пример: в комплекса има няколко блока и всеки блок си има паркоместа. И хора от единия блок купуват паркоместа от друг блок, понеже при тях са изкупени

# 181
Според продавача в нотариания акт се пише идеална част, описват се съседите, както си му е реда и така. Каза, че са продавали и преди паркоместа по този начин. Освен това даде следния пример: в комплекса има няколко блока и всеки блок си има паркоместа. И хора от единия блок купуват паркоместа от друг блок, понеже при тях са изкупени
Мише, внимавай много мила, мини през един адвокат. Wink

# 182
Утре ще се консултирам с адовокат, но след тези дискусия тука, останах с впечатлението, че нещата подлежат на различно тълкуване. Нещо като ателиетата, при които не можеш да си направиш адресна регистрация, но в някои общини може. Та, каквото и да ми каже адвоката, все ще си мисля, че не е прав  Laughing

# 183
паркомястото не е самостоятелен обект.
По закон тези идеални части трябва да ги "закачат" към самостоятелен обект в сградата.
  Peace
Чл. 37.
(4) (Нова - ДВ, бр. 101 от 2015 г.) В сграда в режим на етажна собственост необходимите места за паркиране се осигуряват с инвестиционния проект във:
1. паркинг - гараж със статут на самостоятелен обект в сградата, или
2. паркинг - гараж със статут на обща част в сградата, или
3. отделни места за паркиране със статут на принадлежност към съответните самостоятелни обекти в сградата.

Това, че някой нотариус е изповядал такава сделка с паркомясто не означава, че е ок.
Нотариусите имат задължителна застраховка  „Професионална отговорност на нотариуси“,
т.е. не ги мислете.

# 184
В различните общини е различно, тя ще се консултира с адвокат, ще стане ясно.

# 185
  • София
Как ги намираш тия членове, браво Пав!  bouquet

# 186
So Lucky*,
Не ноже наредба на Община да елиминира закон (ЗУТ).
ЗАКОН ЗА НОРМАТИВНИТЕ АКТОВЕ
http://www.lex.bg/laws/ldoc/2127837184

Последна редакция: ср, 15 мар 2017, 20:59 от Анонимен

# 187
Не ноже разпоредба на Община да елиминира закон (ЗУТ).

Абсолютно!
По горе попитах от коя година са цитираните членове за паркоместата-2015г.Значи за паркоместа придобити преди тази година те не са били "закачени" към жилищата в сградата и за това са продавани на различни лица.Сега за сгради завършени след 2015г. това не важи!Изводът-дали са или не са самостоятелни обекти зависи от годината им на обособяване ,че построяване малко ми идва не на място. Laughing

# 188
  • София
Не е вярно това. Очакваше се законът 2015 година да реши паркоместата да са самостоятелни обекти, но това не стана. Преди това беше още по-голяма бакия  Wink

# 189
Значи за паркоместа придобити преди тази година те не са били "закачени" към жилищата в сградата и за това са продавани на различни лица.
Никога паркоместата не са били самостоятелен обект.
Аналогично - продайте маза на лице, което няма собственост в сградата.

# 190
  • София
Още на миналата страница написах, че са й продали "идеални части, обособени като паркомясто Номер...". Ако погледне нотариалния си акт да напише точно какво пише за обекта. Както някой каза, никой няма да й направи проблем, макар, че юридически такъв дефакто съществува. Най-малкото идеалните части преди да се продадат на външно лице трябва да има писмен отказ от всички останали притежатели на идеални части  Wink

# 191
 Преди това беше още по-голяма бакия  -Съгласна съм ,но е факт собствеността на паркоместа на лица ,които не са собственици на жилища в  прилежащата сграда-лично видяп НА-описани са си както си му е реда,което предполага ,че и след като са придобити така и могат да се продадат или?

# 192
  • София
И аз съм виждала, изобщо не оспорвам това. Но юридически не са ОК нещата.
Виждала съм апартамент закупен и към него закупено паркомясто. Продадоха апартамента и им остана паркомястото. Пуснаха обява, че се продава хората, бързо намериха външен купувач и после се оплакваха, че едва са намерили нотариус да им го прехвърли, макар само то да им е останало собственост, без те да имат вина  Wink

# 193
Относно идеалните части -описани са като част от цялото т.е. както при остаарите обекти тоест никой не трябва да се отказва от идеални части,които не са негови-просто са разпределени между обектите в сградата.

# 194
  • София
Ако продаваш идеални части (да кажем 1/10) на външен човек за определена сума, изискуем документ е отказ на всички останали притежатели на част от останалите идеални части (може да са 30 човека) да закупят тази 1/10 за сумата, което ти продаваш на външен човек.
Да кажем, ако ти имаш паркомясто номер 2 от общо 10 в гаража и искаш да го продадеш, на сделката или преди това нотариално, трябва всички останали 9 собственика да заявят своята воля, че не желаят да купят тези твои идеални части. Едва след това имаш право да ги прехвърляш.
Вторият проблем е, че като не е самостоятелен обект по закон трябва да е "закачен" към самостоятелен обект, както Пав ти каза мазетата например. Не може външен човек да си купи мазе в сградата, без да има друг самостоятелен обект  Wink

Общи условия

Активация на акаунт