Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-15

• 75 518
  • 739
  •   1
Отговори
# 30
Но не мисля, че има недостиг на жилища. Просто една част са много много компромисни - не може едно средност.семейство 20 години да изплаща жилище с всекидневна и кухня 20 кв.м. и спалнички 10 кв.м. Просто е краен компромис.
Е, не можело, жилищата навсякъде са скъпи. А щом се строят - значи има кой да ги купи. Я виж колко хора се хвърлят да търсят и първото изискване е - да е нов блок. Ако ще да е северен с триъгълни стаи, ама нов!
И аз без малко в тоя кюп Blush

О, аз изобщо не държа да е "ново", но търся разпределение с 2-3 баня/мокро/килер и хол и кухня в 1, а това в старото почти го няма...
Не, не го разбирам да е + новото.
Пет години сме живели в 2 "нови" апарамента в Редута - стаичките са кутийки, непрекъснато мухъл на непослеследен етаж, не ми се мисли какви убийствени скосявания са на последен. Абе ужас.

# 31
  • Варна
Здравейте! От доста време само ви чета, дойде моментът и да се разпиша.
От 6 месеца търся апартамент във Варна, проблемът с намирането е главно заради факта, че в районът, който сме избрали, почти липсва ново строителство. Старите апартаменти (панелки от 80-те години) се предлагат на приблизително същите цени, като НС, само че в повечето случаи се изисква основен ремонт плюс подмяна на тръби и дори ел.инсталация. Аз обаче се чудя друго: защо строителите вече предлагат новите апартаменти завършени по БДС? Преди няколко години си спомням, че масовата практика беше да се предлагат до ключ. Това се прави с цел по-голяма печалба или повечето хора предпочитат сами да си поемат довършителните работи? Питам от любопитство.
Като цяло не ми харесва новото строителство... Да, супер е, че всичко е ново, обаче се чудя как от един идеален правоъгълник хората строят сгради с апартаменти с такива невероятни чупки и ниши...
Преди няколко дни гледах апартамент в една от малкото новопостроени сгради в района - честно казано не беше толкова зле, колкото очаквах, предвид предишните ми огледи. Цената мисля, че е нормална, предлагат гараж към него (с доплащане разбира се), най-хубавото е, че има прекарано парно с хоризонтални тръби, което означава, че мога по всяко време да се откажа да го ползвам и няма да плащам месечната им такса. мчстото на сградата обаче е минус, но в крайна сметка в един момент човек решава с какво може да направи компромис...
Като стана дума за смъкване от цената аз също се интересувам: мисля, че има възможност да се договоря за малко по-ниска цена, особено ако реша да купя и гаража, но има ли допустим процент, който да поискам, или всичко е индивидуално?

# 32
Попаднах на този сайт(и услугите му явно):
https://ogledi.bg/
Доста ми е интересно  Crazy
Да видим дали ще харесам нещо, било и през агенция.
Мерси!!! bouquet

# 33
За смъкването на цената, естествено зависи от продавача, но от лични наблюдения на апартаменти, които следях и видях, докато търсих, доста от тях ги пуснаха на цени 105-120к, а в последствие цените в имот.бг се промениха на 95-110к, предполагам, че финалната цена, на която са се продали или ще се продадат е 90-105к. Така, че едно намаление от порядъка на 10к евро или 10-15% от първоначално исканата цена, ако е седял апартамента няколко месеца на пазара без да се продаде според мен е нормално. Естествено имаше и апартаменти, които за дни получиха няколко оферти за исканата от продавача цена.

# 34
Цитат
Скрит текст:
Това са само покупко-продажби!!!Процентите показват ръста спрямо предходната година. Всеки може сам да си направи изводите.

години                      Пловдив          София            Варна
2012                                -                    11,8%             -
2013                              10%                6,99%            8,8%
2014                              3,6%               7,35%            0,96%
2015                              17,5%             16,85%          1,9% (10555бр.)
2016                              8,5%               8,5%              12%  (11813бр.)
За Варна 11813 - 10555 = 1258 Това е "ръста", два затворени комплекса. Бяха построени поне пет.
Статистика на Имотен регистър
http://www.registryagency.bg/bg/services/imoten-registr/statisti … a-imoten-registr/

# 35
Попаднах на този сайт(и услугите му явно):
https://ogledi.bg/
Доста ми е интересно  Crazy
Да видим дали ще харесам нещо, било и през агенция.

Изглежда добре, но имам забележка специално по офертите, които аз гледах (за другите не знам) - може да се търсят/видят на картата, но не са на мястото, което е посочено в обявата. Например апартамент на Якубица и Бигла (от текста на обявата), на картата е ситуиран на Цветна градина, което е на съвсем друго място, в друга част на Лозенец. Такава елементарна грешка някак не отговаря на целия имидж.

За смъкване на цената - според мен рецепта няма, всичко зависи от конкретния случай - обявена цена, качества на имота и сериозен продавач, в смисъл, който наистина иска да продава. Но оня ден Lucky се оплака, че докато е преговаряла за смъкване, апартаментът се продал на други. Така че всеки се си преценява  Peace

# 36
И аз забелязах, че апартамент посочен в Левски/Варна, е с изглед от Галата, има проблем с местоположението. Иначе виртуалния оглед ми допада.

# 37
И аз забелязах, че апартамент посочен в Левски/Варна, е с изглед от Галата, има проблем с местоположението. Иначе виртуалния оглед ми допада.

И за центъра на София го има този проблем в сайта  Peace Не мисля, че е грешка, нарочно е сложен до пл. Славейков, за да привлича интерес и огледи. А цената му е като за Лъвов мост или Опълченска. Разчитат на незнанието на хората. Пак номерца...

# 38
Здравейте,

Да споделя и аз мнение, защото доста проучвам нещата в момента има много силно търсене в София от последната 1 година.... Цените са нагоре, като на всеки 6м скачат с около 5-10 %.

Говоря за НС и изборът там на апартмент става на зелено, даже преди първа копка...

Наемите на двустайните апартаменти за Младост са скочили осезаемо , като вече са по около 700 лева за приличен , нов апартамент (двустаен). Нищо чудно следващите 1-2 години да стигнат и 750 -800 лева, което е напълно реално.... но не мога да разбера, коя двойка или сам човек би плащал такъв наем + някаква такса за блока/ комплекса от рода на 25-50 лева.... но това е тенденцията.

Не вярвам наемите да паднат изобщо ....

# 39
  • София, Bulgaria
Здравейте,

Да споделя и аз мнение, защото доста проучвам нещата в момента има много силно търсене в София от последната 1 година.... Цените са нагоре, като на всеки 6м скачат с около 5-10 %.

Говоря за НС и изборът там на апартмент става на зелено, даже преди първа копка...

Наемите на двустайните апартаменти за Младост са скочили осезаемо , като вече са по около 700 лева за приличен , нов апартамент (двустаен). Нищо чудно следващите 1-2 години да стигнат и 750 -800 лева, което е напълно реално.... но не мога да разбера, коя двойка или сам човек би плащал такъв наем + някаква такса за блока/ комплекса от рода на 25-50 лева.... но това е тенденцията.

Не вярвам наемите да паднат изобщо ....

Които работят в IT сектора, фармацията и чужди фирми с представителство в България, не са никак малко, ама никак... също и чужденци.

# 40
  • Sofia
По повод множеството мнения ще споделя и нашия опит - ние подписахме на акт 14 - цената беше 20-30% по-ниска от това, което искаше инвеститора след Акт 16. Платихме минимално капаро при подписване - под 10%. Наблюденията ми за хора, купуващи в блока - собственици на фирми (100-130 000 Е - кеш), млади хора - ипотечен кредит (80-100 000 Е), хора живели в чужбина и се връщат в България - кеш (120-130 000 Е), лекари - кеш до 80 000 Е, хора, занимаваяи се с еврофондове -120 -130 000 Е кеш. Сами си правете изводите.

# 41
имат парички Wink

Сега искам да се консулирам с вас...харесахме един офис от ЧСИ. Аз много го харесах, и ММ също. На базата на всички боклуци, на които се нагледах, този за мен е супер-супер.
Бих искала да го вземем, и ММ също. Но цената, до която той е навит, за мен е ниска. Смятам, че ще трябва повеч да се дават.

Ако съм на мнение, че това е моят имот, какво ще ме посъветвате - до колко над лимита на ММ да го навивам? И ние търсим отдавна, и колкото и да не сме претенциозни, не намираме подходящото.

на мое място какво бихте направили?
 Hug Hug Hug

# 42
  • София
Така няма как да ти кажем нищо. Ако оценката на офиса е подценена, на публичната продан може да скочи и два пъти.  Wink

# 43
имат парички Wink

Сега искам да се консулирам с вас...харесахме един офис от ЧСИ. Аз много го харесах, и ММ също. На базата на всички боклуци, на които се нагледах, този за мен е супер-супер.
Бих искала да го вземем, и ММ също. Но цената, до която той е навит, за мен е ниска. Смятам, че ще трябва повеч да се дават.

Ако съм на мнение, че това е моят имот, какво ще ме посъветвате - до колко над лимита на ММ да го навивам? И ние търсим отдавна, и колкото и да не сме претенциозни, не намираме подходящото.

на мое място какво бихте направили?
 Hug Hug Hug

Ще има ли устно наддаване?

# 44
  • София
Всички търгове на ЧСИ има явно наддаване със стъпка 10% от първоначалната цена от най-високата дадена цена  Wink

Общи условия

Активация на акаунт